Samsung Galaxy S Advance (I9070P) – povedený útok na střední třídu [recenze]

Samsung_Galaxy_S_Advance

Společnost Samsung nabízí na trhu spoustu zařízení, zaměřuje se však nejvíce na nejvyšší segment nebo naopak na přístroje nižší cenové třídy. V nabídce této společnosti však chyběl přístroj, který by se cenou pod 10 000 Kč řadil do střední třídy a přitom by byl vybaven výkonným hardwarem a oproti dražší konkurenci by se jednalo spíše o menší kompromisy a ústupky. Tímto modelem by se mohl stát Samsung Galaxy S Advance, který se pomalu a nenápadně usadil na našem trhu. Tento přístroj je vlastně takovým menším bratříčkem legendární „esdvojky“ a my se dnes podíváme, jak obstojí v naší recenzi a zda si zaslouží místo ve Vaší kapse.

Jistě si vzpomínáte na legendární a oblíbený vlajkový model Galaxy S, který nastartoval vládu společnosti Samsung na mobilním trhu. Už je to nějaký pátek od vydání tohoto telefonu a nejen mě překvapilo, že se letos na trhu objevil přístroj, který nosí tento název na své jmenovce. Má to ale jeden háček. Slovo Advance v názvu totiž činí z tohoto mobilu výkonný přístroj, který toho zase tolik společného se starším bráškou nemá a podobá se spíše většímu modelu Galaxy S II. Tento přístroj byl představen počátkem tohoto roku a za cenu okolo 8 000 Kč dostane zákazník výkonné zařízení, kterému nechybí žádná z dnešních moderních technologií. A jak si obstál v naší recenzi?

Obsah recenze

  1. Rozbalování a první dojem
  2. Konstrukce telefonu a vzhled
  3. Technické (HW) parametry
  4. Displej
  5. Systém
  6. Konektivita
  7. Internet v mobilu a telefonování
  8. GPS a navigace
  9. Multimédia
  10. Výdrž
  11. Výkon v testech a hráchBenchmarky
    Hry
  12. Slabiny, nedostatky a chyby zařízení
  13. Závěr
  14. Klady
  15. Zápory
  16. Orientační cena na našem trhu

Rozbalování a první dojem

Krabice, ve které mi byl přístroj předán, je skutečně mrňavá a nejspíše jsem menší krabici s mobilním telefonem ještě neviděl. Její objem  by vyplnilo přibližně 5 přístrojů Samsung Galaxy S Advance. Obsahu balení se není nutné příliš věnovat, neboť zde nalezneme pouze základní příslušenství.

P1010439

V krabici tak nalezneme kromě samotného přístroje ještě nabíječku, USB kabel, sluchátka a 30stránkovou brožuru.

P1010445

Při otevření krabice a prvním spatření přístroje jsem měl dojem, že se náš šéfredaktor spletl a poslal mi starou dobrou „esdvojku“. Na první pohled je totiž vzhled téměř totožný (no, on vlastně Samsung kromě Galaxy S III moc vzhled neinovuje). Z krabice tak na mě vykoukl černý obdélníkový přístroj se zaoblenými rohy a stříbrným lesklým rámečkem. Nepřekvapilo ani jedno velké hardwarové tlačítko uprostřed spodní části, které je doplněno dvojicí senzorových. Váha přístroje je stále na dobré úrovni, ale možná bych čekal o nějakých pár gramů méně. Podívám-li se na telefon z boku, designéra bych rozhodně nepochválil, navíc je přístroj poměrně tlustý.

Přístroj vypadá na první pohled poměrně elegantně a luxusně, zkazí to však hned první uchopení do rukou, kdy se ozve hlasité zavrzání a Vy hned víte, že nadávky na plastovou konstrukci Samsungu jsou mnohdy oprávněné. Může za to špatně doléhající zadní kryt, z jehož spodních rohů se ono hlasité vrzání ozývá. Náladu jsem si spravil po zapnutí přístroje, neboť mě vítal skutečně výborný displej se skvělou černou a vynikajícím kontrastem.

Konstrukce telefonu a vzhled

Položíte-li vedle sebe tento přístroj a model Galaxy S II, kromě velikosti je od sebe skoro nerozpoznáte. Největší část přístroje tvoří 4palcový displej, který je lemován tenkým černým rámečkem po stranách. Celý přístroj má obdélníkový tvar se zaoblenými rohy a je zdoben lesklým stříbrným rámečkem. Ve spodní části nalezneme trojici ovládacích tlačítek. Největší hardwarové tlačítko uprostřed pro přístup domů dostalo klasický obdélníkový tvar a po stranách je doplněno dvěma senzorovými tlačítky s funkcemi zpět a vyvoláním nabídky. V horní části se nachází objektiv předního fotoaparátu, senzor okolního světa a přiblížení a také reproduktor, pod kterým už sídlí pouze nápis Samsung. Celá přední strana přístroje je samozřejmě chráněna tvrzeným sklem Gorilla Glass.

P1010450

Otočím-li přístroj, vykoukne na mě zadní část přístroje, která je tvořena matným plastem a nápisem Samsung uprostřed, objektivem zadního fotoaparátu, bleskem a reproduktorem v horní části. Plastová záda působí poměrně lacině, čemuž odpovídá i nepříjemný a hlasitý zvuk vrzání v dolních rozích. Po sundání zadního krytu na nás vykoukne baterie a sloty pro paměťovou kartu MicroSD a SIM. Zadní plastový kryt má na sobě také viditelnou NFC anténu (či jak to nazvat).

P1010453

Podívám-li se na přístroj z boku, nemohu si nevšimnout prohnutého displeje po vzoru přístroje Galaxy Nexus. Boky telefonu jsou až nepěkně tlusté, což nepůsobí zrovna pěkným dojmem. Na pravém boku nalezneme tlačítko napájení, na levém pak kolébku pro ovládání hlasitosti.

P1010458

Spodní strana telefonu patří dvojici konektorů MicroUSB a 3,5mm Jack, mezi kterou se nachází ještě zdířka pro mikrofon. Zdířky konektorů nejsou chráněny žádnou krytkou. Na vrchní části přístroje nenalezneme nic, co by stálo za zmínku.

P1010463

Podívám-li se na přístroj z větší vzdálenosti, působí opravdu elegantním dojmem a těším se, až se objeví v mých rukách. To se však zkazí v momentě, kdy přístroj skutečně uchopím, a ozve se hlasité vrznutí, které mi vštípí do hlavy, že držím laciný plastový přístroj. Škoda. Držení přístroje je vcelku dobré, telefon neklouže a prstem jsem pohodlně dosáhl do všech zákoutí displeje.

