Samsung Galaxy S4 vs. Galaxy S4 mini. Nenechte se napálit!

s4-mini-vs-BACK

Padl vám do oka design letošních modelů přístrojů Samsung a stejně tak si rozumíte s TouchWizem či oceníte paměťovou kartu? Pak se do vašeho hledáčku zcela jistě dostal přístroj Samsung Galaxy S4 a možná také jeho menší bráška Galaxy S4 mini. V čem se vlastně skutečně liší? Vyplatí se výkonnější a větší model? Pojďme si oba přístroje vzájemně porovnat a rozhodnout, pro koho se který hodí.

Rozměry – velkou pracovní plochu, nebo kompaktní rozměry?

Slůvko mini v názvu levnějšího modelu není rozhodně žádná náhoda a nejvíce souvisí právě s velikostí přístroje. Rozměry menšího modelu činí 124,6 x 61,3 x 8,9 mm, vlajkový model je o něco větší – 136,6 x 69,8 x 7,9 mm. Ve výsledku nejsou rozdíly velikostí zase tak drastické, Galaxy S4 je dokonce tenčí. Je však o nějaký ten centimetr větší a širší, a to ještě nemluvíme o váze. Ačkoliv má Galaxy S4 na 5″ displej velmi nízkou váhu (130 gramů), Galaxy S4 mini je skutečně lehký jako pírko (107 gramů).

Galaxy S4 mini skvěle padne do ruky Galaxy S4 mini skvěle padne do ruky

Ten, kdo nechce nosit velkou placku v kapse, nejspíše sáhne po Galaxy S4 mini, který má přeci jen sympatičtější rozměry a hlavně pak displej s 4,3″, který se ještě snadno ovládá jednou rukou. Kdo chce ovšem pracovní nástroj a velkou plochu, bude s Galaxy S4 spokojen. Na to, že je přístroj vybaven 5″ displejem, jsou rozměry skvělé.

Samsungu se povedl husarský kousek - oproti předchozí generaci se zvětšil displej, ale rozměry se zmenšily Samsungu se povedl husarský kousek – oproti předchozí generaci se zvětšil displej, ale rozměry se zmenšily

Displej – oblíbených 4,3″, nebo Full HD zobrazovadlo?

Ruku v ruce s rozměry přístroje jde velikost displeje. U dnešních přístrojů je totiž dotykový displej hlavní výplní a zároveň pracovní plochou. Oba modely mají co nabídnout. Zatímco vlajkový model disponuje obrovským 5″ displejem s Full HD rozlišením, S4 mini si na svou stranu bere velkou část uživatelů, kterým vyhovuje 4,3″ displej.

Díky Full HD rozlišení převyšuje jemnost displeje u modelu S4 poměrně výrazně svého menšího kolegu – 441 PPI vs. 256 PPI. U modelu S4 tak pixely neuvidíte, u S4 mini byste už mohli, ale stále je jemnost dostatečná.

A technologie displeje? Zde si nemají týmoví rivalové co vyčítat. Oba dva modely totiž disponují technologií SuperAMOLED s PenTile maticí – některé pixely jsou tak trochu šizeny. Na výsledné podívané to ale rozhodně vidět není, navíc SuperAMOLED displeje patří k tomu nejlepšímu, co v mobilech můžeme nalézt. Černá je skutečně černá, barvy jsou velmi syté a nezklame ani čitelnost na slunci.

Technologie SuperAMOLED je neuvěřitelně oblíbená. Není divu Technologie SuperAMOLED je neuvěřitelně oblíbená. Není divu

Výkon – dvě jádra proti čtyřem!

Samsung letos vsadil na Qualcomm a do obou zařízení vpravil jeden z čipů rodiny Snapdragon. Vlajkový model si stejně jako konkurence vybral Snapdragon 600, který v současnosti představuje to nejlepší na trhu. Tento čtyřjádrový procesor nabídne v kombinaci s grafickým akcelerátorem Adreno 320 a 2GB RAM pamětí skutečně výkonu na rozdávání a nezadýchá se u žádné náročné hry. Výkon je ovšem potřeba kvůli Full HD rozlišení.

Menší bráška dostal také Snapdragon, ale pouze model s číslovkou 400. Ten přišel o dvě jádra a architekturu Krait 300 nahradila Krait 200, což znamená o něco méně výkonu. Jelikož jsme již měli Galaxy S4 Mini na testování, můžeme s klidným svědomím říci, že toto čipové řešení nabízí pro běh telefonu a běžnou práci dostatek výkonu. Dokonce i hry běžely na přístroji velmi dobře, i když bylo vidět, že některé hry již nenabízely nejvyšší grafické detaily.

Verdikt je tedy jasný – chcete-li využívat svůj přístroj pro hraní náročných her, rozhodně vám lépe vyhoví vlajkový model Galaxy S4. Pokud se bojíte, že jsou dvě jádra pro běžnou práci s telefonem málo, nemusíte. Ani Galaxy S4 mini v tomto ohledu nezklame a pokud potřebujete přístroj zejména na telefonování, SMS a brouzdání po internetu, budete spokojeni.

