Samsung chystá vlastní webový prohlížeč

samsung_ico

Ačkoli webových prohlížečů je v Obchodě Play nespočet (pět jsme si jich představili v rámci cyklu SvětAndroida doporučuje a dalších pět doplnili naši čtenáři v pokračování), pravděpodobně budeme muset v dohledné době počítat s dalším hráčem. Stát za ním přitom nemá nikdo menší, než jihokorejský Samsung. Vyplývá to z informací korejského serveru Electronic Times, od kterého zprávu postupně převzala další média.

Co tedy v tuto chvíli víme? Prohlížeč v režii Samsungu by měl být založen na open-sourcovém jádře WebKit. To je v segmentu browserů běžná praxe – na WebKitu je postaveno například Chrome (mobilní i desktopové) nebo Safari od Applu, ale i mnohé další aplikace. Od července 2012 jsou dle dat StatCounteru prohlížeče s WebKitem nejpoužívanější s více než 40% podílem na trhu, čili v tomto ohledu korejci vsadili na správnou kartu.

Očekává se, že prohlížeč od Samsungu se stane součástí nadstavby TouchWiz, kde pravděpodobně nahradí výchozí systémovou aplikaci, a že ho Samsung bude instalovat do všech svých zařízení. Stane se tak, vedle kalendáře, e-mailového klienta či aplikace pro textové zprávy, dalším prvkem, kterým se Samsung odliší od konkurence. Je samozřejmě otázkou, zda jsou tyto proprietární modifikované aplikace spíše ku prospěchu, nebo naopak. O tom ale v konečném důsledku nemůže rozhodnout nikdo jiný než koncový uživatel. Na rozdíl od většiny ostatních systémových aplikací, které Samsung přizpůsobil svému obrazu, není problém stáhnout z Obchodu Play alternativní prohlížeč – třeba Chrome, Operu, Firefox, nebo jakýkoli jiný.

Otázkou je, zda Samsung poskytne svůj prohlížeč nejen svým zákazníkům, nebo všem – například běžnou cestou v Obchodě Play.

Jaký prohlížeč používáte na svém telefonu, a proč? Jaké vlastnosti by podle vás neměly chybět v ideálním mobilním prohlížeči, a čím by vás Samsung přesvědčil k přechodu na jeho aplikaci? Podělte se o své názory v diskuzi pod článkem!

Zdroje: phoneArena, BGR, CNET.uk, SamMobile a Electonic Times.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)