Tiskový snímek

Samsung_Galaxy_S_Advance_price_in_india

Technické (HW) parametry

Hardwarové parametry

  • 1GHz dvoujádrový procesor ARM Cortex-A9
  • GPU: ARM Mali-400MP
  • 768 MB RAM
  • 8GB úložiště
  • 4palcový SuperAMOLED displej s rozlišením 800 x 480 pixelů a jemností 233 ppi
  • Gorilla Glass
  • HSDPA: 14,4 Mbps, HSUPA: 5,76 Mbps
  • Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot
  • NFC
  • Bluetooth: 3.0 (A2DP)
  • GPS, A-GPS
  • Systém Android 2.3.6 Gingerbread s rozhraním Samsung TouchWiz
  • fotoaparát: 5 MPx (2592 x 1944 pixelů), automatické zaostřování, LED blesk
  • přední kamera: 1,3 MPx
  • Baterie:  Li-Ion 1500 mAh
  • Rozměry: 123,2 x 63 x 9,7 mm
  • Hmotnost: 130 g

Přístroj je zařazen do střední třídy, čemuž odpovídá úsporné dvoujádro  ARM Cortex-A9 na frekvenci 1 GHz, které si bez problémů poradí s plynulým chodem systému a náročnějších aplikací. Možná trochu překvapivá je pak velikost RAM, která činí 768 MB, což se jistě hodí. O grafické vykreslování se stará výkonný čip ARM  Mali-400MP, který si poradí i s nejnovějšími hrami (například skvělým Dead Triggerem).

Velikost vnitřní paměti se pak odvíjí od koupené verze, nám se do redakce dostal přístroj s 8GB vnitřním úložištěm. To na běžné použití naprosto stačí, náročnější uživatelé však budou muset přikoupit MicroSD kartu, neboť příliš filmů do přístroje jinak nedostanete. Paměť je rozdělena na 1,4 GB pro aplikace a 3,9 GB pro data. A uznejte, že necelé 4 GB jsou pro několik náročnějších (a větších) her a filmů nedostačující.

Konektivita je u tohoto modelu takřka kompletní. Nechybí podpora rychlých sítí HSDPA, bezdrátového připojení Wi-Fi ve všech standardech a/b/g/n, spojení dvou zařízení pomocí Wi-Fi Direct, spojení s televizemi DLNA, NFC a Bluetooth ve verzi 3 s podporou A2DP. Ke standardní výbavě patří také GPS modul pro určování přesné pozice, který je doplněn A-GPS (zrychlení určování polohy pomocí stažení určitých dat z internetu). Čtyřpalcový displej se tak hodí k použití tohoto přístroje jako GPS navigace. Díky technologii NFC je pak možné odesílat informace pouhým dotykem dalšího zařízení, které musí samozřejmě také podporovat NFC.

Další specifikace naleznete v našem katalogu

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Displej

Vždy, když se mi do rukou dostane nějaký nový mobil, který se pyšní jinou technologií displeje než SuperAMOLED a tuto technologii ještě o něco vylepšil oproti předchozí generaci, říkám si, že už je kralování displejů od Samsungu minulostí. Když se však dostane SuperAMOLED displej zpátky k mým očím, utvrdí mě v tom, že jsou tyto displeje to nejlepší, co může Váš přístroj dostat. Podání barev už ostatní technologie hravě dostihly (například skvělé barvy u Super LCD druhé generace v HTC One X), černá barva je zde však ta jediná pravá černá a hlavní předností je vysoký kontrast a s tím spojená čitelnost na slunci. Zde SuperAMOLEDí displeje skutečně kralují a s přístrojem je možné pracovat i na přímém slunci. V Samsungu Galaxy S Advance sice sídlí odlehčená verze s Pentile maticí, na této úhlopříčce to však vůbec nevadí a barvy jsou skvělé.   Někdo by možná namítal, že v době HD displejů je rozlišení 800 x 480 pixelů nedostačující, já jsem však přesvědčen, že na této úhlopříčce by byl HD displej naprosto zbytečný.

K degradaci barev nedocházelo ani při pozorování displeje z všemožných úhlů. Obecně lze říci, že dnešní technologie nabízí pozorovací úhly v dostatečném rozmezí, kdy barvy neztrácí svůj původní odstín. Při běžném používání na degradaci barev určitě nenarazíte.

Ovládání je s kapacitním displejem dostatečně přesné a dokáže tradičně zaznamenat až 10 vodivých předmětů. Koho by tedy napadlo použít více než 10 prstů k ovládání přístroje, bude zklamán.

shot_000155

Otočení displeje funguje v pořádku a displej se převrátí po naklonění přístroje přibližně o 60° a celý proces otočení trvá přibližně sekundu. U posledních přístrojů s novější verzí systému Android jsem se potýkal s problémy s automatickým nastavením podsvícení. To u tohoto modelu fungovalo skutečně vzorně a nikdy jsem neměl potřebu jas upravovat ručně. Tleskám. Interval vypnutí displeje je možné nastavit v rozmezí od 15 sekund do 10 minut.

shot_000156

Displej je chráněn tvrzeným sklem Gorilla Glass, které brání displej před poškozením a poškrábáním. Všemožné laboratorní testy se nám snaží dokázat, že toto sklo poškrábat nelze, praxe však ukáže opak. Nemohu si pomoci, ale o poškrábaných sklech slýchávám nejčastěji ve spojení s přístroji Samsung a začínám je podezřívat, že mají nějakou speciální verzi GG, kterou lze poškrábat snadněji. I na mnou testovaném přístroji se objevil miniaturní škrábaneček, přestože přístroj vzorně ukládám do ochranného pouzdra. Ale možná je to jen náhoda.

Systém

Ačkoliv je přístroj Samsung Galaxy S Advance letošní model (leden 2012), kupodivu se verze Ice Cream Sandwich nedočkal. To je samozřejmě škoda, neboť by tomuto přístroji s poměrně dobrým hardwarem rozhodně slušel. Uživatelé se tak musí spokojit s dnes již starší verzí 2.3 Gingerbread. Alespoň zatím. Samsung totiž zatím oficiálně neoznámil, zdali se tento přístroj aktualizace dočká, italská pobočka však na internet zveřejnila propagační video, kde se o souvislosti Ice Cream Sandwiche a Samsungu Galaxy S Advance hovoří.

