Samsung Galaxy S6 Edge – zakřivení trochu jinak (preview)

Samsung Galaxy S6 Edge – konstrukce (25)

Nový vlajkový model společnosti Samsung jsme si mohli osahat již v Barceloně, kde došlo k jeho oficiálnímu představení. Nyní nám ovšem tato velmi zajímavá novinka v podobě telefonu Samsung Galaxy S6 Edge dorazila do redakce, pojďme si tedy nyní v článku představit rychlý preview, později vám samozřejmě přineseme plnohodnotnou recenzi.

Zpracování a konstrukce – kov a zakřivený displej

Je to přibližně rok zpátky, kdy jsme Samsungu vyčítali lacinou a plastovou konstrukci vlajkových modelů. Již model Samsung Alpha ale ukázal, že to jde i jinak, a ve stejných šlépějích kráčí i další modely od Samsungu. Není tedy žádným překvapením, že Samsung Galaxy S6 Edge nabídne konstrukci s kovovými prvky. Již při prvním uchopení telefonu vás Samsung Galaxy S6 Edge příjemně zachladí a ihned získáte pocit, že v ruce nedržíte levný a laciný přístroj. To je sice vzhledem k ceně naprosto opodstatněný pocit, v minulosti Samsungu tomu tak ale zdaleka nebylo.

Z přední strany není Samsung Galaxy S6 Edge ničím výrazně výjimečný a připomíná spoustu jiných smartphonů od Samsungu. Typické rysy jako širší rámečky okolo displeje, senzorová tlačítka po stranách velkého hardwarového byla zachována. Celá přední strana je pak kryta tvrzeným sklem Corning Gorilla Glass 4. Nyní se přeci jen dostáváme k tomu, čím je Samsung Galaxy S6 Edge výjimečný a liší se i od „běžné“ verze Galaxy S6. Jsou to zakřivené hrany displeje, které vypadají velmi efektně, i když na první pohled nemají žádný přínos. Zakřivený je tedy i displej a dotyková plocha.

Samsung Galaxy S6 Edge - konstrukce (1)

Záda telefonu už tolik zajímavá nejsou, snad tedy jen kromě krycího skla Corning Gorilla Glass 4, které pokrývá celou plochu. Díky tomu vypadá telefon elegantně, bohužel na zadní části již po krátkém používání ulpívá velké množství otisků. Objektiv zadního fotoaparátu pak výrazně vystupuje nad konstrukci přístroje, po straně je doplněn ještě přisvětlovací LED diodou a senzory pro měření srdečního tepu.

Samsung Galaxy S6 Edge - konstrukce (8)

Velmi povedený je kovový rámeček, který obepíná celý přístroj. Spodní část možná trochu připomíná nový iPhone, to už jsme ale viděli u více telefonů na trhu. V úzkém rámečku po stranách telefonu se ukrývá kolébka hlasitosti na levé straně, ovládání napájení na pravé. Zatímco na ovládání napájení jsme palcem dosáhli bez sebemenších problémů, tlačítka hlasitosti již tak po ruce nejsou.

Samsung Galaxy S6 Edge - konstrukce (13)

Telefon se sice v ruce drží poměrně dobře, přesto se nemůžeme ubránit dojmu, že o mnoho přirozenější je obrátit telefon zaoblenou stranou displeje směrem do dlaně, tedy obráceně. Boční hrany telefonu totiž mírně řežou do ruky, není to ale nic vážného a dá se na to zvyknout.

Samsung Galaxy S6 Edge – první pohled

Samsung Galaxy S6 Edge - první pohled

Samsung Galaxy S6 Edge – galerie

Displej – jemný Super AMOLED

Zakřivení displeje není tak výrazné, jak by se možná na první pohled mohlo zdát. Dotyková ploch totiž nesahá až do krajů konstrukce, protože by nejspíše docházelo k mylným dotykům a přehmatům. Zahnutí displeje vypadá efektně a originálně, bohužel to je asi jediná výhoda a smysl tohoto řešení. Rozhodně nemůžeme říci, že by se nám díky tomu telefon ovládal snadněji, to spíše naopak. Moderní aplikace totiž mají stále častěji vysouvací menu ze strany, táhnout prst přes zaoblený okraj je ale občas zbytečně složité a nepovede se to na první pokus. Jak jsme již ale zmínili – při běžném používání jsme zatím nenarazili na přehmaty způsobené držením telefonu a zakřiveným displejem.

Technologie Super AMOLED nás v žádném ohledu nepřekvapila – nabízí velmi kontrastní a živé barvy, skvělé podání černé barvy a díky Quad HD rozlišení také perfektní jemnost. Jediné, co můžeme displeji v tuto chvíli vytknout, je spíše průměrná čitelnost na přímém slunci. Kvalitnější IPS panely jsou v tomto ohledu dále. Citlivost a přesnost je naopak výtečná.

Výkon – osmijádrový rychlík Exynos 7420

Společnost Samsung tentokrát vsadila pouze na jedno čipové řešení v podobě vlastního procesoru Exynos. O pohon se tedy stará osmijádrový model Exynos 7420, který je podle dosavadních benchmarků vůbec nejvýkonnějším čipem na světě. Tomu odpovídá i brutální výkon, který jsme vyzkoušeli v několika testovacích nástrojích. Brzdou přitom není ani RAM paměť, která se dočkala 3 GB. Výsledky hovoří samy za sebe, vyzdvihnout musíme extrémní rychlost vnitřního úložiště, která nechala veškerou konkurenci za sebou.

