Telefon Sony Xperia Z5: Nejlepší smartphone na trhu, nebo vyhozené peníze? (recenze)

Sony Xperia Z5 –  náhledový obrázek

20 tisíc za telefon, který vypadá „plastově“? Zbláznili se v Sony, nebo má přeci jen nový vlajkový model Sony Xperia Z5 co ukázat světu a stane se díky špičkové výbavě nejlepším smartphonem planety? Na tyto otázky si odpovíme v naší recenzi, kterou jsme dnes pojali trochu netradičně. Vynechme nudné pasáže, které jsou společné všem telefonům – pojďme se zaměřit pouze a jen na důležité vlastnosti a skutečnosti.

Rozcestník

Design a konstrukce – mění se k lepšímu

Pohled na přední stranu do nás bleskově vnukne myšlenku, zda nám do redakce nepřišel model Sony Xperia Z2. Vše se ale mění otočením telefonu, kde se odehrály největší změny. Japonští inženýři snad poprvé od modelu Z inovovali rovněž ovládací tlačítka. Sony Xperia Z5 je zkrátka jiná, i když kořeny „zetkové“ řady nelze zapřít – sklo, kam se člověk podívá, voděodolnost či stereo reproduktory. A šikovné poutko.

Vody se Sony Xperia Z5 nebojí (IP68), utopených telefonů od Sony jsme už ale viděli spoustu (dokonce i jeden v redakci), takže to bereme spíše jako příjemný bonus, ale rozhodně bychom si Xperii kvůli hrátkám ve vodě nepořizovali.

Sony Xperia Z5 -  konstrukce, dojem

Sbohem zrcadlo, škrábance a stopy prstů

Začněme netradičně zadní stranou, která se razantně u modelu Sony Xperia Z5 mění – zrcadlo totiž vystřídalo matné sklo se soft-touch úpravou. Tento počin oči zpočátku neocení, protože lze tento materiál snadno zaměnit za laciný plast. Po chvíli používání si ale na trochu netradiční úpravu zvyknete a naopak oceníte výhody, které matné sklo přináší:

  • na povrchu neulpívají otisky prstů
  • díky soft touch úpravě je dotyk velmi příjemný a jistý
  • odolnost proti škrábancům razantně vzrostla
Sony Xperia Z5 -  konstrukce, záda

Kouzelné tlačítko a nepříjemné ovládání hlasitosti

Kulaté napájecí tlačítko, které jsme vídali u předchozích Z modelů, zmizelo. Důvodem je nová generace zapínacího tlačítka s integrovanou čtečkou otisků prstů. Novinka? Ano i ne. Čtečku v zapínacím tlačítku nabízejí i konkurenční modely, umístěné na boku však ne.

Sony Xperia Z5 -  konstrukce, zapínací tlačítko

Zatímco pozice zapínacího tlačítka nám sedla, ovládání hlasitosti je až nebezpečně nízko a palec je při ovládání nepříjemně zalomen. Hardwarová spoušť fotoaparátu je výborná – je umístěna v místě, kam prst intuitivně sahá při fotografování na šířku, navíc umožňuje fotoaparát rychle aktivovat a dokonce i ostřit (dvoustavové tlačítko).

Sony Xperia Z5 -  konstrukce, tlačítko hlasitosti

Široké rámečky okolo displeje?

Pokud jste předchozím modelům vyčítali přebytečný prostor v okolí displeje, Sony Xperia Z5 vám zvedne opět tlak. Rozhodně lze souhlasit s tím, že rámečky displeje nad a pod displejem jsou možná trochu zbytečně široké, kvůli čemuž například nedosáhneme jedním prstem do levého horního rohu displeje. Není to ovšem tak strašné, jak se může zdát.

Sony Xperia Z5 - konstrukce, rámečky

Ostré rámečky z kovu

Letošní poklad Sony Xperia Z5 je lemován kovovým rámečkem, který je v rozích přerušen plastovým „kolínkem“. Na první pohled máte problém rozpoznat, zda se vůbec o kov jedná, což je ale možná problém pouze černé varianty. Boky přístroje jsou krásně hladké a na ostrou hranu nenarazíte. To se ovšem nedá říci o zadní straně, kterou hrany rámečku ovlivňuji. Zařezávají se do rukou. Tento nepříjemný pocit má každý, kdo poprvé uchopí přístroj Sony Xperia Z5. Po delším testování si ale člověk může zvyknout.

