Sony Xperia Tablet S – japonský elegán, který se vody nebojí [recenze]

Photographers We Are The RhoadsChris & Sarah Rhoads Photographers Agent Gregg Lhotsky – gregg@ba-reps.comLaura Feeney – Talent PartnersVP, Brand Experience – Patrick Bewley – SONYCreative Director – James Trump – SONYProducer, Brand Experience – Marcos Esparza – SONYSr Mngr, Brand Experience – Su-Ren Neo – SONY

Ačkoliv jsme se již měli možnost s tablety od společnosti Sony setkat, Xperia Tablet S je první model, který se řádně prodává také na našem trhu a do názvu dostal zaslouženě slůvko Xperia. První tablety s označením S a P byly k vidění spíše na japonském trhu, u nás bylo možné vidět tato zařízení spíše výjimečně. Nový model se doznal více vylepšení – je výkonnější, lehčí, dokáže odolat stříkající vodě a nabízí spoustu příslušenství. Jak si obstál v našem testu?

I když se zvěsti o tomto zařízení šířily o něco dříve, oficiálně bylo „esko“ odhaleno až na letošním veletrhu IFA 2012 v Berlíně. Společnost Sony opět ukazuje, že se nebojí trochu experimentovat a je vidět, že design přístroje tak trochu odbočuje od konkurence. Horní část zařízení má opět napodobovat přehnutý list papíru, což působí u tabletu velmi netradičně. Pod kapotou zařízení tepe velmi výkonný čtyřjádrový čip Nvidia Tegra 3, zařízení má kvalitní hliníkovou konstrukci, odolá stříkající vodě a nechybí ani Infraport pro ovládání například domácích přístrojů (televize, DVD přehrávač atp.). I díky těmto vlastnostem se z přístroje Xperia Tablet S stává velmi zajímavý kousek na našem trhu, a tak se pojďme podívat, jak si vedl v našem testu.

Obsah recenze

  1. Rozbalování a první dojem
  2. Konstrukce přístroje a vzhled
  3. Technické (HW) parametry
  4. Displej
  5. Systém
  6. Konektivita
  7. GPS a navigace
  8. Multimédia
  9. Výdrž
  10. Výkon v testech a hrách
  11. Benchmarky
    Hry
  12. Slabiny, nedostatky a chyby zařízení
  13. Závěr
  14. Klady
  15. Zápory
  16. Orientační cena na našem trhu

Rozbalování a první dojem

Zařízení nám do redakce dorazilo v krabici, která je logicky o dost větší, než jsme tomu zvyklí u mobilních telefonů a její půdorys byl skoro čtvercový. Po odklopení víka na mě ihned vykoukl tablet, vedle něj se ukrývala krabička s napájením a pod tabletem další krabička, ve které jsem nalezl spoustu papírového materiálu (manuály, upozornění, důležité pokyny atp.).

P1010816

Dnes již nikoho nepřekvapní, že dodávaná nabíječka je rozdělena na dva díly – jeden patří do elektrické sítě, druhý je pak obyčejný USB kabel, který můžeme využít také pro připojení k počítači. V balení jsme bohužel nenalezli žádná dodávaná sluchátka.

P1010820

Při první pohledu na přední stranu tabletu mě žádné překvapení nečekalo a konstrukce je téměř shodná s jinými modely konkurence. Když jsem se však zaměřil více na horní hranu zařízení, zjistil jsem, že je zaoblená, což je velmi netradiční. Když jsem tablet uchopil do rukou, zjistil jsem, že toto zaoblení zasahuje i na zadní stranu a vypadá to, jakoby přední strana byla přeložena a konec této části se usídlil až na zádech přístroje. Tento prvek má napodobovat přeložený list papíru, vypadá skutečně originálně a jako majitel tohoto přístroje musíte počítat s tím, že se Vás více lidí zeptá, k čemu tato část vlastně slouží. Vaše odpověď? Designový prvek. Jako mírnou výhodu bych tedy mohl zmínit, že při držení tabletu si o tuto hranu můžete opřít ukazováček, což ve výsledku znamená jistější uchopení přístroje. Po uchopení tabletu jsem cítil chlad v dlaních, ihned mi tak došlo, že Xperia S nebude žádná plastová hračka, ale Sony vsadilo na kvalitní kovovou konstrukci. I přes to váží tablet necelých 600 gramů, což není výrazně vyšší hodnota než u konkurence. Tablet se v rukách drží velmi dobře. Konstrukce je zpracována na jedničku, nikde nic nevrže ani nepraská. Zpočátku jsem tomu nevěnoval pozornost, poté mi ale došlo, že nikde nevidím žádné zdířky pro konektory. Ty jsou totiž kvůli voděodolnosti zakryty vodotěsnými krytkami, a tak nejsou na první pohled patrné.

Po prvním spuštění mě přivítaly pestré barvy a displej měl poměrně vysoký kontrast, což mě mile překvapilo. Na úhlopříčce 9,4 palce už by teoreticky mohl být vyšší rozlišení než 1280 x 800 pixelů, kterým Xperia Tablet S disponuje, přesto jsem žádný rastr neviděl a myslím si, že jemnost 161 ppi je stále dostačující. Díky výkonnému čipu Tegra 3 od společnosti Nvidia reaguje tablet na mé povely velmi svižně, prostředí Androidu prodělalo kosmetické změny a přibyly zde některé volby, které u čisté verze nenalezneme. Při ovládání přístroje jsem poznal, že displej není pokryt tvrzeným sklem Gorilla Glass, ale jiným typem, neboť mi prst po displeji klouže o něco lépe a znovu jsem měl z toho dobrý pocit.

