SmartMaps: ideální navigace a mapy (nejen) pro cyklisty a turisty

smartmaps_ico2

Automobilových navigací je v Obchodě Play nespočet. Jestliže se ale řadíte mezi vyznavače zdravého životního stylu v jedné stopě, budete mít výběr o něco složitější. Buď se smíříte s tím, že budete jezdit mezi auty, nebo se raději spolehnete na aplikaci, která zná i cyklostezky. Česká mapová aplikace a navigace SmartMaps se orientuje na cyklistiku, turistiku, geocaching, sport a další outdoorové aktivity, takže je pro sportovně založené ideálním kandidátem. Podívali jsme se na to, jak pomůže začínajícímu cyklistovi vyhnout se hustému provozu v třetím největším městě naší republiky.

Co aplikace SmartMaps slibuje?

V oficiálním popisku v Obchodě Play jsou jako stěžejní jmenovány následující funkce:

  • Užívejte offline navigaci v ČR a SR
  • Plánujte výlety autem, na kole i pěšky po trasách KČT
  • Možnost volby více/méně cyklotras, pouze pro silniční kolo, preferovat turistické značky KČT, atd.
  • Importujte vlastní trasy a body
  • Orientujte se podle nejpřesnějších cykloturistických map
  • Lovte kešky
  • Ukládejte oblíbené trasy a místa
  • Zaznamenávejte svoje sportovní aktivity

Nutno podotknout, že uživatel může volit mezi online mapami (ke kterým je nezbytný přístup k Internetu) zdarma, nebo placenými offline podklady.

První spuštění, aktivace, stažení map

SmartMaps ve verzi 2.3.9 jsme nainstalovali na redakční telefon Sony Xperia Z3 s Androidem 5.0.2. Testovali jsme licencovanou verzi s možností stažení map offline. Po prvním spuštění aplikace nabídne výběr úložiště, které bude používat především pro ukládání mapových podkladů. Není tedy problém, pokud má zařízení nedostatek interní paměti, umístit mapy na paměťovou kartu. Následně se zobrazí dialog s popisem rozdílů mezi variantou zdarma a placenou verzí. Základní rozdíl je, kromě ceny, v tom, že zdarma lze používat jen online mapové podklady, což může v mnoha případech stačit. Přímo z této nabídky je také možné aktivovat placenou verzi vyplněním uživatelského jména, hesla, sériového čísla a e-mailu, případně provést registraci. Aktivaci lze svázat se SIM kartou nebo zařízením.

Po provedení aktivace se dostanete do správce stahování, kde je možné zvolit mapy a komponenty, které budete používat. My jsme s ohledem na účely testu stáhli Cykloturistické mapy Morava-Slovensko sever, Morava-Slovensko jih a veškerá aplikační data. Stahování probíhalo rychle – je vidět, že konektivita serverů s daty je dimenzována dostatečně. Celkem jsme tímto způsobem stáhli 1,34 GB dat, které si aplikace uložila na paměťovou kartu.

 

Uživatelské prostředí

Nutno konstatovat, že vývojáři SmartMaps se z hlediska uživatelského rozhraní rozhodli vydat svou vlastní cestou, prostředí aplikace je tak poměrně atypické a patrně chvilku potrvá, než si na něj zvyknete. Pak vám ale velmi pravděpodobně začne dávat smysl. Kromě mapy, která je prezentována způsobem, jež bude sympatický příznivcům klasických papírových map, jsou všechny čtyři hrany obrazovky využity nějakou nabídkou nebo informací.

  • Nahoře je zobrazena aktuální pozice, počet používaných a viditelných satelitů a rychlost.
  • Po pravé straně jsou tlačítka pro přiblížení a oddálení pohledu na mapu, které lze provádět i osvědčeným gestem „štípnutí.“
  • V dolní části obrazovky jsou během navigace informace o následujících odbočkách a jejich vzdálenosti, očekávaný čas příjezdu, předpokládaná doba jízdy a vzdálenost, zbývající do cíle.
  • Po levé straně jsou pak další tlačítka – tentokrát hlavní nabídka.

