S bublinou u pusy aneb komiksy na Androidu

Muriel_a_oranzova_smrt

Mnoho lidí využívá svůj tablet či větší telefon jako čtečku elektronických knih. Ale krásný barevný displej vašeho zařízení nemusí zobrazovat jen černobílá písmenka. Pojďme se podívat, jak se na Androidu daří jednomu velmi oblíbenému a relativně novému uměleckému médiu: Komiksům.

Trocha historie

Záměrně jsem napsal, že komiks je relativně nové médium, přestože jeho počátky lze vystopovat až do Egypta v druhém tisíciletí před naším letopočtem. Ano, řeč je samozřejmě o hieroglyfech, které de facto splňují základní požadavek pro zařazení díla mezi komiksy. Jedná se o juxtapozičně umístěné panely s chronologickým uspořádáním, které mohou být doplněny doprovodným textem. Hrozivá definice, že? Ale pojďme ještě trochu do historie – mezi významná středověká komiksová díla lze zařadit i krumlovský Liber depictus neboli Krumlovský obrazový kodex. A věřte nebo ne, i taková Křížová cesta by se s trochou nadsázky dala zařadit do této kategorie.

Nás ale zajímá především komiks novodobý. Ten, který začal vzkvétat ve dvacátém století v Americe. Pro někoho možná hloupá a povrchní dobrodružství plná násilí a hrdinů, co nosí spodní prádlo navrch oblečení, pro jiné zase nekonečná zásoba napínavých příběhů, prokreslených postav a strhujících cliffhangerů. A pro vydavatele samozřejmě zlatý důl.

marvel comics (4) (1)

Za první z novodobých komiksů je považován The Adventures of Obadiah Oldbuck z roku 1842. Jednalo se o sérii satirických příběhů a autor je nebral jako „nic převratného“, pouze jako zábavu a rozptýlení. Roku 1896 se konečně objevuje první plnohodnotný komiks Yellow Kid (Žluté dítě). A pak už rovnou můžeme skočit do roku 1938, kdy se poprvé objevuje starý známý Superman a samozřejmě druhá světová válka napomohla tomu, že USA začalo chrlit zástupy neohrožených hrdinů, protože přesně ti dávali naději lidem ztrápeným událostmi ve světě. Padesátá léta pak hlásí mírný úbytek zájmu kvůli rozšiřujícím se televizorům, ale díky legendárnímu Stanovi Lee a Jacku Kirbymu startuje „stříbrný věk komiksu“ a rodí se superhrdinové Marvelu, které samozřejmě známe dodnes: Spider-Man, Flash, Green Lantern, Fantastic Four a dochází i k založení Justice League of America (DC Comics).

Muriel_a_oranzova_smrt

A co vlastně český komiks? I ten má samozřejmě v dějinách své místo, i když pravdou je, že se v naší domovině málokdo věnoval dospělé tvorbě (a nechtějte, abych vás přesvědčoval o tom, že komiks je médium určené i zletilým čtenářům – viz Sláine, Soudce Dredd, Sin City a další masakry s nálepkou 18+, které dětem do jejich nevinných ruček skutečně nepatří). Zkrátka u nás vzniklo povědomí, že komiks je spíše dětskou záležitostí, což se ale s přísunem relativně skromného počtu vydaných titulů zvolna mění. V souvislosti s českým komiksem nelze nezmínit Rychlé šípy od Jaroslava Foglara provázené Fischerovou kresbou. Kdo se ale o český komiks zasloužil pravděpodobně nejvíce, je legendární Kája Saudek – Muriel a andělé, Major Zeman a především Muriel a oranžová smrt.

Nejzajímavější aplikace na čtení komiksů

Ještě než se vrhneme na vyjmenovávání našich favoritů, je vhodné zmínit, že mnoho aplikací neslouží pouze k zobrazování komiksů, ale je v nich často i integrován obchod, kde si můžete vybrat z nepřeberného množství různých sešitů. Je už pak pouze na vás, zda chcete utratit nějaký ten dolar za bezvadně vypadající produkt a nebo budete pokoutně shánět oskenované časopisy v pofidérních formátech v temných uličkách Internetu, které si v ničem nezadají s těmi Gothamskými. My se pokusíme o co nejširší záběr. Předem upozorňujeme, že většina komiksů je samozřejmě anglicky.

Comics by comiXology

Aplikace s tak průměrným názvem, jaký si jen dokážete představit. To je však ta jediná průměrná vlastnost, zbytek už je naprostá špička. Více než 20 000 komiksů od desítek známých vydavatelů je vám k dispozici za poplatek a dokonce přes 600 z nich je zcela zdarma (stačí, když na hlavní straně sjedete až dolů k odkazu Free comics). Poněkud otravná je nutná registrace – a to i přesto, když chcete číst jen komiksy, které jsou zdarma. Na druhou stranu trvá sotva minutu. Samotné prohlížení je pak jednoduchost sama a dokonce můžete i měnit způsob prohlížení – buď náhled na celou stránku nebo necháte aplikaci, aby se inteligentně přesouvala po jednotlivých panelech.

Comics by comixology (2)

Za samotnou aplikaci pak také nemusíte utratit ani korunu, takže ji můžete ihned vyzkoušet. Litovat rozhodně nebudete.

Comics & Manga by Comixology
Comics & Manga by Comixology

Jak vidno, obrázkové čtení má své pevné kořeny především v anglicky a japonsky hovořících zemích – proto se na Google Play hojně vyskytují aplikace, skrz které si můžete zakoupit i čistě historické sešity a doplnit si vzdělání o minulosti jednotlivých superhrdinů. Docela mě mrzí, že se mi nepodařilo natrefit ani na aplikaci (či e-shop), kde bych si mohl legálně zakoupit třeba Rychlé šípy nebo díla Káji Saudka. Možná jsou ale třeba aplikace od Newslab takovou první vlaštovkou a nakonec se třeba dočkáme i Zemanova: „Já jsem byl v koncentráku, a tam…“

Jan Olejník
O Autorovi - Jan Olejník

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)