Samsung Galaxy S4 vs. HTC One – kdo letos udeří tvrdší silou?

s4-vs-one

Galaxy S4 nebo One? Který model je lepší a přiláká více zákazníků? Jsme na začátku roku a oba odvěcí rivalové již svá křemíková želízka v ohni představili. Galaxy S4 vs. One, tak zní ostřílená dvojice, která si to v roce 2013 rozdá o prvenství na mobilním trhu – pojďme se na ně podívat, navzájem porovnat a odhadnout, kdo má letos větší šanci.

Vzhled – originalita proti zaběhlému konceptu

HTC – netradiční vzhled budí respekt

Ačkoliv je vzhled a podoba přístroje silně subjektivní, krátce se u kabátku obou přístrojů pozastavme. Společnost HTC po delší době sáhla k úplně novému designu svého modelu, který si jde svou cestou. Tento koncept si již v době úniku prvních renderů na internetu získal značnou popularitu z řad nadšenců, otázkou zůstává, co na to řekne trh a běžný zákazník.

HTC_One_Silver_3V

Samsung vsadil na jistotu

Co nás před vydání S4 zajímalo nejvíce a byli jsme napnutí do poslední chvíle? Bezesporu vzhled. Téměř každý včetně naší redakce doufal, že Samsung konečně zaměstná také své designéry a oblékne přístroj do nového hábitu – mýlili jsme se. Pro laické oko vypadá S4 stejně jako předchozí model S III, což nás mírně zklamalo.

Samsung-Galaxy-S4

Verdikt – HTC boduje

Nemáme odvahu za celý svět vyřknout, který přístroj lahodí lidskému oku více – jeden holky, druhý špalky. I tak se ale nemůžeme ubránit pocitu, že Samsung v tomto ohledu mírně zklamal, neboť téměř všechny přístroje po vydání Galaxy S III jsou si podobná jako vejce vejci. Naproti tomu tchajwanský výrobce sáhl po neotřelém a novém designu, který příjemně překvapil.

Samsung musíme pochválit za rozměry přístroje – ty jsou i přes větší displej téměř ve všech parametrech skromnější.

Zpracování – hliníkový luxus proti plastové odolnosti

Samsung – plast, kam se podíváš

S očekávanou podobu Galaxy S4 poletovalo internetem také přání, aby jihokorejský výrobce přestal tavit přebytečné propisky, vyrábět z nich mobilní přístroje a začal používat materiál, který by High-endovému přístroji slušel. I když výrok s plastovými propiskami musíme brát s rezervou, příliš daleko od pravdy to není – použité materiály v přístrojích Samsung jsou na dotyk skutečně laciné a zákazníka, který za daný přístroj zaplatí přes 15 000 Kč, to může zamrzet. Plastová konstrukce má však také výhody – přístroj je lehčí a snese i tvrdší zacházení. Navíc zvolil Samsung tradiční konstrukci, kdy je možné sundat zadní kryt a vyměnit baterii.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

HTC – luxusní zboží na dotyk

Tvůrce modelu One to s návratem na trůn myslí vážně – jak jinak si vysvětlit, že se změnily též použité materiály? Veškeré komponenty jsou totiž vsazeny do jednoho kusu hliníku. To s sebou nese luxus ihned po tom, co přístroj vezmete do ruky. Skutečně je tak váš mozek přesvědčen, že přístroj, který držíte, stál opravdu hodně zlaťáků. Obrácenou stranou mince je o něco vyšší hmotnost a fakt, že přístroj vám po pádu na zem skutečně nepoděkuje a vaše neopatrnost se do těla doslova vryje. Ani letošní model neumožní uživateli vyměnit baterii, tělo je jeden celý kus. Vrzat zde opravdu nic nebude.

htc-one-11

Verdikt – HTC opět boduje

Oba rivalové zvolili úplně opačný přístup. Jelikož jsou ale plastové materiály již delší dobu Samsungu vytýkány a nic se nezměnilo, opět se zde přikláníme spíše k výtvoru HTC. Luxus a elegance převyšuje. Nemůžeme se ovšem ubránit dojmu, že materiály u předešlých modelů tchajwanského výrobce (One X a One X+) byly trefou do černého – probarvený polykarbonát je lehký, odolný a velice příjemný na dotyk.