Samsung VIDEO Galaxy S Advance

Samsung VIDEO Galaxy S Advance

Rychlost, stabilita a odezva systému

I když by to možná na první pohled kdejaký uživatel neřekl, pod kapotou tohoto přístroje tepe poměrně výkonný dvoujádrový procesor doplněný 768MB RAM pamětí. Dalo by se tedy očekávat, že přístroj bude na pokyny svého uživatele reagovat skutečně rychle a nezadýchá se ani při náročných operacích. To můžu s klidným svědomím potvrdit, prostředí telefonu a běh aplikací je skutečně velmi rychlý a žádné sáhodlouhé čekání nás rozhodně nečeká. Žádné zařízení však není dokonalé a občas se mi stalo, že přístroj nějakou tu sekundu vyčkával, jakoby zkoušel mou trpělivost. To však bylo skutečně výjimečné a celkově jsem měl z běhu přístroje dobrý pocit. Zklamání nepřišlo ani ohledně stability, protože pád aplikací není na tomto přístroji rozhodně denní chleba a budete-li využívat jen ověřené a dobře napsané aplikace, nemusíte se s hláškou o neodpovídající aplikaci setkat vůbec. Je to však stále Android, takže se podobné zprávy dříve či později dočkáte. :)

Nadstavba TouchWiz – zaběhlá klasika

Spousta výrobců již dnes nepoužívá (bohužel) čistou verzi systému Android a do jisté míry si toto prostředí modifikují. Samsung patří do té skupiny výrobců, která si systém modifikuje větší mírou a vzdaluje se poměrně zásadně od čistého Androidu. TouchWiz tak nezůstává pouze u kosmetických změn, ale přidává i nové funkce a aplikace. Co z toho plyne pro obyčejného uživatele? V případě Androidu 2.3 je TouchWiz rozhodně přívětivější prostředí než v případě čistého Androidu a troufám si tvrdit, že zejména začínající uživatelé se s přístrojem skamarádí daleko rychleji a pohodlněji. Druhou stranou mince je však fakt, že tato nadstavba občas dokáže přístroji zatopit a spotřebuje více systémových prostředků, než je zdrávo. Často se tak uživatel může potýkat s pomalejší odezvou přístroje či dokonce nestabilitou.

V případě Samsungu Galaxy S Advance jsem si nadstavbu zvykl poměrně rychle a ocenil jsem zejména upravenou notifikační lištu, která v čistém Gingerbreadu neumožňuje kromě zobrazení notifikací nic. Vystačil jsem si i se základním Launcherem, náročnějším uživatelům bych však nejspíš doporučil sáhnout po nějakém alternativním, který dovolí více modifikací. Co jsem naopak skoro nevyužil byly přidané aplikace, bez kterých bych se hravě obešel a ušetřil nějaké místo v interní paměti. Celé prostředí mi přišlo poměrně dobře graficky sladěné a nabízí i nadstandardní funkce oproti čistému Androidu. U Androidu 2.3 beru TouchWiz jako plus.


Domácí obrazovka

Ani TouchWiz neuhýbá ze zaběhlé koncepce několika nezávislých ploch, mezi kterými se tahem prstu přesouváme. K dispozici máme až 7 ploch, které můžeme libovolně přesouvat, přidávat a odstraňovat. Ve spodní části plochy máme 4 tlačítka (Telefon, Kontakty, Zprávy a Aplikace), které však bohužel není možné dodatečně upravovat. Škoda.

shot_000149

Položky na plochu přidáme jednoduchým podržením prstu na volném místě displeje. Položky pak mažeme dlouhým podržením a přesunutím do spodní části s nápisem Odstranit. Trošku mi chyběla možnost vytvořit složku pouhým přesunutím jedné ikony na druhou. Složky přesto vytvářet jdou, musíme ale  přes přidání nové položky.

shot_000170


Widgety

Přidání Widgetů probíhá standardním způsobem, kdy stačí na ploše podržet prst a přístroj nám nabídne přidat nástroje (Widgety), zástupce, složky nebo změnu pozadí. Po vybrání jedné z položek, které chceme přidat, se nám ve větší části obrazovky ukáže výběr ploch, kam chceme položku umístit, a ve spodní části můžeme listovat do stran mezi jednotlivými Widgety. Tento koncept je poměrně dobrý, při velkém počtu Widgetů si však celkem zaskrólujeme.

shot_000172


Menu

Menu aplikací nabízí vodorovné skrolování mezi nainstalovanými aplikacemi, které jsou uspořádány na mřížce 4×4 a řazeny podle data instalace. Bohužel jsem nikde nenašel možnost výběru řazení podle abecedy. Aplikace však můžeme ručně volbou Upravit přesouvat, případně sdružovat do složek. Aplikace lze též zobrazit jako seznam, kde už jsou řazeny abecedně. Kdyby měl uživatel nutkání se s nějakou aplikací podělit s přáteli, je pro něj připravena volba sdílet aplikaci.

shot_000134


Notifikační lišta

Prostředí TouchWiz mění také notifikační lištu. Její změnu hodnotím kladně, neboť koncept je zachován, přibyly však rychlé volby pro ovládání bezdrátových technologií Wi-Fi a Bluetooth, GPS, tichého režimu a automatického otáčení obrazovky.

shot_000034


Zamykací obrazovka

Aby nedošlo k nechtěnému aktivování přístroje například v kapse, je samozřejmě Galaxy S Advance vybaven zamykací obrazovkou. Ta je zpracována velmi jednoduše a na volitelné tapetě z ní čitelně vyčteme datum a čas. Dokáže také přehledně zobrazit zmeškané notifikace, do kterých pak lze ze zamykací obrazovky přímo přistupovat.

shot_000032

A jak přístroj odemknout? Samsung zde implementoval jednoduchý způsob odemykání, kdy kamkoliv položíte prst a poté se od tohoto bodu stačí o určitý kus vzdálit tahem prstu do libovolného směru. Velmi jednoduché a rychlé.

shot_000035


Kalendář

Kalendář v přístrojích Samsung je tradičně pozměněn, nalezneme v něm však vše potřebné a jedná se spíše o kosmetické změny a přepracovaný vzhled. V horní části úvodní obrazovky máme na výběr ze čtyř záložek – volby starající se o zobrazení kalendáře (Měsíc, Týden, Den) a Seznam, ve kterém nalezneme časově seřazeny události v kalendáři.

shot_000038

Vytváření události probíhá standardním způsobem a nechybí ani možnost použití místního kalendáře nebo propojit kalendář s Gmail účtem.

shot_000039

V nastavení kalendáře můžeme zvolit, které z kalendářů chceme zobrazovat (máme-li více Gmail účtů v telefonu), měnit výchozí zobrazení nebo třeba pozměnit zvukové upozornění na události.

