Naučte slovník klávesnice vaše slova z e-mailů, SMS a sociálních sítí!

slovnik_ico

Jednou z nejotravnějších činností na Androidu je nutnost vracet se během psaní ke slovu, které vaše klávesnice nezná, a následně provádět jeho opravu a uložení do slovníku. Aplikace User Dictionary Plus obohatí váš systémový slovník o slova a výrazy, které používáte ve svých konverzacích.

Operační systém Android používá pro ukládání uživatelského slovníku databázi, kterou může využít jakákoli aplikace třetí strany. Tento soubor obsahuje všechna slova, která jste zadali na klávesnici manuálně a přidali je do slovníku. Právě tohoto principu fungování využil vývojář Paolino Alessandro, který přišel s aplikací, jež projde vaše e-maily, textové zprávy a příspěvky na sociálních sítích. Během tohoto procesu automaticky importuje všechna nalezená slova do souboru uživatelského slovníku. Jinak řečeno: doplní váš slovník o slovíčka a termíny, které jsou specifické pro váš vlastní způsob psaní. Tento slovník pak používá například výchozí Klávesnice Google, Minuum či TouchPal. Nástroj, který si představíme v následujících řádcích, se jmenuje User Dictionary Plus.

Co User Dictionary Plus slibuje?

Autor se v oficiálním popisku v Obchodě Play ptá: „Jste unaveni z oprav překlepů během psaní textů, nebo ručního vkládání slovíček do vašeho uživatelského slovníku? User Dictionary Plus obohatí uživatelský slovník o slovíčka, která používáte nejčastěji v aplikacích pro posílání zpráv, sociálních sítích, SMS a e-mailech.“ Jako zdroje slovíček používá:

  • Facebook
  • WhatsApp (pouze v placené verzi)
  • Twitter
  • Gmail
  • SMS (odeslané, přijaté, nebo obojí)

Z dalších vlastností a funkcí jsou pak jmenovány:

  • Synchronizace slov mezi vašimi zařízeními (vyžaduje Dropbox).
  • Záloha a obnova vašeho uživatelského slovníku.
  • Možnost přidat, odebrat nebo upravit slovo ve slovníku.
  • Možnost smazat všechna slova v uživatelském slovníku.

Dobrou zprávou pro našince je, že aplikace podporuje jak český, tak i slovenský slovník.

Autor dále uvádí, že aplikace podporuje klávesnice Google, Minuum a TouchPal, naopak nepomůže těm, kdož používají SwiftKey, Swipe, ani GO Keyboard, neboť tyto aplikace nepoužívají systémový, ale svůj vlastní slovník.

Jak User Dictionary Plus funguje v praxi?

Aplikaci ve verzi 1.6 jsme nainstalovali na redakční telefon Sony Xperia Z3 s oficiálním Androidem 4.4.4, na kterém z důvodu občasného zamrzání původní klaviatury používáme jako výchozí Klávesnici Google. Po spuštění nejprve zvolíte jazyk, jehož balíček má aplikace stáhnout – v nabídce nechybí čeština a slovenština a po klepnutí na tlačítko Import tento proces zabere několik desítek sekund.

Následně se ocitnete v rozhraní programu, které sice nekoresponduje s posledními designovými trendy ve stylu „Material“, nicméně je přehledné a snadno pochopitelné. Přesto bychom ale ocenili lokalizaci do naší mateřštiny.

Jednotlivé položky jsou od sebe odlišeny barevnými ikonami a pro lepší přehlednost roztříděny do tří sekcí: import slov do slovníku, export slovníku a nástroje. V kontextové nabídce v pravém horním rohu je pak trochu odstrčen vstup do nastavení aplikace, kam se doporučujeme podívat na prvním místě, než začnete laborovat s exporty a importy.

Možnosti nastavení aplikace

V první sekci Import můžete nastavit, jaké textové zprávy mají být použity pro učení nových slovíček. Na výběr jsou odeslané (výchozí a nejlogičtější volba), přijaté, nebo všechny.