 

Hlavní nabídka aplikace obsahuje tyto položky:

  • Navigace – naplánování trasy do zadaného cíle z aktuální pozice.
  • Vyhledat adresu – vyhledá adresu a zobrazí ji v mapě.
  • Uložit stopu – uloží záznam projeté trasy.
  • Mapa offline – zobrazí mapové podklady uložené v zařízení.
  • Mapa online – přepne na online mapy, k jejichž použití je nutný Internet.
  • AERO režim – ukáže letecké mapy (funguje jen s offline mapami).

Zcela atypicky se chová tlačítko se třemi čárkami v levém horním rohu. Místo toho, aby vyvolalo levou postranní nabídku, jak bývá na Androidu zvykem, aktivuje menu ve spodní liště.

Tlačítka v levé liště lze odebírat a přidávat, takže si nabídku můžete přizpůsobit svým potřebám. Například pokud vás kešky nezajímají, přiřadíte si druhé tlačítko jiné funkci. K dispozici jsou možnosti jako zobrazení snímků z Panoramio, odeslání SMS s pozicí, hlasový vstup, kompas, zobrazení stavu GPS, legenda, výběr map, plánovač, body zájmu a další. Můžete si tak aplikaci upravit podle svého způsobu použití.

Navigujeme na cíl

K navigaci na cíl slouží nejvýše umístěné tlačítko levé nabídky.:

Navigovat můžete na

SmartMaps znají čísla popisná i v menších obcích, a to i u relativně nových staveb. Aplikace zvládla i Moravskoslezský chyták v podobě dvou relativně nedaleko vzdálených obcí Petřvald, kdy správně rozlišuje Petřvaldy u Karviné a u Nového Jičína. Výtečnou ostravskou restauraci Knossos nám ale, jako ostatně většina konkurentů, ani SmartMaps nenašly. Navigace navíc nepodporuje vyhledávání bodů zájmu kolem cíle či podél trasy, což by byla užitečná funkce například v případech, kdy se potřebujete občerstvit, nebo pokud byste hledali ubytování.

Kačeři jistě rádi použijí k navigaci na cíl tlačítko s logem geocachingu. Pak mohou vyhledávat nejbližší keše, dle klíčového slova, kódu, případně dalších parametrů. K tomu, aby to fungovalo, je nutné přihlášení k serveru Geocaching.com.

Po zvolení či zadání cíle dostanete na výběr parametry trasy. Jestli v něčem SmartMaps opravdu hodně vynikají proti konkurenci, pak jsou to možnosti trasování. Zatímco většina navigací umí naplánovat cestu autem (někdy i vybrat mezi třemi trasami, případně s volbami „nejkratší“, „nejrychlejší“ a „ekonomická“), případně pěšky, tyto mapy nabídnou:

  • Nejkratší trasa autem.
  • Nejrychlejší trasa autem.
  • Ekonomická trasa autem.
  • Jízda na kole – více cyklotras.
  • Jízda na kole – méně cyklotras.
  • Jízda na kole – silniční.
  • Cyklodoprava.
  • Pěší trasa – nejkratší.
  • Pěší trasa – turistická.
  • Doprava lodí – po proudu.
  • Lyže – upravená stopa.
  • Letecká.

V nastavení je pak možné zapnout a vypnout placené úseky a zahrnutí silnic první třídy do cyklistické trasy. Pokud tedy chcete navigovat nejen při jízdě autem, jsou SmartMaps výtečnou volbou. Tradiční navigace v tomto směru nabízejí výrazně méně možností.

V režimu navigování jsou v dolním pruhu zobrazeny vzdálenost a směr následující a další odbočky, dále čas předpokládaného příjezdu, doba a vzdálenost do cíle. Skrze tlačítko s klíčem a šroubovákem je možné změnit hlasitost, případně zcela vypnout zvuk, prohlédnout si podrobnosti naplánované trasy a ukončit navigaci.

 

Zastavme se krátce u podrobností trasy, které budou jistě zajímat především cyklisty a pěší. Kromě popisu jednotlivých manévrů po celé cestě jsou zde k dispozici také následující údaje:

  • Parametry, vzdálenost, předpokládaný čas, maximální a minimální výška, stoupání a klesání.
  • Výškový profil celé trasy.
  • Uložení, otevření a smazání celé cesty.