Konstrukce tabletu a vzhled

Asi nikoho nepřekvapení, že největší část tabletu (vlastně i dnešních dotykových telefonů) tvoří displej, který je lemován rámečkem. Celý přístroj má tak obdélníkový tvar se zaoblenými rohy. U Xperia Tabletu S dosahuje úhlopříčka displeje hodnoty 9,4 palce, což je možná trochu netradiční rozměr, rozlišení zůstává na standardní hodnotě 1280 x 800 pixelů. Přední strana nenabízí žádné hardwarové tlačítko, v levém horním rohu se pyšní stříbrný název Sony, v prostřední části nad displejem pak nalezneme objektiv předního fotoaparátu a senzor intenzity světla. Zajímavá je vrchní část rámečku, neboť je zaoblená a její část zasahuje také do zadní části. Tento prvek připomíná přeložený list papíru a působí velmi efektně. Displej je chráněn tvrzeným sklem, o jehož přesném typu se výrobce nezmiňuje. Po tomto skle mi prst klouže o něco lépe, než je tomu v případě Gorilla Glass, což mě překvapilo, ale sklo není tak odolné, a tak si musíme dávat o něco větší pozor na škrábance a poškození.

P1010826

Zadní strana je opět netradiční, což si na konto připisuje již zmiňovaná část, která má představovat ohnutý papír. Ta je navíc v zadní části vyrobena z děrovaného plastu a v levém dolním rohu září stříbrný nápis Xperia, abychom nezapomněli, do které rodiny se tablet řadí. V prostřední části vrchní strany je tradičně umístěn objektiv kamery, přisvětlovací diodu zde nenajdeme, což můžeme ovšem u tabletu hravě oželet.

P1010830

Hrany přístroje jsou hodně zkoseny a nacházejí se v nich poměrně důležité prvky. Pravé strana by se dala označit za tlačítkovou, chceme-li totiž přístroj zapnout či ovládat hlasitost, obracíme se do těchto míst. Trojici tlačítek pak ještě doplňuje signalizační LED dioda, která nás upozorní na zmeškané události nebo na stav nabíjení. Zdířku pro připojení sluchátek s 3,5mm konektorem a slot pro paměťovou kartu nalezneme na levé straně. Docela mě překvapilo, že u tohoto tabletu nenalezneme MicroSD slot, ale na větší formát SD. To sice znamená, že sem můžeme dávat i karty SD, na častější MicroSD však budeme potřebovat redukci. Tu jsme v našem balení nenalezli. Slot na kartu je opět chráněn krytkou, aby se do zdířky nedostala voda.

P1010837

Na spodní straně najdeme tradičně systémový konektor, který je opět schovaný pod krytkou. Ta je, na rozdíl od krytky SD slotu, kompletně vyjímatelná, a tak si budeme muset dávat pozor, abychom ji neztratili. Po stranách spodní části se nachází dvojice hlasitých reproduktorů.

P1010843

Podívám-li se na tablet jako celek, musím uznat, že zde máme jeden z nejkvalitněji zpracovaných tabletů, navíc se pyšní certifikací odolnosti vůči stříkající vodě. Kovové tělo dává dojem luxusního zpracování, netradiční konstrukce pak originalitu. Zařízení je kvalitně zpracováno, a tak na nás nečekají žádné nepříjemné zvukové projevy při namáhání. Zařízení se v rukou též dobře drží.

Tiskový snímek

sony-xperia-tablet-s-teaser

Technické (HW) parametry

Hardwarové parametry

  • 1,3GHz čtyřjádrový čip Nvidia Tegra 3
  • GPU: GeForce (Tegra 3)
  • 1 GB RAM
  • 16GB úložiště
  • 9,4palcový LCD TFT displej s LED podsvícení a rozlišením 1280 x 720 pixelů (161 ppi)
  • Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, DLNA
  • Bluetooth: 3.0 (A2DP)
  • Infraport
  • GPS, A-GPS
  • Systém Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich
  • Fotoaparát: 8 MPx (3264×2448 pixelů), automatické zaostřování, LED blesk
  • Přední kamera: 1 MPx
  • Baterie: Li-Ion 6 000 mAh
  • Rozměry: 239,8 x 174,4 x 11,85 mm
  • Hmotnost: 570 g
  • Voděodolná konstrukce (certifikace IPX-4)

Společnost Sony vsadila na ověřenou kvalitu a výkon – čtyřjádrový čip Tegra 3 od společnosti Nvidia. Ten obsahuje kromě 4jádrového procesoru na bázi Cortex-A9 také výkonnou grafickou kartu GeForce, a tak se tablet hodí také k hraní nejnáročnějších her. Nvidia Tegra 3 přinesla také koncept nazvaný 4PLUS1, což znamená, že kromě 4 výkonných jader obsahuje Tegra 3 ještě jedno úspornější, které by se mělo starat o chod zařízení při méně náročných operacích, čímž by se měla snížit spotřeba celého zařízení. K výkonnému čipsetu přičtěme ještě 1 GB RAM paměti a máme velmi výkonné zařízení, které se nezastaví před žádnou náročnější operací.

Do redakce nám dorazil model s 16GB vnitřní pamětí, což v praxi znamená sdílenou paměť 10 GB pro Vaše data i aplikace. Navíc lze úložný prostor navýšit pomocí paměťových karet. Trochu nezvykle se zde setkáváme s větší variantou karet (SD), a tak majitelé menších karet (MicroSD) budou muset sáhnout po redukci.

Screenshot_2012-10-25-22-18-39

Špatně na tom rozhodně není Xperia konektivitou. Nalezneme zde Wi-Fi vše všech standardech 802.11 a/b/g/n, spojení dvou zařízení pomocí Wi-Fi Direct, DLNA pro bezdrátové sdílení dat, Bluetooth ve verzi 3 s podporou A2DP a netradičně také Infraport, díky kterému můžeme ovládat domácí elektroniku (televize, DVD přehrávače, projektory atp.).

Xperia Tablet S je obdařen také dvojicí fotoaparátů. Ten hlavní, na zadní straně přístroje, se pyšní 8MPx snímačem s maximálním rozlišením 3264 x 2448 pixelů, automatickým zaostřováním a možností natáčet FullHD video. Přední kamerka pak disponuje slušným rozlišením 1 MPx, využívá se ale spíše pro nenáročné úkony spojené s fotografováním.

