Se skládací klávesnicí Beik mobil skoro jako notebook

Beik-HB066-uvodni-obrazek

Čas od času se věnujeme klávesnicím – pochopitelně těm softwarovým víc, ale sem tam se objeví i zajímavý hardwarový kousek. Dnes se podíváme na vcelku originální záležitost od Beik.

Komfortnější psaní s klávesnicí Beik

Klávesnice Beik HB066 je dle výrobce originálním a univerzálním řešením pro telefony i tablety. Výrobce s nadsázkou říká, že s tímhle příslušenstvím se z každého mobilního zařízení může stát skoro notebook. Hned na začátek musím přiznat, že tohle řešení patří k těm lepším, se kterými jsem pracoval.

První pohled nic moc, stačí ale rozbalit…

Klávesnice je dodávána v koženkovém pouzdru, které zároveň tvoří i stojánek na mobil či tablet. Odpadá tak věčná Nerudovská otázka „kam s ním?“ a práce s telefonem či tabletem ve stojánku někde před klávesnicí je vskutku vtipným a návykovým principem. Stojánek s klávesnicí ale není nijak pevně spojený, takže si můžete dát stojánek kamkoliv.

Jak je vidět, stojánek udrží i poměrně velký tablet, udržel dokonce i desetipalcový, ale ten mám s Windows, takže jsem si nedovolil sem dát jeho fotku :). Samotný stojánek funguje tak, že zadní stranu překlopíte a vše drží na principu magnetů. Konstrukce je dost pevná a jen při opravdu neuctivém zacházení se vám stojánek i se zařízením sklopí sám do sebe. Jen na přenášení to moc není, celý drží opravdu jen na magnetu.

Když už jsme zmínili magnety, ty jsou zároveň jednou z bolístek stojánku. Moderní telefony zvyklé na značková pouzdra na míru vnímají magnety ve stojánku všelijak, a tak musíte se svým telefonem trochu „vychytat“ tu správnou polohu. Občas se vám totiž telefon zamkne do režimu pouzdra a bývají to dost smutné zážitky. Chápu, že jiný způsob upínání by výrobce hledal jen těžko, na druhou stranu mohl pro odstínění magnetu na straně, kam se vkládá mobil vyřešit i lépe.

A teď ke klávesnici

Klávesnice se dost povedla. Hliníkový lehký obal ukrývá vskutku skládací i skladnou plnohodnotnou klávesnici. Mechanismus rozkládání je vesměs podobný tomu, jak skládáme vánoční či svatební přání, klávesnice se „rozlomí“ na tři části a dvě krajní zároveň překryjí klávesy. Vše se složí do úhledného tenkého obdélníčku (v zavřeném stavu jsou rozměry jen 145 × 92 mm), který se pak jednoduše při skončení práce vloží do koženkového obalu.

Řešení skládání kláves je navíc opravdu povedené, protože i jednotlivé klávesy se při rozlomení skládají na správných místech trochu do sebe, a tak se klávesnice obešla bez velkých mezer, jak to řeší obvykle konkurence.

Klávesnice Beik je po složení velmi skladná Klávesnice Beik je po složení velmi skladná

Hned na první pohled zarazí jen pět řád kláves. O funkční klávesy (tam, kde jsou systémy podporovány) nepřijdete, využije se horní číselná řada s kombinací Fn. Horní čísla slouží i pro celou řadu dalších funkcí, jako jsou mediální klávesy a dokonce zkratky pro práci s textem (opět je nutná podpora systému a aplikace).

Nejprve k samotnému psaní: Na klávesách, které jsou díky velikosti skládací klávesnice spíš menší, se píše dobře. Jsou to jednotlivé oddělené klávesy, a přestože rozestupy mezi nimi jsou minimální, rychle si zvyknete. Jedná se o klasické mechanické klávesy, takže stisk je jistý. Klávesnice se může někomu zdát trochu hlučnější, dá se to srovnat s mechanickou klávesnicí notebooku.

Klávesy do sebe po rozložení dobře zapadnou Klávesy do sebe po rozložení dobře zapadnou

Klávesnice sice není podsvícená, ale popisky na klávesách jsou vidět docela dobře. Prvotnímu chaosu se ale nevyhnete, díky potřebě uspořit celou jednu řadu kláves je na hodně tlačítkách tolik popisků, že za chvíli trochu ztratíte přehled. Musíte se řídit „barvičkami popisků“, ale po chvíli si na to také zvyknete. Oceňujeme velké kurzorové šipky, které přes Fn klávesu slouží i jako klávesy pro pohyb v textu.