Druhá sekce Automatic import scheduling dovoluje naplánovat automatické importování nových slov v zadané periodě. Po aktivaci můžete zvolit zdroje, z nichž má User Dictionary Plus čerpat, a frekvenci opakování (denně, týdně, ob-týden a měsíčně). Než povolíte tuto možnost, budete muset nakonfigurovat některé ze zdrojů (tj. autorizovat aplikaci).

Třetí nabídka Sync dovoluje nastavit synchronizaci uživatelského slovníku mezi více zařízeními. Opět je možné zvolit frekvenci tohoto procesu, nicméně tato možnost je dostupná pouze v placené verzi.

V sekci Utilities lze spravovat nainstalované jazyky a odebrat přidělená přístupová práva ke Twitteru, Facebooku a Gmailu. Nechybí ano odkaz na placenou verzi.

Konečně poslední nabídka Social obsahuje odkazy na udělení „to se mi líbí“ na Facebooku, sledování na Twitteru a návštěvu stránek na Google+.

Učíme slovník naše slova

V sekci Import words into user dictionary jsou k dispozici následující položky:

Slova, která tímto způsobem přidáte do uživatelského slovníku, budou navrhována během psaní a již nebudou označována jako chybná. V průběhu psaní se tak nebudete muset vracet a ztrácet čas jejich opravou.

Poslední dvě možnosti hlavní nabídky slouží ke správě uživatelského slovníku (Manage User Dictionary), kde je možné prohlížet, upravovat a mazat jednotlivá slova, případně přidávat další, a kompletnímu smazání obsahu databáze (Delete User Dictionary).

Zdarma, nebo zaplatit?

User Dictionary Plus je k dispozici ve verzi zdarma (s dovětkem „Free“) a v placené variantě, která přijde na necelých 40 korun. Čím se obě varianty liší? Prvním rozdílem je podpora aplikace WhatsApp. Záleží tedy jen na vás, zda (jestliže tento komunikátor používáte) investujete do schopnosti učit se z jeho slovní zásoby. Druhým rozdílem je schopnost synchronizace slovníku mezi více zařízeními.

Resumé

Funkcí učení slovníku ze sociálních sítí a dalších zdrojů disponují mnohé klávesnice třetích stran. Pokud ale používáte výchozí klaviaturu systému Android, může být User Dictionary Plus skvělým a jednoduchým způsobem, jak obohatit slovník o výrazy a slova, která používáte ve svých textech.

Oceňujeme především jednoduchost ovládání – po provedení autorizací používaných služeb stačí k opakovanému přidání slovní zásoby jen několik klepnutí. Psaní je pak výrazně rychlejší a jednodušší, neboť prakticky nebudete muset přidávat nová slova do slovníku klávesnice. Malou kaňkou na kráse je tak snad jedině chybějící lokalizace do češtiny.

Aplikaci si ve verzi zdarma nainstalovalo přes deset tisíc uživatelů a její průměrná známka v Obchodě Play je 4,1. Instalační balíček, velký 7,4 MB, lze použít na telefonech a tabletech s Androidem 2.2 a vyšším. Pokud budete chtít využít všech funkcí, můžete si za necelých čtyřicet korun koupit plnou verzi, podobně, jako tak učinilo přes tisíc uživatelů. Platící hodnotí program v průměru známkou 4,3.

Spokojený uživatel Chris Vydas napsal ke svému hodnocení pěti hvězdičkami komentář: „Vynikající, dělá to, co slibuje, a dělá to docela dobře se všemi funkcemi, které jsou potřeba k rozšíření a přizpůsobení uživatelského slovníku. Původně jsem nepoužíval výchozí klávesnici Android právě proto, že nativně neumožňuje tuto úroveň přizpůsobení. Tato aplikace problém řeší.“

User Dictionary Plus (Free)
User Dictionary Plus (Free)
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (14)