Další specifikace naleznete v našem katalogu

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Displej

Společnost Sony vsadila v případě displeje na technologii LCD TFT s LED podsvícením, úhlopříčka činí 9,4 palce, což v kombinaci s rozlišením 1280 x 800 pixelů znamená jemnost 161 ppi. V dnešní době, kdy se HD rozlišení objevuje i na přístrojích daleko menších úhlopříček, by se dalo prohlásit, že by tabletu FulHD rozlišení slušelo, přesto však tablet z řady Xperia nevybočuje z řady a stejně jako většina konkurence nabízí „pouze“ HD rozlišení. V mých očích je to stále dostatečná hodnota a problémy s kvalitou obrazu kvůli nízkému rozlišení jsem rozhodně nepozoroval. Displej mě naopak příjemně překvapil svým kontrastem, barvy byly stejně tak dostatečně pestré. Milovníci SuperAMOLED displejů si sice všimnou, že černá není kvůli neustálému podsvícení displeje úplně černá, stále je to však ve standardních mezích.

Automatické řízení jasu tradičně nefungovalo podle mých představ, za což může ale samotný Android. Jas se totiž dokáže na podnět čidla zvýšit, sám se však již nesníží. Přístroj se též podrobil testu, ve kterém jsem zjišťoval, kolik vodivých předmětů dokáže zároveň zachytit. Mohu prozradit, že bytosti, které používají k ovládání 10 a méně prstů, budou spokojeny. Ty ostatní musí konstruktérům odpustit.

Screenshot_2012-10-21-17-18-27

Pozorovací úhly na tom sice nejsou nejlépe a při razantním natočení přístroje je pozorovatelná degradace kvality barev, uživatel, který by ovládal přístroj z tohoto úhlu je ale blázen, takže z toho není potřeba dělat velký povyk. Senzor otočení přístroje fungoval trochu v jiných mezích, než jsem zvyklý a tablet je potřeba otočit až o 80°, aby se obraz přetočil.

Systém

U tabletů je teď poměrně prostá situace – téměř všechny tablety obsahují Android 4 Ice Cream Sandwich (výjimkou jsou například tablety od Asusu). Sony Xperia Tablet S tak není výjimkou a oficiálně zatím disponuje systémem ICS. To samozřejmě není žádný zásadní nedostatek, neboť Ice Cream Sandwich je pro tablety stvořen, a tak si můžeme kromě pár vylepšení, které obsahuje novější verze, Jelly Bean, dopřát všechny funkce systému Android. Sony Xperia Tablet S by se měl dočkat aktualizace na Jelly Bean, přesto v nedávném prohlášení o přístrojích, které Jelly Bean dostanou, chybí. Jelikož je to ale přístroj, který se na trh dostal nedávno, aktualizace na Android 4.1 by chybět neměla.

Rychlost, stabilita a odezva systému

Ačkoliv je systém Android v rukou společnosti Sony mírně modifikován a nesetkáváme se zde s úplně čistou verzí systému Android, musím říct, že tablet reaguje opravdu bleskově. Kombinace výkonného čipu Nvidia Tegra 3 a dobré optimalizace společnosti Sony způsobí, že se přístroj jen tak nepozastaví a Vaše rozkazy plní velice rychle. V průběhu testování jsem ani nenarazil na žádné padání aplikací nebo zásek, takže ani po této stránce nemám, co přístroji vytknout. Dobrá práce.

Nadstavba

Ačkoliv Sony svou úpravu systému nijak nenazývá, změn oproti čisté verzi je více. Největší nejspíše základní prostředí (Launcher), které sice na první pohled velice připomíná standardní Launcher z ICS, dočkal se však několika vylepšení a několik voleb zde přibylo. Stejně tak notifikační lišta nebo třeba aplikace pro focení je odlišná. Sony však stále myslelo na to, že uživatelé mají podobu čistého systému Android rádi, a tak změny nejsou razantní a není tak problém přístroj pohodlně ovládat, neboť prvky jsou umístěny v podstatě stejně jako v případě čisté verze.


Domácí obrazovka

Při prvním pohledu na domácí obrazovku jsem se zaradoval, že se jedná o čistý systém. Po druhém pohledu jsem si však uvědomil, že je zde něco navíc a Launcher se dočkal pár změn a vylepšení. Koncept nicméně zůstává zachován, na 5 ploch si můžeme libovolně umisťovat zástupce aplikací nebo Widgety. Mezi plochami se, stejně jako v případě standardního Launcheru ICS, nedá cyklicky přepínat. Stejně tak nelze upravovat počet ani pořadí ploch. Ve spodním levém rohu nalezneme 3 standardní tlačítka – zpět, domů a seznam nedávno spuštěných aplikací. Na pravé straně pak opět standardně hodiny, informaci o Wi-Fi připojení a stav baterie. Uprostřed se však nachází dvě další ikonky – ta jedna zobrazí seznam miniaplikací, druhá slouží ke spuštění miniaplikace pro ovládání jiných přístrojů přes Infraport. Změn se dočkala i horní část obrazovky, v levém horním rohu vedle hledání se totiž objevil prostor pro umístění 4 zástupců na plochu, na pravé straně pak tlačítko Režim hosta (viz dále). Domácí obrazovku lze používat i v režimu na výšku, Launcher se nám přizpůsobí.

Screenshot_2012-10-21-20-09-23

Položky na plochu přidáváme stejným způsobem jako u čisté verze systému ICS, tedy z menu aplikací a Widgetů. Podržíme-li na volném místě plochy prst, máme možnost pouze změny tapety.

Screenshot_2012-10-21-20-25-52


Widgety

Seznam Widgetů nalezneme v menu aplikací, stačí se jen tahem prstu doprava přesunout do části s Widgety, nebo použít záložku v levém horním rohu. Widget přidáme na plochu pouhým podržením prstu na vybrané položce.

Screenshot_2012-10-21-20-27-58


Menu

Menu aplikací je téměř totožné s verzí v čistém systému Android, a tak jej není potřeba dlouze představovat.

