Samsung vyřešil špatný signál v kovovém těle. Novou anténu dostane Galaxy S6

signal_ico

V uplynulém roce jihokorejský technologický gigant Samsung konečně vyslyšel přání svých zákazníků a začal vyrábět mobilní telefony s celokovovým (přesněji řečeno hliníkovým) tělem. Ne vše se ale povedlo na první pokus – testy ukázaly, že modely Galaxy A3 a Galaxy A5 mají problémy s příjmem signálu. Zdá se, že Samsung nepřímo uznal tento problém, protože v chystané vlajkové lodi Galaxy S6 údajně použije nový typ antény.

Podle serveru Phone Arena, který se odkazuje na korejský zpravodajský server ET News, použije Samsung ve své vlajkové lodi Galaxy S6 nový typ antény, který bude řešit problém s nestabilním příjmem signálu ve smartphonech s kovovým tělem. V modelech Galaxy A3 a A5 byla použita anténa s technologií LDS (Laser Direct Structuring), která na jedné straně, umožňuje snížit tloušťku zařízení, ale na straně druhé si příliš neporadila s kovovým pláštěm, který tlumil signál mobilní a bezdrátové sítě.

Samsung se rozhodl vyřešit situaci použitím flexibilní antény PCB (FPCB), která by měla eliminovat vliv kovového těla na sílu signálu a dosáhnout maximální úrovně příjmu. FPCB (Flexible Printed Circuit Board) je zkratka pro pružnou desku tištěného spoje, kde jsou tenké proužky vodiče umístěny mezi dvěma vrstvami PET polymeru. Nachází široké uplatnění v elektronickém průmyslu, kde prostorová omezení nedovolují použití pevných desek plošných spojů.

FPCB (Flexible Printed Circuit Board) FPCB (Flexible Printed Circuit Board)

Většina výrobců používá ve svých zařízeních LDS antény, které mohou být tvarovány do jakéhokoli trojrozměrného tvaru. Tento typ byl lepší než FPCB antény, ale nerozumí si s kovovými těly smartphonů. Díky technologickému pokroku v posledních několika letech však FPCB antény podávají srovnatelný výkon, pokud jde o příjem signálu.

Také nezávislé testy, provedené redakcí serveru Hi-Tech, potvrdily, že nové kovové smartphony Samsung vykazují výrazně horší příjem signálu ve srovnání s plastovými zařízeními stejné značky. Problém se týká jak signálu mobilní sítě, tak i bezdrátového modulu pro příjem Wi-Fi. Za stejných podmínek se SIM kartou stejného operátora vykazují kovové Samsungy v průměru o 16 až 19 procent nižší sílu signálu ve srovnání s plastovým Samsungem Galaxy S5.

Kovové smartphony Samsung vykazují výrazně horší příjem signálu Kovové smartphony Samsung vykazují výrazně horší příjem signálu

Podle docenta fyzikální fakulty Nikolaje Brandta těla kovových telefonů oslabují vnější elektromagnetické pole, proto výrobci mobilních telefonů přicházejí s různými způsoby, jak minimalizovat negativní dopad na kvalitu signálu mobilní sítě.

Samsung Galaxy S6 – již tuto neděli!

Nová vlajková loď Samsung Galaxy S6 bude představena v rámci samostatné akce Unpacked 2015 před veletrhem Mobile World Congress (MWC) 1. března. Očekává se, že novinka bude mít kovové tělo, 5,1″ displej s rozlišením 2560 x 1440 obrazových bodů, nový osmijádrový a 64bitový procesor Exynos 7420 s grafickým akcelerátorem Mali-T760 a 3 GB operační paměti. K dispozici by měly být verze se 32, 64 a 128 GB interního úložiště typu UFS 2.0. Bohužel se Samsung dle dostupných informací rozhodl upustit od rozšiřujícího slotu pro paměťovou kartu a vyměnitelné baterie.

Zdroje: Hi-Tech, Phone Arena, ET News, GSM Arena, Android Beat, Business Korea.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (20)