shot_000040


Zprávy

Koncept psaní zpráv se již delší dobu nemění. Každý kontakt má svou konverzaci, kde se řadí zprávy časově pod sebe formou bublin. Ve spodní části nalezneme prostor pro psaní zprávy, vpravo pak tlačítko Odesl pro odeslání zprávy a ikonku sponky, která slouží pro přidání přílohy (a vytvoření MMS). Potěší počítadlo znaků a SMS zpráv nad těmito ikonami.

shot_000053


E-mail

E-mailový klient je zde zpracován velmi jednoduše a přehledně. V hlavním okně ihned nalezneme přehled e-mailů, ve vrchní části máme na výběr z účtů, ze složek a volbu pro napsání nového e-mailu.

shot_000049


Gmail

Klient, který se stará o zprávy účtu Gmail, sice není v tak pěkném a šikovném kabátku jako klient v čistém systému Ice Cream Sandwich, svou práci však splní. V úvodním okně nalezneme kromě zpráv pouze možnost výběru účtu a složek.

shot_000050


Klávesnice

Tento přístroj je prodáván se dvěma předinstalovanými klávesnicemi. Ta první, Klávesnice Samsung, jak ji výrobce pojmenoval, připomíná klávesnici z čisté verze systému Android a příliš toho neumí. Nabízí opravdu pouze základní možnosti psaní a kromě čísel zde chybí také nejpoužívanější znaky, které by se mohly schovávat pod některými písmeny. Nenalezneme zde ani rychlý přístup ke smajlíkům.

shot_000054

O dost lepší volbou je klávesnice Swype, která se Samsungu skutečně povedla. Rozložení už je o něco lepší, nabízí znaky pod klávesami s písmeny a rychlý přístup ke smajlíkům. Nejdůležitější je však možnost Swype zadávání, kdy jednoduše přejedeme prstem po písmenech, která hledané slovo obsahuje, a přístroj se pokusí slovo odhadnout. Jelikož sám používám Swype delší dobu (klávesnice SlideIT), mohl jsem odhadnout, jak kvalitně dokáže Swype v tomto přístroji slova sestavovat. Klávesnice mě příjemně překvapila a vkládala mi pod ruku slova, o která jsem se skutečně pokoušel. Velice mi však při psaní vadil poněkud malý mezerník a stále jsem místo mezer vkládal tečku, která je hned vedle. Na druhou stranu není mezeru potřeba při běžném psaní vkládat ručně, neboť to dělá klávesa Swype automaticky.

shot_000058


Internetový prohlížeč

Předinstalovaný prohlížeč webových stránek příliš komfortu nenabízí. Umí sice téměř všechny základní funkce (okna, záložky, historie, hledání, tisk, sdílení atp.), jeho ovládání příliš pohodlné není. Prohlížení více stránek zároveň sice prohlížeč zvládá, přístup k této funkci je však zbytečně složitý a vždy se mezi okny přepínáme pomocí vyvoláním nabídky a zbytečného stisku dalšího tlačítka. Chyběla mi též možnost přepnout zobrazení na desktopovou verzi webu.

shot_000062


Kontakty

Díky rozhraní TouchWiz se tento přístroj dočkal přepracované aplikace Kontakty. Aplikace nabízí příjemný vzhled a také synchronizaci kontaktů se sociální sítí Facebook, která mnoha uživatelům čistého Androidu může chybět. Příjemné jsou též zkratky pro volání a SMS, kdy stačí při vyhledávání kontaktu táhnout prstem do stran (vpravo volání, vlevo SMS).

shot_000067

Na kartě kontaktu nalezneme kromě informací také historii (SMS, volání), aktivity a média, která se ke kontaktu vztahují. Potěší též možnost kontakt poslat jako vizitku, což je funkce, která čistému Android bohužel chybí.

shot_000070

 


Dialer a volání

Na záložce Klávesnice nalezneme klasický číselník, pomocí kterého můžeme vytočit kontakt. Dialer podporuje T9 vytáčení, stačí tedy začít psát buď část čísla, které kontakt obsahuje, nebo jednoduše čísla, pod kterými se skrývají písmena v názvu kontaktu. Napíšeme-li číslo, které v telefonu dosud uloženo není, nabídne nám přístroj přidání tohoto čísla do kontaktů. S číslem můžeme pomocí spodních ikon vykonat hovor, videohovor nebo zaslat SMS.

shot_000075shot 000074

Nové číslo můžeme uložit do nového kontaktu, nebo aktualizovat nějaký stávající. Číslo můžeme uložit do paměti telefonu, na SIM kartu nebo do nějakého gmailového účtu.

shot_000079

Obrazovka při navázání hovoru nabízí vše potřebné. V horní části nalezneme informace o volajícím, pod číslem můžeme hovor přidržet a nalezneme zde také informaci o délce hovoru. Ve spodní části se nachází tlačítka pro přidání dalšího hovoru, klávesnice, ukončení hovoru, zapnutí hlasitého reproduktoru, ztlumení a aktivace bluetooth sluchátek.

shot_000081

Obrazovka pro přijetí hovoru nabízí informace o příchozím hovoru, ikonu volajícího a možnost odmítnout hovor se zprávou. Hovor přijmeme, respektive odmítneme tažením příslušných ikon do středu displeje. Během hovoru se je možné tlačítkem Domů vrátit na úvodní obrazovku a dále s telefonem pracovat (kvůli vyhledávání informací z telefonu při hovoru). Hovor pak můžeme ovládat z notifikační lišty.

shot_000077


Galerie

Samsung používá ve svých přístrojích galerii Gallery3D, která zaujme především trojrozměrným prostředím, nezaostává však ani v rychlosti či funkčnosti a nabídne tak kompletní správu Vašich multimédií. Základní obrazovka galerie nabízí přehled složek, ve kterých jsou umístěny fotografie a videa, a přímý přístup do aplikace fotoaparátu. Listování alby provází zajímavý 3D efekt, který reaguje na náklon Vašeho telefonu. Soubory uvnitř alb lze procházet všechny najednou, nebo ikonou nahoře zvolíme roztřídění na další podsložky podle data pořízení.

shot_000085

Fotografie je možné odeslat (Bluetooth, email atp.), sdílet (Facebook, Google Plus atp.) nebo upravit (oříznout, otočit, přejmenovat atp.).

shot_000091


Organizace času

V menu se nachází šikovná aplikace Hodiny, ve které nalezneme nástroje pro správu času. Mezi nástroji se lze přepínat pomocí záložek v horní části aplikace. Ta první, Upozornění, slouží k nastavení budíků. Těch lze přidat více a každý konfigurovat nezávisle. Nastavit tak lze čas, opakování, zvuk  nebo třeba odložení či inteligentní upozornění.

shot_000094

V dalších záložkách nalezneme informace o čase ve světě, stopky, časovač a stolní hodiny, které slouží jako jednoduché a nenáročné zobrazení času a data.

shot_000096


Účty a synchronizace

Při vytváření účtů si lze  zvolit hned několik druhů. Přístroj Vám nabídne Google účet (Gmail), Facebook, Twitter, LinkedIn, Microsfot Exchange ActiveSync a Účet Samsung. Samozřejmostí je též možnost automatické synchronizace.

shot_000102


Menu Nastavení

Nastavení se od čisté verze Androidu mírně liší, jedná se však spíše o kosmetické změny.

