TOPlist

Co kdyby Samsung opustil Android ve prospěch OS Tizen?

tizen_ico

Dominující výrobce mobilních telefonů Samsung oznámil svůj první smartphone Samsung Z s vlastním mobilním operačním systémem Tizen. OS Tizen byl vyvíjen poměrně dlouho a jeho cílem je zaplnit díru po nepříliš úspěšném sytému Bada, jehož vývoj byl ukončen v roce 2012. Systém Tizen sice do určité míry připomíná po vizuální stránce Android s grafickou nadstavbou TouchWiz, neobsahuje však podporu služeb Google a tím pádem ani Obchod Play, místo kterých používá vlastní nástroje, služby a repositář aplikací. S ohledem na malý počet podporovaných programů zatím Tizen podporuje i aplikace pro Android a používá podobný virtuální stroj, nicméně jedná se jen o dočasné řešení, jež by mělo fungovat do doby, kdy systém dosáhne širšího rozšíření.

Samsung Z: první mobilní telefon s OS Tizen Samsung Z: první mobilní telefon s OS Tizen

Samsung zatím s vlastní platformou neuspěl

Celkově lze konstatovat, že Samsung se už nějakou dobu snaží rozjet vlastní platformu pro mobilní zařízení, nicméně až dosud nebyl v tomto směru příliš úspěšný. Po úvodní vlně chytrých telefonů s OS Symbian následovaly pokusy s Badou, která ale nikdy nedosáhla významnějšího podílu na trhu. Pak Samsung ve správném okamžiku přišel s telefony s Androidem a svezl se na vlně zájmu, která ho vynesla na výsluní. Kvůli široké konkurenci sice nedosáhl v mobilních telefonech takového zastoupení, jako kdysi dominantní Nokia, nicméně stal se leaderem trhu a pro mnohé zákazníky i synonymem chytrého telefonu. Někteří méně zkušení uživatelé, kteří často ani nerozlišují, jaký operační systém běží v jejich mobilu, chtějí prostě Samsung „protože Samsung.“

Samsung zatím s vlastní platformou neuspěl Samsung zatím s vlastní platformou neuspěl

První závan: chytré hodinky s OS Tizen

Oznámení telefonu s Tizenem předcházelo vydání několika chytrých hodinek Samsung Gear, které v poslední generaci běží právě na operačním systému z dílny Samsungu (rozdíly mezi hodinkami viz článek Infografika pomůže s výběrem správného modelu hodinek Samsung Gear).

První generace hodinek přitom původně měla jako operační systém Android, nicméně ten byl nedávnou aktualizací nahrazen Tizenem. Tento krok vyvolal rozporuplné reakce v řadách laické i odborné veřejnosti a současně naznačil, jak může Samsung časem postupovat u stávajících modelů mobilních telefonů, pokud by je chtěl převést na Tizen, a také skutečnost, že je takový krok v jeho moci. Na jedné straně lze konstatovat, že zákazníci, kteří si pořídí telefon s Androidem, leckdy ani netuší, že v mobilu existuje nějaký operační systém. Prostě ho začnou a časem se i naučí používat. Na straně druhé je tu stálá uživatelská základna, průběžně pořizující nové modely, která má své důvody, proč volí produkty z dílny právě tohoto jihokorejského výrobce. Jedním z argumentů, který obstojí především při rozhodování proti konkurenčním iPhonům, může být právě operační systém Android.

První závan: chytré hodinky s OS Tizen První závan: chytré hodinky s OS Tizen

Těžko říci, zda se Samsung jednoho dne rozhodne „na tvrdo“ nahrazovat Android Tizenem i v prodaných mobilech, nicméně dle čerstvých informací již probíhá interní testování vlajkové lodi Galaxy S5 s vlastním operačním systémem. Tato zpráva zavdává námět k zamyšlení nad „alternativní realitou“, ve které se Samsung rozhodne opustit Android a převést svá aktuální zařízení na jinou platformu. Pojďme si představit, jak by to mohlo vypadat.

Jednou ráno přišel Tizen

Jednoho rána se milionům majitelů Samsungu Galaxy S5 objeví v notifikační liště oznámení o dostupnosti nové aktualizace. Z tradičně nudného popisu a výčtu nových funkcí, které update přináší, se uživatel jen málokdy dozví něco přínosného, proto ho většinou ani nečte. Přeci jen tvrzení, že aktualizace zlepšuje stabilitu, zvyšuje rychlost a přináší nové funkce, četl už několikrát a většinou nezískal dojem, že se s jeho telefonem stalo něco zásadního. Odklepne tedy novou licenční dohodu a dá souhlas k instalaci. Následuje restart zařízení do konzoly pro zotavení a po několika minutách telefon startuje s nejnovějším nainstalovaným firmwarem. Na první pohled se nestalo nic podstatného: uživatelské rozhraní doznalo jen drobných změn, adresář kontaktů, kalendář a další osobní údaje jsou tam, kde by je majitel hledal i předtím, dokonce i oblíbené aplikace pro sociální sítě jsou na svém místě. Když se ale podívá podrobněji, přijde na to, že ikony programů mají mírně pozměněný vzhled. Později se ukáže, že proměnou prošly i některé nabídky, panely nástrojů a další ovládací prvky, nicméně vše se odehrává v rámci slibovaných „drobných vylepšení“. Na první pohled to vypadá, jako by se tedy skoro nic nestalo a uživatel bez problémů používá svůj telefon s novou aktualizací.