Screenshot_2012-10-21-20-28-35


Notifikační lišta

Změn se dočkala také notifikační lišta, která mi velmi připomíná verzi z Paranoid Android. Klikneme-li do oblasti hodin, vysune se pouze menší verze notifikační lišty, kde se dozvíme informace o datu, hodinách, Wi-Fi síti, ke které jsme připojení, stavu baterie, notifikací a máme zde možnost vstoupit do nastavení. Klikneme-li na notifikační lištu podruhé, vysune se její delší verze. V ní se již objeví ovládání režimu Letadlo, jasu, oznámení a máme zde opět přístup do nastavení a také do seznamu Wi-Fi sítí. Trošku mě mrzí, že místo přístupu do nastavení Wi-Fi zde není pouze přepínač pro vypnutí a zapnutí, což bychom využili daleko častěji a nemuseli bychom se přepínat na další obrazovku.

Screenshot_2012-10-21-20-32-43


Zamykací obrazovka

Zde zůstal koncept z čisté verze systému Androidu, kde je standardně zvolen způsob odemykání tahem prstu do stran. Táhneme-li prstem doleva, spustí se aplikace fotoaparátu. Tah prstu k pravé straně zajistí odemknutí přístroje.

Screenshot_2012-10-21-20-35-48


Kalendář, E-mail a Gmail

Tyto aplikace zůstaly nezměněny, a tak je nemá cenu detailněji probírat. Jedinou připomínku bych měl ke kalendáři, který je sice standardní, avšak z nepochopitelného důvodu je tato aplikace v angličtině.

Screenshot_2012-10-21-20-47-22

Screenshot_2012-10-21-20-48-20


Klávesnice

V přístroji je předinstalována pouze jedna klávesnice (když nepočítám hlasový vstup Google) pojmenovaná příznačně jako Standardní klávesnice. Ta příliš komfortu nenabízí, na druhou stranu je o něco lepší, než jsem byl zvyklý z čisté verze systému Android. Navíc zde nalezneme kurzorové klávesy ve spodní části obrazovky a možnost zobrazení numerický kláves na pravé straně. Nenalezneme zde bohužel znaky, které by se mohly skrývat pod určitými písmeny, stejně tak dívce na druhé straně komunikačního kanálu smajlíkem neprozradíme svoji náklonnost, neboť na klávesnici chybí.

Screenshot_2012-10-21-20-52-28


Internetový prohlížeč

Prohlížeč si podle společnosti Sony opět nezasloužil téměř žádnou změnu, a tak se zde setkáváme s tím standardním ze systému Android 4 Ice Cream Sandwich. Ten nabídne tradičně podporu Adobe Flash, stránky v kartách, záložky, možnost zobrazení v desktopové verzi atp. U poslední zmiňované funkci mi chybí možnost zajistit, aby si tuto volbu prohlížeč pamatoval permanentně a nemuseli jsme prohlížeči u každé stránky říkat, že ji chceme v desktopovém zobrazení. Jediná volba, která zde přibyla, je Open in Browser (ano, opět je tato aplikace v angličtině), která nám obsah prohlížené stránky pošle do miniaplikace prohlížeče. Toto okno plovoucí okno si pak můžeme nechat otevřené nad libovolnou aplikací, velmi šikovné.

Screenshot_2012-10-21-21-03-55


Kontakty

Aplikace s lidmi se opět žádné změny nesetkala, jen je v angličtině. Synchronizace se sociální sítí Google Plus probíhá automaticky, s Facebookem ale tradičně nepořídíme.

Screenshot_2012-10-21-21-06-53


Galerie, Editor fotografií a videí

Aplikace pro prohlížení multimédií jsou v zařízení hned dvě – jedna s názvem Gallery v angličtině, druhá s názvem Album v češtině. Obě aplikace nabízejí v podstatě stejné možnosti v prohlížení obrázků a videí v tabletu, aplikace Album navíc přidává ještě možnost prohlížení souborů z jiných zařízení, ze sociálních sítí a přístup do map. Taktéž obsahuje o něco přívětivější uživatelské rozhraní, a tak se vybízí používat právě tu.

Screenshot_2012-10-21-21-19-19

Obrázky je možné sdílet, posílat nebo třeba upravit v jednoduchém fotoeditoru. Můžeme tak obrázek například oříznout, otočit, odstranit červené oči nebo aplikovat některý z efektů.

Screenshot_2012-10-21-21-21-44

I pro ty, kdo si chtějí v přístroji upravovat svá videa, je připravena aplikace. Ta dostala název Movie Studio a jedná se o standardní aplikaci systému Android, která nabízí pouze základní možnosti úpravy videa (ořezání, přidání hudby, přechody…).

Screenshot_2012-10-21-21-22-51


Organizace času

Hledáte-li budík, je skryt v aplikaci Hodiny. Zde se nám přes velkou část obrazovky zobrazí aktuální datum a čas, ve spodní části nalezneme přístup k budíku, ke galerii, k přehrávání hudby a domů. Budík nabízí standardní volby – můžeme přidat více upozornění, vybrat zvonění jen v určité dny, nastavit opakování a libovolné vyzvánění.

Screenshot_2012-10-21-21-29-43

V Xperii je zabudován i jednoduchý časovač. Ten nalezneme v seznamu miniaplikací v prostřední části spodní lišty. Tento časovač je ve formě plovoucího okna, a tak si ho můžeme libovolně umístit na obrazovku v kterékoliv aplikaci. Poměrně šikovný a zajímavý nástroj.

Screenshot_2012-10-21-21-31-09


Režim hosta

Znáte tu situaci – chtěli byste tablet někomu půjčit, ale bojíte se, že by se Vám vkrádal do soukromých umístění Vašeho přístroje nebo nadělal paseku v nějaké Vaší aplikaci. Společnost Sony na tuto situaci myslí a do svého přístroje zabudovala tzv. Režim hosta. Spouštěč nalezneme v horním pravém rohu obrazovky na domácí obrazovce, který nás přepne do jednoduchého průvodce nastavením tohoto režimu. Zde si nastavíme, které aplikace chceme hostu povolit a také kód pro opuštění tohoto režimu. V zařízení můžeme mít vytvořeno více profilů, mezi kterými se pak přepínat.

Screenshot_2012-10-23-17-06-03

Screenshot_2012-10-23-17-06-35

Režim hosta se nevypne dokonce ani v případě, že tablet restartujete.


