TOPlist

MyPermissions: Jak zjistit, které aplikace jsou hrozbou pro vaše soukromí?

MyPermissions_ico

Aplikace pro chytré telefony vyžadují celou řadu oprávnění. Bez většiny se skutečně neobejdou, nicméně některé požadavky jsou přinejmenším polemické. Chcete si ohlídat své soukromí a zamezit programům v tom, aby „šmejdily“ tam, kde nemají co pohledávat? S aplikací MyPermissions Privacy Cleaner to zvládnete snadno a rychle. MyPermissions totiž umí skenovat požadavky nainstalovaných aplikací i jejich aktualizací na přístup k jednotlivým systémovým komponentám.

MyPermissions hlídá telefon před zvědavci MyPermissions hlídá telefon před zvědavci

Co MyPermissions slibuje?

V Obchodě Play vývojáři na prvním místě varují před situací, kdy nainstalované aplikace získaly (se souhlasem uživatele) přístup ke mnoha osobním údajům a informacím. Nástroj MyPermissions si klade za cíl zjistit, které aplikace jsou hrozbou pro vaše nejcitlivější údaje a najít alternativní důvěryhodné programy.

Jako hlavní funkce a schopnosti jsou pak v bodech jmenovány:

  • Zobrazení celkového skóre rizik, díky kterému rychle poznáte, které aplikace jsou největší hrozbou. Díky návrhům snadno najdete alternativní a především bezpečnější program.
  • Princip komunity: pokud více uživatelů označí program jako důvěryhodný, odinstaluje ho či označí, promítne se toto do jeho celkového hodnocení. I vy tak můžete dát ostatním vědět, kterým aplikacím mohou důvěřovat, a kterým je vhodné se vyhnout.
  • Skenování všech vašich hlavních sociálních sítí a telefonu zobrazí, jaké aplikace mají přístup k vašim informacím a k jakým datům se dostanou.
  • Permanentní ochrana v reálném čase s upozorněním, pokud se nějaká aplikace pokusí získat přístup k osobním údajům.

MyPermissions – Privacy Cleaner

MyPermissions - Privacy Cleaner

Jak MyPermissions funguje v praxi?

Aplikaci ve verzi 4.3.19.2 jsme nainstalovali na redakční telefon Sony Xperia Z3 s oficiálním Androidem 5.1.1 Lollipop. Hned po prvním spuštění je očividné, že komunikuje pouze v angličtině, což je poněkud škoda. Pak stačí spustit nástroj MyPermissions a na první obrazovce klepnout na tlačítko Scan Now. Následně proběhne kontrola nainstalovaných aplikací, jejímž výsledkem je přehled o tom, kolik aplikací požaduje přístup k informacím o poloze, e-mailové schránce, kontaktům, fotoaparátu nebo uloženým fotografiím.

Klepnutím na kategorii se dostanete k podrobnému výpisu aplikací, kde už si ale budete muset poradit sami. Většinou bude stačit selský rozum, pomoci však může i hodnocení nebezpečnosti formou barevné škály (červená značí vysoké riziko, oranžová střední, zelená nízké a šedá neznámé). Jednotlivé položky jsou přitom řazeny sestupně od těch nejvíce nebezpečných, až po zcela bezpečné.

Požaduje například jednoduchá hra přístup k vašim fotkám? Pak to asi nebude zcela korektní požadavek. Následně ji můžete zařadit na seznam důvěryhodných (Trust), odinstalovat (Uninstall), nahlásit (ikona s vlajkou) nebo se podívat, jaká další oprávnění vlastně vyžaduje.

V postranní nabídce nenajdete nic, bez čeho byste se neobešli – můžete odsud sdílet odkaz ke stažení aplikace, hodnotit v Obchodě Play, odeslat zpětnou vazbu, podívat se na často kladené otázky, podmínky služby či zásady ochrany soukromí.

Stranou bychom neměli ponechat modré tlačítko Protect Your… v dolní části úvodní obrazovky. Po klepnutí se zobrazí seznam šesti sociálních sítí a služeb (Facebook, Twitter, Google+, Yahoo!, Dropbox a Instagram). Dalším klepnutím by se pak měl ukázat seznam aplikací, které mají k dané službě přístup. Záměrně jsme použili sloveso „měl,“ protože ne ve všech případech jsme se dostali k požadovanému výsledku.

Po zadání přihlašovacích údajů projde MyPermissions aplikace, které mohou požadovat přístup k dané službě, a vypíše je ve svém rozhraní. Po otevření seznamu pak můžete daný program odpojit (Disconnect) či mu vyslovit důvěru (Trust).

Možnosti nastavení

Vstup do nastavení najdete v postranní nabídce jako položku Settings. Možností není mnoho:

  • Notification Policy – jak často mají být zobrazována oznámení.
  • Recommendation Policy – jak často mají být zobrazována doporučení.
  • Live Protection – zapnutí a vypnutí ochrany v reálném čase.
  • Apps Crowdsourcing – sdílení dat o (ne)bezpečnosti aplikací s ostatními uživateli.

Resumé

MyPermissions je nesporně užitečný nástroj, díky kterému snadno zjistíte, které aplikace mají přístup k určitému oprávnění (což ovšem nutně neznamená, že ho využívají). Výsledky poskytuje v souhrnné podobě a snaží se klasifikovat jejich potenciální nebezpečnost. Uživatel pak může reagovat buď přidáním mezi důvěryhodné, nebo odinstalací aplikace. S rozhodováním mají pomoci komunitní principy, díky kterým by mělo být jednodušší rozpoznat, který program je opravdu nebezpečný.

Zajímavou funkcí je kontrola přístupu aplikací k datům na sociálních sítích a dalších službách. Rozhodně oceňujeme její implementaci, neboť uživatelé často odsouhlasí přístup, když program poprvé spouštějí, ale po jeho odinstalaci se už o osud svých dat dále nezabývají. Odebrání přístupu je přitom otázkou dvou klepnutí prstem.

Výtku budeme směřovat patrně jen k chybějící české lokalizaci a také možná až přílišné snaze o efektní uživatelské rozhraní. Přeci jen programu tohoto typu by více slušel decentnější a střízlivější design. Aplikaci MyPermissions Privacy Cleaner lze instalovat na zařízení s Androidem 4.0 a novějším. Instalační balíček je velký 10 MB a průměrné hodnocení v Obchodě Play je 4,0.

MyPermissions Privacy Cleaner
MyPermissions Privacy Cleaner
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (2)