  • Bezdrátové sítě – Wi-Fi, Bluetooth, NFC, VPN, USB a mobilní sítě
  • Volat – nastavení přijímání/odmítnutí hovoru, přesměrování, upozornění, videohovory, hlasová schránka
  • Zvuk – hlasitost, vibrace, tichý režim, vyzvánění, tón oznámení, zvuky
  • Displej – jas, automatické otáčení, animace, časový limit, kalibrace gyroskopu
  • Úsporný režim
  • Informace o poloze a zabezpečení – poloha pomocí bezdrátových sítí, GPS, ladění USB, zámek SIM, hesla
  • Aplikace
  • Účty a synchronizace
  • Pohyb – služby aktivace pohybu, kurz
  • Soukromí – záloha dat, automatické obnovení, tovární reset
  • Úložiště – SD karta, paměť USB, systémová paměť
  • Jazyk a klávesnice – nastavení jazyka, nastavení klávesnice
  • Hlasový vstup a výstup – rozpoznávání hlasu, převod textu na řeč
  • Usnadnění – zrak, zvuk, snadný přístup
  • Datum a čas
  • O telefonu – aktualizace, stav, vyžití baterie, informace o systému

shot_000105


Pořizování snímků obrazovky

Android 2.3 Gingerbread, který je v Galaxy S Advance přítomen, bohužel neumožňuje standardně pořizovat snímky obrazovky. Řada Galaxy S je však výjimkou, která k pořízení snímků nepotřebuje Root, a tak Vám Google Play nabídne hned několik aplikací, díky kterým lze snímky obrazovky snadno pořizovat. Já volil jednoduchou aplikaci screenshot, která je dokonce zdarma.

1da4d3077c82bd0ae9c7504a90f6e6c8?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Přepínání aplikací

Až systém Ice Cream Sandwich předvedl pohodlné přepínání mezi běžícími aplikacemi, starší verze systému Android tuto možnost neměly tak pohodlně přístupnou. Spokojit se tak musíme se opakovaným kliknutím na ikonu aplikace, nebo můžeme použít dlouhý stisk tlačítka domů, které nám zobrazí poslední spouštěné aplikace.

shot_000106


Samsung aplikace

Telefony od společnosti Samsung disponují také novými aplikacemi, které v čistém Androidu nenalezneme. Mnohdy se jedná o šikovné aplikace, někdy však o zbytečnosti, které bohužel nelze odstranit a zabírají zbytečně místo v paměti. Uvádím pouze aplikace, o kterých jsem přesvědčen, že by se uživatelům mohly hodit.

  • Social Hub, Music Hub, Game Hub – služby společnosti Samsung, díky kterým se můžete sociálně družit, kupovat hudbu nebo stahovat hry
  • Moje soubory – systém Android standardně neobsahuje správce souborů, Samsung však jeden předinstaloval
  • Allshare – aplikace, díky které můžete sdílet multimediální obsah přes DLNA
  • Úkoly – šikovná aplikace, kam můžete jednoduše ukládat své úkoly
  • Diktafon – aplikace, díky které můžete nahrávat zvuk pomocí mikrofonu v telefonu
  • Mini diář
  • Samsung apps – market aplikací, které pro Vás vybral Samsung
  • Správce úloh – šikovně zpracovaná aplikace, ve které můžete spravovat spuštěné aplikace a zobrazit obsazení RAM/interního úložiště
  • FM rádio
  • TOP GAME – odkaz na webovou stránku Gameloftu, kde jsou pro Vás připraveny hry ke stažení


Hlasové ovládání

V systému je též integrována aplikace Vlingo, která se stará o hlasové ovládání telefonu. Bohužel ovládání probíhá pouze v angličtině a její použití je tak značně sníženo. Pro zapnutí Vlinga stačí dvakrát rychle zmačknout prostřední tlačítko telefonu. Pro aktivování hlasových příkazů stačí vyslovit „Hi Galaxy“, nebo stisknout Tap & Speak. Pomocí aplikace dokážete slovy vytočit libovolný kontakt, nadiktovat SMS, spustit navigaci, hudbu nebo nadiktovat nějakou poznámku. Vše funguje poměrně dobře, ale s anglickým rozpoznáváním je velice obtížné najít kontakty v telefonu nebo nadiktovat adresu. Škoda.

shot_000151

Konektivita

Wi-Fi

Mobilní zařízení bychom si bez bezdrátové technologie Wi-Fi už dnes asi těžko představili. Galaxy S Advance zvládá všechny standardy (a/b/g/n) a navíc přidává také podporu Wi-Fi Direct, která umožní propojit dvě zařízení pro výměnu multimediálního obsahu, a standardu DLNA. Nechybí ani možnost Wi-Fi Tetheringu, tedy vytvoření z přístroje Wi-Fi přístupový bod s přístupem na internet přes GSM.

shot_000109

Wi-Fi síť jsem nejvíce testoval na domácí síti, kde jsem nenarazil na žádný problém se signálem ani stabilitou. Připojení do šifrované sítě proběhlo v pořádku, signál nekolísal a výpadek jsem též nezaznamenal. Na problém s připojením jsem nenarazil ani při připojování do jiných Wi-Fi sítí, takže zde není prostor k vytýkání chyb.