Miniaplikace

Tento přístroj v sobě ukrývá specialitu v podobě miniaplikací, které se liší od ostatních aplikací tím, že jsou zobrazeny v okně, které je nad všemi ostatními aplikacemi a lze s ním libovolně pohybovat po ploše. Seznam miniaplikací nalezneme ve spodní liště uprostřed.

Screenshot_2012-10-23-16-59-34

Máme zde sadu jednoduchých nástrojů, které nám pomohou při práci a usnadní práci.

  • Browser – internetový prohlížeč v okně
  • Clip – nástroj pro vyfocení obrazovky (či libovolné části) a její následné upravení v jednoduchém editoru
  • Časovač – jednoduchý odpočet času v okně
  • Kalkulačka – kalkulačka v okně
  • Memo – nástroj pro tvorbu poznámek
  • Remote control – ovladač zařízení přes Infraport v okně
  • Záznam – diktafon v okně

Zároveň je však možné spustit pouze jednu miniaplikaci naráz.

Screenshot_2012-10-23-17-00-35


Pořizování snímků obrazovky

Snímky pořizujeme standardním způsobem – delší stisk napájecí tlačítko a tlačítko pro snížení hlasitosti. Snímky se pak ukládají do složky Pictures/Screenshots. Další možností je použít miniaplikaci Crop, díky které lze dokonce vyfotit pouze část obrazovky. Můžeme vybrat jak obdélníkový výřez, tak i ručně namalovaný. Po vyfocení se obrázek ihned přesune do jednoduchého fotoeditoru, ve kterém můžeme přidat ručně připsanou poznámku. Opět šikovná věcička.

Screenshot_2012-10-21-21-43-47


Další aplikace

Zde uvedu seznam aplikací, které jsou již v zařízení nainstalované, a uživatel by je mohl využít.

  • AccuWeather – aplikace pro přesnou předpověď počasí
  • Disk – aplikace pro správu webového úložiště od společnosti Google
  • Evernote – populární program pro tvorbu poznámek
  • File transfer – souborový manažer určený především pro přesun souborů na externí úložiště
  • Filmy – aplikace pro DLNA
  • OfficeSuite – přeidnstalovaný kancelářský balík
  • Přeložit – předinstalovaný Google překladač
  • Skype – populární program pro telefonování
  • Socialife – aplikace pro správu svých účtů na sociálních sítích
  • Xperia Link – aplikace pro přesun souborů mezi přístroji řady Xperia

Konektivita

Wi-Fi

Pro práci s mobilními zařízeními je téměř nezbytná technologie Wi-Fi. Xperia Tablet S je vybavena standardy 802.11 a/b/g/n, nabízí též podporu Wi-Fi Direct a DLNA pro sdílení dat přes Wi-Fi s jinými zařízeními. Samozřejmostí je také funkce Wi-Fi Hotspot, díky které můžeme sdílet mobilní internet a z přístroje tak udělat jakýsi Wi-Fi router či přístupový bod.

Během testování jsem neměl s připojením žádné problémy, vyzkoušel jsem mnoho zabezpečených sítí, otevřených sítí a dokonce i sítě s certifikátem (eduroam). Spojení bylo vždy stabilní. Zdálo se mi ale, že příjem signálu je o něco slabší, než je tomu v případě jiných přístrojů a třeba můj telefon HTC HD2 se dokázal připojit na místech kde Xperie ne.

Bluetooth

Technologii Bluetooth nejspíše již dnes nevyužije pro bezdrátové posílání souborů, neboť ostatní mobilní systémy s tím mívají problémy a už to není tak běžná činnost jako v minulosti. Přesto se dnes Bluetooth hojně využívá pro bezdrátový přenos zvuku do Handsfree. Tato funkce se označuje A2DP, tablet obsahuje 3. verzi Bluetooth s podporou této funkce. Spárování s Bluetooth Handsfree v autě proběhlo taktéž standardně, stejně jako přenos hlasu při hovoru z auta. Díky přítomnosti A2DP lze využít telefon jako zdroj kvalitního zvuku pro bezdrátová sluchátka či Handsfree, což jsem opět ověřil v autě díky Bluetooth Handsfree. Ověřil jsem také přenos souborů na jiné zařízení a taktéž jsem se nesetkal s žádným problémem.

Infraport

Možná někoho při pohledu do specifikací překvapí položka Infraport. Spousta z Vás si jistě vzpomene na doby, kdy se přes infračervený port posílala data, to už by však dnes díky existenci Bluetooth a Wi-Fi nemělo smysl, použití Infraportu je zde tedy jiné. Možná někteří netuší, že infračervený port využívají dálkové ovladače a za stejným cílem je Infraportem vybavena i Xperia Tablet S – dokážete tabletem hravě ovládat svou domácí elektroniku (televizi, DVD, set-top box atp.). K tomu je v přístroji předinstalována speciální aplikace s názvem Remote control.

V této aplikaci jednoduše pomocí průvodce přidáme zařízení, které chceme tabletem ovládat. Můžeme použít zařízení ze seznamu (Easy registration) nebo naučit tablet rozdávat příkazy pomocí dálkového ovladače k danému přístroji (Learn from a remote control). Databáze obsahuje opravdu spoustu přístrojů téměř všech značek, takže je velká šance, že učení zařízení nebude potřeba. V mém případě si Xperia hravě poradila s monitorem Samsung SyncMaster T240HD, LCD televizí a DVD přehrávačem LG bez nutnosti učit zařízení pomocí dálkového ovladače. Stačilo jen vybrat typ přístroje (monitor, DVD přehrávač) a značku.

Screenshot_2012-10-23-16-46-07

Screenshot_2012-10-23-16-49-41

Připojení k PC

Standardně se přístroje nepřipojí jako USB Mass Storage, ale protokolem MTP (Media Transfer Protocol). Ten by měl zajistit lepší práci s multimediálním obsahem a synchronizací s Windows Media Player. Pro uživatele systému Windows se zase tak moc nezměnilo, protože se přístroj sám po připojení přihlásí jako přenosné zařízení a kopírovat lze soubory stejně snadno, jako by se jednalo o vyměnitelné úložiště. Některé souborové manažery však nemusí MTP zařízení vidět.

