Klasické SIM karty do 10 let skončí. Nahradí je zabudovaný čip

SIM karty

Přijde vám, že SIM karty již patří do období dávno zapomenutého? Nejste sami. Na obzoru je ovšem novinka s názvem eSIM, která by měla do 10 let tradiční SIM zcela vytlačit. Jak to bude vypadat?

Konec miniaturních plíšků a trápení

Je až s podivem, jak dlouho se nás SIM karty drží a nepřišly s žádnou výraznější změnou. Současný trend je pouze v jejich zmenšování či zvyšování paměti v minulých letech. Jak vypadala evoluce SIM karet, jsme si ukázali v nedávném článku. Spousta našich čtenářů namítala, že by mělo přijít něco nového v podobě zabudovaného čipu. A měli pravdu. Budoucnost by tak opravdu mohla vypadat.

Díky tomu nám ubude problém s vytahováním SIM karty z konstrukce telefonu, což je občas nelehký úkol, či ostřihávání, výměna SIM za jinou při změně operátora apod.

simkarta historie

eSIM – zabudovaný čip zjednoduší život nám i operátorům

Představa je velmi prostá – telefony budou již z výroby vybaveny speciálním čipem, do kterého budou zapsány stejné informace jako v nynější SIM kartách. Rozdílem ovšem bude fakt, že to lze provádět na dálku – odpadá nutnost výměny SIM karty. Po zakoupení mobilního telefonu a aktivaci telefonního čísla by tak mohlo stačit pouze zadat IMEI telefonu a čip se automaticky nakonfiguruje.

SIM karta, eSIM

Na svém řešení již pracuje T-Mobile, vymýtí SIM karty do 10 let

S touto novinkou přichází jeden z českých operátorů, který již na eSIM začal pracovat. Prvního telefonu s touto technologií bychom se přitom měli dočkat již v příštím roce, masivní rozšíření se pak očekává v letech 2017 a 2018. Klasické SIM karty by podle slov T-Mobilu měly do 10 let zcela vymizet. Tento krok velmi vítáme a těšíme se. Plastové SIM karty jsou už zkrátka spíše na obtíž.

SIM karta, eSIM

zdroj: TZ T-Mobile

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (21)