Bluetooth

Posílání souborů přes bezdrátovou technologii Bluetooth již dnes není tak časté jako v minulosti, přesto se modrý zub v mobilním přístroji čas od času hodí. Spíše než k přenosu souborů se používá Bluetooth k přenosu zvuku a propojení například s handsfree v automobilu. Galaxy S Advance je vybaven třetí generací této technologie a nabízí též podporu A2DP pro kvalitní přenos hudby skrze Bluetooth. Posílání souborů nepostihly žádné problémy, A2DP jsem pak otestoval v Bleutooth handsfree v osobním automobilu, kde rovněž vše fungovalo bez problémů.

shot_000113

NFC

U nových přístrojů stále přibývá podpora technologie NFC, díky které je možné snadno a rychle vyměňovat data mezi dvěma zařízeními pouhým dotykem. Touto technologií se pyšní i tento přístroj, i když jej trochu brzdí systém. K pořádnému nasazení NFC je totiž potřeba aplikace Android Beam, díky které je možné přenášet data. Galaxy S Advance má však ve výbavě pouze starší verzi systému Gingerbread, kde tato aplikace samozřejmě chybí. Samsung tak pro své zákazníky připravil aplikaci Značky, která využívá technologie NFC. Zde však můžete pouze vytvářet NFC štítky a přiřazovat jim kontakt, odkaz webové stránky nebo text. Nejedná se bohužel o výměnu jiných dat.

shot_000119

Připojení k PC

Samsung již ve svých přístrojích delší dobu nepoužívá USB Mass Storage, ale nahrazuje ji protokolem MTP (Media Transfer Protocol). Ten by měl zajistit lepší práci s multimediálním obsahem a synchronizací s Windows Media Player. Pro uživatele systému Windows se zase tak moc nezměnilo, protože se přístroj sám po připojení přihlásí jako přenosné zařízení a kopírovat lze soubory stejně snadno, jako by se jednalo o vyměnitelné úložiště. K dispozici máme interní paměť o velikosti 8 GB, která je však rozdělena na systémovou paměť (reálně 1,97 GB) a paměť USB (reálně 3,91 GB). Velké množství filmů tak do tohoto přístroje nenahrajeme, to se však dalo čekat.

Soubor o velikosti 1,36 GB (1 469 042 688 bajtů) se přenášel do zařízení 4 minuty 31 sekund, což znamená rychlost přenosu přibližně 5,16 MB/s. Při kopírování filmu se nás počítač zeptá, zdali chceme film převést, nebo pouze zkopírovat. Převedení logicky trvá o mnoho déle, zaručí však, že se video bez problémů přehraje. Při dnešním množství přehrávačů a výkonném hardwaru je to však poměrně zbytečné a přístroj si poradí s většinou videí.

mtp1

mtp3

Internet v mobilu a telefonování

Internet

Samsung Galaxy S Advance je vybaven technologií HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access), tedy sítí třetí generace. Maximální rychlost přenosu dat činí u tohoto přístroje 14,4 Mbps, což je však hodnota, které díky „kvalitě“ sítí v našich končinách těžko dosáhneme. Přesto se rychlost připojení v Praze (a dalších místech, kde bylo pokrytí HSDPA) pohybovala na dostatečné hodnotě pro pohodlné a rychlé surfování po internetu a telefonu jsem tak mohl těžko něco vytknout. Přístroj se automaticky přepínal na EDGE či dokonce GPRS v místech slabšího pokrytí, což znamenalo vždy chvilkový výpadek připojení.

Telefonování

Co by to bylo za recenzi, kdybych se nezmínil o tom, jak si tento přístroj poradí s telefonováním? Dnešní mobily však tuto funkci zvládají s přehledem a u Galaxy S Advance jsem žádný problém nezaznamenal. Reproduktor byl dostatečně hlasitý pro telefonování v městském ruchu (samozřejmě v rozumné míře hluku), mikrofon taktéž fungoval dobře, neboť si nikdo nestěžoval, že by mi špatně rozuměl. Senzor přiblížení fungoval také spolehlivě a reagoval už ve vzdálenosti 5-7 cm od přístroje. Během hovoru se mi tak nestalo, že bych omylem uchem zmačkl nějakou volbu a hovor zrušil.

Během testování jsem však přišel na poměrně zajímavou věc, když jsem z přístroje za chodu vyndal SIM kartu (u tohoto modelu není potřeba vyndávat baterii). Přístroj dále přijímal signál a dokonce bylo možné vytočit nějaké telefonní číslo. Při pokusu o navázání hovoru už telefon zjistil, že mu chybí SIM karta, pokus o vytočení hovoru přerušil a tuto informaci nám oznámil. Jak to vypadá, si můžete prohlédnout zde.

GPS a navigace

S dnešními mobilními telefony je těžké se ztratit v džungli každodenního života, protože je téměř každý dnešní moderní přístroj vybaven přijímačem GPS, díky čemuž (a samozřejmě také příslušnému softwaru) dokáže prozradit Vaši pozici a navigovat Vás k cíli. Pro rychlejší první fix jsem použil aplikaci GPS status, která stáhla A-GPS data. První fix pod širou oblohou trval něco málo pod půl minuty, což je stále velice dobrá hodnota.

shot_000116

Signál byl stabilní, což jsem otestoval aplikací Endomondo Sports Tracker PRO, která pravidelně zaznamenává GPS souřadnice a poté je přehledně zobrazí v Google mapách. Jak vidíte, určování polohy je přesné a stabilní. Tak to má být.

end

end2

Telefon se samozřejmě daleko více uplatní při použití nějaké mobilní navigace. Díky přesnému GPS přijímači bylo navigování přesné a nesetkal jsem se s problémy při hledání své cesty. Fungovala jak navigace Sygic, tak předinstalovaná, která však vyžaduje neustálé připojení k internetu.

shot_000123

shot_000125

Multimédia

Fotoaparát

Samsung Galaxy S Advance je vybaven dvěma fotoaparáty. Ten kvalitnější, který je umístěn na zadní části přístroje, disponuje maximálním rozlišením 5 MPx ( 2592 x 1944 pixelů), nabízí automatické zaostřování a scénu pomůže osvítit LED blesk. Bohužel umí tento přístroj nahrávat pouze 720p video, tedy video s rozlišením 1280 x 720 pixelů. Přední kamerka disponuje slabším rozlišením 1,3 MPx a video předinstalovaná aplikace pořídit bohužel neumí. Galaxy S Advance se rozhodně mezi fotomobily nezařadí, s 5MPx fotoaparátem však ostudu také neudělá a na běžné momentky to uživateli postačí. Podmínkou jsou samozřejmě dobré světelné podmínky.


