Samsung T9000: chytrá lednička s Androidem

SamsungT9000_ico

Na letošním CESu jsme mohli vidět troubu s Androidem, trochu stranou pozornosti však zůstal další inteligentní spotřebič – čtyřdveřová lednička Samsung T9000 s kapacitou 722 litrů. Nejzajímavějším prvkem je operační systém Android a v něm aplikace pro procházení receptů, vytváření nákupních lístků a sledování doby spotřeby uložených produktů. S uživatelem komunikuje prostřednictvím velkorysého 10palcového dotykového displeje, připojení k Internetu je realizováno skrze Wi-Fi. Ze softwarové výbavy můžeme zmínit program Epicurious s více než 28 tisíci receptů, nebo Evernote pro psaní poznámek.

„Lednice, protože je centrem rodiny a kuchyně, je nyní dalším přístupovým bodem bez toho, abyste museli tahat tablet nebo telefon do místa, kde vaříte nebo se bavíte,“ řekl Warner Doell, viceprezident divize domácích spotřebičů společnosti Samsung Canada.

Obrazovka umožňuje uživatelům sledovat aktuální novinky, zprávy o počasí a dokonce i tweetovat ze dveří lednice. Při propojení s Kalendářem Google také může nahradit klasický kalendář, prezentace fotografií může fungovat jako dekorativní prvek.

Pro psaní nákupních lístků poslouží poznámkový systém Evernote, který skrze cloud synchronizuje všechna data například do mobilního telefonu, takže uživatel bude mít vždy aktuální informace kdykoli a kdekoli v terénu. Epicurious pak nabízí možnost zadat, jaké produkty máte v lednici, a poradí vám, co by se z nich dalo uvařit.

Pokud se vám potraviny v lednici často kazí, je tu další aplikace, která vás upozorní na blížící se konec spotřební doby. Samozřejmě nefunguje bez toho, aby uživatel tento údaj na počátku zadal.

CES 2013 – Samsung T9000 Grocery Manager

CES 2013 - Samsung T9000 Grocery Manager

Možná vás napadla otázka, zda byste takovou lednici využili. Doell k tomu říká: „Mnohokrát se mě ptali: k čemu je obrazovka na lednici? Je to dobrá otázka, protože jsme dnes zahlceni technologiemi.“ Jako hlavní důvody vidí jednoduchost použití při správě nastavení, jako je teplota chladničky a pohodlí, protože spotřebitelé požadují všudypřítomné připojení. Podle Doella je lednice T9000 zaměřena na mladě smýšlející spotřebitele, kteří se z pohodlnosti obrací k technologiím.

Trochu zklamáním bude možná fakt, že na lednici sice běží operační systém Android, ale není možné instalovat do ní další aplikace.

Samsung T9000 by měl být dostupný na jaře za doporučenou cenu 3 999 amerických dolarů (v přepočtu asi 77 tisíc korun).

https://www.youtube.com/watch?v=fx0AZeKd58s

Zdroj: IBNLive.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)