Displej – Super LCD 3 vs. SuperAMOLED

HTC – to nejlepší LCD

Již přístroj HTC One X se Super LCD 2 ukázal, že i LCD dokáže hravě konkurovat dominantní technologii SuperAMOLED od Samsungu, a v HTC One nalezneme ještě o jednu generaci novější. To s sebou nese velmi reálné podání barev, výborný kontrast a dobrou čitelnost na slunci. Nevýhodou je nepříliš přesvědčivé podání černé, což vychází ze samotného principu LCD panelů (podsvícení je stále aktivní i u „černého pixelu“).

One dostal stejně velký displej jako předchůdce – metrem naměříte 4,7″. To spolu s Full HD rozlišením (1920 × 1080 pixelů) tvoří jemnost 468 PPI.

HTC-One-3

Samsung – živé barvy a skutečná černá

SuperAMOLED se stal symbolem pro to nejlepší, co můžeme v displejích mobilních telefonů nalézt. Velice živé (až přepálené) kontrastní barvy, skvělý kontrast, výborná čitelnost na slunci a skutečně černá díky technologii OLED. Nešvarem těchto displejů je jejich vypalování, což mnoho uživatelů nejspíše ani nerozpozná, neboť se mění postupně a oči si zvyknou. Při porovnání nového a staršího přístroje jsou však někdy rozdíly znatelné. Stále však platí, že kdo mění přístroj častěji než jednou za dva roky, toto řešit nemusí – a takových nás bude většina.

Displej nám od „estrojky“ o něco povyrostl a jeho velikost se usídlila na hodnotě 5″. I když to oči neocení, rozlišení vzrostlo na hodnotu 1920 × 1080 pixelů, což vytvořilo jemnost 441 PPI.

Samsung_Galaxy_S4_Super_AMOLED_display

Verdikt – vyrovnaný souboj ve prospěch Samsungu

Postavíte-li oba přístroje před zraky běžného zákazníka, zcela jistě označí zobrazovadla S4 jako lepší, neboť jsou barvy prostě líbivější. To nelze mít Samsungu za zlé a je to také účel. Super LCD má sice barvy věrnější, ale SuperAMOLED vypadá lépe. Přičtěme k tomu ještě lepší černou a vychází, že S4 má displej lepší. Není to ovšem tak jednoznačné. HTC má totiž o něco vyšší jemnost, displej se nevypaluje a výrazně nezaostává ani v barevném podání či čitelností na slunci.

Naší přízeň si ovšem definitivně Galaxy S4 přitáhla funkcí Floating Touch – přístroj lze totiž ovládat i bez dotyku displeje a umožní nám ovládání telefonu v rukavicích, což se pro chladná období hodí.

Výkon – stejný hardware, jiná čísla

Ačkoliv se přístroj Samsung Galaxy S4 bude prodávat ve dvou verzích, k nám se – tradičně – dostane výkonově o něco slabší verze. Tím se ale otázka výkonu značně zjednoduší, neboť oba modely bude pohánět čtyřjádrový procesor Snapdragon 600 od společnosti Qualcomm. Oba modely též dostaly 2GB RAM paměť a grafický akcelerátor Adreno 320.

Ačkoliv je hardware totožný, výsledky v benchmarcích se budou trochu lišit. Proč? Nemůže být náhoda, že přístroj, který byl představen jako druhý v pořadí, dostal o něco vyšší takty. Galaxy S4 disponuje procesorem s taktem 1,9 GHz, což je o celých 200 MHz více než v případě HTC One. Tento rozdíl uživatel skoro nepocítí, čísla v syntetickém testu se ovšem o něco zvýší a Samsung to jistě využije ve svůj prospěch při propagaci přístroje.

