Smarter Alarm: vstávejte s mluvícím budíkem!

smarter_alarm_ico

Chcete se ráno probouzet jinak než s pomocí obyčejného budíku? Místo nepříjemného bzučení se nechte probudit příjemným hlasem, který vám sdělí vámi zvolené informace. Chcete vědět, jak se máte obléknout a jaká je předpověď na nejbližší dny? Kdo z vašich přátel na Facebooku má narozeniny? Jaké jsou ceny akcií, události ve vašem kalendáři, zprávy v Gmailu, nebo dokonce přehled aktuálních zpráv z vašich oblíbených stránek? Všechny tyto funkce nabízí Smarter Alarm.

Smarter Alarm: vstávejte s mluvícím budíkem! Smarter Alarm: vstávejte s mluvícím budíkem!

Minulý týden jsme vám představili aplikaci Morning Kit, která kromě buzení nabídne uživateli čtyři (v placené verzi šest) „boxíky“ s informacemi, které by ho mohly po ránu zajímat (viz recenze Morning Kit: budík s ranním informačním servisem). Čtenář tom nás v diskuzi pod článkem upozornil na další zajímavý budík – Smarter Alarm – o kterém napsal: „Komu tahle věc nevyhovuje, tak zkuste Smarter Alarm. Je v češtině a všechno vám řekne pomocí TTS, zatímco si ráno třeba čistíte zuby. TTS v něm sice obsahuje sem tam chyby ve výslovnosti (pády, skloňováni), ale to není chyba aplikace, ale je to dáno složitostí češtiny jako jazyka…“ Rozhodli jsme se tedy tento program vyzkoušet a s výsledky vás seznámíme v následujících řádcích.

Smarter Alarm for Android

Smarter Alarm for Android

Co Smarter Alarm slibuje?

Edward Kim v oficiálním popisku v Obchodě Play popisuje svou aplikaci jako „mluvící budík“, se kterým místo otravného pípání či zvuku budete vstávat díky syntetickému hlasu, předčítajícímu informace, jež potřebujete po ránu vědět. Během probouzení se tak například dozvíte, jestli se máte teple obléknout, jak dopadla sportovní klání, jaké události máte na dnešek naplánovány ve svém kalendáři, e-mailové zprávy, kdo má narozeniny, novinové titulky a další údaje.

Konkrétně aplikace umí předčítat tyto informace:

  • Aktuální meteorologická situace a předpověď počasí.
  • Ceny akcií.
  • Hlavní zprávy denního zpravodajství.
  • Přátele na Facebooku, kteří mají dnes narozeniny.
  • Události ve vašem Kalendáři Google.
  • Vaše Úkoly Google.
  • Nejnovější e-maily z Gmailu.
  • Naplánované Facebook události na příštích 24 hodin.
  • Uživatelem definovatelné RSS kanály.
  • „Co se stalo v tento den v historii?“
  • Citáty.

Smarter Alarm – Wake up to weather, news, sport scores, and more

Smarter Alarm - Wake up to weather, news, sport scores, and more

Jak Smarter Alarm funguje v praxi?

Aplikaci ve verzi 3.36 jsme nainstalovali na redakční Samsung Galaxy S3 s alternativní ROM CyanogenMod 11.0 M11 (Android 4.4.4). Důležitým faktorem je také nainstalovaná hlasová syntéza SVOX s českým hlasem Iveta.

Classic Text To Speech Engine
Classic Text To Speech Engine

8ac434885451b7a9c6e65527f24e569f?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Po spuštění se Smarter Alarm dotázal, kterou hlasovou syntézu má používat – my jsme zvolili SVOX Classic TTS. Následně se zobrazil dialog se stručným představením a pak aplikace požádala o přístup k Facebooku (veřejný profil, seznam přátel, události a narozeniny přátel), kde zjišťuje narozeniny vašich přátel. Škoda, že v tomto ohledu není podporován adresář na Gmailu, ve kterém má tato data uložena nejeden uživatel Androidu.

Poté jsme se ocitli v prostředí aplikace, která k naší radosti komunikuje v češtině. Lokalizace sice není úplná, nicméně k orientaci a nastavení bude nejspíš postačovat. Kromě data a času jsme se dozvěděli, že nejsou k dispozici informace o počasí. V pravém horním rohu se nachází tlačítko pro přepínání mezi plným a slabším jasem, to hlavní ale najdete v dolní nástrojové liště.

