Sony Xperia M5 a C5 Ultra: Vodník s obrem chtějí pokořit střední třídu

Sony Xperia M5 C5 Ultra

Sony dnes oficiálně představilo dvojici novinek sestávající z 6″ phabletu Xperia C5 Ultra a menšího, zato ale voděodolného modelu M5. Oba přitom představují poměrně stylové přístroje se zaměřením na fotografování, i když v případě každého z nich je toto zaměření trochu rozdílné. Zatímco C5 Ultra je jasně zaměřená na selfie fotografie, model M5 se snaží zabodovat především primárním fotoaparátem na zádech, to však rozhodně neznamená, že neobstojí i jako nástroj pro zmíněné selfie snímky. Oba telefony běží na Androidu 5.0 Lollipop a byť by se mělo jednat stále ještě o telefony střední třídy, zejména výbava telefonu Sony Xperia M5 je přinejmenším velmi zajímavá.

Sony Xperia C5 Ultra

xperia-c5-ultra-2

Řada C patří mezi mladší z produktových linií telefonů Sony, a zpravidla vždy nabízela telefony s větší úhlopříčkou a kvalitní přední kamerkou, ale jinak spíše slabší výbavou, díky čemuž bylo Sony schopno konkurovat především cenou. Nová Xperia C5 Ultra však doznala vylepšení ve všech směrech a její výbava na první pohled neskýtá žádnou vyloženou slabinu.

Telefon se v první řadě dočkal zvětšení displeje na celých 6″, s větší úhlopříčkou musel přijít také dostatečný počet pixelů a tak IPS displej Xperie C5 Ultra nabídne FullHD rozlišení a jemnost 376 ppi (pixelů na palec). Sony musíme pochválit také za to, že si konečně uvědomilo, že telefon s velkou úhlopříčkou potřebuje také co možná nejtenčí rámečky okolo displeje. Výkon pak telefonu dodává 64bitový chipset MediaTek MT 6752 s osmi jádry Cortex-A53 o taktu 1,7 GHz a grafickým čipem Mali-T760 MP2. Tento chipset své kvality prokázal již například v námi nedávno recenzovaném telefonu Lenovo A7000, kde podával velmi dobré výsledky. Ve spojení s 2 GB operační paměti RAM by se tak uživatelé nedostatku výkonu rozhodně obávat nemuseli ani v případě Xperie C5 Ultra. Další výbava zahrnuje například 16GB interní úložiště rozšířitelné pomocí microSD karet až o dalších 200 GB. Co se fotoaparátů týče, tak oba využívají 13MPx senzor Sony Exmor RS, rozdíl je pouze v použité optice, kdy ta na přední straně zabírá úhel až 88° oproti 80° na zadní straně. Oběma fotoaparáty pořídíte až FullHD video, a na obou stranách telefonu se nalézá přisvětlovací LED dioda. Chybět nesmí podpora LTE, konkrétní podporované frekvence nám však zatím nejsou známy (u Sony ale problém nebývá). Potěší také přítomnost NFC. Použitá baterie má kapacitu 2930 mAh a Sony slibuje, že s ní telefon vydrží v provozu až 2 dny. Vzhledem k tradičně výbornému power managmentu tohoto výrobce by zmíněné tvrzení nemuselo být daleko od pravdy. Rozměry telefonu činí 164,2 x 79,6 x 8,2 mm a jeho hmotnost se ustálila na 187 gramech.

Sony Xperia M5

Sony Xperia M5 2

Pokud nepatříte mezi příznivce phabletů a naopak oceníte spíše voděodolnost, možná vás zaujme druhá novinka v podobě telefonu Sony Xperia M5. Ta nabídne například kvalitní zadní fotoaparát a konstrukci splňující specifikace IP65 a IP68, ty by měly zaručovat odolnost vůči vniknutí prachu i vody. Konstrukce telefonu je pak podobná jako u nejvyšší řady Z a využívá kovový rámeček okolo přístroje.

https://www.youtube.com/watch?v=4vIEK2tb8c8

Zajímavé jsou ale také hardwarové parametry této novinky, Sony Xperia M5 totiž rozhodně není žádné „ořezávátko“. Použitý 5″ IPS displej nabídne více než dostatečné FullHD rozlišení a tím pádem i vysokou jemnost obrazu 441 ppi. Výkon pak dodá 64bitový chipset MediaTek Helio X10 s osmi jádry o taktu až 2 GHz a grafickým čipem PowerVR G6200. Řada Helio představuje vrchol nabídky MediaTeku, o dostatek výkonu by tak mělo být postaráno. Sony nás pak mile překvapilo také použitím operační paměti o velikosti 3 GB. Interní úložiště má opět kapacitu 16 GB a je rozšířitelné o microSD paměťové karty do velikosti až 200 GB. Opět je přítomna také podpora LTE na dosud neznámých frekvencích. Sony Xperia M5 se může pochlubit 21,5MPx snímačem Exmor RS a hybridním autofocusem kombinujícím fázovou a kontrastní detekci automatického ostření, díky čemuž by mělo být docíleno rychlejšího a přesnějšího ostření při fotografování, světelnost objektivu je f/2.2. Přední kamerka nad displejem je stejná jako v případě výše popsané Xperie C5 Ultra, není však doplněna o přisvětlovací diodu. Baterie má v tomto případě kapacitu 2600 mAh, ale i zde Sony slibuje 2 dny na jedno nabití. Rozměry telefonu Sony Xperia M5 činí 145 x 72 x 7,6 mm a hmotnost se zastavila na 142,5 gramech.

Jak Sony Xperia M5, tak i Xperia C5 by měly být na některých trzích k dostání již od poloviny srpna, na vybrané trhy pak tyto nové Xperie zamíří také v dual SIM variantách.

Co na novinky od Sony říkáte? Která vás zaujala více?

Zdroj: GSMArena.com.

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (32)