TOPlist

Sony vyrobilo projektor, který udělá dotykový displej z každého stolu

sony table

Sony má ve své společnosti skupinu techniků, kteří pracují na bláznivých nápadech a proměňují je ve funkční prototypy. Tato skupina se jmenuje Future Lab a jejím nejnovějším prototypem není nic menšího než dotykový displej přes celý stůl. Tedy, abychom se dobře pochopili – nepracují na displeji jako takovém, ale vyrobili projektor, který dotykový displej udělá z jakéhokoli stolu.

sony-projector-future-lab-sxsw-2016-2.0

Sony + projektor + stůl = „Interaktivní stůl“

Koncept „Interaktivního stolu“ využívá senzorů snímajících hloubku prostoru a snímačů pohybu, díky čemuž dokáže pracovat s objekty položenými na stole, rozpoznat je a případně oživit. Například by tak mohla oživnout otevřená pohádková knížka. V současné době zařízení vypadá jako plně použitelný a zrealizovaný projekt dotykového stolu vynálezce a technologa Bastiana Broeckera, který pracoval s kamerami PlayStation Eye a Microsoft Kinect.

sony projektor sxsw-2016-4.0

Sony svůj projektor naprogramovalo, aby dokázal rozpoznat kopii klasické pohádkové knihy „Alenka v říši divů“ od Lewise Carrolla. Když pracovník za stolem knihu otevře, na stůl vyskočí animované postavičky, které lze po stole různě přesouvat. Poté jim můžete nastavit nějakou interakci s ostatními předměty položenými na stole. Stůl pak také reaguje na jakýkoli pohyb prsty, protože sleduje celou vaši ruku a pomocí senzorů měřících hloubku obrazu dokáže rozeznat i nepatrný pohyb.

sony-projector-sxsw-2016-5.0

 

Je využití omezené?

Ačkoli se v tuto chvíli zdá, že je tato technologie omezená, musíme dát za pravdu, že potenciál této technologie je obrovský. Není ani příliš těžké si takový stůl s projektorem představit například jako vzdělávací nástroj, který převede literaturu, zeměpisné či dějepisné učebnice do krásných a zajímavých animací, které budou studentům s učením pomáhat. Také by projektor mohl fungovat jako prostředník mezi obrazovkami jako máme teď a mezi budoucími projekty rozšířené reality či holografickými technologiemi, která známe z mnoha filmů.

Sony každopádně zdůrazňuje, že se jedná o prototyp, a tudíž nemá žádný význam se ptát kdy, za kolik a jak. Nicméně je velice pravděpodobné, že tento projektor opustí laboratoře Future Lab v blízké době. Teprve pak se budeme moci ptát na otázky, které nás často zajímají nejvíce.

Zdroj: TV

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)