Prostředí aplikace komunikuje v češtině Prostředí aplikace komunikuje v češtině

Tlačítkem vlevo dole (s ikonou budíku) se dostanete k nastavení buzení. Konkrétně lze určit čas, nastavit opakování ve zvolené dny v týdnu a přidat označení štítkem. Jednotlivé budíky pak lze aktivovat a deaktivovat. Žádné další možnosti, jako například buzení v nejvhodnější okamžik podle spánkových cyklů, tato aplikace nenabízí.

To, jaké informace bude telefon předčítat, ovlivníte tlačítkem nastavení v pravém dolním rohu. Zde lze konkrétně určit:

  • Dobu odložení opakovaného buzení o daný počet minut.
  • Alarm před hlášením – pokud přeci jen raději vstáváte za zvuku hudby, můžete si aktivovat tuto funkci, zvolit délku a vybrat melodii. Hlášení bude následovat až po přehrání zvuku dle nastavených parametrů.

  • V sekci Přizpůsobit si můžete nastavit oslovení (vaše jméno v pátém pádu), definovat vlastní zprávu/text (tato funkce je dostupná jen v placené verzi) a určit prioritu předčítaných informací (na stupnici od 0 do 5, kde nižší číslo znamená vyšší prioritu).

Dalšími zatržítky nastavujete a ovlivňujete parametry jednotlivých údajů:

Nastavení parametrů čtených informací Nastavení parametrů čtených informací

Nastavení parametrů čtených informací Nastavení parametrů čtených informací

Nastavení parametrů čtených informací Nastavení parametrů čtených informací

Tímto způsobem si tedy nastavíte, jaké informace chcete po ránu slyšet. Oceňujeme především možnost zadání vlastních zdrojů, takže se dozvíte to, co vás opravdu zajímá.

Další možnosti najdete v sekci Jiná nastavení, kde je možné stáhnout další hlasy, nastavit zkreslení a rychlost řeči, zapnout vizualizaci hlasu, povolit nebo zakázat buzení v tichém režimu a opakované buzení. Další položky se pak týkají barev a tapet.

Výsledek nastavení si můžete poslechnout klepnutím na prostřední tlačítko Hear Alarm. Více než tisíce slov napoví nahrávka buzení, kterou si můžete poslechnout (omluvte sníženou kvalitu záznamu).

Zdarma, nebo zaplatit?

Ve verzi zdarma aplikace zobrazuje reklamní proužky. Pokud se jich budete chtít zbavit a současně s tím přispět autorům na další vývoj, můžete si pořídit placenou variantu za devadesát korun.

Kromě odstranění reklamy navíc placená verze umožňuje:

  • Definování vlastního textu.
  • Předčítání událostí kalendáře.
  • Čtení historických událostí k danému dni.
  • Citát pro dnešní den.

Otázka, zda vystačíte s aplikací zdarma, nebo jestli bude lepší zaplatit za plnou verzi, tedy stojí primárně na tom, jaké informace po ránu potřebujete slyšet.

Resumé

Pokud je součástí vaší ranní rutiny čtení zpráv, prohlížení informací o počasí a kontrola kalendáře, může vám Smart Alarm výrazně usnadnit život. Aplikace přečte všechny informace prostřednictvím hlasové syntézy, zatímco vy se můžete mýt, čistit si zuby, nebo připravovat snídani. Oceňujeme široký výběr okruhů, ze kterých jsou čerpána data, díky kterému si každý vybere údaje, jež ho zajímají.

Ocenili bychom širší možnosti nastavení buzení a dotáhnout do konce by chtěla také lokalizace do češtiny. Asi největší problém, na který jsme narazili, byly chybějící informace o počasí, které Smarter Alarm nehlásil ani nezobrazoval.

Aplikaci Smarter Alarm si dosud stáhlo více než sto tisíc uživatelů a její průměrná známka v Obchodě Play je 3,9. K instalaci 1,6 MB velkého balíčku budete potřebovat zařízení s Androidem 1.6 nebo vyšším. Placenou variantu si pořídilo více než pět tisíc zákazníků, kteří ji hodnotí známkou 4,5.

b597a9b4921c39e9a996507cc12dad94?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (22)