Ještě než vyrazíte, můžete zjistit poměrně detailní informace, ze kterých si můžete udělat představu o její náročnosti.

V možnostech nechybí navigace přes více bodů, které lze snadno přidat do seznamu, aplikace pak nalezne trasu v tom pořadí, v jakém jsou body zadány (pořadí zastávek lze přitom snadno měnit jejich přetažením v seznamu).

Potěšila skutečnost, že při ukončení a opětovném spuštění si aplikace pamatuje naplánovanou trasu a pokračuje v navigaci.

Dojmy z praxe

S navigací SmartMaps jsme jezdili na kolech po Ostravě (telefon jsme měli připevněný v držáku IBERA IB-PB20, kterému jsme věnovali samostatnou recenzi) a okolí především za účelem hledání keší. Ocenili jsme tedy možnost stáhnout kešky do map, nicméně ještě více by se nám líbila spolupráce přímo s programem c:geo, od kterého SmartMaps neumí převzít souřadnice (přesněji řečeno se nezobrazují v nabídce Zobrazit na jiné mapě, ani v Navigace (řízení)). Bohužel SmartMaps neumí spolupracovat ani s Kalendářem Google, takže při navigaci na naplánovanou schůzku budete muset zadat adresu cíle ručně.

Způsob zobrazení bude vyhovovat všem, kdož rádi pracují s klasickou papírovou mapou, kterou připomíná nejen principem fungování, ale také grafickým provedením ve stylu tradičních map. Musíte ale počítat s tím, že pojedete-li na jih, budou nápisy hlavou dolů.

Hlasové pokyny jsou dostatečně hlasité, přicházejí s předstihem padesát až sto metrů před odbočením. V tomto směru bychom uvítali, kdyby byla navigace o něco „ukecanější“ – třeba první upozornění na blížící se odbočku by mohlo přijít 200 metrů předem.

Za ne zcela optimální považujeme výchozí barvu zobrazení trasy. Bledě modrá čára byla v některých situacích při jízdě na kole poměrně obtížně rozpoznatelná. Naštěstí nebyl problém orientovat se podle šipek, indikujících vzdálenost a směr následující odbočky. Teprve později jsme v nastavení objevili možnost nejen změny barvy a průhlednosti, ale také šířky, což výrazně ulehčilo čtení navržené cesty z displeje.

Navigovali jsme s volbou „Více cyklostezek“ a můžeme konstatovat, že aplikace skutečně, pokud to bylo možné (a takové vedení trasy dávalo smysl), objížděla silnice, jak to jen šlo. Příjemně překvapilo mapové pokrytí – například v přírodní rezervaci Rezávka znaly SmartMaps i relativně malé cestičky, takže odlovení místní série keší proběhlo rychle a efektivně. Samozřejmě jsme se v Ostravě občas ocitli na frekventované silnici plné aut, nicméně za to ani tak nemohou mapové podklady, jako spíše nepříliš dobrý systém cyklostezek v tomto městě. Situace se sice postupně zlepšuje, přesto ještě k dokonalosti nějaký ten kousek chybí. Vedení tras odpovídá tomu, co nabídnou Mapy.cz při plánování trasy pro jízdní kolo.

Krátce jsme otestovali SmartMaps také jako automobilovou navigaci. I v tomto případě odpovídala navržená nejrychlejší trasa zvyklostem, nicméně pro toto nasazení nám subjektivně připadá vhodnější 3D zobrazení z pohledu vozidla.

Možnosti nastavení

Možnosti nastavení jsou skutečně velmi široké a pro lepší přehlednost je autoři rozdělili do několika sekcí.

Zde si alespoň zběžně projdeme některé položky.

Cenová politika

Jak jsme již uvedli výše, s online mapovými podklady lze SmartMaps používat úplně zadarmo. To je jistě dobrá zpráva pro všechny, kdož se pohybují v oblastech s dostupným internetovým připojením. Za nulovou cenu tak máte možnost používat osvědčenou navigační aplikaci s kvalitními mapami, které vás provedou nejen po silnicích, ale též po cyklostezkách a turistických trasách.