V průzkumníku se objeví jak vnitřní paměť (9,99 GB), tak obsah vložené paměťové karty. Soubor o velikosti 4,46 GB (4 796 084 577 bajtů) se do zařízení přenášel 5 minut a 43 sekund, což znamená přenosovou rychlost přibližně 13,74 MB/s.

disk

GPS a navigace

I když by se mohlo zdát, že tablet GPS přijímač nepotřebuje, není tomu úplně tak. Dnes již totiž lokalizaci polohy přes GPS využívají i obyčejné aplikace (Facebook atp.), a tak se rozhodně hodí mít v přístroji tuto technologii. To se samozřejmě nevylučuje s tím, že Xperii můžeme stále používat jako autonavigaci či trackovací zařízení, rozměry jsou však již trochu větší na takové použití.

První lokalizace polohy trvala o něco déle, než jsem zvyklý u jiných přístrojů a na ohlášení polohy jsem si počkal více než minutu. Poté už byl fix značně rychlejší. Přesnost a stabilitu GPS spojení jsem ověřoval pomocí aplikace Runtastic, která neustále sleduje data z GPS a pravidelně je zaznamenává. Spojení bylo po celou dobu stabilní a velmi přesné, zde také není, co vytknout.

run

Multimédia

Fotoaparát

Ačkoliv je dnes fotoaparát u tabletů běžná záležitost, zase takový důraz se na kvalitu neklade a výrobci se tomu snadno přizpůsobili. Nemůžeme tedy čekat, že by se tablet vyrovnal některým fotomobilům a fotoaparáty u tabletů můžeme zařadit spíše k těm horším. Sony Xperia Tablet S je vybavena 8MPx (3264×2448 pixelů) zadním fotoaparátem s automatickým zaostřováním a přední 1MPx kamerkou s HD rozlišením. Papírově si Xperia vede moc dobře, jak je na tom s focením v praxi?


Aplikace fotoaparát

Aplikace pro pořizování snímků a videí se dočkala více změn, tradičně jsou však spíše kosmetického rázu a každý se snadno zorientuje. Uprostřed obrazovky máme hledáček, na levé straně se nachází nastavení, na pravé výběr režimu focení (snímky, videa, panorama) a spodní část patří náhledu posledních vyfocených snímků. Nastavení fotoaparátu není nijak detailní a musíme se spokojit pouze se základními možnostmi. Žádné efekty a detailní nastavení zde nečekejte.

Nastavení

  • Picture size – VGA/2M/5M/8M
  • Store location – On/Off
  • Exposure – -2 až+2
  • White balance – Auto/Incandescent/Fluorescent/Daylight/Cloudy
  • Scene mode – off/Document/Landscape/Portrait/Sports/Beach/Snow
  • Focus mode – Auto/ Touch focus/Infinity/Continuous AF


Pořizování fotografií a videa

exteriér

IMG_20121023_123223

IMG_20121023_104038

interiér

IMG_20121019_161403

IMG_20121023_103330

horší světelné podmínky

IMG_20121023_072501

Sony Xperia Tablet S – rear camera

Sony Xperia Tablet S - rear camera

Přehrávání videa

Tablety jsou určeny především pro konzumaci obsahu, a tak nikoho nepřekvapí, že často slouží k přehrávání filmů. A jak je na tom tento přístroj? Xperia Tablet S obsahuje HD displej, a tak jsme vyzkoušeli video s tímto či spíše podobným rozlišením.

1

K mému překvapení předinstalovaná aplikace Filmy film spustila, přesto nebylo přehrávání plynulé a nešel zvuk. Jako obvykle jsem tedy sáhl po BS Playeru, který si s videem poradil bez sebemenších problémů.

Video s vyšším rozlišením nemá smysl na tomto zařízení pouštět, přesto se občas dostaneme do situace, kdy máme v PC film ve vyšším rozlišení a chtěli bychom ho dokoukat třeba na tabletu. V takovém případě by bylo samozřejmě otravné video převádět do nižšího rozlišení nebo stahovat video jiné, a tak bychom byli rádi, kdyby si tablet poradil i s velmi kvalitními videi. Sáhl jsem tedy po známém videu Samsung Demo Oceanic Life, které je ve FullHD rozlišení a disponuje obrovským datovým tokem 40 MBit. A jak si s ním tablet od Sony poradil?

mov1

Přehrávání bylo zcela plynulé, nic jiného jsme od Tegry 3 ani nečekali.

Přehrávání hudby

K přehrávání hudby máme v přístroji připraveny dvě aplikace – Hudba Play a WALKMAN.

Hudba Play

Aplikace, která je součástí systému Android Ice Cream Sandwich. Nabízí příjemné rozhraní, umí ale pouze základní volby – tvorbu playlistů, náhodné přehrávání, ekvalizér atp. Jsem si však vědom, že většině uživatelů to bude stačit, navíc se na Google Play nachází spousta alternativ.

Screenshot_2012-10-23-17-29-54

Hudbu je pak možné ovládat ze zamykací obrazovky, z notifikační lišty nikoliv.

WALKMAN

Povedený přehrávač od společnosti Sony, který se mi líbil zejména po designové stránce, neztrácí však ani na funkčnosti – nabídne tvorbu playlistů, ekvalizér, vyhledávání, vizualizér, hledání informací a textů písničky, přehrávání z počítače v síti atp.

Screenshot_2012-10-23-17-29-33

Screenshot_2012-10-23-17-29-45

Nechybí ani možnost ovládat přehrávání z notifikační lišty nebo zamykací obrazovky.

Kvalita výstupu

Sony Xperia Tablet S servíroval hudbu do mých uší velmi příjemně a audio výstup řadím k těm lepším. Na přesnější test ale nemám ani správné sluchové ústrojí ani techniku. Potěšily mě i hlasité reproduktory na zadní straně, které hrají dostatečně nahlas, a zvuk není příliš zkreslený.

