TOPlist

Samsung QLED TV (QE49Q7F): Špičkový obraz a systém Tizen v akci (recenze)

Samsung QLED

Pro letošní rok si Samsung připravil nové televizory, které dostaly označení Samsung QLED. Měli jsme možnost otestovat 49″ model Q7F, který slibuje extrémně tenké rámečky, skvělý obraz i moderní funkce. Jak dopadl v naší recenzi?

Obsah

Extrémně tenké rámečky a „neviditelný“ kabel

Nový televizor Samsung QLED se pochlubí moderní konstrukcí a zejména pak tenkými rámečky okolo displeje. Možná někoho překvapí, že televizor tentokrát nekráčí v trendu zakřivených displejů, ale nabídne tradičnější plochý panel (zakřivené jsou ale verze Q7C). Kromě možnosti zavěšení na zeď jsme v balení nalezli jednoduchý stojan, který vypadá elegantně a televize je po jeho sestavení stabilní. Televizi je však třeba umístit na široký podklad. Televizor není problém občas přenést, stejně tak jej zvládne sestavit i jeden člověk.

Jako u jiných modelů televizorů od Samsungu je velká část elektroniky a hlavně pak konektorů umístěna v samostatné „krabičce“, která je k televizi připojena tenkým optickým kabelem. Ten je možné snadno skrýt, navíc je dobře umístěn do nohy stojanu. Stále se však musíte vypořádat s napájecím kabelem, ten je také možné ukrýt částečně do stojanu. OneConnect, jak Samsung část s konektory nazývá, disponuje plejádou všemožných konektorů. Ty jsou umístěny v přední části, takže lze tento prvek zavřít do nějaké skříňky. Potřeba je ale opět napájecí kabel.

Samsung QLED TV


Skvělý obraz s menším marketingovým trikem

Zní vám QLED podobně jako OLED technologie? To je dobře, protože přesně na to nejspíše marketingové oddělení Samsungu spoléhá. Tato technologie však nemá s OLED displeji konstrukčně příliš společného a jedná se spíše o inovovanou technologii s označením SUHD. Díky lepším vlastnostem, které se blíží OLED panelům, se možná právě proto rozhodl Samsung název změnit. A běžným uživatelům nejspíše pěkně zamotá hlavu. Jedná se totiž stále o LCD, které je ale vylepšeno o Quantum Dot (kvantové tečky). Díky tomu je dosaženo lepších vlastností obrazu.

Samsung se dokonce chlubí, že jsou nové televizory Samsung QLED schopny reprodukovat 100 procent barevného prostoru DCI-P3, nabídnou výborné podání černé a stejně tak vysoký jas až 2 000 cd/m2. Můžeme potvrdit, že barevné podání televizoru je opravdu skvělé, a to včetně pozorovacích úhlů, jasu i podání černé barvy. Pomoci má i speciální vrstva Ultra Black, která má z obrazu odstranit veškeré odrazy – v praxi funguje, ale odrazů se rozhodně na 100 % nezbavíte. Výčet technologií by ještě pokračoval – jemné 4K rozlišení, HDR, Q Contrast či PQI 3100.

Špatně na tom není rozhodně ani podání zvuku, o což se postarají 40W reproduktory. Televizor je možné samozřejmě propojit optickým výstupem či přes Bluetooth s kvalitnější audiosestavou. Přestože pro běžný poslech jsou reproduktory dostatečné, pokud toužíte po pořádném zvukovém zážitku, externí reproduktor bude lepší volbou.

Samsung QLED TV-kvalita-obrazu

Hardwarové specifikace

Papírově je na tom televizor skvěle. Pojďme se podívat na výčet hlavních parametrů. Další informacew naleznete na oficiálních stránkách.

Obraz/displej

  • Displej: 4K, Samsung QLED.
  • Úhlopříčka obrazovky: 49 palců / 124 cm.
  • Rozlišení panelu: 3840x2160px.
  • 3D: ne.
  • Poměr stran: 16:9.
  • Jas: až 2000 cd/m².
  • Vylepšení obrazu: Ultra Black, , HDR, Q Contrast, PQI 3100

Prostředí

  • OS: Tizen
  • Aplikace: Google Play Movies, YouTube, Netflix, VoYo, Kuki a další
  • funkce Steam Link.

Konektory

  • 4x HDMI, 3x USB, RJ45, RF, Optical Audio Out, CI slot.

Tuner

  • duální, DVB-T2 – HEVC, DVB-T, DVB-S2, DVB-C

Rozměry

  • Rozměry přístroje se stojanem (Š x V x H): 1089,4 x 712,1 x 303,8 mm.
  • Hmotnost výrobku (+ podstavec): 18 kg.
  • Kompatibilní s montáží na stěnu VESA: 400 x 200 mm.

