Telefon Sony Xperia Z2 – elegán do vody i na souš (recenze)

Sony Xperia Z2 ico

TOP modely mobilních zařízení pro rok 2014 byly již vesměs představeny. Jedním z nich je také vlajková loď společnosti Sony – Xperia Z2. Tento mobilní telefon vyniká nejen v celkovém výkonu, ale také v elegantním designu či vodotěsnosti. Zajímá vás, jak si vedl telefon Sony Xperia Z2 v redakčním testu?

Sony Xperia Z2 přední strana 2

Obsah recenze

Obsah balení

Pokud si objednáte mobilní telefon Sony Xperia Z2, tak vám domů přijde v elegantní malé černobílé krabičce. Uvnitř naleznete přesně to, co byste mohli očekávat od jakéhokoliv jiného telefonu ve stejné třídě. V krabičce se tak kromě samotného zařízení dále nachází nabíječka, sluchátka a několik papírových manuálů.

Sony Xperia Z2 obsah balení 1

Vzhled a dílenské zpracování

Mobilní telefon Sony Xperia Z2 lze považovat za jeden z nejlépe vypadajících telefonů na dnešním trhu. K jeho výrobě byly použity ve větší míře pouze prémiové materiály – kov, sklo či guma. Samozřejmě i zde byste mohli nalézt nějaký ten plast. Na přední straně se nachází displej, který má velikost 5,2 palce. Nad ním je umístěno stříbrné logo Sony, malá kamerka pro videohovory, několik senzorů různých funkcí a první ze dvou reproduktorů. Na spodní straně je pouze široký černý rámeček a druhý z reproduktorů. Velmi široké nevyužité rámečky jsou první věcí, kterou bychom tomuto telefonu vytkli.

Sony Xperia Z2 přední strana

Notifikační dioda je umístěna uvnitř vrchního reproduktoru a na první pohled působí velmi elegantně.

Sony Xperia Z2 notifikační dioda

Na pravé straně je umístěna speciální vodotěsná záklopka, pod kterou se nachází slot pro microSD kartu. Pod záklopkou je umístěno kruhové zapínací/vypínací tlačítko, ovládání hlasitosti a speciální tlačítko pro zapínání aplikace fotoaparátu a následné pořizování fotografií. Celý bok telefonu je vyroben z kovového rámečku, který má plastové okraje.

Sony Xperia Z2 pravý bok 1

Na druhé, levé, straně je umístěna druhá speciální vodotěsná záklopka, pod kterou se nachází nabíjecí microUSB konektor a slot pro micro SIM kartu. Kromě toho je zde také speciální magnetický konektor, který slouží pro připojení docku. Tento konektor ale nepůsobí vzhledově dobře.

Sony Xperia Z2 levý bok 1

Na spodní straně se nacházejí tři díry, pod kterými je umístěn hlavní mikrofon zařízení.

Sony Xperia Z2 spodní strana

Na vrchní straně si můžete všimnout konektoru pro připojení sluchátek a sekundárního mikrofonu.

Sony Xperia Z2 vrchní strana

Na zadní straně je umístěn 20,7MPx fotoaparát, LED blesk, logo s NFC anténou a stříbrné logo Sony a Xperia. Celá zadní strana je vytvořena ze skleněné vrstvy, která vypadá na první pohled velmi dobře.

Sony Xperia Z2 zadní strana 1

Prémiový vzhled s sebou ale přináší i jistá úskalí. Zadní skleněná strana je velmi křehká a již po jednom týdnu používání jsme si všimli viditelných oděrek a dokonce i prasknutého skla v rohu. Nutno podotknout, že jsme se o telefon velmi dobře starali a nikdy nespadl na zem. Další problém jsme nalezli ve viditelné mezeře mezi skleněnou deskou na zadní straně a rámečky telefonu. Do této mezery se velmi často dostávaly různé kamínky a jiné nečistoty, což velmi kazí estetický dojem.