Aplikace fotoaparát

Aplikace fotoaparát vychází z tradiční podoby a ničeho překvapivého se zde nedočkáme. Na pravé straně obrazovky nalezneme možnost přepnutí na natáčení videa či pořizování fotografií, spoušť a možnost rychlého přístupu do galerie. Levá strana nabízí možnost přepnutí na přední fotoaparát, zapnutí blesku a přístup do nastavení. Tyto zástupce však lze dodatečně změnit a přidat další dva. Ačkoliv považuji digitální zoom za zbytečnost, většinou se s ním v aplikacích pro focení setkáváme. Zde ovšem chybí. Zaostřování provedeme tradičně ťuknutím prstu na displej.

shot_000159

shot_000160

Nastavení fotoaparátu

  • Upravit zástupce
  • Autoportrét – zapnout/vypnout
  • Blesk – vypnout/zapnout/automatický
  • Režim fotografování – jeden snímek/úsměv/panoráma/akční snímek/komiks
  • Režim krajina – žádný/na výšku/na šířku/noc/sport/večírek/interiér
  • Hodnota expozice
  • Režim zaostření – automatické/makro
  • Časovač – vypnuto/2/5/10 sekund
  • Efekty – žádný/negativní/stupně šedi/sépie
  • Rozlišení – 2560×1920/2560×1536/2048×1536/2048×1232/640×480
  • Vyvážení bílé – automaticky/denní světlo/oblačno/žhnoucí/zářivka
  • ISO – automaticky/100/200/400
  • Měření – zaměřit na střed/bod/matice
  • Automatický kontrast – vypnout/zapnout
  • Rozpoznání mrknutí – vypnout/zapnout
  • Pokyny –  vypnout/zapnout
  • Kvalita obrázku – velmi kvalitní/jemný/normální
  • Značka GPS –  vypnout/zapnout
  • Úložiště – telefon/karta
  • Vynulovat


Pořizování fotografií a videa

Snímky byly pořízeny s nejvyšším možným rozlišením bez použitého efektu a všechny volby byly nastaveny na automatické.

Zadní fotoaparát

20120720_102953

20120720_144356

20120716_084317

Samsung Galaxy S Advance (I9070) – rear camera (city)

Samsung Galaxy S Advance (I9070) - rear camera (city)

Samsung Galaxy S Advance (I9070) – rear camera (nature)

Samsung Galaxy S Advance (I9070) - rear camera (nature)

Přední fotoaparát

20120727_121321

Přehrávání videa

Vylepšená verze Galaxy S by si měla se svým dvoujádrovým procesorem a displejem s menším rozlišením poradit s videem poměrně dobře. Je zbytečně pokoušet na takovém displeji HD či dokonce FullHD video a na displej sedí většina DVD Ripů. Pro test jsem tedy použil jedno z nich a ze zvědavosti pak také FullHD film a Samsung Demo Oceanic Life.

video1

V případě prvního filmu se film pokoušel otevřít i předinstalovaný přehrávač, ale video bylo rozkostkované a nekoukatelné. Problém nastal také v MX Playeru či v Dice Playeru při aktivované HW akceleraci. Při SW módu šlo video přehrát bez problémů. Další dvě videa už jsou na tom o poznání hůř, neboť HW akcelerace zde opět nefungovala (neporadil si s ní ani Dice Player) a dvoujádrový procesor si bez ní nedokázal s videi poradit a o plynulém přehrávání si můžeme nechat zdát. HW akcelerace videí u toho přístroje spíše nefunguje, než funguje.

Přehrávání hudby

Díky nadstavbě TouchWiz získal tento přístroj přepracovaný přehrávač hudby, který nabídne velmi pěkné zpracování a některé nadstandardní volby. Kromě klasických možností přehrávání přidává ještě ekvalizér, tvorbu playlistů, zvukové efekty, vizualizaci, zobrazení textů nebo třeba automatické vypnutí.

shot_000126

Přehrávání je možné také ovládat z notifikační lišty nebo ze zamykací obrazovky.

shot_000130

Zvukový výstup bych zařadil spíše k těm lepším, protože po připojení kvalitnějších sluchátek byl zvuk dostatečně kvalitní. Audiofil však nejsem, takže pečlivější test výstupu Vám bohužel nenabídnu. S kvalitním poslechem nepočítejte v případě dodávaných sluchátek. Pravděpodobně to bude první věc, kterou u telefonu vyměníte, pokud jej budete používat denně pro poslech hudby. Poměrně dobrý zvuk však produkuje zadní hlasitý reproduktor, který ani při maximální hlasitosti nechrčí. Samsung do svého přehrávače zabudoval i jakýsi 5.1 Channel efekt, který mi připomínal známý 3D efekt u některých levnějších reproduktorů a rozhodně bych jej nedoporučil používat.

Výdrž

Na výdrž u tohoto přístroje jsem byl poměrně zvědavý, neboť kombinace čtyřpalcového SuperAMOLED displeje, dvoujádrového procesoru a baterie s kapacitou 1500 mAh by mohla zajistit poměrně solidní výdrž. Pokud jsem však přístroj intenzivně využíval (Wi-Fi, 3G, SMS, hovory), musel jsem přístroj k večeru připojit k nabíječce a ani zde se tedy nedostáváme k vícedenní výdrži při intenzivnějším používání. Když jsem naopak přístroj šetřil, dostal jsem i lehce přes dva dny. Překvapilo mě, jak málo si přístroj říkal o energii při vypnutém displeji a datech (kromě klasické GSM sítě pro příjem hovorů).

shot_000019

Další test spočíval v přehrávání videí na jedno nabití. Na telefonu byl spuštěn DVD Rip (720 x 312 pixelů) s 50% jasem displeje a zvukem ve sluchátkách. Přístroj si o nabíječku (10 % baterie) řekl přibližně po 5 hodinách a 43 minutách.

shot_000139

Nejmenší výdrže se tradičně setkáváme při hraní her. To je pro přístroj nejspíše nejnáročnější operace a přístroj se vypl za 3 hodiny a 55 minut. Bohužel přístroj po oživení screeny sice pořídil, ale špatně uložil a já si toho všiml až po nabití přístroje, kdy už údaje nebylo možné znovu zobrazit a vyfotit.

Výkon v testech a hrách

Benchmarky

Galaxy S Advance jsem podrobil několika speciálním nástrojům pro otestování výkonu. Vždy jsem opakoval více pokusů a poté udělal průměr. Je potřeba si uvědomit, že hodnoty jsou spíše teoretické a v praxi výkon nemusí odpovídat.