Zvuk

  • Výstupní výkon (RMS): 40 W.
  • Vylepšení zvuku: DTS Premium Sound 5.1

Spotřeba

  • Průměrná spotřeba: 80 W.
  • Maximální spotřeba: 185 W.
  • Spotřeba energie v pohotovostním režimu: 0,3 W.
  • Spotřeba elektrické energie v režimu Vypnuto: 0,3 W.
  • Funkce úspory energie: Automatický vypínač.

Systém Tizen – rychlý, jednoduchý, ne však dokonalý

V naší redakci jsme již testovali televizory se systémem Android a Web-OS, nově se přidává i Tizen. Ten je samozřejmě specialitou právě Samsungu, který je jeho tvůrcem. Na první pohled byste nejspíše ani neodhadli, že se jedná o velmi dobře vybavený a „chytrý“ televizor. Zatímco u Android TV je téměř vše zobrazeno na přeplněné domácí obrazovce, Tizen sídlí spíše pod povrchem. Základní menu je totiž tvořeno pouze jakýmsi proužkem ve spodní části, kde si nejčastější aplikace a funkce volíme pomocí dlaždic.

Systém je navržen tak, aby co nejméně otravoval samotného uživatele a co nejvíce funkcí se dělo automaticky na pozadí. Překvapila nás například spolupráce s telefony Samsung, které si televize našla sama v momentě, kdy se pokoušela připojit k Wi-Fi. Jedním kliknutím na telefonu následně došlo k předání informací o Wi-Fi a uživatel nemusel nic zadávat. Oceňujeme navíc rychlost prostředí, která značně převyšuje Android v televizi i zmíněné Web OS. Dá se říci, že se konečně jedná o rychlou chytrou televizi. Televize se extrémně rychle vypíná i zapíná, nejspíše je stále v nějakém „stand-by“ režimu podobně jako telefony.

Pro uživatele je k dispozici i funkce PIP (obraz v obraze ze dvou kanálů), televizor dokáže nahrávat vše na Flash Disk či pevný disk. Nahrávat lze do smyčky, což vám umožní vrátit se v případě potřeby o pár minut zpět při živém vysílání (Time Shift), nebo si pořád nahrát celý. Jednoduchost však může přinášet i drobná úskalí – některé věci nenastavíte. Nejvíce jsme se natrápili především s přehráváním multimédií z pevného disku i DLNA. A to zejména se zobrazováním titulků. O tom ale více v samostatné kapitole.

Samsung QLED-TV-Tizen-prostredi-4

Základní aplikace a pár dalších navíc

Chytrou televizi stejně jako chytrý telefon tvoří aplikace. Samsung QLED nepostrádá třeba známé YouTube, Netflix, Google Movies, Amazon Videos či VoYo. Možností jsou i aplikace známých českých rádií Frekvence 1 a Evropy 2. K dispozici je i pár programů na počasí nebo třeba her. Celkově není aplikací příliš, na druhou stranu – co vše člověk v televizi potřebuje, že?

Všestranný dálkový ovladač

Dodávaný ovladač nepatří mezi nejmenší, přestože na sobě ukrývá jen pár základních tlačítek. Text skrze něj pohodlně nezadáte, použít jej jako bezdrátovou myš také nelze. Má však jiné přednosti – v první řadě se může proměnit v ovladač jiných zařízení. Pokud tedy máte ještě k dispozici Set-top box, BlueRay přehrávač či třeba konzoli Nvidia Shield, můžete vše ovládat jen tímto ovladačem. Pokud budou samozřejmě Samsung televizí podporovány.

K samotným tlačítkům jen krátce – nejvíce člověk využije 4tlačítkový joypad, kterým se pohybuje v celém menu. Tlačítka pro ovládání hlasitosti a programů jsou rozumně vyřešena jako kolébka – zmačknutím dojde k utlumení zvuku, posunem nahoru a dolů pak k úpravě hlasitosti. Šikovnou volbou je i hlasové ovládání televize, které může posloužit ke spouštění aplikací, ovládání přehrávání, nastavení obrazu, zapnutí titulků či třeba zapnutí časového vypnutí televize. To vše ovšem jen v angličtině. Televizi lze samozřejmě ovládat i mobilním telefonem s aplikací Samsung SmartView.

Samsung QLED TV-ovladac

Přehrávání multimédií – Flash disk, Miracast i DLNA

Standardní výbavou dnešních televizorů jsou funkce bezdrátového sdílení obrazu (Miracast) a DLNA (sdílení souborů po síti). V případě sdílení obrazu přes Miracast probíhalo vše velice jednoduše a při použití telefonu Samsung Galaxy S8 i hladce a plynule. Přesto se použití Miracast hodí spíše pro fotografie, protože video nemusí být vždy 100% plynulé – zobrazení totiž probíhá v reálném čase. O něco lepší je tedy využít DLNA, případně jiné vyměnitelné úložiště (Flash Disk, pevný disk apod.). O rozdílech mezi DLNA a Miracastu jsme se rozepsali v recenzi chytré televize LG 55UH6507.

