TOPlist

Vyzkoušejte nové prostředí Sony: Návod, jak jej stáhnout a nainstalovat

sony_xperia_concept_ico

Od začátku tohoto týdne testuje Sony nové grafické prostředí na telefonech Xperia Z3 pěti stovek švédských uživatelů, kteří se přihlásili jako dobrovolníci. Ačkoli firma výslovně upozornila na to, že firmware je určen pouze beta testerům a v žádném případě by neměl být instalován na jiná zařízení, objevila se včera na Internetu testovací ROM, kterou si může kdokoli stáhnout a nainstalovat.

Testovací ROM s novým prostředím Sony Concept for Android Testovací ROM s novým prostředím Sony Concept for Android

Soubor v podobě ROM s prostředím „Concept for Android“ publikoval na diskuzním fóru XDA uživatel, vystupující zde pod přezdívkou Jozinek (dle fotografií, zveřejněných v příspěvku, Čech). Instalovat ho je možné na telefony Sony Xperia Z3 s číslem modelu D6603.

Testovací ROM se z hlediska prostředí i nabízených funkcí velmi podobá čistému Androidu, jak ho znají uživatelé telefonů a tabletů Nexus. V systému je sice nainstalováno několik málo aplikací Sony (jmenovitě Album, Fotoaparát, Hudba, Whats New, Xperia Care/Support a Xperia Lounge), chybí ale celá řada funkcí, jako je probuzení dvojím klepnutím na obrazovku, vylepšení obrazu a zvuku, mód nízkého jasu či úsporný režim Stamina.

V podstatě se jedná o AOSP ROMku s několika aplikacemi Sony. Podle části uživatelů japonský výrobce tímto prostředím odradí od koupě celou řadu dosavadních věrných zákazníků. Na straně druhé se ale stane alternativou k zařízením Nexus a bude vyhovovat uživatelům, kteří si chtějí užívat Android v jeho základní podobě, oproštěný od grafických nadstaveb a přehršle aplikací.

Testovací ROM ke stažení

Ještě než se dostaneme k odkazům ke stažení, musíme upozornit na skutečnost, že samotná firma Sony instalaci testovací ROM velmi důrazně nedoporučuje. Jedná se o software, určený výhradně k testovacím účelům, který sebou může nést celou řadu chyb a problémů. Pokud se tedy rozhodnete ho stáhnout a instalovat, činíte tak na vlastní zodpovědnost a s plným vědomím případných rizik a potíží.

Instalace nevyžaduje oprávnění roota, ani odemknutý zavaděč. Stačí stáhnout soubor FTF a nahrát ho pomocí nástroje Androxyde Flashtool.

  1. Proveďte zálohu všech dat, neboť o ně během procesu přijdete.
  2. Stáhněte si nejnovější verzi nástroje Androxyde Flashtool.
  3. Dále stáhněte ROM s „Concept for Android“ pro Sony Xperia Z3 (alternativní odkaz).
  4. Uložte soubor D6603_Concept_Android.ftf do složky Firmware v Androxyde Flashtool.
  5. Otevřete Androxyde Flashtool, klikněte na tlačítko Flash a vyberte stažený firmware. Pak klepněte na tlačítko OK.
  6. Vypněte telefon, a když Flashtool zobrazí dialogové okno, připojte telefon k počítači, přičemž držte stisknuté tlačítko pro snížení hlasitosti.
  7. Za několik minut bude vše hotové a váš telefon bude obsahovat firmware s testovacím prostředím „Concept for Android.“

Zkušenosti a dojmy

Uživatel Jozinek, který testovací ROM pustil do světa, shrnul své dojmy z testovací ROM do několika bodů:

  • ROM je velmi rychlá a stabilní.
  • Je to něco jako AOSP s několika aplikacemi od Sony.
  • Není zde režim Stamina, nahrávání obrazovky, témata XPERIA a další obvyklé funkce.
  • Ale jsou tu aplikace Hudba, Album nebo Whats New.
  • ROM je založena na Android 5.1.1 Lollipop.
  • Pokud znáte AOSP, pak tato ROM pro vás patrně nebude zajímavá.
  • Většina aplikací v seznamu pochází z dílny Google.
  • Můžete měnit velikost ikon – je to podobné jako v Androidu 5.1.1 od společnosti Sony Mobile.

Lepší představu o tom, jak vypadá testovací firmware, si můžete udělat z následujícího videa.

https://www.youtube.com/watch?v=OFl07N6zkbw

Obrázky z testovací ROM lze zhlédnout ve článku Podívejte se na snímky nového prostředí Sony. Je čisté, jako na Nexusech.

Zdroje: AndroidSPIN, XDA Developers, Xperia Blog, Android Authority.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)