Mapy Google mají novou funkci: sdílení polohy v reálném čase

mapy-google-maji-novou-funkci-sdileni-polohy-v-realnem-case-ikona

Google na svém oficiálním blogu oznámil novou funkci v Mapách Google: sdílení polohy v reálném čase. Pokud se tedy například máte s někým setkat na daném místě, budete moci doslova v přímém přenosu sledovat jeho cestu.

Ať už se chystáte na párty, schůzku nebo jiné setkání, můžete druhé straně díky sdílení polohy v reálném čase poskytnout informace o tom, kde se nalézáte a kdy dorazíte. K tomu, abyste mohli polohu sdílet, má stačit jen několik klepnutí. Sdílet aktuální pozici je možné ze zařízení s Androidem či iOS, příjemce vás pak může sledovat na Androidu, iPhonu, v mobilním webovém prohlížeči a dokonce i na desktopu. Google novou funkci výstižně představuje následujícím videem.

Share your real-time location with the people you want, for exactly as long as you want

Share your real-time location with the people you want, for exactly as long as you want

Jak je vidět, funguje to prakticky identicky, jako sdílení polohy v aplikaci Glympse, kterou jsme recenzovali před třemi lety. V postranní nabídce Map Google (nebo v nabídce pod modrou tečkou) zvolíte položku Sdílet polohu, vyberete dobu sledování a kontakty, se kterými chcete sdílet informace o vaší pozici. Příjemce pak vidí v mapových podkladech nejen, kde se nacházíte (v podobě „bubliny“ s avatarem), ale i směr, kterým se pohybujete. Může vám tak třeba přijít naproti. Na zařízeních s Androidem je příjemce upozorněn na to, že s ním někdo sdílí polohu, prostřednictvím oznámení v notifikační oblasti a na odemykací obrazovce.

Sdílení polohy v reálném čase Sdílení polohy v reálném čase

Sdílení polohy v reálném čase včetně času příjezdu

Kromě sdílení polohy v reálném čase lze sdílet také trasu, zadanou v navigaci. K tomu slouží nabídka Sdílet trasu, která je k dispozici po zahájení navigace. Příjemce pak vidí nejen aktuální pozici, ale i naplánovanou cestu a předpokládaný čas příjezdu. Sdílení se pak automaticky deaktivuje po dosažení cíle.

Polohu lze sdílet s vašimi kontakty na Googlu, nebo s přáteli a rodinou zasláním odkazu přes svou libovolnou komunikační aplikaci. V Mapách se pak zobrazuje ikona, připomínající, že vaše pozice je sdílena s dalšími uživateli. Sdílení je samozřejmě možné vypnout i před vypršením nastaveného času.

Sdílení trasy v reálném čase Sdílení trasy v reálném čase

Pamětníci si možná vzpomenou, že v minulosti bylo možné sdílet údaje o poloze s přáteli prostřednictvím aplikace Google Latitude. Když byla Latitude v roce 2013 integrována do Map Google, funkce sdílení polohy se přestěhovala na sociální síť Google+. Nyní se vrací tam, kam logicky patří – tedy do mapové aplikace.

Funkci sdílení polohy v reálném čase zapíná Google uživatelům postupně, takže ji ještě nemusíte mít k dispozici. Zkoušeli jsme ji na redakční Xperii Z3 s Androidem 6.0.1, kde zatím (ve čtvrtek ráno) v nabídce nebyla. Google ale tvrdí, že ji již uvolňuje, takže bude patrně otázkou několika dní, než bude dostupná všem.

Google Maps
Google Maps
Co říkáte na funkci sdílení polohy v reálném čase? Využijete ji?

Zdroje: blog.google, androidpolice.com, 9to5google.com, androidcentral.com, androidauthority.com, androidheadlines.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (14)