Sony Xperia Z2 poškozené zadní sklo

Vodotěsnost

Sony uvádí, že mobilní telefon Sony Xperia Z2 disponuje certifikací IP58, která by měla zaručit vodotěsnost a zvýšenou odolnost proti prachu. V průběhu testování jsme vodotěsnost důkladně otestovali a můžeme tak říci, že tento telefon vydrží pod vodní hladinou více než jednu hodinu. V tomto ohledu odvedlo Sony velmi dobrou práci.

Sony Xperia Z2 vodotěsnost

Hardware a displej

Celý telefon pohání čtyřjádrový procesor Qualcomm MSM8974AB Snapdragon 801, taktovaný na frekvenci 2,3 GHz. O velmi dobrý herní výkon se postará grafický čip Adreno 330. Kapacita paměti RAM v tomto případě činí 3 GB. Vnitřní úložiště má kapacitu 16 GB a je dále rozšiřitelné až o 128GB microSD kartu. Na přední straně zařízení je umístěn 5,2palcový IPS LCD displej, který má FullHD rozlišení (1080 x 1920 pixelů, 424 ppi). Baterie má v tomto případě kapacitu 3200 mAh.

Na zadní straně je umístěn 20,7MPx fotoaparát, který si poradí s videem s rozlišením 2160p@30fps, 1080p@60fps či 720p@120fps. Navíc také disponuje LED bleskem. Na přední straně se nachází 2,2MPx kamerka, schopná natočit až 1080p@30fps video. Celý telefon je poháněn systémem Android ve verzi 4.4 KitKat.

Specifikace v bodech:

  • CPU – čtyřjádrový Qualcomm MSM8974AB Snapdragon 801, taktovaný na frekvenci 2,3 GHz
  • GPU – Adreno 330
  • RAM – 3 GB
  • vnitřní úložiště – 16 GB, rozšiřitelné až o 128GB microSD kartu
  • displej – 5,2palcový IPS LCDrozlišení 1080 x 1920 pixelů, 424 ppi
  • baterie – 3200 mAh
  • zadní fotoaparát – 20,7 MPx, 2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@120fps a HDR videa, LED blesk
  • přední fotoaparát – 2,2 MPx, 1080p videa
  • OS – Android 4.4 KitKat
  • rozměry – 146,8 x 73,3 x 8,2 mm
  • váha – 163 g

[katalog post_id=“221609″ type=“badge“]

Displej

Sony Xperia Z2 disponuje 5,2palcovým IPS LCD displejem, který má rozlišení 1080 x 1920 pixelů (424 ppi). Rozlišení je více než dostatečné pro velmi kvalitní obraz. Barvy jsou živé a pozorovací úhly na dnešní podmínky dobré. Čitelnost na slunci je bohužel slabší stránkou tohoto telefonu. Přední sklo dokáže totiž mnohdy plnohodnotně zastoupit zrcadlo. Další výtku máme k velmi vysoké úrovni minimálního jasu. Displej telefonu tak dokáže v noci ozářit nejen vás, ale také veliký kus místa za vámi. K pohodlnému čtení v noci se tak nehodí. Na dnešní poměry je ale displej velmi dobrý.

Sony Xperia Z2 čitelnost na slunci

Testy výkonu (benchmarky)

V této kapitole si ukážeme výsledky z benchmarků. Veškerá čísla je ale nutno brát s rezervou, ne vždy totiž reflektují skutečný výkon zařízení.

3DMark – Ice Storm Unlimited

Sony Xperia Z2 3DMark 1

AnTuTu X Benchmark

Sony Xperia Z2 AnTuTu X Benchmark 1

Quadrant Standard

Sony Xperia Z2 Quadrant Standard

Herní výkon

Během testování mobilního telefonu Sony Xperia Z2 jsme zkoušeli hrát pecky jako je Real Racing 3, Modern Combat 4: Zero Hour, N.O.V.A. 3 – Near Combat, Clash of Clans či Boom Beach. Všechny hry běžely bez jakýchkoliv problémů a během testování jsme nenarazili na jediné zpomalení či zaseknutí. Během hraní náročných her se ale telefon velmi zahříval v horní části zadní strany.