Sony Xperia Z5 - konstrukce, ostré hrany

Starší konektor, krytka a šikovné poutko

Telefonu Sony Xperia Z5 by „céčkový“ konektor rozhodně slušel, u staršího MicroUSB alespoň oceňujeme možnost ponoření do vody, aniž byste jej zakrývali krytkou. Ta chrání pouze slot pro paměťovou kartu (MicroSD) a nanoSIM kartu, které sídlí ve stejném plastovém šuplíčku.

Sony Xperia Z5 -  konstrukce, konektor USB typu C by nové Xperii rozhodně slušel. Potěší alespoň šikovné poutko

Karty nanoSIM a MicroSD sídlí ve společném šuplíčku pod krytkou Karty nanoSIM a MicroSD sídlí ve společném šuplíčku pod krytkou

Slabší design, ale o poznání praktičtější konstrukce

Na první pohled vás Sony Xperia Z5 tolik nezaujme. Přední strana s širokými rámečky, záda a rámečky připomínající lacinější plast. Až se vám ale novinka dostane pod kůži, situace se změní. Zadní úprava skla je výborná a praktická. Telefon se k ruce připoutá mileneckým vztahem a rozchod jen tak neplánuje.

Přiznejme si, že rámečky mohly být užší (lépe bychom dosáhli na displej), kolébka hlasitosti výš a někomu mohou vadit rovněž ostřejší hrany na zádech přístroje. Kvalita zpracování je ale na jedničku.

Sony-Xperia-Z5-konstrukce zepředu

Displej – rozum zvítězil nad trendy

Sony nás potěšilo. Japonská společnost se nenechala zviklat a rozlišení u vlajkového modelu s 5,2″ displejem zůstalo na hodnotě 1920 x 1200 pixelů. Jemnost dostačující, navíc jsou nároky na výkon a baterii nižší než u konkurenčních QHD panelů. Povedlo se implementovat i zapnutí displeje poklepáním.

Krůček po krůčku ke skvělému displeji

První generace řady Sony Xperia Z se dobrým displejem rozhodně nechlubily. Krůček po krůčku, generaci po generaci Sony IPS displej vylepšovalo a současná podoba v modelu Sony Xperia Z5 je skvělá. Barvy jsou živé, obraz jemný, čitelnost na slunci výborná.

Tento dojem zůstává do doby, než k telefonu přiložíte SuperAMOLED displej, který má barvy barevnější, sytější a většině očí zkrátka líbivější. Vyloženě vytknout ale můžeme jen nepříliš přesvědčivou černou barvu a její proměnu při změně pozorovacích úhlů.

Sony Xperia Z5 - displej, barvy

Čitelnost na slunci s pochvalou

Telefon Samsung Galaxy S6 Edge jsme za čitelnost na slunci museli pochválit. Sony Xperia Z5 je ale velmi zdatným konkurentem i v tomto ohledu a čitelnost je rovněž skvělá, občas se nám zdála dokonce lepší.

Sony Xperia Z5 - displej, čitelnost na slunci

Prst klouže lehce, zaměřuje přesně

Sony jde tak trochu proti proudu – nepoužívá Gorilla Glass, ale vlastní řešení tvrzeného skla. Nemůžeme se ale ubránit dojmu, že prst po displeji Sony Xperia Z5 klouže lépe než u konkurence, navíc si nepamatuje tak razantně otisky prstů. Úctyhodný je i fakt, že lze displej ovládat vlhkými prsty. Přidejme k tomu velmi citlivý a přesný digitizér a výsledek je jednoznačný – Sony Xperia Z5 se ovládá skvěle.

Sony-Xperia-Z5-displej-voda

Čtečka otisků prstů – lehce, rychle a přesně

K řešení čtečky otisků prstů u telefonu Sony Xperia Z5 jsme byli zpočátku skeptičtí. Reálné používání nás ale přesvědčilo v opak. Čtečku bychom v bodech vystihli následovně:

  • slouží k odemykání telefonu pomocí biometrického měření uživatele
  • umístění je příjemné a intuitivní
  • rychlost odemknutí je blesková
  • po naučení se jen výjimečně stane, že by prst nebyl rozpoznán
  • na čtečku není nutné nikterak tlačit, vše jde lehce a stačí jen přiložit prst
  • nejprve je nutné zmačknout tlačítko napájení a až poté je telefon odemknout, což je škoda