Párování je občas horor

A teď párování a praktické použití: Párování nám chvíli zabralo. Výrobce nenapsal návod zrovna dvakrát srozumitelně, preferuje zjevně stručnost před užitečností, a tak se nám párování podařilo asi až na pátý pokus. Je totiž nutné držet – ale opravdu držet kombinaci Fn+C dokud modrá dioda nezačne blikat. Pak máte jen dost krátkou dobu na to najít klávesnici ve svých bluetooth zařízeních a rychle ji spárovat. Nikdy se nám to v systému nepovedlo na první pokus, protože prodleva pro párování v automatickém režimu je dost krátká. Ale s trochou trpělivosti se to podaří.

Po úspěšném propojení klávesnice přes bluetooth ještě musíte také dlouhým držením kombinace kláves říct klávesnici, pod jakým systémem pracuje – tedy jaké má posílat řídící kódy. U většiny podobných klávesnic aspoň „něco funguje“, když nastavíte špatný systém, tahle se s vámi jednoduše nebude bavit, dokud to neuděláte správně.

V systému se pak klávesnice chová naprosto standardně, má dokonce i funkce jako Home, hledání a klávesy pro práci s textem (kopírování, přidávání, vkládání). Ty v systému někdy fungují a někdy ne, dost také záleží na aplikaci, protože klávesnice neposílá obecné kombinace (CTRL+C, CTRL+V apod.) ale opravdu řídící kódy textových operací. Díky tomu fungují tyhle operace s textem i na zařízeních s iOS.

Napájení a péče

Klávesnice se nabíjí standardním micro-USB konektorem a odebírá minimum proudu, takže jí nabijete mimochodem i z mobilu přes oboustranný OTG kabel. Výrobce udává, že klávesnice vydrží nabitá „celé týdny“, což moc o realitě neřekne, ale nám vydržela již dva týdny s plným nabitím.

Integrovaná baterie se dobíjí pomocí kabelu s micro-USB konektorem Integrovaná baterie se dobíjí pomocí kabelu s micro-USB konektorem

Klávesnici lze udržovat naprosto standardně, jako jakoukoliv jinou otevřenou mechanickou klávesnici. Z počátku jsme měli obavy o pantíky které drží klávesnici pohromadě, ale zdá se, že vydrží leccos. Problémy jsme s nimi neměli.

A dojmy?

Klávesnici Beik hodnotíme dobře, své zájemce si asi najde. Jedná se o dobře stavěné originální řešení, i když upřímně, otázkou je fyzická výdrž komponent, celé to působí jakože „narychlo slepované“, ale pracuje to dobře. Dvakrát či třikrát se nám stalo, že se klávesnice z ničeho nic odmlčela a museli jsme ji znovu párovat, pravda, pouze pod Androidem, při práci s jinými systémy se to nestalo. Asi jediné, co trochu zamrzí, je nemožnost připojení k více zařízením a možnost přepínání mezi nimi.

Obecné hodnocení

  • Univerzální bluetooth skládací klávesnice
  • Pouzdro klávesnice slouží jako funkční stojánek pro telefon či tablet
  • Podporuje systémy Windows (Windows mobile a W7 a novější), iOS a samozřejmě Android
  • Připojuje se přes standardní bluetooth
  • Menší, ale za to ryze mechanické a oddělené klávesy
  • Má české popisky – každá klávesa pracuje ve více režimech
  • Dobíjí se přes standardní micro-USB port

 

Klady
+ Originální a funkční řešení
+ Mechanismus skládání se obešel bez mezer mezi klávesami
+ Dobrý a jistý stisk kláves
+ Dodatečné funkce, jako jsou zkratky pro práci s textem
+ Nízká cena (oproti konkurenci)
+ Malá hmotnost (307 g včetně pouzdra)
+ Malé rozměry (v zavřeném stavu 145 × 92 mm)
+ Dlouhá výdrž baterie (výrobce uvádí 80 hodin provozu)


Zápory
– Působí trochu „low-endově“
– Magnety ve stojánku občas zlobí (mobil se zamyká)
– Nefunguje najednou s více zařízeními
– Občas zlobí při párování

Klávesnici Beik můžete na českém trhu sehnat v ceně okolo 1200 Kč, což za klávesnici se stojánkem není cena špatná. Koupit ji můžete například na webových stránkách českého distributora Beik.

Závěr: Každý se s klávesnicí asi nesžije, ale pro „psavce“ je to dobré řešení. Osobně bych ji doporučil i nevidomým uživatelům telefonů, protože práce s ní je intuitivní a přináší to, co má.

Michal Rada
O Autorovi - Michal Rada

Je odborníkem v oblasti e-governmentu a využívání informačních technologií ve veřejných službách na národní i evropské úrovni. Je také architektem EG. Kromě toho se věnuje… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (9)