Sony Xperia Z2 Clash of Clans ilustrační foto

Konektivita

Wi-Fi, Bluetooth a datové sítě

Sony Xperia Z2 disponuje Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac a během testování jsme nenarazili na žádný problém. Rychlost i síla signálu byly na vynikající úrovni.

To stejné lze říci i o Bluetooth. Telefon jsme zkoušeli nejen v posílání různých souborů, ale také dlouhodobě s fitness náramkem Fitbit. Ani u technologie Bluetooth jsme nenarazili na žádný problém.

Datové sítě fungovaly u Sony Xperia Z2 přesně tak, jak byste mohli očekávat. Kvalita mobilního připojení je velmi dobrá. Telefon se umí připojit k sítím GSM, HSDPA a LTE. Přepínání mezi jednotlivými druhy mobilního připojení telefonu nečinilo žádný problém.

GPS

Dnes je již standardem, že mobilní telefony disponují GPS čipem pro lokalizační služby. Sony Xperia Z2 navíc disponuje také A-GPS či GLONASS. Rychlost fixace byla velmi dobrá a telefon zaměřil naši polohu během několika málo vteřin. V průběhu navigace byl signál dobrý a stabilní.

NFC

Sony Xperia Z2 také disponuje bezkontaktní technologií NFC. Ta slouží pro jednoduché přenášení obsahu mezi telefony či pro párování s nositelným příslušenstvím. Pro pohodlnější využití je na zadní straně telefonu umístěno logo ve tvaru N, pod kterým je umístěna anténa. Během testování jsme nenarazili na jediný problém.

Baterie a výdrž

Mobilní telefon Sony Xperia Z2 jsme podrobili několika testům výdrže baterie. Ve vysoké zátěži jsme na telefonu po celou dobu hráli velmi náročné hry, měli zapnutý AnTuTu Tester či natáčeli 4K video, vše při 100procentním jasu. Při střední zátěži jsme na telefonu ráno zkontrolovali emaily, podívali se na novinky na internetu, občas si zahráli nějakou tu hru či poslouchali muziku. Jas displeje byl v tomto testu nastaven na 50 procent.

Baterie ilustrace

Střední zátěž

V tomto testu obstál telefon velmi dobře. V testu, který simuloval reálné využití v průběhu jednoho dne, jsme telefon využívali 11 hodin a 45 minut. Na konci sledovaného období měla baterie stále 25 procent.

Sony Xperia Z2 střední zátěž baterie 1

Vysoká zátěž

V testu vysoké zátěže se nám telefon podařilo vybít na 50 procent za 1 hodinu a 50 minut. V průběhu testu byl zapnut AnTuTu Tester, graficky náročné hry či natáčení 4K videa. Celková výdrž na jedno nabití by tak byla 3 hodiny a 40 minut.

Sony Xperia Z2 vysoká zátěž baterie 1

Power management

Pokud nebudete s výdrží spokojeni, tak nemějte obavy. Sony přidalo do systému Android speciální správu baterie, díky které budete moci výdrž telefonu o něco prodloužit. Jedná se zejména o tyto funkce:

  • Stamina mode – tato funkce vám deaktivuje datové sítě a WiFi připojením při vypnutém displeji. Pokud displej opět zapnete, vše se aktivuje a bude opět funkční.
  • Location based WiFi – tato funkce automaticky aktivuje připojení WiFi, pokud se nacházíte v okolí uložených WiFi sítí.
  • Low battery mode – zde si budete moci určit, co se stane, pokud baterie klesne na určité procento.

Celková výdrž telefonu je velmi dobrá a pro každodenní používání více než dostačující. V porovnání s ostatními telefony si Sony Xperia Z2 stojí opravdu velmi dobře.

