Služby Google Play ukončí podporu Androidu Gingerbread a Honeycomb

sluzby-google-play-gingerbread-honeycomb_ico

Vývojáři aplikací se budou muset obejít bez podpory Androidu 2.3 Gingerbread a 3.x Honeycomb. Společnost Google totiž oznámila, že Služby Google Play (Google Play Services) v současné verzi 10.0.0 jsou poslední, které budou podporovat až šest let starý systém respektive aplikační rozhraní API 9. Příští verze s číslem 10.2.0, jejíž vydání je plánováno na začátek roku 2017, bude podporovat jen Android 4.0.1 Ice Cream Sandwich a vyšší, tedy API 14. Přesný termín ukončení podpory však zatím není znám.

Služby Google Play poskytují vývojářům sadu softwarových knihoven, skrze které mohou do svých aplikací přidávat celou řadu funkcí. Ukončení podpory Androidu 2.3 a 3.x se týká také klientské knihovny pro Android Firebase.

Služby Google Play ukončí podporu Androidu Gingerbread a Honeycomb Služby Google Play ukončí podporu Androidu Gingerbread a Honeycomb

Služby Google Play už nebudou podporovat šest let starou verzi systému

Důvody k ukončení podpory ve Službách Google Play jsou vcelku pochopitelné. Android 2.3 Gingerbread byl představen v září 2010 a podle posledních dat v současnosti běží jen na 1,3 % zařízení, přičemž Google je přesvědčen, že se nejedná o aktivně používané telefony a tablety. Kromě toho většina aplikací už dnes Gingerbread sama o sobě nepodporuje. Ukončení podpory v rámci Služeb Google Play má otevřít možnost poskytovat robustnější a rychlejší sady nástrojů pro vývojáře. Lze také předpokládat, že na toto rozhodnutí má vliv i snaha o snížení fragmentace OS Android.

Google Play Services tedy na Androidu 2.3 a 3.x budou i nadále fungovat, ovšem zůstanou ve verzi 10.0.x. Pokud však vývojář vytvoření aplikaci pomocí SDK po Služby Google Play 10.2, na uvedených verzích program nepoběží. Jednou z cest, jak udržet podporu pro Gingerbread, je udržování samostatného APK balíčku, postaveného a kompilovaného ve starší verzi SDK.

Ukončení podpory tedy bude mít dopad především na vývojáře aplikací. Současně je ale signálem, že Google pomalu ale jistě ukončuje podporu starších verzí svého mobilního operačního systému. Logicky se na mysl vkrádá otázka, kdy skončí podpora Androidu 4.0.x Ice Cream Sandwich, který běží na téměř stejném počtu zařízení jako Gingerbread.

Používáte ještě nějaké zařízení s Androidem 2.3 Gingerbread? Pokud ano, myslíte, že se vás ukončení podpory na počátku roku 2017 nějak dotkne? Diskuze pod článkem je tu pro vaše názory!

Zdroje: androidauthority.com, android-developers.googleblog.cz, techradar.com, phandroid.com, chezasite.com, androidpolice.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)