Qualcomm-Snapdragon-SoC

Fotoaparát – HTC s novinkou zatím nenadchlo

Fotoaparáty jsou prozatím trochu záhadou. Samsung Galaxy S4 je tu s námi krátkou dobu, a tak zatím žádné věrohodné srovnávací testy nemáme. Samsung však žádnou dramatickou novinku v kvalitě neoznámil, takže můžeme předpokládat, že bude fotoaparát minimálně stejně kvalitní jako ten v Galaxy S III.

HTC ovšem představilo úplnou novinku – fotoaparát s technologií UltraPixel. Co si pod tím představit? Snímač v HTC One má stejnou fyzickou velikost jako snímače konkurence, dokáže však zachytit „pouze“ 4 MPx. Díky tomu jsou jednotlivé pixely fyzicky mnohem větší a dokážou tak z fyzikálních principů zachytit více světla. HTC One by tak měl pořizovat daleko lepší snímky zejména při nedostatku světla. Papírově vypadá tento koncept skutečně dobře, reálné testy ovšem nedopadly nejlépe a konkurence pořizuje snímky lepší. Možná bude nějaký ten čas trvat, než tchajwanský výrobce doladí také software, drastické zlepšení nejspíše ale nepřijde.

htc-ultrapixel-camera-copy

Baterie a vnitřní paměť – Samsung kraluje

HTC – baterie menší, nevyměnitelná, slot pro Micro SD chybí

V tomto ohledu si unibody konstrukce – telefon vsazen do jednoho kusu materiálu – vybrala svou daň. Tím, že uživatel telefon nijak nerozebere, odpadá možnost výměny baterie. To sice 90 % zákazníků nedělá, přesto je to věc, kterou mnozí společnosti HTC vyčítají. Do baterie se podařilo vměstnat celých 2300 mAh, což je o něco více než u modelu One X+, na Galaxy S4 to ovšem stále nestačí.

Dalším trnem v palci zákazníků je uživatelská paměť. One bude sice dodáván s 32GB či dokonce 64GB vnitřní pamětí, nebude ji však možno nijak rozšířit – slot pro Micro SD karty chybí. To opět drtivé většině trhu musí stačit, přesto spousta uživatelů naříká, že bez Micro SD karty ani ránu. Paměťová karta dokáže nejen nějaké ty desítky GB přidat, ale také je snadno sdílet mezi ostatními přístroji. Právě zde bychom viděli nevýhodu paměti bez možnosti rozšíření. Nutno ale také pamatovat na to, že paměťová karta bude pomalejší než ta vnitřní v přístroji.

Samsung – baterii vyměníte, paměť rozšíříte

Jihokorejská společnost zde nic neměnila a všichni jsou spokojení – baterii díky rozebíratelné konstrukci vymění každý, 16/32/64GB vnitřní paměť můžeme snadno rozšířit pomocí Micro SD karty. Nebyl tak zde prostor pro kompromisy a na své si přijde každý zákazník. Baterie má navíc o 300 mAh větší kapacitu, což by se mělo projevit na výdrži.

Verdikt

Jelikož oba modely nabídnou stejnou velikost vnitřní paměti, výrazným plusem zůstává Micro SD slot, který nabídne pouze Galaxy S4. Také v případě baterie je na tom model z Jižní Koreje lépe – baterie je větší a uživatel ji může vyměnit. Výslednou výdrž si zatím netroufáme odhadnout, papírově však bude Galaxy S4 při životě o něco déle, možná však HTC zvládlo lépe optimalizaci. To se uvidí.

