Chytré hodinky Samsung Gear S3: Povedený společník na vaše zápěstí (recenze)

Samsung Gear S3-uvod-5

Vyzkoušeli jsme nejnovější chytré hodinky společnosti Samsung. Sympatický design, špičková výbava a systém Tizen. Jak dopadly chytré hodinky Samsung Gear S3 v naší recenzi?

Samsung Gear S3 – obsah

Do společnosti, nebo pro aktivní život?

Jihokorejská společnost ukázala světu hodinky Samsung Gear S3 hned ve dvou verzích. Verze Classic, kterou testujeme, je určena spíše do společnosti a nabídne elegantnější design. Frontier je naopak o něco robustnější a je určena spíše aktivnějším jedincům. Zpět ale k testovanému modelu a jeho balení. V sympatické kruhové krabičce se kromě hodinek nachází také USB kabel, bezdrátová nabíječka, náhradní pásek a papírový manuál.

Samsung Gear S3-obsah-baleni

Kov, kruhový design a otočný ciferník

Samsung si již u modelu Gear S2 vyzkoušel, na co zákazníci v současné době nejvíce slyší – kovový design a podoba s klasickými „ručičkovými“ hodinkami. Samsung Gear S3 přichází v tomto duchu a nechybí ani otočný ciferník, který pomáhá s ovládáním. Tělo je zhotoveno z chirurgické oceli (316L) a působí luxusním dojmem. Po stranách nalezneme dvě ovládací tlačítka – jedno jako volba zpět a druhé pro návrat na obrazovku s ciferníkem.

Velikost ciferníku je tak akorát, hodí se ale rozhodně spíše na mužské zápěstí. Rámeček okolo displeje není přehnaně široký a oceňujeme, že tvar displeje není narušen senzorem osvětlení, jako je tomu u konkurence. Nelíbí se nám ale naopak výška hodinek, která klasické hodinky značně převyšuje. Verze Classic nabídne vyměnitelný kožený pásek. Hodinkám by podle nás více slušel kovový pásek, který není problém pořídit. Zadní strana ukrývá tradičně senzory pro měření tepu a bezdrátové nabíjení.

Samsung Gear S3-konstrukce-1

Klidně na každodenní nošení

U prvních modelů chytrých hodinek jsme měli trochu problém s pohodlným nošením, které pokulhávalo. Časem to však výrobci vyladili. Pokud jste stejně jako já zvyklí nosit tradiční kovové hodinky, přechod na Samsung Gear S3 bude naprosto bezproblémový. Hodinky mají podobnou hmotnost a na ruce sedí dobře. Ocenili bychom snad jen, pokud by byly nižší a nevyčnívaly tolik. Kožený pásek je rozumně měkký pro pohodlné nošení a nabídne zároveň dostatečný rozptyl nastavení délky. Bude sedět uživatelům s menší rukou (náš případ), ale i naopak.

Design pásku nám zase tak luxusní nepřišel a podle nás trochu sráží design hodinek. Navíc se v místě ohybu u nastavení délky viditelně deformuje, což může po čase vyústit až v prasknutí povrchu. Ale samozřejmě nemusí. I tak bychom si ale raději tyto hodinky představili s kovovým páskem, což není problém – lze jej vyměnit za standardní 22mm. Zmínit musíme ještě odolnost proti vodě – standard IP68. Ten zajistí odolnost při ponoření do hloubky 1,5 metru po dobu 30 minut. Na plavání to úplně není, ale běžné situaci přežijí hodinky bez újmy.

Samsung Gear S3-konstrukce-na-ruce


AMOLED vypilovaný pro chytré hodinky

Častý problém chytrých hodinek známe všichni – špatná čitelnost na slunci. Je to ale i případ hodinek Samsung Gear S3? Není. Samsung pro své hodinky použil stejnou technologii jako u mobilních telefonů, tedy Super AMOLED. To s sebou nese několik výhod – díky vhodnému zobrazování černého prostředí a tmavých ciferníků lze docílit nižší spotřeby displeje. OLED panely totiž dokážou svítit jen pixely, které jsou používány, a zbytek vypnout. A to se u hodinek opravdu hodí.

Displej nabídne průměr 1,3″ a rozlišení 360×360 pixelů, což znamená jemnost 278 PPI. Jistě, je to méně než u mobilních telefonů, ale co chtít od hodinek, že? Naopak jsme byli překvapeni, že se na hodinkách daly bez větších problémů prohlížet i barevné obrázky. A kvalita příjemně překvapila. Čitelnost na slunci je výborná, a to i při jasném slunečním svitu. Hodinky disponují senzorem osvětlení, který automaticky a velmi rychle aktivuje režim venku. V něm je nastaven maximální jas a hodinky jsou bez problémů čitelné.

Oceňujeme i přesnost ovládání, čemuž pomáhá i možnost využít kruhový ciferník. Displej lze dokonce ovládat v rukavicích, pokud se aktivuje režim zvýšené citlivosti. Displej je kryt tvrzeným sklem Corning Gorilla Glass SR+.