Qualcomm a jeho Snapdragony letos válí. Použity jsou v obou přístrojích Qualcomm a jeho Snapdragony letos válí. Použity jsou v obou přístrojích

Fotoaparát – 13 MPx vs. 8 MPx

Samsung fotoaparáty prostě umí. Již předchozí generace fotila skvěle a řada S4 zrovna tak. Bylo by něco špatně, kdyby vlajková loď fotila hůře než menší a levnější model. Překvapení se nekoná, navíc se může Galaxy S4 chlubit o něco více megapixely, což ale ve výsledku nemusí být žádná extra výhoda  – 8 MPx v případě menšího modelu bohatě stačí.

Zatímco Galaxy S4 se řadí mezi nejlepší fotomobily na světě, Galaxy S4 mini má fotoaparát „jen“ velmi dobrý. Posouzení je tak na vás – fotíte telefonem často a potřebujete co nejlepší fotografie? S4 vyhoví skvěle. Pořizujete spíše momentky a na dovolenou máte pořádný fotoaparát? Stačí Galaxy S4 mini.

er_photo_187525_52

Výdrž přístroje – prcek vítězí, ale jen těsně

Možná si říkáte, že hlavním lákadlem menšího modelu může být výdrž, která 5palcové monstrum musí značně převyšovat. Není to ovšem tak jednoznačné. Galaxy S4 mini má sice menší displej a úspornější procesor, Galaxy S4 ale nabídne 2600mAh baterii, což je stále o 700 mAh více než v případě menšího modelu. A to se podepíše na výdrži výrazně. Velmi tedy záleží, jak budeme přístroje používat. Pokud bude displej zobrazen opravdu často, pak se S4 mini dostane jasně do vedení. V případě, že budeme mít telefon povětšinou v kapse, bude to velmi vyrovnané.

android1_icon

Výbava telefonu – S4 nabídne to nejlepší

A nyní se pojďme podívat na další trumfy, které může starší bratříček vytasit. Podíváme-li se na bezdrátové technologie, tak v případě S4 nechybí infraport, který se dá využít k ovládání domácích spotřebičů. Stejně tak je přístroj vybaven senzory tepla, vlhkosti a tlaku. Zmínit bychom měli také bezdotyková gesta a možnost ovládat přístroj v rukavicích.

Ale hlavně – velikost vnitřní paměti. V recenzi modelu S4 mini nás malé úložiště velmi trápilo a jsme přesvědčeni, že u tak drahého modelu jsme měli dostat 16GB vnitřní paměť. Na této velikosti S4 začíná a i to se nám nezdá zrovna moc. Zachraňuje to samozřejmě slot pro paměťovou kartu, ale ten nám v případě aplikací nemusí pomoci. Zde tedy úřaduje model S4, alespoň do té doby, než se S4 mini naučí ukládat aplikace na paměťovou kartu.

Slot na microSD kartu najdete u obou modelů Slot na microSD kartu najdete u obou modelů

Cena – Samsung se asi zbláznil

Rozhodující bude určitě cena. Chtěli byste ušetřit, a proto vám do oka padl S4 mini? Pak čtěte pozorně, protože to rozhodně není tak jednoznačné. Samozřejmě zaplatíte méně než v případě většího brášky, ale rozhodně ne o tolik, kolik byste si mysleli. Cena vlajkového modelu se pohybuje okolo 15 000 Kč (oficiální distribuce), což je u vlajkového modelu adekvátní cena, ale pozor – Galaxy S4 mini by se měl prodávat za cenu okolo 11 000 Kč! A to je úlet.

Poměr cena/výkon tak bude mít S4 o pořádný kus lepší než v případě S4 mini, který měl jinak velmi slušně našlápnuto.

00FA000005011622-photo-android-money-logo-sq-gb

Závěr

Proč jsme si vybrali tyto dva modely a ne rovnocenné soupeře? Jistě si spousta z vás vzpomene na nějakého známého, který si pečlivě neprohlédl recenze na našem portálu, a zakoupil model S3 mini v domnění, že se jedná jen o menší verzi vlajkové lodi, ale to nejlepší zůstane. Opak byl pravdou. A i to byl důvod, proč jsme si dnes vzali na paškál S4 a S4 mini, neboť spousta zákazníků vlastně ani neví, jaký je mezi nimi rozdíl, a papírové údaje jim tolik neřeknou. Po přečtení a porovnání by tak mohl každý prozřít a již si pořádně vybrat, který telefon pořídit.

Naše doporučení? Pokud jste velmi nároční uživatelé, cena nehraje roli a jen se bojíte velkého displeje, jděte do Galaxy S4. Nejenže je díky rozumným rozměrům stále ještě příjemným kamarádem do kapsy, ale nabídne také nadstandardní výbavu, vysoký výkon a skvělý displej. Na větší úhlopříčku si navíc většina uživatelů zvykne a už nechce jinak.

Naopak pokud chcete přístroj s úhlopříčkou 4,3″, mohl by vás zajímat S4 mini. Musíte však počítat s tím, že se starším bráškou toho příliš společného nemá a spíše spoléhá na věhlasné jméno. Telefon to rozhodně špatný není, což hlásá i naše recenze, ale ohlášená cena je prozatím trochu mimo. Za méně peněz je možné pořídit například Xioami Mi2S, které je výkonově na úrovni Galaxy S4.

Recenze Samsungu Galaxy S4

Recenze Samsungu Galaxy S4 mini

Jaký telefon byste zvolili vy?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (40)