V průběhu krátkého testu jsme vyzkoušeli také některé herní tituly, Samsung Galaxy S6 Edge ani jednou nezaváhal. Jednalo se o Modern Combat 4, Modern Combat 5 a Real Racing 3. Více herních titulů otestujeme v samotné recenzi.

Výdrž na jedno nabití – spíše průměr

Papírově nás baterie rozhodně nepotěšila – 2600 mAh je na 5,1″ displej s Quad HD rozlišením a špičkovým hardwarem trochu děsivá hodnota. Vyzkoušeli jsme prozatím sérii klasických testů výdrže a v nich nás telefon Samsung Galaxy S6 Edge spíše příjemně překvapil. Nejedná se tedy rozhodně o tak skvělou výdrž, kterou se mohou pochlubit například Xperie řady Z3, na druhou stranu je vidět, že Samsung zvládl optimalizaci spotřeby skvěle. Jsme sami zvědaví, jaká bude výdrž telefonu při běžném používání po našem delším testování.

Samsung Galaxy S6 Edge - výdrž
  • Hraní her – hra Modern Combat 4, poloviční jas, poloviční hlasitost, sluchátka, vybití ze 100 % na 15 %
  • Přehrávání filmů – Full HD film Edge of Tomorrow, 2 Mbit/s, vybití ze 100 % na 15 %
  • Surfování – prohlížeč Dolphin, refresh stránky Svět Androida po 15 sekundách, Wi-Fi připojení, vybití ze 100 % na 15 %

Hardwarová výbava – vše, co bychom mohli potřebovat

Z pohledu hardwarové výbavy je na tom Samsung Galaxy S6 Edge skvěle. Nezapomnělo se například na NFC, infraport, podporu LTE na všech frekvencích, ANT+ či třeba barometr, snímač otisků prstů, měření tepu či okysličení krve. Ne ze všeho ale budou uživatelé nadšeni – na rozdíl od předchozího modelu Samsung Galaxy S5 nelze uživatelsky vyměnit baterii, vložit paměťovou kartu a smířit se musíme i s absencí FM rádia. Velikost vnitřní paměti závisí na dané verzi telefonu, do redakce nám dorazila 32GB varianta, existuje také ale ještě 64GB varianta a 128GB model.

Samsung Galaxy S6 Edge - konstrukce (5)

Fotoaparát – pán mezi telefony

Zvědaví jsme byli také na fotoaparát, neboť právě ten bývá chloubou vlajkových modelů od Samsungu. Již na první pohled je patrné, že Samsung Galaxy S6 Edge bude patřit mezi telefony s nejlepším fotoaparátem na trhu. Výsledek můžete posoudit sami. Fotografie a video v originálním rozlišení naleznete zde.

Samsung Galaxy S6 Edge – pořízené video

Samsung Galaxy S6 Edge - pořízené video

Rychlost a odezva – TouchWiz rychlejší než kdy dříve

Systém Android 5.0.2 byl znovu doplněn známou nadstavbou TouchWiz, která se ale dočkala velké změny. Celé prostředí je nyní zjednodušeno a více se blíží čistému Androidu. Do toho má sice stále ještě daleko, na druhou stranu je prostředí o mnoho jednodušší a čistší, než tomu bylo v případě starších verzí TouchWizu. Prostředí se nám po prvním prozkoumání celkem líbí, situace se ale samozřejmě může změnit po delším testování. Nyní je výborná také rychlost zařízení, která je blesková. To by mělo být samozřejmostí vzhledem k použitému hardwaru, bohužel ne vždy byla rychlost prostředí vlastnost zařízení značky Samsung. Pokrok v novějších systémech s TouchWizem je znát již od modelu Alpha. Bude Samsung Galaxy S6 Edge takhle rychlý i po týdnu testování? Nechejme se překvapit.

Samsung Galaxy S6 Edge – systém Android

Samsung Galaxy S6 Edge - systém Android

Zvukový výstup

Našemu prvnímu testu neuniklo ani zvukové podání telefonu Samsung Galaxy S6 Edge. Výstup do sluchátek je samozřejmě výborný a rozhodně jsme si nemohli na nic stěžovat. O něco slabší už je to v případě reproduktoru, který je sice velmi hlasitý a na poměry mobilních telefonů hraje velmi dobře, na nejlepší konkurenci ale stále ztrácí. Při nejvyšší hlasitosti dochází přeci jen k výraznému zkreslení a již nyní víme, že například takový HTC One M9 či Sony Xperia Z3 hraje lépe. Reproduktor lze snadno zakrýt rukou například při hraní her, čímž dojde k jeho značnému utlumení.

Samsung Galaxy S6 Edge - konstrukce (18)

První představy o telefonu Samsung Galaxy S6 Edge tedy již máme – těšíte se na plnohodnotnou recenzi, ve které otestujeme přístroj detailně?

Chcete si Samsung Galaxy S6 Edge vyzkoušet na vlastní kůži? Přijďte již tuto sobotu 16. 5. na Alza Android RoadShow 2015.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (17)