Samsung Gear S3-displej

Stále svítit, nebo šetřit energii?

Tradičně může displej běžet neustále – po chvíli se přepne do úsporného režimu s menším rozlišením a jasem. V tomto režimu lze hodinky probouzet nejen tlačítkem, ale i poklepáním. Druhým nastavením je úplné vypínání displeje, což ušetří hodiny výdrže baterie. Může to však vypadat ve společnosti zvláštně a hodinky navíc nelze probouzet poklepáním. Volba je tedy na vás. Hodinky samozřejmě reagují na otočení ruky a automaticky se rozzáří. Zdá se nám, že i na tom Samsung zapracoval a gesto reaguje spolehlivě – náhodných rozsvícení je méně, občas jsme ale hodinky museli zapínat ručně my.

Hardware – skoro jako v telefonu

U hodinek ještě více než u mobilních telefonů platí, že se příliš o to, co je v útrobách, nemusíme zajímat. Důležité je, jak přístroj funguje v praxi. I přesto si můžeme říci, že jsou na tom hodinky Samsung Gear S3 papírově velmi dobře – dvoujádrový procesor Exynos 7270 s taktem 1 GHz, 768 MB RAM paměti či 4GB vnitřní úložiště. Nechybí ani Wi-Fi konektivita, GPS, GLONASS, senzor srdečního tepu, osvětlení, barometr, NFC či baterie s kapacitou 380 mAh.

[aps_product_sz id=“409479″]

Povedený OS Tizen proti všem

Chvíli se zdálo, že by se rozšířeným standardem pro chytré hodinky mohl stát Android Wear. Samsung však vyjma několika modelů na toto řešení nepřešel a naopak začal vyvíjet vlastní platformu stavěnou na systému Tizen. V hodinkách Samsung Gear S3 nalezneme verzi 2.3.2 a kráčí ve stejném duchu jako předchozí model S2. Systém je v češtině a celé prostředí se kvůli AMOLED displeji nese v černém kabátku, což hodinkám ale sluší. Na pohled je prostředí podobné z Apple Watch.

Základem je obrazovka s ciferníkem. Těch je v základu 15 a většině asi vystačí, stáhnout či zakoupit se dají ale samozřejmě i jiné. Na výběr jsou nejen analogové, ale i digitální. Ciferníky lze ještě do určité míry upravovat přímo v hodinkách. Tahem prstu zprava doleva či otočením kroužku doleva se dostáváme do části s posledními notifikacemi, což je šikovné.

Tahem na protilehlou stranu se dostaneme k tzv. pomocníkům, což si lze představit jako Widgety aplikací – například rychlý přístup k počasí, nějakému kontaktu, poznámce, sportovním aktivitám, kalendáři či rychlému spuštění nějaké aplikace. Líbí se nám také vysouvací notifikační lišta, která prozradí údaje o nabití, připojení k internetu a dalších základních informacích. Stiskem spodního tlačítka pak lze zobrazit celé menu. Celkově je prostředí svižné a plynulé, za což si Samsung zaslouží pochvalu.

Notifikace – odpovídejte smajlíkem, klávesnicí i hlasem

Líbí se nám, že hodinky zobrazí téměř libovolnou notifikaci a na ty nejznámější (SMS, WhatsApp, GMail…) lze dokonce rovnou z hodinek odpovídat. Můžete využít předvolené zprávy, smajlík, klávesnici nebo diktování hlasem. Klávesnice připomíná starší mobilní telefony, kde se používal slovník T9. Pro chlapy s velkými prsty to moc příjemné nebude, po troše zvyku se ale krátká sdělení napsat dají. Diktování hlasem se hodí, bohužel je ale dostupné jen v angličtině.

Z hodinek si klidně i zavoláte

Díky integrovanému mikrofonu a reproduktoru mohou posloužit hodinky i při telefonování. Reproduktor je dostatečně hlasitý, a pokud máte hodinky blízko puse, je i přenos hlasu poměrně čistý a hlasitý. Bereme to spíše ale jen jako bonus, který se může hodit třeba při řízení, ale běžně na ulici bychom tuto funkci asi nepoužívali.

Aplikací stále přibývá, základní nechybí

V hodinkách člověk nalezne téměř vše potřebné – pomocníky pro sport, budík, upozornění, poznámky, volání či přehrávač hudby. Další aplikace lze navíc ještě doinstalovat – třeba oblíbené Spotify. Není jich stále tolik jako pro Android Wear, ale podle našeho názoru dostatek. Nejvíce zde naleznete ciferníků, a to zdarma i placené varianty.

Konektivita – už žádné „Samsung only“

Hlavní novinkou u modelu Gear S2 byla možnost propojit hodinky s libovolným telefonem a nebyl zde limit jen na modely Samsung. U třetí generace je to stejné, opět stačí mít pouze telefon s Androidem 4.4+ a 1,5 GB RAM. Podporovány jsou dokonce i iPhony. Spárování je snadné, stačí nainstalovat aplikaci Samsung Gear a projít průvodcem nastavení. Hodinky se samy připojí skrze Bluetooth a udržují stabilní připojení. S žádnými výpadky jsme problémy neměli. Hodinky jsou dokonce s telefonem spojeny i bez Bluetooth – skrze internetové připojení Wi-Fi. Na dálku je lze třeba vymazat či restartovat.

