TOPlist

Samsung Focus: nová aplikace pro produktivitu ve stylu BlackBerry Hub

samsung_focus_ico

Před čtyřmi měsíci pronikly na veřejnost exkluzivní informace o tom, že Samsung připravuje aplikaci podobnou populárnímu BlackBerry Hubu. Dle tehdejších zpráv se poprvé měla objevit v základní palubní výbavě Samsungu Galaxy Note 7 (tehdy ještě Note 6). BlackBerry Hub funguje jako komunikační uzel, který integruje různé služby, jako je e-mail, sociální sítě a internetoví „kecálci.“ Uživatel tak na jednom místě může číst a reagovat na příchozí zprávy, spravovat kalendář, přijímat pozvánky a další. Již první informace zmiňovaly, že aplikace od jihokorejského výrobce ponese název Samsung Focus, což bylo nyní potvrzeno.

Podle prvních zpráv měl nástroj integrovat funkce, jako jsou e-mail, kalendář, kontakty a poznámky. Jedním z hlavních rysů měla být agregace e-mailových zpráv se zaměřením na práci s více různými účty. Hlavní obrazovka měla poskytovat všechny důležité informace, jako jsou seznam úkolů, připomenutí naplánovaných schůzek, nezodpovězené e-maily a podobně. Uživatelé budou moci přidávat položky kalendáře, spravovat pozvánky, vytvářet poznámky a připomenutí. Stránka s kontakty měla sdružovat všechny e-maily, zprávy a pozvání od určitého kontaktu pod údaji kontaktů. První uniklé obrázky zaujaly čistým a moderním rozhraním, které se viditelně lišilo od ostatních aplikací Samsungu.

Samsung Focus oficiálně ke stažení

Včera se aplikace Samsung Focus oficiálně objevila v Obchodě Play. Stáhnout a instalovat ji však mohou jen majitelé telefonů a tabletů značky Samsung se systémem Android 6.0.1 Marshmallow a vyšším. Potěšující zprávou tedy je, že nejde o exkluzivní program, určený pouze pro Galaxy Note 7. Z hlediska poskytovaných funkcí se potvrdily všechny dosavadní informace. Aplikace se zaměřuje jak na běžné, tak i podnikové uživatele – proto poskytuje podporu poštovních serverů přes IMAP, POP3 i Exchange. Se Samsung Focus by tedy měly být kompatibilní prakticky všechny e-mailové služby.

Počítat tedy můžete s podporou synchronizace e-mailů, kontaktů, kalendářů, poznámek, úkolů a dalších. Řada z těchto funkcí však je kompatibilní pouze se servery Exchange, což naznačuje, že Focus cíli na podnikovou sféru. Aplikace také podporuje konferenční hovory vybraných služeb. K dispozici jsou výkonné funkce vyhledávání a třídění, které by měly uživateli naservírovat přesně ty informace, které potřebuje. Samsung uvádí, že se Focus připojuje pouze k serverům synchronizovaných služeb a v žádném případě nekomunikuje s jeho servery, což může být důležité pro firemní uživatele.

Co Samsung Focus slibuje?

V oficiálním popisku v Obchodě Play je tento nástroj deklarován jako aplikace pro produktivitu, umožňující uživatelům spravovat e-maily, kalendář, úkoly, poznámky a kontakty snadno na jednom místě. Jako klíčové vlastnosti jsou pak jmenovány:

  • Direct Push synchronizace s Exchange ActiveSync.
  • Možnost přidání události nebo úkolu z e-mailu.
  • Podpora protokolů EAS, IMAP, POP3.
  • Snadné připojené ke konferenčnímu hovoru (Citrix GotoMeeting, Cisco Webex, ’16.08).
  • Synchronizace událostí (Exchange 2010, S Plánovač).
  • Synchronizace kontaktů (Exchange 2010, kontakty v zařízení).
  • Zobrazování souvisejících položek.
  • Globální seznam adres (GAL).
  • Jednotné vyhledávání v e-mailech, událostech, poznámkách, úkolech a kontaktech.
  • Zobrazování počtu nepřečtených v ikoně.
  • Synchronizace poznámek (Exchange 2010 a vyšší).
  • Synchronizace úkolů (opakované úkoly, upomínky, kategorie).

Podporované servery:

  • Exchange Server 2003 SP2/SP3 a vyšší
  • Google, Naver (IMAP / POP3)
  • Office 365
  • Hotmail
  • Outlook.com
  • Ostatní servery podporující Exchange ActiveSync: IBM Notes Traveler, Groupwise, Kerio, Zimbra, Horde, IceWarp, MDaemon

Kde Samsung Focus stáhnout?

Z Obchodu Play lze aktuálně stáhnout verzi 0.9.00-6, nicméně pokud nemáte kompatibilní zařízení, setkáte se tu pouze s hláškou „Tato aplikace není kompatibilní se žádným z vašich zařízení.“ Teoreticky by další cesta mohla vést přes alternativní zdroje – instalační balíček se již objevil na serveru APKMirror. Corbin Davenport, redaktor serveru Android Police, se ho pokusil rozběhat na Nexusu 5X, nicméně aplikace se odmítla spustit. Na redakční Xperii Z3 s Androidem N jsme balíček nainstalovali, nicméně jakýkoli pokus o spuštění skončil chybovou hláškou. Předpokládáme, že stejného výsledku dosáhnete i na jiných nepodporovaných telefonech a tabletech.

Zdroje: sammobile.com, sammobile.com, androidpolice.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)