Linpack single

  • Samsung Galaxy S III – 55,69 MFLOPS
  • HTC One X – 51,63 MFLOPS
  • Samsung Galaxy Tab 7.7 – 49,2 MFLOPS
  • Nexus 7 – 48,7 MFLOPS
  • Asus Eee Pad Transformer Prime – 47,90 MFLOPS
  • HTC EVO 3D – 44,76 MFLOPS
  • Huawei Vision – 41,30 MFLOPS
  • Samsung Galaxy S Advance – 39,4 MFLOPS
  • LG Optimus 2X – 36,44 MFLOPS
  • Huawei IDEOS X5 – 29,42 MFLOPS
  • Emgeton Meizu M9 – 14,40 MFLOPS
  • Emgeton Consul One – 13,50 MFLOPS
  • LG Optimus Black – 12,78 MFLOPS
  • Vodafone 945 – 9,835
  • Vodafone 858 – 3,636
  • Huawei U8100 – 2,588
  • Vodafone 845 – 2,272

Linpack multi

  • HTC One X – 127,1 MFLOPS
  • Samsung Galaxy S III – 120,64 MFLOPS
  • Nexus 7 – 114,6 MFLOPS
  • Samsung Galaxy Tab 7.7 – 80,4 MFLOPS
  • Asus Eee Pad Transformer Prime – 79,07 MFLOPS
  • Samsung Galaxy S Advance – 69,3 MFLOPS
  • Huawei Vision – 35,32 MFLOPS
  • Emgeton Meizu M9 – 12,68 MFLOPS
  • Emgeton Consul One – 7,74 MFLOPS

Quadrant Standard

  • Samsung Galaxy S III – 5313
  • HTC One X – 4692
  • Nexus 7 – 3578
  • Samsung Galaxy Tab 7.7 – 3358
  • Samsung Galaxy S Advance – 2826
  • Huawei Vision – 1874
  • Asus Eee Pad Transformer Prime – 1693
  • Emgeton Meizu M9 – 1368

Vellamo

  • Nexus 7 – 1705
  • HTC One X – 1635
  • Xiaomi Mi-One – 1267
  • Samsung Galaxy Tab 7.7 – 1227
  • Samsung Galaxy S II – 937
  • HTC Sensation – 857
  • Samsung Galaxy S Advance – 838
  • LG Optimus 3D – 694
  • Motorola Atrix – 673

Herní testy

Díky výkonnému grafickému akcelerátoru Mali-400MP je tento přístroj dobře připraven pro hraní náročnějších her. Kromě nenáročných 2D her, které samozřejmě tento přístroj zvládal bravurně, jsem sáhl ještě po Dead Triggeru, GTA III a Maxu Paynovi. I když nebyl obraz tak pěkný jako třeba na Tegře 3, grafické zpracování bylo na dobré úrovni a hraní bylo plynulé, což mě i celkem překvapilo.

shot_000165

shot_000167

shot_000168

Přístroj netrpěl ani nadměrným zahříváním, což je u Samsungu další překvapení. Na hraní her je tedy přístroj poměrně dobře vybaven, nutno však podotknout, že kvůli malé vnitřní paměti 8GB modelu je problém mít v zařízení více podobných her najednou.

Slabiny, nedostatky a chyby zařízení

Zařízení na mě po celou dobu recenze působilo poměrně dobrým dojmem, ale je čas si dát dohromady naopak slabiny a nedostatky tohoto zařízení. Začnu-li konstrukcí, tak mě zklamalo celkové plastové provedení, které na mě působí laciným dojmem a utvrdí mě v tom také vrzající zadní kryt. Tloušťka a váha telefonu by také mohla nabýt menších hodnot. U přístroje mi též chyběla notifikační dioda, protože jsem se o zmeškané události dozvěděl až po rozsvícení displeje, což není úplně nejpohodlnější.

Přejdeme-li k samotnému systému, tak je škoda, že tento přístroj nedostal novější verzi systému s označením Ice Cream Sandwich, která by mu slušela. Trochu mě také překvapilo, že v aplikaci fotoaparátu chyběla možnost natáčení videa předním fotoaparátem. Velkým nedostatkem v mých očích je téměř nefunkční HW akcelerace při přehrávání videa, neboť se přístroj u přehrávání zbytečně zapotí a s HD videi si neporadí.

V případě 8GB modelu jsem se potýkal s nedostatkem volného místa po nainstalování pár náročnějších (a objemnější her) a filmů. Na uživatelská data totiž v případě tohoto telefonu zbývá pouze 3,9 GB, což je, uznejte, na přenášení většího obsahu dat nedostačující. S tím se nejspíše kupci smíří ještě před nákupem a vezmou buď 16GB model, nebo si pořídí MicroSD kartu.

Závěr

Když jsem se poprvé dozvěděl o tomto přístroji, nedokázal jsem si jej podle názvu nikam zařadit a nebylo mi jasné, proč dostal takové označení v roce 2012, kdy má řada Galaxy S již svou třetí generaci. Při pohledu na hardwarovou výbavu a cenu jsem si však řekl, že by tento přístroj nemusel být vůbec špatnou volbou a to se i v recenzi potvrdilo. Skvělý SuperAMOLED displej spolu s poměrně výkonným hardwarem (hlavně vzhledem k ceně) si jistě zaslouží pozornost. Samsungu se povedlo vštípit do svého portfolia model, který toho za cenu kolem 8 000 Kč nabídne patrně víc než konkurence v podobném cenovém rozmezí, a přístroj Samsung Galaxy S Advance se tak pevně umístil do střední třídy mobilních telefonů se systémem Android.

Bylo by naivní si myslet, že přístroj s touto cenu bude dokonalý a je jasné, že zde muselo projevit pár kompromisů. Asi největším nedostatkem je kvalita zpracování, které si všimnete ihned po uchopení přístroje do rukou, neboť se ozve nepříjemné vrzání a mobil kvůli plastové konstrukci působí poměrně lacině. I když má přístroj poměrně výkonná střeva, dočkal se prozatím pouze starší verze Androidu 2.3, která sice pracovala skutečně dobře i s rozhraním TouchWiz, přesto by Ice Cream Sandwich tomuto přístroji náramně slušel. Do redakce se nám dostala 8GB verze, která nenáročným uživatelům zcela jistě stačí, kvůli 4GB úložišti se však nehodí pro přechovávání objemnějších dat a uživatel bude muset sáhnout minimálně po koupi MicroSD karty.

Klady

+ Povedený design
+ Skvělý SuperAMOLED displej
+ Dobré pozorovací úhly
+ Přední strana chráněna odolným sklem Gorilla Glass
+ Výkonný dvoujádrový procesor a grafický akcelerátor
+ Rychlé odezvy systému
+ Povedené rozhraní TouchWiz
+ NFC
+ Swype klávesnice

Zápory

– Nepříliš kvalitní zpracování (vrzající zadní kryt)
– Zatím jen starší verze systému Android (2.3)
– Téměř nefunkční hardwarová akcelerace videí
– Chybí notifikační dioda
– 8GB model nenabízí dostatek vnitřní paměti pro přechovávání objemnějších dat (pouze 3,9 GB volného místa pro data)

Za zapůjčení k testu děkujeme společnosti Samsung.

Orientační cena na našem trhu

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (45)