Runtastic Pedometer: udělejte ze svého telefonu krokoměr!

runtastic_pedometer_ico

Aplikace, jako je Runtastic Pedometer, z vás může udělat člověka, který se raději vydá do patra pěšky po schodech, než aby jel výtahem. Zkuste splnit denní limit 10 000 kroků a prospějte tak svému zdraví!

Člověk by prý měl denně ujít alespoň deset tisíc kroků. Jak jste na tom vy? Ať už chodíte pěšky do/z práce, jste aktivními turisty, nebo preferujete nordic walking, zlepšujete tím svůj celkový zdravotní stav a fyzickou kondici. Chcete mít přehled o svých sportovních výkonech? Kromě mnoha aplikací, využívajících GPS, je v Obchodě Play také řada programů, počítajících ušlé kroky. Jejich výhodou je výrazně nižší energetická náročnost (GPS i při úsporném používání značně vyčerpává baterii) a fungování i v místech, kde není signál GPS, což oceníte především pohybujete-li se v uzavřených prostorech. Oblíbeným krokoměrem je Runtastic Pedometer, který počítá každý ušlý krok, takže budete mít přehled o svých výkonech a pomůže vám dosáhnout vašich cílů cvičení.

Runtastic Pedometer: udělejte ze svého telefonu krokoměr! Runtastic Pedometer: udělejte ze svého telefonu krokoměr!

Co Runtastic Pedometer slibuje?

Podívejme se na seznam funkcí a vlastností, které autoři programu vyzdvihují v Obchodě Play:

  • Automaticky zaznamenává všechny vaše kroky.
  • Pracuje kdekoliv: v kapse kalhot nebo bundy, v dlani, ve sportovní tašce nebo kabelce.
  • Výpočet rychlosti.
  • Odvozuje ušlou vzdálenost (v mílích nebo kilometrech).
  • Výpočet krokové frekvence.
  • Možnost prohlížení posledních pěti pěších aktivit v telefonu.
  • Podělte se o své fitness aktivity na sociálních sítích, jako je Google+, Facebook a Twitter.
  • Integrace s účtem MyFitnessPal, spojujícím výsledky z dalších aplikací Runtastic.
  • Kompatibilní s Runtastic.com, kde budete moci spravovat všechna vaše data.
  • Uživatelé mohou také uložit údaje, jako jsou hmotnost a výška pro přesné počítání kalorií.

Jak Runtastic Pedometer funguje v praxi?

Aplikace po svém prvním spuštění nabídne tři možnosti přihlášení: skrze účet Google, Facebook, nebo účtem Runtastic. V posledním případě nabízí pod tlačítkem Join Now také možnost založení nového účtu. Pokud nechcete, přihlašovat se nemusíte – pro takové případy je v dolní části obrazovky tlačítko Připomenout později.

Aplikace nabízí tři způsoby přihlášení Aplikace nabízí tři způsoby přihlášení

My jsme vyzkoušeli registraci skrze Runtastic – aplikace po nás chtěla vědět:

  • Jméno
  • Příjmení
  • E-mailovou adresu
  • Datum narození
  • Heslo

Poté jsme se již dostali do prostředí aplikace, které doslova hraje všemi barvami.

Základní obrazovka se skládá z těchto sekcí:

  • Fialový panel s odkazem na placenou verzi Pro, tlačítkem pro spuštění hudebního přehrávače (spouští výchozí systémový přehrávač, tj. nedisponuje vlastním, což je trochu škoda) a nabídkou, obsahující jedinou položku, a to vstup do nastavení.
  • Největší – bílou – část zabírají informace o probíhajícím tréninku – zobrazen je počet kroků, doba trvání měření, průměrná rychlost, ušlá vzdálenost, počet spálených kalorií a kroková frekvence. V dolní polovině je pak graficky zobrazováno, jak se blížíte ke svému dennímu cíli.
  • Zeleným tlačítkem Začátek tréninku spouštíte měření. Od tohoto momentu program zaznamenává počet kroků a odvozuje z něj další veličiny. Před prvním měřením ale doporučujeme projít nastavení, zejména změřit délku kroku a zadat výšku a hmotnost.