Zajímalo nás, jak si televize s DLNA poradí a hlavně pak se zobrazením titulků, což bývá problém. Na počítači ve stejné síti jsme spustili DLNA server pomocí aplikace TVMobili a zdroj vyhledali v televizi. Spuštění videí nečinilo televizoru žádný problém, ať už jsme sáhli po různých formátech i jiném kontejneru (MKV/AVI). Problémem však byly titulky – televizor je nezobrazil. Bohužel jsme se nedopátrali k volbě, kde bychom titulky zvolili ručně.

Se zobrazením titulků měla Samsung QLED obecně problémy – v případě, že jsme stejné soubory spustili přímo z USB Flash disku, se titulky zobrazily, ovšem diakritika nefungovala korektně. V případě staršího redakčního televizoru Samsung se nám daří vždy přenastavit jejich kódování. Paradoxně jsme tuto volbu v Tizenu nemohli najít, takže tam není, případně je nešikovně skryta. Tak či tak to bude pro uživatele problém.

Samsung QLED-TV-prehravani-5

Jak jsme si recenzi televize užili při hokeji  my v redakci.

Samsung QLED TV – užitečné funkce

Samsung QLED TV - užitečné funkce


Samsung QLED TV (QE49Q7F) – závěr

Na českém trhu je televizor již v prodeji, stejně tak jeho bratříčci s větší úhlopříčkou či zakřiveným panelem. Cena testované 49″ verze je necelých 60 000 Kč, což je dost. Kvalita obrazu, zpracování i rychlost prostředí je špičková, lákavým poměrem cena/výkon se však tento produkt nepochlubí.

Začněme hlavními přednostmi, které jsou zjevné – velmi povedená konstrukce s tenkými rámečky i dobře vymyšlenou kabeláží. Zde by snad uživatelům mohla překážet jen oddělená část s konektory, pro mnohé to ale může být naopak výhoda (konektory budou snáze dostupné). Výborně je na tom obraz, který ale nevychází z technologie OLED, jak by název televize mohl chybně naznačovat. Barvy jsou živé, podání černé velmi dobré a skvěle jsou na tom i pozorovací úhly. Oceňujeme i zajímavé funkce – nahrávání na flash disk, Time Shift, PIP či dnes již standardní Miracast, DLNA, internetový prohlížeč apod.

Tentokrát můžeme pochválit i prostředí Tizen, které je pro uživatele přívětivé, jednoduché a hlavně svižné. Spousta věcí se děje na pozadí a uživatele se snaží prostředí co nejméně „obtěžovat“. Díky tomu lze televizi ovládat s lehkostí a žádné důležité funkce zde nechybí. Dokonalé to ale nebylo – natrápili jsme se hlavně se zobrazováním titulků přes DLNA či nemožností nastavit kódování (možná jen jeho dokonalé skrytí někde v menu televize). K největším nedostatkům bude patřit nejspíše vysoká cena, která často rozhodne.

Problémem může být také zdroj přehrávání multimédií. Kvalitních filmů ve 4K rozlišení je stále poskrovnu, na tradiční vysílání českých i zahraničních stanic v tomto rozlišení rovnou zapomeňte. Podobně jako u telefonů se tak vysoké rozlišení může stát hlavně marketingovým tahounem a přínos oproti Full HD nemusí být výrazný. Spoustu klipů na YouTube dnes ve 4K nalezneme – kdo si však koupí televizi za 60 tisíc kvůli YouTube, že?

Závěrečné hodnocení: Samsung QLED TV (QE49Q7F) je skvělým televizorem, který boduje v tom hlavním – skvělým podáním obrazu, atraktivní konstrukcí i rychlým systémem. Pokud využijete 4K rozlišení a dychtíte po špičkovém obrazu, stane se QLED od Samsungu dobrou volbou. Překážkou může být jen vysoká cena nebo problémy s českými titulky, což by však mohla napravit nějaká budoucí aktualizace.

Klady

+ 4K rozlišení a skvělé podání obrazu.
+ Moderní technologie včetně Miracastu, DLNA, PIP, Time-Shift apod.
+ Svižný a jednoduchý systém Tizen.
+ Rychlé vypnutí a zapnutí televize.
+ Tenké rámečky a datový kabel z televize.

Zápory

– Vysoká cena.
– V případě DLNA nerozpozná externí titulky.
– Někomu nemusí vyhovovat konektory separátně od televize.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Samsung.

Zaujala vás televize Samsung QLED?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (29)