Sony v modelu Xperia X opouští miniaplikace. Je to konečná?

miniaplikace_sony_ico

Téměř každý výrobce přidává do systému Android nějaké své funkce a vylepšení. V případě Sony jsou to již několik let „miniaplikace“ – samostatné programy, které mohou běžet v plovoucím okně nad jinou aplikací. Uživatel díky tomu může používat například kalkulačku, převodník jednotek, časovač, stopky, webový prohlížeč, zrcátko, baterka, poznámky a další užitečné programy, které lze dodatečně stáhnout z Obchodu Play. Kromě toho je také možné převést na miniaplikaci libovolný widget.

V případě Androidu 5 Lollipop se uživatel k nabídce miniaplikací dostal po stisku tlačítka pro přepínání mezi posledními spuštěnými programy („multitasking“), kde byly zařazené v dolní konfigurovatelné liště. Funkce se poprvé objevila v roce 2012 u modelu Xperia T.

V Xperii X miniaplikace nehledejte

Poněkud překvapivě se však ukázalo, že v základní výbavě nedávno představeného modelu Xperia X miniaplikace zcela chybí. Podle dosavadních zpráv není ani žádná cesta, jak tuto sadu malých nástrojů aktivovat. Server Xperia Blog uvádí, že společnost Sony s miniaplikacemi skončila, a ty se tak neobjeví ani v žádném z příštích modelů. To ostatně podporuje i odpověď na oficiálním fóru podpory Xperia Care, kde se jeden z uživatelů na chybějící miniaplikace zeptal. Správce skupiny mu odpověděl: „Právě jsem dostal informace, že již nejsou k dispozici. Je to v souladu se specifikací, jak ji definuje Google.“ Není ale zcela zřejmé, na jaké „specifikace“ zde Sony odkazuje.

Miniaplikace určitě nebyly špatným nápadem, ale nikdy se nestaly nějakým zásadním „trhákem“ a v Obchodě Play je jen hrstka podporovaných aplikací třetích stran. Tato změna patrně nevzbudí velkou pozornost, s výjimkou fanoušků Sony, kteří malé aplikace používali.

Pokud vlastníte telefon této japonské značky, budou vám miniaplikace chybět? Nebo jste rádi, že zmizí a systém dodávaný s mobily Sony bude zase o něco čistší? Podělte se o své názory v diskuzi pod článkem! Stejně tak pokud znáte alternativu, kterou lze chybějící funkci nahradit, budeme rádi za tip!

Zdroje: xperiablog.net, androidpolice.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)