Sony Xperia Z5 – čtečka otisků prstů

Sony Xperia Z5 – čtečka otisků prstu

Sony Xperia Z5 - čtečka otisků prstu


Hardware – výkonu a funkcí je dostatek

Specifikace telefonu Sony Xperia Z5 hovoří jasně – jedná se o plnohodnotný vlajkový model se vším všudy. Jediná výtka snad směřuje pouze k infraportu, kterým některá konkurence disponuje. Je to však zásadní nedostatek? Trh ukázal, že nikoliv. Díky výkonnému hardwaru není pro telefon Sony Xperia Z5 žádná hra či úkon překážkou.

Specifikace Sony Xperia Z5

  • Procesor: Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810, Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53 & Quad-core 2 GHz Cortex-A57
  • GPU: Adreno 430 (650 MHz)
  • Operační paměť: 3 GB
  • Displej: 5,2″ (115 × 65 mm), FullHD IPS LCD, 424 ppi
  • Slot pro SIM kartu: NanoSIM
  • Rozměry: 146 × 72 × 7,3 mm
  • Hmotnost: 154 g
  • Odolnost: IP68
  • Konektivita: Wi-Fi 802.11 a/ac/b/g/n, Bluetooth 4.1, NFC, LTE
  • Uživatelská paměť: 32 GB + paměťové SDHC karty
  • Baterie: Li-Ion, 2 900 mAh
  • Fotoaparát: zadní 23 Mpx (5 520 × 4 140), světelnost f/2.3, LED blesk, rychlý autofocus, přední 5 Mpx (2 592 × 1 944)
  • Verze systému: Android 5.1 Lollipop

Sony Xperia Z5 - odkaz do katalogu

Výdrž na baterii – čekali jsme o trochu více

Telefon Sony Xperia Z3 nás v recenzi uchvátil svou výdrží na baterii – nebyl problém vydržet okolo 2 dnů intenzivnější práce. Podaří se stejný výsledek i nástupci? Vypadá to, že nikoliv. Alespoň takové jsou naše zkušenosti. I přesto je verdikt jasný – výdrž je nadprůměrná.

Běžné používání den a půl, maximálně dva

Telefon jsme používali stejně jako většina budoucích majitelů, i když je to samozřejmě silně individuální záležitost. Přesto. Na telefonu jsme měli po celou dobu testování aktivní datové přenosy, které jsme kombinovali půl na půl s Wi-Fi připojením. Do telefonu přišla za celý den spousta e-mailů, stejně tak zpráv z Hangouts. Nechyběl ani přibližně hodinový poslech hudby, chvíle sdílení mobilního internetu a brouzdání (přibližně dvě hodiny čistého času).

Výsledek není bohužel nikterak ohromující. Telefon jsme z nabíječky sundali přibližně v 7 hodin ráno, o 12 hodin později byla baterie přibližně na třetině kapacity. Dostali jsme se s výdrží přibližně do půlky následujícího dne. Situace se zlepšila po aktivaci režimu STAMINA, s jehož pomocí a šetrnějším používáním jsme vydrželi přibližně dva dny. Nutností bylo ale správně nastavit aplikace, které po zhasnutí displeje stále mohou čerpat data.

Podobné to bylo i s testy výdrže při brouzdání internetem či hraní her. V případě pravidelného načítání našeho webu po 15 sekundách při polovičním jasu se baterie odporoučela přibližně za 3 hodiny, o půl hodiny méně to bylo při stejném nastavení u hraní hry Modern Combat 4.

Nabíjení je rychlé, bez drátu se ale neobejdete

Mnozí fanoušci neodpustí společnosti Sony bezdrátové nabíjení. A vlastně mají pravdu – touto výsadou by se vlajkový model s podobnou cenovkou rozhodně chlubit měl. Nabíjení běžnou cestou je rychlé – z 15 % jsme plné kapacity dosáhli přibližně za 2 hodiny. Nutno podotknout, že jsme neměli k dispozici originální nabíječku, ale kvalitní 2A nabíječku jiného výrobce. S originální nabíječkou se hodnoty mohou mírně lišit.