Uživatelské prostředí

Android-KitKat-813x320

Android 4.4.2 KitKat s nadstavbou od Sony

V mobilním telefonu Sony Xperia Z2 se nachází jedna z nejnovějších verzí systému Android 4.4.2 KitKat. Ten však obsahuje nadstavbu od společnosti Sony a k čistému Androidu má tak velmi daleko. I přesto ale působí velmi elegantně, jednoduše a čistě. Na zamykací obrazovce se nacházejí hodiny a rychlý odkaz na fotoaparát. I samotná domovská obrazovka je velmi podobná prostředí z ostatních mobilních telefonů. Sony ji ale vyplnilo značnou porcí vlastních aplikací a různých widgetů. Rozdíl ale naleznete například i v seznamu aplikací. Ty se totiž nemažou pouhým přesunutím do koše na vrchní straně, ale je potřeba zvolit možnost „Odinstalovat“ ze speciálního menu a aplikace poté odstranit pomocí křížku nad ikonkou. Odlišně probíhá i přidávání aplikací na domovskou obrazovku. Po „chycení“ ikony se totiž nepřenesete na domovskou obrazovku, ale budete mít možnost přesunout ikonku v seznamu aplikací. Pro přidání na domovskou obrazovku je potřeba danou ikonu přetáhnout na obrázek domečku na vrchní straně. Tyto funkce lze samozřejmě změnit pouhým nainstalováním jiného launcheru do telefonu.

Sony také přidalo funkci dvojitého poklepání pro zapnutí telefonu, za kterou jsme velmi rádi. Mnohdy dokáže ušetřit mnoho času při zapínání telefonu.

Rychlý jako blesk

I přes přítomnost grafické nadstavby od společnosti Sony působí celé prostředí velmi svižně a během testování jsme se nesetkali s jediným pádem či zaseknutím. Za tuto optimalizaci Sony velmi chválíme.

Sony Xperia Z2 uživatelské prostředí

Softwarová výbava

Sony obohatilo prostředí mobilního telefonu Xperia Z2 mnoha různými vychytávkami a aplikacemi. V této kapitole se podíváme na ty nejdůležitější z nich.

Smart Connect

Tato aplikace vám umožní zautomatizovat některé funkce při připojení určitého příslušenství. Pokud tedy k telefonu připojíte například nabíječku v časovém rozmezí od 10 večer do 7 ráno, tak se automaticky ztlumí zvuk, zapne budík či určitá aplikace. Typ příslušenství, čas a akce lze samozřejmě přizpůsobit zcela podle sebe.

Sony Xperia Z2 Smart Connect 3

Sketch

Tato aplikace vám umožní vytvořit jednoduché poznámky, obrázky či nákresy. K dispozici je také několik různých obrázků.

Sony Xperia Z2 Sketch 1

TrackID

TrackID slouží pro zjištění muziky, kterou právě posloucháte. Funkčnost se podobá aplikaci Shazam či SoundHound. Databáze písniček však tak rozsáhlá není.

Sony Xperia Z2 TrackID 1

File Commander

V mobilním telefonu Sony Xperia Z2 je integrovaný také správce souborů, který se v mnohém podobá tomu od Samsungu z nové nadstavby Touchwiz. Na úvodní obrazovce se nachází rychlý odkaz na obrázky, videa, muziku a stahování, níže poté odkaz na vnitřní úložiště.

Sony Xperia Z2 File Commander 1

Update Center

Uvnitř této aplikace naleznete správu aktualizací systémových aplikací či samotného systému Android.

Sony Xperia Z2 Update Center 3

Další aplikace

Kontakty, telefonování a klávesnice

Aplikace Kontakty se nese opět ve velmi jednoduchém stylu, vše vypadá jednoduše a je umístěno tam, kde byste to mohli očekávat. Mile nás překvapila přítomnost funkce T9 při vytáčení telefonního čísla.

Sony Xperia Z2 číselník a T9

Samotné kontakty jsou velmi jednoduché a navíc nabízejí možnost rozřazení do určitých skupin. To jistě potěší zejména ty, kteří chtějí oddělit pracovní kontakty od těch soukromých.

Sony Xperia Z2 kontakty 1

Kvalita hovorů

Co nás velmi nemile překvapilo, byla kvalita telefonních hovorů. Reproduktor mnohdy velmi chrčel a celková kvalita hovorů byla v porovnání s ostatními telefony z TOP kategorie špatná.