Potřebujete-li mapy používat offline, budete muset sáhnout do peněženky Potřebujete-li mapy používat offline, budete muset sáhnout do peněženky

Jestliže z nějakého důvodu potřebujete mapy používat offline, budete muset sáhnout do peněženky. Na oficiálním webu najdete celkem sedm kategorií mapových podkladů:

Na oficiálním webu najdete celkem sedm kategorií mapových podkladů Na oficiálním webu najdete celkem sedm kategorií mapových podkladů

Kromě toho jsou nabízeny ještě aplikace pro PC SmartMaps Home a SmartMaps Office.

Záleží tedy především na vašich potřebách a prioritách, případně podmínkách, ve kterých potřebujete navigaci používat, jestli vystačíte s verzí zdarma, nebo si budete muset mapy koupit.

Resumé

Asi největší přidanou hodnotnou SmartMaps je podpora cyklistických a turistických tras. Bez uzardění si dovolíme tvrdit, že v tomto směru je aplikace jedničkou pro platformu Android. Pochvalu si zaslouží také podrobné mapové podklady, obsahující i čísla domů v menších obcích. Při delších túrách určitě oceníte možnost plánování trasy přes více bodů, stejně jako možnost zobrazit si výškový profil plánované cesty.

Neutrálně hodnotíme uživatelské rozhraní, které jde svou vlastní cestou a bude nutné si na něj zvyknout (díky češtině to ale nebude tak těžké). Asi nejvážnější výtku tak budeme mít ke slabší spolupráci s ostatními aplikacemi a absenci hledání bodů zájmu podél trasy či v okolí cíle.

Klady

  • Navigace vhodná pro cyklisty, turisty a pěší. Široké možnosti optimalizace trasy podle dopravního prostředku a požadavků uživatele.
  • Dobré a podrobné mapové podklady – zná čísla popisná i v menších obcích, a to včetně relativně nových staveb.
  • Možnost plánování trasy přes více bodů.
  • Vyhledávání usnadňuje našeptávač s následným výběrem ze seznamu.
  • Zobrazení podrobností, zejména výškového profilu cesty.
  • Možnost použití online zdarma.
  • Široké možnosti nastavení a přizpůsobení.
  • Aplikace je kompletně v češtině.
  • Po ukončení před dosažením cíle a opětovném spuštění pokračuje v navigaci.
  • Ukládání mapových podkladů na paměťovou kartu.

Zápory

  • Poněkud netradiční uživatelské rozhraní, na které je nutné si zvyknout.
  • Pouze 2D režim (pohled jako na mapu, nikoli z cesty).
  • Dražší mapové podklady.
  • Chybí hledání bodů zájmu podél naplánované trasy a kolem cíle.
  • Slabá spolupráce s ostatními aplikacemi.

Aplikaci SmartMaps si dosud nainstalovalo více než sto tisíc uživatelů, přičemž její průměrná známka je 4,0. Instalační balíček velký 5,9 MB můžete použít na Androidu 1.6 a novějším. V režimu online lze SmartMaps používat zcela zdarma, offline mapy jsou pak placené.

Za spokojené uživatele citujme Jiřího Trávníčka: „Tuto aplikaci používám od jejího uvedení na trh a jsem s ní velmi spokojený. Málokterá aplikace umí hlasově navigovat i na turistických stezkách. Aplikace obsahují všechna možná i nemožná nastavení, včetně zápisu projeté, prošlé trasy s možností uložit a prohlížet v Google Earth. Automatická změna měřítka až do 1:10 000 je fantastická. S tím se nedá zabloudit. Je samozřejmostí používat mapy offline a ukládat je na SD kartu. Ale abych jen nechválil, přimlouvám se za automatický přechod mezi režimy den-noc. Autorům přeji další pokračování ve vylepšování již takto výborné aplikace.“

Aplikaci SmartMaps podrobujeme dlouhodobému testování, s jehož výsledky vás seznámíme po prázdninách!

Používáte jako cyklistickou či turistickou navigaci jinou aplikaci? Podělte se o své tipy v diskuzi pod článkem!

SmartMaps: GPS Navigation&Maps
SmartMaps: GPS Navigation&Maps
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (31)