Sony Xperia Z5 - nabíjení, konstrukce

Přehřívání nehrozí, teploty se drží v normě

Osmijádrový čip Snapdragon 810 topí, o tom není pochyb. V praxi se telefon Sony Xperia Z5 zahříval i při běžné činnosti, ale nebylo to nijak tragické. Zkrátka držíte v ruce něco, co zejména v zimních obdobích příjemně hřeje do rukou, ale rozhodně se nespálíte. Jen vás to nesmí překvapit.

Sony Xperia Z5 - zahřívání

Pokud telefonu naložíte a spustíte nějakou náročnou aplikaci (například navigaci) či dokonce hru, teplota stoupá. Sony Xperia Z5 se zahřívá v horní části, ale celkově je telefon chladnější než většina konkurence.

Natáčení ve 4K je rovněž výzvou, u které se mnoho telefonů zapotí, a předchozí generace Sony Xperia Z s tím měly trochu problémy. To se ovšem novinky netýká – při pokojové teplotě se nám podařilo nahrát záznam ve 4K celých 29 minut a až poté se záznam přerušil. Telefon sice zahřátý byl, stále ale v únosné míře. Odvod tepla je tedy vyřešen velmi dobře.

Sony Xperia Z5 - natáčení video, přehřívání

Hudební přednes – skvělý výstup podpořený výbornými reproduktory

Sony Xperia Z5 slibuje kvalitní audiočip, který ocení hudební fanoušci. Vyzkoušeli jsme jej s kvalitními sluchátky Creative Aurvana In-Air 2 Plus. Výsledek? Skvělý poslech. Nelze sice prohlásit, že by ti největší audiofilové byli nadšení, běžný i náročnější posluchač jistě bude.

Tradičně dobře jsou na tom stereoreproduktory. Jsou dostatečně hlasité a jejich kvalita je mezi telefony značně nadprůměrná. Chválíme i jejich umístění – omylem si je nezakryjete.

Sony-Xperia-Z5-audio-sluchátka

Systém – povedené lízátko s rychlostí blesku

Úprava systému Android v režii Sony se nám líbí – není agresivní, změn není tolik a nechybí ani několik užitečných vylepšení. Jmenujme například:

  • miniaplikace
  • záznam obrazovky (video)
  • povedený přehrávač hudby
  • vydařenou správu napájení
  • službu pro vyhledávání a uzamčení telefonu a další.

Pro nás je ale daleko důležitější fakt, že systém v telefonu Sony Xperia Z5 zkrátka funguje. Je extrémně rychlý, plynulý a stabilní. V tomto ohledu nemáme z pohledu uživatele žádných výtek, naopak šíříme pochvalu.

Android 6 teprve dorazí

Absenci Marshmallow můžeme odpustit, ten byl totiž představen později než telefon Sony Xperia Z5. Dobrou zprávou ale zůstává, že se vlajkový model nejnovější verze Androidu brzy dočká.

Sony Xperia Z5 – prostředí systému Android

Sony Xperia Z5 – systém

Sony Xperia Z5 - systém


Fotoaparát – megapixely nejsou zdaleka vše

Sony Xperia Z5 posouvá hranice megapixelů ještě o krok dále – až na 23 MPx. Nechybí ani optická stabilizace, světelnost f/2.3, rychlé ostření, možnost natáčení 4K videí či HDR. Že nejsou megapixely vše, jsme si koneckonců i sami vyzkoušeli. Začněme ale aplikací.

Aplikace fotoaparátu – nepřehledná, ale přesto funkční

K focení se lze dostat skrze tradiční aplikaci, nebo klidně držením hardwarové spouště fotoaparátu při vypnuté obrazovce. Na první pohled nalezneme vše, co bychom mohli potřebovat. Základním režimem je SuperAuto, které se postará o vše podstatné. Za zmínku stojí i další režimy, jmenujme například:

  • Ručně, který umožní detailnější volbu scény
  • 4K video
  • TimeShift video
  • Plynulé Panorama

Přepneme-li se do manuálního režimu, umožní nám telefon měnit také vyvážení bílé, hodnotu ISO či hodnotu expozice. To vše ovšem jen při rozlišení 8 MPx. O RAWu se toho psalo hodně, tato možnost ale v nastavení chybí, nebo je hodně dobře skryta.