Klávesnice

I když nejsme fanoušky základních klávesnicí, musíme uznat, že se Sony v tomto ohledu opravdu ukázalo. Klávesnice je velmi dobrá a nabízí i automatickou korekci v českém jazyce. I přesto jsme ale sáhli po řešení od SwiftKey.

Sony Xperia Z2 klávesnice 1

Xperia Keyboard
Xperia Keyboard

Multimédia

Přehrávání videa

V mobilním telefonu Sony Xperia Z2 se nachází vestavěný přehrávač „Movies“. Ten neměl problém prakticky s žádnými videi, které jsme mu v průběhu testování předložili. Bohužel jsme ale narazili na problém s titulky. I přesto, že se v nastavení nachází možnost přizpůsobit si titulky k obrazu svému, do videa se nám je vložit nepodařilo. Proto jsme raději sáhli po osvědčené aplikaci MX Player z Google Play.

Sony Xperia Z2 Movies 1

Přehrávání muziky

Pro poslouchání muziky přidalo Sony do svojí nadstavby aplikaci Walkman. Ta neměla problém s jakoukoliv písničkou, kterou jsme ji v průběhu testování předali. Kvalita zvukového výstupu není špatná a drží se v dnešním průměru. Sony Xperia Z2 má na palubě dva reproduktory, u stereo písniček si tak užijete kvalitnějšího zvukového výstupu. Reproduktory však nejsou hlasité, a tak se zvuk velmi jednoduše ztratí již v mírně hlučném prostředí. I přesto hrají relativně čistě a oproti jiným telefonům kvalitně.

Sony Xperia Z2 Walkman 1

Fotoaparát a natáčení videa

Mobilní telefon Sony Xperia Z2 disponuje 20,7MPx fotoaparátem a aplikací, která nabízí opravdu mnoho různorodého nastavení.

Aplikace Fotoaparát

Sony Xperia Z2 fotoaparát 1

Aplikace fotoaparátu obsahuje mnoho různých módů, díky kterým budete moci natáčet zpomalená videa, nastavit si vlastní kompozici, přidat do záběru virtuální objekty, rozmazat pozadí, změnit zaostření a mnoho dalšího. Na všechny módy se můžete podívat na obrázcích níže.

Sony Xperia Z2 fotoaparát 2

Nastavení aplikace Fotoaparát

Sony přidalo do aplikace Fotoaparát také značné množství různého nastavení. Velmi nás ale zklamala nutnost aktivovat 8MPx rozlišení pro pořizování HDR fotografií. Na celé nastavení se můžete podívat na snímcích níže.

Sony Xperia Z2 fotoaparát 6

Fotogalerie

Veškeré fotografie s poměrem stran 16:9 jsou HDR a všechny s poměrem 4:3 jsou bez této technologie.

Video – ukázka HDR

Sony Xperia Z2 HDR video

Sony Xperia Z2 HDR video

 

Video – ukázka slow motion

Sony Xperia Z2 slow motion video

Sony Xperia Z2 slow motion video

 

Video – ukázka 4K

Sony Xperia Z2 4K video

Sony Xperia Z2 4K video

 

Video – ukázka FullHD

Sony Xperia Z2 FullHD video

Sony Xperia Z2 FullHD video

 

Kdy, kde a za kolik?

V době psaní recenze byl mobilní telefon Sony Xperia Z2 dostupný ve více než 100 obchodech a jeho cena se pohybovala v rozmezí od 13 290 Kč do 21 279 Kč. Dostupný je ve třech barevných provedení – černé, bíle a fialové.

Resumé

Mobilní telefon Sony Xperia Z2 je nejlepším mobilním zařízením společnosti Sony. Tomu také odpovídá jeho výkon, vzhled, ale i cena. Je vidět, že právě na vzhledu Sony zapracovalo a nechalo si na něm opravdu záležet. Bohužel zde ukázkově funguje princip „něco za něco“.