Výdrž

Xperie je vybavena 6000mAh akumulátorem, což v kombinaci s 9,4palcovým displejem slibuje slušnou výdrž. A jak je to v praxi?

Jako první jsme vyzkoušeli, co tablet vydrží při přehrávání videa. Použit byl film s rozlišením 1280 x 720 pixelů, jas nastaven na polovinu a zvuk pouštěn do sluchátek. Tablet vydržel skutečně dlouho a o přísun energie si řekl až po dlouhých 9 hodinách a 14 minutách. Výborná hodnota.

Screenshot_2012-10-20-23-53-05

Druhý test spočíval v hraní her. To jsem vyzkoušel na herní pecce The Dark Knight Rises, která dala Tegře 3 skutečně zabrat, což se potvrdilo kratší výdrží. Na 15 % procent baterie jsem se totiž dostal již po 3 hodinách a 30 minutách. Zde už to tak slavné není.

Screenshot_2012-10-22-03-14-03

Poslední test byl na surfování po internetu. Jas nastaven na polovinu, připojen k domácí Wi-Fi s dostatečně silným signálem a spuštěn Dolphin Browser s automatickým obnovováním stránky. A výsledek? Tablet dokázal vykreslovat internetové stránky 5 hodin a 37 minut.

Screenshot_2012-10-26-22-03-46

Celkově tedy s výdrží Xperie díru do světa neudělá, ale 9 hodin přehrávání filmů je naproti tomu velmi dobrá hodnota. O něco horší je to s nabíjením akumulátoru – do plného stavu si musíte počkat kolem 6 hodin.

Výkon v testech a hrách

Benchmarky

Xperii jsem podrobil několika speciálním nástrojům pro otestování výkonu. Vždy jsem opakoval více pokusů a poté udělal průměr. Je potřeba si uvědomit, že hodnoty jsou spíše teoretické a v praxi výkon nemusí odpovídat.

Linpack single

  • Asus Padfone – 101,26 MFLOPS
  • Samsung Galaxy S III – 55,69 MFLOPS
  • Huawei Honor – 54,67 MFLOPS
  • Samsung Galaxy W – 51,95 MFLOPS
  • HTC One X – 51,63 MFLOPS
  • Samsung Galaxy S II – 51,72 MFLOPS
  • Asus Eee Pad Transformer Prime – 47,90 MFLOPS
  • Sony Xperia S Tablet – 46,412 MFLOPS
  • HTC EVO 3D – 44,76 MFLOPS
  • Huawei Vision – 41,30 MFLOPS
  • Samsung Galaxy Beam – 40,55 MFLOPS
  • LG Optimus 2X – 36,44 MFLOPS

Linpack double

  • Asus Padfone – 166,54 MFLOP
  • HTC One X – 127,1 MFLOPS
  • Samsung Galaxy S III – 120,64 MFLOPS
  • Samsung Galaxy S II – 85,56 MFLOPS
  • Sony Xperia S Tablet – 84,482 MFLOPS
  • Asus Eee Pad Transformer Prime – 79,07 MFLOPS
  • Samsung Galaxy Beam – 63,33 MFLOPS
  • Huawei Honor – 48,08 MFLOPS
  • Samsung Galaxy W – 45,55 MFLOPS
  • Huawei Vision – 35,32 MFLOPS

NenaMark 1

  • Asus Padfone – 60,6 fps
  • Asus Eee Pad Transformer Prime – 60,2 fps
  • Samsung Galaxy S III – 60,0 fps
  • Samsung Galaxy S II – 59,8 fps
  • Sony Xperia S Tablet – 59,5 fps
  • Samsung Galaxy Beam – 59,2 fps
  • Samsung Galaxy W – 52,0 fps
  • Huawei Honor – 51,7 fps
  • Huawei Vision – 42,3 fps

NenaMark 2

  • Asus Padfone – 60,7 fps
  • Samsung Galaxy S III – 58,7 fps
  • Sony Xperia S Tablet – 57,5 fps
  • Asus Eee Pad Transformer Prime – 51,8 fps
  • Samsung Galaxy S II – 38,9 fps
  • Samsung Galaxy Beam – 35,9 fps
  • Samsung Galaxy W – 30,7 fps
  • Huawei Honor – 30,1 fps
  • HTC EVO 3D – 25,3 fps

SmartBench 2012 Productivity index

  • Samsung Galaxy S III – 3984
  • Sony Xperia S Tablet – 3868
  • Asus Padfone – 3333
  • Samsung Galaxy Beam – 2255
  • Huawei Honor – 1029

SmartBench 2012 Games index

  • Asus Padfone – 3492
  • Sony Xperia S Tablet – 2516
  • Samsung Galaxy Beam – 2159
  • Samsung Galaxy S III – 1610
  • Huawei Honor – 2142

Quadrant Standard Edition

  • Asus Padfone – 6311
  • Samsung Galaxy S III – 5313
  • HTC One X – 4692
  • Sony Xperia S Tablet – 4497
  • Samsung Galaxy S II – 3326
  • Samsung Galaxy Beam – 2832
  • Huawei Honor – 2021
  • Huawei Vision – 1874
  • Samsung Galaxy W – 1473
  • Emgeton Meizu M9 – 1368

Herní testy

Čtyřjádrový procesor a grafický akcelerátor GeForce pod kapotou, to slibuje jeden z nejlepších herních zážitků na platformě Android. Nvidia navíc tlačí programátory her, aby své hry optimalizovali více na čipy Tegra, a dočkáváme se tak her s příponou THD, která značí právě optimalizaci pro Tegru, a nabídnou ještě lepší grafické zpracování. Tegra 3 se ale samozřejmě nezadýchá u žádné jiné hry, a tak jsme mohli vybírat téměř vše. Jelikož je Tegra 3 již v mnoha zařízeních, které jsme testovali, nebylo potřeba čip detailně testovat znovu, a tak jsem namátkou vybral hru The Dark Knight Rises, Real Racing 2 a Dead Trigger.

Screenshot_2012-10-24-23-01-29

Screenshot_2012-10-25-22-27-44

Se všemi si tablet od Sony poradil náramně a při hraní se nevyskytl žádný problém.