Samsung_Galaxy_S3_review_14-580-100

Software – spousta vychytávek oproti Androidu se Smyslem

Samsung – spousta nadstandardních funkcí

TouchWiz – nadstavba, kterou softwaroví inženýři vpravují do zařízení od Samsungu, zdobí i nejnovější model. Kromě lehce pozměněného designu a úprav přináší také několik nadstandardních funkcí. Ty se týkají například fotoaparátu, sdílení dat, ovládání přístroje či sledování uživatele pomocí přední kamery a usnadnění práce.

Některé funkce jsou opravdu užitečné, spousta ale vypadá dobře pouze na papíře a zbytečně budou užírat energii. Android se zde pochlapil a jeho verze se vyšplhala až na číslovku 4.2.

samsung-galaxy-s4

HTC Sense – balast nebo spása?

Nadstavba Sense v přístrojích HTC rozdělila trh na dva tábory – jedni považují Sense za zbytečný balast nabalený na systému Android, druzí by telefon bez této úpravy již nechtěli. Proč toliko povyku? Sense mění systém Android poměrně razantně a dá se říci, že téměř vše se v systému dočkalo určité změny. Ty se zdaleka netýkají jen kosmetického rázu, ale spousta věcí byla pozměněna a přibylo několik nových funkcí. Obecně se dá říci, že běžný zákazník (a hlavně laik) Sense ocení, protože je na první pohled líbivější a rozhodně přívětivější než čistý Android. Naproti tomu pokročilejší uživatelé, kteří chtějí mít Android co nejčistší a nejrychlejší, Sense bytostně nesnáší.

Ani jedno není výhra, ideální řešení by bylo dát uživateli volbu, zda chce systém se Sense nebo bez. Sense je navíc poměrně složité do Androidu zabudovat, což se projevilo také na verzi systému – HTC One je doposud s verzí 4.1.2, aktualizace na 4.2 se plánuje.

sense-ui-5-ss-combine

Cena a dostupnost – One nejspíše o něco levnější a přijde dřív

Přístroj HTC One měl být v našich končinách dostupný již 15. března, přesto není. Co se stalo? Společnost HTC má značné problémy s výrobou a musela tak prodej na našem trhu o nějaký ten čas odložit. Zatím se odhaduje přelom dubna května, což by mohlo být o nějaký týden dříve než Samsung Galaxy S4, jehož vydání u nás připadá na začátek května.

Ceny obou přístrojů překročí hranici 15 000 Kč, model One od tchajwanského výrobce by však měl být o něco levnější. Ten totiž pořídíte již od 15 500 Kč, zatímco Galaxy S4 bude údajně startovat na 17 000 Kč. Cena Galaxy S4 bude ale nejspíše ještě upřesněna.

Verdikt – kdo s koho?

Zatímco loňský rok patřil suverénně modelu Galaxy S III od Samsungu, protože konkurenci hned ve více aspektech překonával, letos může být situace jiná.

HTC One totiž přineslo několik zajímavých novinek, které zaujaly:

  • nový design
  • luxusní zpracování
  • nová kamera
  • kvalitní reproduktory
  • či třeba vylepšená nadstavba HTC Sense 5

Model Galaxy S4 pak vzal to nejlepší z předchozího modelu a může se tak stále pyšnit:

  • skvělým displejem
  • vyměnitelnou baterií
  • rozšířitelnou pamětí
  • spoustou softwarových vychytávek
  • výborným fotoaparátem

Důležitým aspektem tak může být cena, který vychází zatím mírně ve prospěch modelu od HTC. Trochu se obáváme, že i kdyby měl ve všech testech model HTC One navrch, Samsung dokáže díky skvělému marketingu propasovat více Galaxy S4 do našich kapes.

Jedno je však jisté – letos to bude boj a doufejme, že již brzy se objeví spousta nezávislých recenzí a my budeme vědět, který přístroj si jak stojí.

samsung_galaxy_s_iv_vs_htc_one

A co vy – který přístroj se stal vaším letošním favoritem? Jeden z těchto dvou nebo snad Sony Xperia Z či jiný přístroj?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (140)