Samsung Galaxy S5 má být levnější než S4

s5_ico

Bývá zvykem, že nová vlajková loď má ve srovnání s předchozí generací zpravidla stejnou nebo vyšší cenovku. Jednou z mála výjimek možná bude nový „top model“ Samsungu – Galaxy S5 – který má být představen již příští pondělí na veletrhu Mobile World Congress 2014 v rámci akce Unpacked 5. Týden před uvedením je již díky únikům známa celá řada informací o jednom z nejočekávanějších chytrých telefonů tohoto roku – víme téměř vše, co se týká jeho technických parametrů, včetně velikosti obrazovky, typu a rychlosti procesoru a dalších údajů.

Podle článku americké agentury Bloomberg Samsung v současné době jedná s obchodníky a operátory o ceně Galaxy S5. Dosud platilo, že výrobce koncové ceny neovlivňuje, nicméně vypadá to, že situace se přinejmenším v tomto případě mění. Někteří analytici se dokonce domnívají, že nový model bude levnější, než všechny předchozí generace. Samsung prý oslovil přinejmenším jednoho mobilního operátora, se kterým se chce dohodnout na agresivnější cenové politice.

Jeden z renderů Samsungu Galaxy S5 Jeden z renderů Samsungu Galaxy S5

Pro zajímavost: na americkém trhu začínaly Samsung Galaxy SIII a S4 s cenami kolem 550 až 600 dolarů (10 900 až 11 900 Kč při současném kursu; bez daně a cla), případně za 199 dolarů (4 000 Kč) u operátorů se smluvním úvazkem na dva roky. V Česku zahájil Galaxy S4 v dubnu 2013 s průměrnou cenovkou 16 990 Kč (dnes je průměr 14 610 Kč), Galaxy SIII se začal prodávat v květnu 2012 v průměru za 15 936 Kč (dnes ho seženete průměrně za 9 372 Kč; zdroj: Heuréka).

Samsung Galaxy S4 se u zákazníků setkal s velmi příznivým přijetím – čísla prodejů dosáhla dalšího rekordu, neboť se prodalo více než šedesát milionů kusů tohoto modelu. Za úspěch vděčí stále ještě aktuální vlajková loď do jisté míry i svému předchůdci – Galaxy SIII – jenž si získal velkou oblibu (ostatně mnozí uživatelé právem považují Galaxy S4 za „vylepšenou verzi“ Galaxy SIII, a to nejen kvůli velmi podobnému designu).

Subjektivně výše uvedené informaci o „nejlevnějším Galaxy S všech dob“ příliš nevěříme – přeci jen jde o špičkový model jihokorejského výrobce, a soudě z dosavadních prodejů jsou zákazníci ochotni si za prémiovou řadu připlatit, takže by byla chyba nevyužít poptávky.

O představení Samsungu Galaxy S5 na Mobile World Congressu budou informovat naši redaktoři, kteří budou přítomni na místě. Pokud tedy chcete vědět vše, co se nejen kolem tohoto mobilu „šustne“, pak zůstaňte naladěni a sledujte náš web!

Zdroje: Android Authority, Galaxy Droid.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (16)