Telefon je vytvořen z prémiového materiálu – skla, kovu a kvalitního plastu. Právě sklo má ale za následek velmi vysokou křehkost a již po týdnu používání jsme se setkali se škrábanci na zadní straně a dokonce i malé praskliny v rohu. Přední sklo je vysoce reflektivní a mnohdy dokáže na sluníčku plnohodnotně nahradit zrcadlo. Displej je velmi kvalitní, má živé barvy a více než dostatečné rozlišení pro zobrazení veškerých obrázků. Stěžovat si můžeme snad jen na nízkou viditelnost na slunci a naopak na vysoký minimální jas, který bude nepříjemný při pohledu na displej v noci. Displej má velikost 5,2 palce, tomu ale bohužel neodpovídá celková velikost telefonu. Na vrchní a spodní části přední strany se nacházejí opravdu široké rámečky, které by šlo jistě lépe využít – například mírným zvětšením displeje.

Sony vylepšilo svoji vlajkovou loď certifikací IP58, která by měla zaručit dobrou odolnost proti vodě a prachu. Vodotěsnost můžeme potvrdit, telefon vydrží i více než hodinu pod vodní hladinou, a to bez jakékoliv újmy.

Výkon je dostatečný i pro hraní těch nejnáročnějších her na dnešním trhu. Horší je to s baterií, která při hraní náročných her vydrží přibližně 3 hodiny a 40 minut. Tento problém se však týká většiny dnešních mobilních zařízení.

Sony Xperia Z2 funguje na jedné z nejnovějších verzí systému Android 4.4.2 KitKat. Ta obsahuje nadstavbu od společnosti Sony. Pokud někdo řekne grafická nadstavba, mnohým vstávají vlasy hrůzou a začínají mít obavy o plynulosti prostředí. Za odladěné a velmi plynulé prostředí musíme Sony pochválit, v tomto ohledu odvedlo opravdu dobrou práci. Vše je plynulé a během testování jsme se nesetkali s jediným problémem.

Kvalita zvukového podání dvojice reproduktorů se pohybuje v dnešním průměru, vytkli bychom jim snad jen nízkou maximální úroveň hlasitosti. Překvapilo nás, že dokážou hrát dokonce i pod vodou. Horší je to s kvalitou hovorů. Během telefonního hovoru je zvuk nekvalitní, šumí a praská.

Fotoaparát je jistě jedním z hlavních lákadel, občas ale zamrzí malé detaily, které dokážou znepříjemnit život. Prvním z nich je vysoké přehřívání při natáčení 4K videa. Mnohdy se tak může stát, že se natáčení vypne již po několika minutách záznamu. Druhá nepříjemnost je nutnost aktivace 8MPx rozlišení pro pořízení HDR fotografie. Celková kvalita fotoaparátu je ale velmi dobrá a s přehledem se tak může rovnat ostatním konkurentům.

Sony Xperia Z2 je jistě jeden z nejlepších mobilních telefonů na dnešním trhu, bohužel vše něco stojí. Je tak na zvážení, jestli se spokojíte s většími rozměry, širokými rámečky a se skleněnými zády telefonu.

Klady

+ Prémiový design
+ Kvalitní fotoaparát
+ 4K a HDR video
+ Vysoký výkon, dostačující i pro ty nejnáročnější hry
+ Vodotěsnost
+ Odladěná nadstavba systému Android
+ Povedený režim STAMINA

Zápory

– Nižší viditelnost na slunci
– Velmi vysoká hladina minimálního jasu
– Snadno se tvořící oděrky na skle
– Velmi široké rámečky kolem displeje
– Vysoká cena
– Telefon je velmi těžký a mohutný
– Při hraní her nízká výdrž baterie
– Špatná kvalita hovorů

Líbí se vám Sony Xperia Z2? Máte s ní osobní zkušenosti?

David Mysliveček
O Autorovi - David Mysliveček

David je již od mala fanouškem nových technologií. Začátky s telefony se nesly v duchu iPhone 3G. Po představení Galaxy S3 si však našel cestu… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (43)