Oznámení o dostupnosti nové aktualizace Oznámení o dostupnosti nové aktualizace

Během dalších dnů ale zjistí, že v repozitáři Samsung Apps chybí některé populární programy, navíc v seznamu nainstalovaných aplikací není ikona Obchodu Play. Vyhledáváním na Internetu přijde uživatel na to, že Samsung poslední aktualizací změnil operační systém jeho telefonu z Androidu na novou platformu Tizen. Firma učinila toto rozhodnutí bez ohledu na odklepnuté dohody s Googlem, přičemž využila blížícího se vydání finálního sestavení Androidu L. Namísto tisíců hodin programování, upravování grafické nadstavby a vlastních aplikací pro novou verzi systému se Samsung rozhodl pro jednodušší a levnější způsob – aktualizaci všech svých zařízení na nejnovější verzi Tizenu s podporou aplikací pro Android. Pro uživatele z toho plyne přinejmenším jedna výhoda: nemusí se učit pracovat s novým rozhraním „Material“, nadiktovaným Googlem, ale nadále se bude pohybovat v důvěrně známém prostředí TouchWizu.

Na první pohled se skoro nic nezměnilo. Díváte se ale na OS Tizen. Na první pohled se skoro nic nezměnilo. Díváte se ale na OS Tizen.

Čo bolo to bolo, těrazky je tu nový systém!

Jak jsme již zmínili, víceméně stejný postup zvolil Samsung v případě svých chytrých hodinek, a je otázkou, proč by takto neměl pokračovat i s telefony. Případné petice nespokojených zákazníků za návrat k Androidu by se skoro jistě nesetkaly se žádnou odezvou ze strany výrobce, protože asi skoro nikdo z podepsaných nepřispěje na vývoj systému pro zastarávající modely.

Co kdyby Samsung opustil Android ve prospěch OS Tizen? Co kdyby Samsung opustil Android ve prospěch OS Tizen?

Protože by Samsung jistě připravil přechod tak, aby byl „bezbolestný“ a možná i co nejméně nápadný, získal by během několika dnů či týdnů mnohamilionovou základnu uživatelů své proprietární platformy Tizen. Tím by se téměř hned stal přímým konkurentem nejen Googlu, ale také svého největšího rivala – firmy Apple, přičemž by se zbavil všech závislostí a zatěžujících či omezujících partnerství. S Androidem by Tizen mohl bojovat nejen na poli mobilů a tabletů, ale také další elektroniky, jako jsou hodinky, brýle, televizory, automobily, spotřební elektronika a další zařízení. Z hlediska výrobců mobilních telefonů by se tak firma ocitla „na vlastním písečku“ a Googlu by zůstali jen „méně významní“ výrobci, jako jsou LG, Sony, HTC a další.

Jak to bude ve skutečnosti? Nikdo neví!

Samozřejmě se jedná pouze o fantazii jednoho z mnoha možných scénářů blízké budoucnosti. Je otázkou, zda se Samsung vydá cestou paralelního vydávání stejných či podobných telefonů s Androidem a Tizenem, nebo jestli se v budoucnu orientuje jen na jedinou platformu. Stejně tak je ve hvězdách, jestli Korejci vůbec plánují převádět na nový systém již prodaná zařízení – spíše bychom se v tomto bodě přikláněli k záporné odpovědi, kterou nám ale vyvrací rozhodnutí převést na Tizen první hodinky Samsung Gear. Co když si ale Google hřeje na svých prsou hada, čekajícího na vhodnou příležitost k vlastní realizaci? Korejský gigant dlouhodobě buduje značku Samsung Galaxy, která si získala u zákazníků solidní renomé, nicméně souběžně s tím pod svou hlavičkou staví vlastní ekosystém programů, zařízení a služeb.

Co kdyby Samsung opustil Android ve prospěch OS Tizen? Co kdyby Samsung opustil Android ve prospěch OS Tizen?

Co myslíte: bude Samsung i v dohledné budoucnosti vyrábět a prodávat telefony s OS Android? Jste přesvědčeni, že byste si všimli, pokud by pod grafickou nadstavbou TouchWiz běžel jiný operační systém? Byla by pro vás nedobrovolná aktualizace na OS Tizen důvodem ke změně telefonu? Podělte se o své dojmy, názory a komentáře v diskuzi pod článkem!

Inspirace: Mobil Telefon.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (30)