Slabiny, nedostatky a chyby zařízení

Ačkoliv mě celkově přístroj Xperia Tablet S potěšil, rozhodně není dokonalý, a tak si pojďme dát jeho hlavní nedostatky dohromady.

Začnu-li konstrukcí přístroje, trochu problémy mi dělala tlačítka na boku přístroje. Možná je to zvykem na jiná zařízení a jiné umístění tlačítek, možná za to může speciální voděodolná úprava, ale občas jsem měl problémy tlačítka nahmatat a správně zmáčknout. Na tlačítko napájení je pak potřeba větší síly, aby zařízení reagovalo. Mezi displejem a ohybem v horní části je žlábek, který přímo vybízí k usazování nečistot. Tvrzené sklo mě potěšilo sice svou „klouzavostí“, nepatří ovšem k nejodolnějším, a tak si musíme dávat pozor na poškrábání a poškození displeje. Radost mi neudělala ani krytka systémového konektoru, která není na rozdíl od krytky SD karty připevněna k přístroji, a tak hrozí její ztráta. Tím jsem narazil také na fakt, že Sony se od jiných mobilních zařízení odlišuje tak trochu tím, že místo miniaturní MicroSD karty používá u svého tabletu velkou SD kartu. To v zásadě není problém, chcete-li použít MicroSD, musíte si opatřit redukci. Tablet obsahuje baterii s poměrně velkou kapacitou 6000 mAh, nabíjení je velmi pomalé a pohybuje se kolem 6 hodin.

Se systémem jsem byl celkem spokojený, přístroj reagoval velice svižně a kromě ojedinělých pádů Opery nebyl žádný problém ani se stabilitou. Co mě ale dokázalo zvedat z pantoflí, je proměnlivá a velmi dlouhá doba probuzení přístroje. Máme-li u Xperie delší dobu vypnutý displej a stiskneme tlačítko napájení, přístroj zareaguje v rozmezí 2 až 5 sekund, což je skutečně hodně a bohužel si uživatel myslí, že tlačítko napájení stiskl málo, tak proces zopakuje, čímž si tablet opět vypne. Otravné.

Společnosti Sony zvolila trochu jiný typ notifikační lišty, který nebyl úplně špatný, přesto na tak velkém displeji je podle mě zbytečné, když se k ovládacím prvkům dostanu až na druhé kliknutí, stejně tak mi zde chyběla možnost okamžitého ovládání Wi-Fi, Bluetooth, GPS, zvuků atp. Trošku podraz na české uživatele spočívá v tom, že některé aplikace jsou stále v angličtině (kalendář, kontakty, aplikace fotoaparátu atp.)

Závěr

Znovu a lépe. I tak by se dalo charakterizovat zařízení s názvem Xperia Tablet S od Sony. Je to totiž konečně tablet, který se pevně usadil na našem trhu. Nabízí ojedinělý design, kvalitní konstrukci, vysoký výkon díky čipu Tegra 3, voděodolné tělo s certifikací IPX-4, slušnou softwarovou výbavu a navíc ani cenovka není na první pohled hrozbou. Vypadá to, že společnost Sony to myslí s trhem tabletů vážně a na nové Xperii z řad tabletů si dala záležet. Ačkoliv je zde použita starší verze systému Android Ice Cream Sandwich, systém byl díky dobré optimalizaci svižný, navíc nabízí některé nadstandardní možnosti a funkce (Režim hosta, miniaplikace, multimediální aplikace Sony…). Potěší také přítomnost Infraportu, ke které Sony dodalo výbornou aplikaci Smart Remote, díky které je možné proměnit tablet v univerzální (navíc programovatelný) dálkový ovladač.

Otočím stranu mince a zmíním se o pár věcech, které by mohly potenciálního kupce odradit. Nevím, čím jsem si zasloužil, aby mě téměř každé probouzení přístroje stálo nervy, ale delší odezva při stisknutí tlačítka napájení je opravdu nepříjemnou záležitostí, i když se to na první pohled nemusí zdát. Krytka systémového konektoru také není vyřešena příliš vhodně a může se celkem snadno stát, že ji ztratíte a manželka ji při úklidu třeba vysaje. Fotografy pak nepotěší absence přisvětlovací diody a malé možnosti nastavení aplikace pro focení. Nedočkavce pak může odradit dlouhé nabíjení.

A co na to konkurence? Proti Xperii S stojí hlavně model Asus Transformer Pad 300, který je o nějakou tisícovku levnější, přesto nabídne stejný výkon, o něco vyšší úhlopříčku, novější verzi systému, větší paměť a možnost dokoupení ověřené dokovací klávesnice. Xperia naproti tomu nabídne lákavější design, kovovou (z části) a voděodolnou konstrukci, lepší multimediální výbavu a Infraport. Každý musí zvážit, zda jsou pro něj tyto aspekty natolik důležité, aby si pro ně musel připlácet.

Sony Xperia Tablet S přináší na náš trh kombinaci stylového designu, vysokého výkonu a rozumné ceny. Zbývá už jen poslední otázka vržená do éteru – stane se tento přístroj prodejním trhákem?

Klady

+ Velice povedený design
+ Kvalitní zpracování
+ Voděodolnost (certifikace IPX-4)
+ Dobrý displej
+ Velmi vysoký výkon díky čipu Nvidia Tegra 3
+ Rychlé odezvy systému
+ Režim hosta
+ Povedené miniaplikace
+ Povedené aplikace od Sony pro správu multimédií
+ OfficeSuite
+ Notifikační LED
+ Infraport

Zápory

– Pomalá odezva zařízení při probouzení
– Krytka systémového konektoru není součástí konstrukce tabletu a hrozí její ztráta
– Chybí HDMI výstup
– Slabší příjem signálu Wi-Fi
– Pro MicroSD karty je nutné použít redukci na SD karty
– Aplikace fotoaparátu nenabízí příliš možností nastavení
– Pomalé nabíjení

Za zapůjčení k testu děkujeme společnosti Sony.

Orientační cena na našem trhu

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (10)