Sony zvažuje podporu RAW formátu u svých Xperií s Lollipopem

sony ram format z4

Mobilní telefony využívají především formát JPEG pro ukládání fotografií z fotoaparátu, zkušenější fotografové by ale jistě uvítali také možnost formátu RAW, který umožní pozdější úpravy a „vyladění“ fotografií. Formát RAW dostal podporu v systému Lollipop, dosavadní software fotoaparátů od Sony v Lollipopu ale s RAW formátem bohužel nepočítá. To by se ale v některé z následujících aktualizací mohlo změnit. Společnost Sony se totiž na oficiálním fóru vyjádřila v tom smyslu, že hodlá vyslyšet hlas zákazníků, a v případě zájmu tuto funkci zahrne do dalších aktualizací. V tuto chvíli si ale neumíme představit, jak si společnost Sony představuje zájem a zda se tohoto kroku dočkáme. Rozhodně bychom tuto možnost uvítali.

sony raw formát

V čem má RAW formát smysl? Na rozdíl od JPEG neprochází již v době vzniku určitým zpracováním, hodí se tedy pro pozdější úpravy fotografií. Je jasné, že většina zákazníků RAW formát neocení, neboť používají fotografie tak, jak je „vyplivne“ fotoaparát. O pozdější úpravy většinou nemají zájem a pro tyto účely se JPEG hodí více. Otázkou také samozřejmě zůstává, zda má RAW formát u mobilních fotoaparátů vůbec smysl.

zdroj: pocketnow.com

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (17)