TOPlist

Sony FES Watch U: chytré hodinky, které se mění jako chameleon

sony_ico

Japonská společnost Sony ukázala na první pohled poměrně kuriózně působící produkt. Jedná se o chytré hodinky Sony FES Watch U s novým designem. Displej hodinek využívá energeticky nenáročnou technologii e-ink, která by měla být příslibem nadstandardně dlouhé výdrže na jedno nabití. Hodinky lze pochopitelně propojit s chytrým telefonem – počítá se s podporou iOS 9, podpora Androidu je zvažována. Největším překvapením je však pásek s flexibilním e-ink displejem, otevírající zcela nové možnosti.

https://youtu.be/zSwG3DagSis

Sony používá pro tyto hodinky značku FES, kterou chce zdůraznit módní aspekt tohoto produktu. Ačkoli jsou možná až příliš velké, určitě vyniknou i vedle hodinek Pebble či Apple Watch. Stiskem hardwarového tlačítka lze měnit vzhled hodinek, včetně pásku, což je velmi působivé. S ohledem na použitou technologii se však zákazník musí spokojit jen s monochromatickými vzory. Pásek je pochopitelně kvůli implementovanému displeji o něco tlustší než běžné kožené, plastové, kovové nebo textilní náramky.

Chytré stylové hodinky Chytré stylové hodinky

Připraveno je několik modelů, přičemž ten nejprestižnější – černý – nabídne prémiové materiály, jako jsou ocel pokovená titanem či safírové sklo s antireflexní úpravou. Díky použití e-ink displejů mají hodinky vydržet na jedno nabití až tři týdny, což je poměrně pěkná hodnota. Stranou bychom neměli nechat ani skutečnost, že Sony FES Watch U jsou vodotěsné.

Sony FES Watch U v černé variantě Sony FES Watch U v černé variantě

Hodinky se budou prodávat ve dvanácti kombinacích těla a pásku, do paměti lze uložit až 24 různých vzorů, jež se aplikují stiskem tlačítka. Doufejme, že časem budou k dispozici i další vzory, ať už přímo od výrobce, nebo komunity. Žádný ze zdrojů v tuto chvíli nezmiňuje, zda spojení hodinek a chytrého telefonu poskytne kromě změny vzhledu i nějaké další obvyklé funkce, jako jsou třeba notifikace či funkce hlasitého handsfree.

Technické parametry hodinek Sony FES Watch U

  • Displej: monochromatický, aktivní matrice, flexibilní elektronický papír
  • Velikost: 43,0 x 11,8 mm
  • Materiál těla hodinek: SUS316L
  • Povrchová úprava: Premium Black iontové pokovování, Silver a White bez úpravy
  • Materiál skla: Premium Black safírové sklo, Silver a White minerální sklo
  • Zadní strana hodinek: polyuretanový elastomer
  • Váha: 70 gramů
  • Napájení: Lithium-iontová baterie s výdrží až tři týdny a dobou nabíjení 2,5 hodiny
  • Odolnost proti vodě: IPX5/IPX7
  • Přesnost: měsíční odchylka ± 20 sekund
  • Konektivita: Bluetooth 4.1 Low Energy
  • Nabíjení: nabíjecí kolébka, Micro USB kabel

Celý projekt má vlastně asi jen jednu zásadnější chybu: nevypadá to, že by Sony plánovala distribuci do jiných zemí mimo domovské Japonsko. Ostatně ani dva roky starý předchozí model FES se v zahraničí neprodával. Aktuálně probíhá crowdfundingová kampaň, jejímž cílem je zjistit míru zájmu ze strany zákazníků (v tuto chvíli se podařilo vybrat téměř sedm milionů japonských jenů (přibližně 1,6 milionů korun), což je asi třetina požadované částky. Prémiová černá verze přijde na 59940 japonských jenů (cca 14 100 Kč), levnější bílá a stříbrná varianta pak stojí 49680 jenů (asi 11 700 Kč). Zahájení dodávek je plánováno na duben 2017.

Zdroje: first-flight.sony.com, techcrunch.com, slashgear.com, sony.co.jp, engadget.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)