S jakými novinkami přichází Android 4.2?

android42

Ani hurikán Sandy včera nezastavil představení nových produktů Google, byť neproběhlo formou klasické tiskové konference. Dvě novinky – telefon LG Nexus 4 a tablet Samsung Nexus 10 – přicházejí s nejnovější verzí operačního systému Android, která nese číslo 4.2. Malým překvapením pro všechny je fakt, že se nový Android nejmenuje Key Lime Pie, jak se čekalo, ale Google jej označuje, stejně jako předchozí verzi 4.1, kódovým názvem Jelly Bean. Na první pohled se tak může zdát, že novinek nebude mnoho, opak je však pravdou: je jich slušná porce!

„Android 4.2 přenáší rychlost a jednoduchost Jelly Bean na zcela novou úroveň“ – těmito slovy začíná oficiální prezentace seznamu změn v nové verzi. Podívejme se na ně!

Režim sférické kamery

První změnou, která se v dřívějších spekulacích neobjevila, je režim sférické kamery neboli Sphere. S Androidem 4.2 tak můžete pořizovat nejen klasické panoramatické fotky, pořízené otáčením zařízení ve dvou směrech, ale také sférické snímky, poskládané z fotek sejmutých ve všech třech osách. Divák se tak dostane doprostřed scény a může se rozhlédnout nejen do stran, ale také vzhlédnout vzhůru, nebo pohlédnout dolů. O svá mistrovská díla se fotograf může podělit na sociální síti Google+, ale také například v Mapách Google.

Pokud si neumíte představit, jak takové obrázky budou vypadat v praxi, Google připravil speciální stránku s několika ukázkami. Místa se sférickými snímky jsou označena modrými tečkami.

Nová klávesnice – „psaní tahem“

Druhou novinkou je nová „chytrá“ klávesnice, přinášející techniku psaní tahem (nebo též „psaní gesty“). Tento způsob zadávání textu dobře znají uživatelé, používající klávesnice Swype či SlideIT. Proti klasickému „vyťukávání“ písmenek při psaní tahem stačí posouvat prstem mezi příslušnými písmenky, a klávesnice se snaží odhadnout, jaké slovo se snažíte napsat. Mezery jsou vkládány automaticky po zvednutí prstu z displeje a klávesnice v Androidu 4.2 se dokonce bude snažit napovědět následující slovo. Při dobré konstelaci tak můžete zapsat celé věty pouhým výběrem slov z nabídky. Slovníky jsou údajně přesnější a relevantnější, spolu s vylepšeným hlasovým vstupem se schopností offline rozpoznávání (funguje, i když nemáte datové připojení) tak můžete zadávat text hlasem kdykoli a kdekoli.

Nová klávesnice nabídne psaní tahem prstu Nová klávesnice nabídne psaní tahem prstu

Podpora více uživatelských účtů

Zejména majitelé tabletů, kteří je sdílejí s přáteli nebo členy domácnosti, najdou uplatnění pro třetí a asi nejočekávanější novinku – podporu více uživatelských účtů, díky které může mít každý člen rodiny svůj vlastní profil, domovskou obrazovku, widgety, aplikace, hry, včetně uložených výsledků. Přepínání mezi uživatelskými účty je velmi jednoduché, není nutné se odhlašovat a přihlašovat. Celkem logicky bude podpora více účtů aktivní pouze na tabletech (je ale otázkou, kdy se objeví v nějaké alternativní ROM i pro telefony, kde by vyřešila otázku půjčování mobilu dětem na hraní her).

Podpora více uživatelských účtů Podpora více uživatelských účtů

Podpora bezdrátového připojení k televizi

Čtvrtou novinkou je podpora bezdrátového připojení k televizi, díky které lze přehrát filmy, videa z YouTube, obrázky, nebo cokoli z displeje telefonu na velké obrazovce HDTV televizoru. Stačí připojit speciální bezdrátový adaptér do jakéhokoli televizoru s podporou HDMI.

Podpora bezdrátového připojení k televizi Podpora bezdrátového připojení k televizi

Daydream

Jedeme dál – pátá novinka se jmenuje Daydream a jde o novou funkci, která zobrazí v pohotovostním režimu nebo při zapojení dokovací stanice na obrazovce užitečné informace, fotoalba, nejnovější zprávy a mnohem, mnohem více.

Vylepšená notifikační lišta

Významného vylepšení se dočkala notifikační lišta, která umožní nejen zapínat a vypínat některé moduly a funkce (což známe z většiny grafických nadstaveb), ale také interakci se zobrazenými oznámeními – například odeslání SMS v případě zpoždění, odpověď na e-mail, nebo vytočení zmeškaného hovoru.

Vylepšená notifikační lišta Vylepšená notifikační lišta

Chytřejší Google Now

Google Now – interaktivní asistent poskytne další užitečné a zajímavé informace. Sám Google je prezentuje slovy: „Google Now vám přináší informace, které potřebujete, kdy a kde je potřebujete, ještě předtím, než se zeptáte.“ Nová verze vám například hned ráno ukáže, jaké bude počasí, dokáže zobrazit mapu zajímavých fotografií míst v okolí, sledování balíků a program kin.

Další novinky

Další, tentokrát spíše drobnější změny, se týkají Vyhledávání Google.

Android 4.2 přichází také s dalšími vylepšeními technologie Project Butter, jejichž účelem cílem bylo ještě rychlejší a citlivější rozhraní.

Fast & Smooth – Jelly Bean and Project Butter

Fast & Smooth - Jelly Bean and Project Butter

Obecně můžeme konstatovat, že Android 4.2 nepřinesl dramatické změny, přesto jsme přesvědčeni o tom, že každý uživatel najde nějakou funkci, která ho osloví.

Zdroj: Android.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (39)