Některé smartphony Samsung nelze po aktualizaci odemknout

samsung_unlock_ico

Od oficiální aktualizace softwaru na zařízení ze strany výrobce zákazníci očekávají nové funkce a další vylepšení. Co ale patrně nečekají, je následná nemožnost používat svůj telefon, což je situace, ve které se ocitli někteří majitelé zařízení Samsung Galaxy po aktualizaci na Android 6.0 Marshmallow.

„Možná byste si měli aktualizaci svého chytrého telefonu Galaxy alespoň prozatím rozmyslet,“ píše server SamMobile. Nevaří přitom z vody, ale staví na hlášeních majitelů Samsungů Galaxy S7, S6, Note 5 a Note 4, kteří po nedávno provedené aktualizaci čelí problémům týkajícím se hesel a otisků prstů. Konkrétně po provedení updatu odmítá systém přijmout otisk, ale i záložní bezpečnostní heslo. Uvedená chyba se sice nedotýká všech telefonů, nicméně zdá se být dostatečně rozšířená na to, aby se o ní mluvilo na Internetu. Server Android Headlines s ohledem na počet hlášení na stránkách Reddit doporučuje jako bezpečnější cestu „odložit aktualizaci softwaru přístroje, pokud je aktualizace k dispozici, dokud nebude problém vyřešen.“

Samsung Galaxy S7 láká na silné zabezpečení Samsung Galaxy S7 láká na silné zabezpečení

Jak problém se zamknutým telefonem Samsung řešit?

Nejjednodušší cestou, jak předejít možným problémům, je deaktivace přihlašování otiskem prstu a heslem před zahájením instalace aktualizace. Pokud už k uvedené situaci došlo, tedy zařízení je zamknuté a odmítá přihlášení včetně hesla, je poměrně pohodlným řešením návštěva stránky findmymobile.samsung.com, kde provedete vzdálené uzamknutí a následné odemknutí telefonu. Aby to fungovalo, je ale nutné mít účet Samsung spojený s daným zařízením. V opačném případě nezbude nic jiného, než se obrátit na zákaznickou podporu společnosti Samsung.

Server SamMobile předpokládá, že uvedený problém je způsoben šifrováním, které výrobce v telefonech s určitými technickými parametry zapíná. Pokud je tato funkce aktivní, musí uživatel při odemykání telefonu zadat heslo, PIN nebo vzor. Soudě z toho, že s podobnými problémy se setkali také majitelé jiných značek, jde ale spíše o chybu v samotném systému Android než ve způsobu, jak Samsung ve svých mobilních telefonech implementuje odemykání.

Samsung se zatím k tomuto problému oficiálně nevyjádřil.

Zdroje: sammobile.com, androidandme.com, androidheadlines.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (15)