Gingerbread je oficiálně mrtvý – ztrácí podporu služeb Google Play

sluzby-google-play-gingerbread-honeycomb_ico

Android 2.3 Gingerbread a Android 3.0 Honeycomb jsou s námi již více než šest dlouhých let. Tedy abychom byli zcela přesní, Honeycomb oslaví příští týden své sedmé narozeniny. Nastal čas se s těmito prehistorickými verzemi operačního systému Android rozloučit. Poslední tečku udělal samotný Google, který oficiálně ukončil podporu služeb Google Play pro tyto dvě varianty.

Nejde o žádnou nečekanou novinku – již v listopadu loňského roku přišla informace, že služby Google Play ukončí podporu Androidu Gingerbread a Honeycomb. Poslední verzí, která měla podporovat oba systémy, měla být ta s číslem 10.0. Minulý týden vyšla verze 10.2, která navždy udělala tlustou čáru. Podle původních informací měla verze s číslem 10.2.0 přijít počátkem roku 2017, nicméně oficiální datum tehdy nebylo zveřejněno. Aktuálně tedy služby Google Play podporují jen Android 4.0.1 Ice Cream Sandwich a vyšší, tedy API 14.

Gingerbread ztrácí podporu služeb Google Play Gingerbread ztrácí podporu služeb Google Play

Co znamená konec podpory služeb Google Play?

Samozřejmě aplikace, které byly napsány s podporou Androidu 2.3 a 3.0 budou nadále fungovat. Jakmile ale vývojáři začnou používat poslední verzi SDK (Software development kit – sada vývojových nástrojů umožňující vytváření aplikací), bude jako minimální aplikační rozhraní nastaveno API 14. Aplikace i její nové verze tak budou v Obchodě Play dostupné pouze pro Android 4.0.1 a vyšší. Pokud by vývojář chtěl poskytnout verzi i pro Gingerbread, musel by připravit samostatný balíček. Je otázkou, kolika z nich se taková práce vyplatí, když Android 2.3 má podle posledních čísel jen 1% zastoupení. Google je přesvědčen, že se nejedná o aktivně používané telefony a tablety.

Gingerbread má jen 1% zastoupení Gingerbread má jen 1% zastoupení

Google k tomu na oficiálním vývojářském blogu uvádí: „Služby Google Play 10.2.x jsou první verzí, která již neobsahuje plnou podporu pro Android verze 2.3.x (Gingerbread). Aplikace vyvinuté pomocí SDK 10.2.x a vyšší budou vyžadovat minimální úroveň Android API 14 a nebude možné je instalovat na zařízení se systémem úrovně API nižší než 14. Chcete-li se dozvědět o dalších možnostech, včetně sestavování více souborů APK pro rozšíření podpory své aplikace pro Android Gingerbread, najdete informace na blogu pro vývojáře.“

Ukončení podpory v rámci Služeb Google Play má otevřít možnost poskytovat robustnější a rychlejší sady nástrojů pro vývojáře. Lze také předpokládat, že na toto rozhodnutí má vliv i snaha o snížení fragmentace OS Android.

Co říkáte na ukončení podpory Androidu Gingerbread? Dotkne se vás?

Zdroje: androidcentral.com, androidpolice.com, developers.google.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)