Sony Xperia Z5 – aplikace fotoaparátu

Sony Xperia Z5 – aplikace fotoaparátu

Sony Xperia Z5 - aplikace fotoaparátu

Fotografie výborné, konkurence je ale o něco dále

Abychom se přiblížili použití běžného uživatele, po většinu času jsme fotili na režim Super Auto. V některých případech ovšem automatika selhávala a bylo potřeba zvolit režim ručně (zejména HDR).

Celkově vypadají fotografie z telefonu Sony Xperia Z5 dobře, čekali jsme ale mnohem více. Fotografie nás vyloženě neoslovily ani barvami, ani ostrostí, která se navíc k okrajům fotografií ztrácela. Podobnými neduhy trpí rovněž videa. Pochválit ale rozhodně můžeme rychlost ostření či hardwarovou spoušť.

V případě špatného světla jsou fotografie slušné, opět ale ničím extra nevynikají. Ve tmě to bylo o poznání horší, ale s takovými podmínkami si malé senzory smartphonů zkrátka neporadí. Fotografie a videa v originálním rozlišení ke stažení.

Galerie fotografií – dobré světelné podmínky

Galerie fotografií – špatné světelné podmínky

Galerie videí

Sony Xperia Z5 – test kamery (2160p)

Sony Xperia Z5 – test kamery (2160p)

Sony Xperia Z5 - test kamery (2160p)

Sony Xperia Z5 – test kamery (Full HD) 

Sony Xperia Z5 – test kamery (Full HD)

Sony Xperia Z5 - test kamery (Full HD)

Sony Xperia Z5 – test kamery (stabilizace, Full HD)

Sony Xperia Z5 – test kamery (stabilizace, Full HD)

Sony Xperia Z5 - test kamery (stabilizace, Full HD)

Sony Xperia Z5 – test kamery (horší světelné podmínky, Full HD) 

Sony Xperia Z5 – test kamery (horší světelné podmínky, Full HD)

Sony Xperia Z5 - test kamery (horší světelné podmínky, Full HD)

Sony Xperia Z5 – test kamery (umělé světlo, Full HD) 

Sony Xperia Z5 – test kamery (Full HD, umělé osvětlení)

Sony Xperia Z5 - test kamery (Full HD, umělé osvětlení)

Závěr – skvělý kup, nebo předražený smartphone?

S cenou okolo 21 tisíc korun se Sony Xperia Z5 zařadí mezi nejdražší smartphony na trhu. Zakoupit jej není žádný problém – je skladem v mnoha českých obchodech. Stojí ovšem za to?

Na to není tak snadná odpověď. Na jednu stranu zde totiž máme smartphone, který nabízí téměř vše – výborný hardware, povedenou konstrukci s voděodolností, skvěle odladěný systém, solidní výdrž na baterii, dobrý fotoaparát či třeba přesnou a rychlou čtečku otisků prstů. To ale na druhou stranu není nic závratného, čím by se nemohla pochlubit ani levnější konkurence. Samozřejmě s několika kompromisy.

Fotoaparát nás mírně zklamal, i když celkově se dá i tak označit za výborný. Výdrž rozhodně nezklame, ale čekali jsme od předešlé generace zlepšení. Konstrukce se rozhodně změnila k lepšímu, někomu by ale mohly vadit ostřejší hrany na zadní straně a na oko „plastovější“ design. Chybí i bezdrátové nabíjení.

Závěrečný verdikt – je Sony Xperia Z5 skvělý telefon? Ano, rozhodně je. Zaslouží si cenovku 21 tisíc? Nejspíše nezaslouží, konkurence povětšinou nabídne lepší poměr cena/výkon. Přehlédneme-li ovšem cenu, jedná se bezesporu o jeden z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší telefon na trhu.

Klady

+ Skvělá hardwarová výbava
+ Vysoký výkon
+ Na zadním skle neulpívají otisky prstů
+ Skvělý displej s výbornou čitelností na slunci
+ Solidní výdrž na jedno nabití
+ Rychlá a přesná čtečka otisků prstů
+ Povedený fotoaparát s rychlým ostřením a hardwarovou spouští
+ Skvěle odladěný systém Android
+ Výborný zvukový výstup a reproduktory
+ Voděodolná konstrukce (IP68)

Zápory

– Vyšší cena
– Hrany na zádech řežou do rukou
– Nepraktické umístění ovládání hlasitosti
– Absence bezdrátového nabíjení

Za zapůjčení telefonu děkujeme společnosti T-Mobile, kde je možné smartphone zakoupit.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (62)