V samotné aplikaci lze měnit nastavení hodinek – notifikace, ciferníky či třeba aplikace. Můžete zde měnit i například předvolené zprávy pro rychlé odpovědi nebo na hodinkách spustit alarm pro jejich nalezení. Skrze aplikaci lze ale hlavně instalovat do hodinek nové aplikace, sledovat jejich stav baterie a paměti nebo nahrávat do hodinek hudbu a obrázky.


Plně vybavené pro záznam sportovních aktivit

Samsung Gear S3 v útrobách ukrývají akcelerometr, gyroskop, GPS, Glonass, barometr i senzor srdečního tepu. Všechny tyto senzory lze využít ke sledování činností a záznam sportu. Hodinky automaticky měří denní pohyb pomocí krokoměru a tradičně vás upozorní v případě neaktivity. Rovněž za chůze vás pochválí za zdravé tempo. Vše se děje automaticky a cvičení nemusíte spouštět manuálně, odhad je vcelku přesný. Jen snad jízdu na motorce by to podle rychlosti nemuselo klasifikovat jako jízdu na kole. :-)

Manuální režim cvičení se hodí v případě běhu, u kterého chcete mít opravdu detailní a přesné statistiky. V tomto případě je totiž použita i technologie GPS a Glonass, která přesně trackuje váš pohyb. To je ale samozřejmě zároveň náročné na baterii, a proto je GPS využívána jen v tomto režimu. Potěší, že lze do hodinek nahrát libovolné písničky ve formátu MP3 a následně je přehrávat v bezdrátových sluchátkách.

Záznam je poměrně přesný a neměli jsme problém ani s čekáním na zaměření polohy. To proběhlo během chvíle. Během sportu vám ženský hlas anglicky oznamuje statistiky a dokonce vám i radí, abyste pro správné tempo zpomalili. Měření tepu probíhá kontinuálně. Na konci vám hodinky ukážou stručný přehled běhu i mapu, výsledky pak můžete zkontrolovat v aplikaci S-Health na telefonu. Běh necelých 2 kilometrů sebere z baterie 5 %. Během toho jsme měli i puštěnou hudbu přes Bluetooth.


Výdrž klidně i 3 dny

Chytrá mobilní zařízení všeobecně spojuje jeden neduh – krátká výdrž na jedno nabití. Samsung Gear S3 přichází s baterií o kapacitě 380 mAh, což je podstatný rozdíl oproti 250 mAh v druhé generaci. V praxi to znamená, že se při běžném používání dostanete i na výdrž 3 dnů. To platí pro režim s vypnutým displejem. Pokud budete hodinky více zatěžovat (hlavně GPS a trackováním sportovních aktivit) nebo použijete stále viditelný displej, bude se výdrž pohybovat okolo 2 dnů. I když je to stále o dost méně, než bychom si přáli, na poli chytrých hodinek je to výborný výsledek.

Nabíjení je opět řešeno formou bezdrátové nabíječky, která představuje i šikovný stojánek. Hodinky se vkládají lehce, magnet je hbitě přichytí. Přestože je kapacita baterie malá, nabíjení trvá něco přes 2 hodiny.

Samsung Gear S3-nabijeni-1

Závěr – povedený počin

Samsung Gear S3 se již na českém trhu prodávají a cena se vyšplhala až na 10 990 Kč, což není zrovna málo – za to si totiž člověk může pořídit i slušně vybavený smartphone, který toho stále umí více.

Testované hodinky se nám líbí svým designem i zpracováním, zaujal nás také displej či povedený a svižný systém Tizen. Nic však není dokonalé a kromě vyšší ceny musíme mezi negativa zařadit také pomalé nabíjení nebo hlasové zadávání, které není v češtině. Kožený pásek nás také příliš nepřesvědčil a již po kratší době používání jsou na něm patrné stopy opotřebování. Hodinky by zároveň nemusely být tak „tlusté“.

Závěrečný verdikt: Chytré hodinky Samsung Gear S3 jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí hodinky bez kompromisů a neohlíží se na cenu. Zpracováním, displejem, systémem i svou výbavou se řadí k tomu vůbec nejlepšímu na trhu. A vše prostě funguje.

Klady

+ Ovládání pomocí kroužku kolem displeje.
+ Povedený design a zpracování.
+ Vyměnitelný pásek.
+ Výborný displej.
+ IP68.
+ Svižný a povedený systém Tizen.

Zápory

– Pomalé nabíjení.
– Vyšší cena.
– Kožený pásek vypadá, že svrchní úprava bude praskat.
– V hlasovém zadávání chybí čeština.
– Méně aplikací než pro Android Wear.

Za zapůjčení chytrých hodinek děkujeme společnosti Samsung.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (5)