Informace o probíhajícím tréninku Informace o probíhajícím tréninku

Na obrazovce vlevo najdete historii zaznamenaných aktivit, a to jak souhrn (počet kroků, počet relací, celková vzdálenost, celková doba trvání), tak i jednotlivá měření (v tomto případě jsou k dispozici údaje o datu, času, době trvání, počtu kroků, vzdálenosti, průměrném tempu a průměrné rychlosti; na dalších obrazovkách pak jsou uživatelem vyplněné hodnoty o pocitu, povrchu, počasí a teplotě, ve verzi Pro pak i údaje o „frekvenčních zónách“).

Frekvenční zóny (jen ve verzi Pro) Frekvenční zóny (jen ve verzi Pro)

Dvě obrazovky vpravo pak slouží primárně k představení placené verze Pro a dalších aplikací značky Runtastic.

Představení placené verze Pro Představení placené verze Pro

Představení dalších aplikací Představení dalších aplikací

Možnosti nastavení

Sekce pro nastavení aplikace působí na první pohled lehce chaoticky, neboť snaha o maximální zjednodušení trochu ubrala na přehlednosti.

To hlavní ale najdete pod položkou Všeobecná nastavení, kde lze zvolit jednotky měření (metrické nebo imperiální) a především délku kroku. Délku doporučujeme měřit na delším úseku a na rovině – pro co nejvyšší přesnost průměrujte hodnotu například deseti kroků. Položka Count starts after … steps určuje, po kolika krocích (respektive otřesech telefonu) aplikace začne měřit.

Pokud se vám zdá, že telefon neměří správně – například zaznamenává i jemnější otřesy, nebo naopak neregistruje některé kroky – pak bude nejvhodnější navštívit sekci Sensitivity, kde lze vybrat jednu z pěti úrovní citlivosti senzorů.

Pro účely třídění rychlosti chůze do jedné z pěti kategorií (funguje jen v placené verzi) je tu sekce Step frequency zones, kde pomocí táhel jednoduše nastavíte rozdělení rychlosti chůze na velmi pomalou, pomalou, střední, rychlou a velmi rychlou.

Třídění rychlosti do kategorií Třídění rychlosti do kategorií

Protože některá zařízení neumí detekovat pohyb v okamžiku, kdy je zhasnutá obrazovka, je možné přepínačem Keep screen on vynutit její permanentní svícení. Je pochopitelné, že v tomto režimu výrazně stoupne spotřeba elektrické energie (displej je jednoznačně jedním z největších „žroutů“), což zkrátí životnost na jedno nabití cca na jednu čtvrtinu normální délky, často i více.

O své sportovní úspěchy se můžete podělit se svými kamarády na sociálních sítích. Aplikace podporuje Google+, kam je ovšem příspěvky nutné odeslat ručně, a Facebook i Twitter, kam umí posílat stavy automaticky. Nastavení účtů sociálních sítí najdete v sekci Účet sociální sítě.

Jak jste se mohli dočíst kapitole Co Runtastic Pedometer slibuje?, aplikace podporuje spolupráci s webem MyFitnessPal. Tuto možnost najdete pod položkou Připojit k MyFitnessPal účtu.

Nabídka Uživatelská data poskytuje možnost změny zadaných osobních informací, jako jsou jméno, pohlaví, země a narozeniny. Pro přesný výpočet kalorií zde dále můžete zadat výšku a hmotnost.

Další položky nastavení již nejsou natolik podstatné – je tu například odkaz do online obchodu, kde můžete pořídit sportovní vybavení, odhlásit se od účtu, vložit promo kód, pozvat přátele, ohodnotit aplikaci v Obchodě Play, nebo poslat zpětnou vazbu vývojářům.

Počítáme kroky

Po klepnutí na tlačítko Začátek tréninku aplikace přejde do režimu měření, což poznáte podle změny zeleného tlačítka na šedivé s možnostmi Pauza a Stop. Aby se předešlo nechtěnému stisku, je tu ještě ikona zámku, kterou je nutné stisknout jako první. Teprve poté, co se tlačítka podbarví, je možné pozastavit nebo ukončit trénink.

Aplikace v režimu probíhajícího měření Aplikace v režimu probíhajícího měření

Aplikace v režimu ukončení/pozastavení Aplikace v režimu ukončení/pozastavení

Runtastic Pedometer je dostupný přes oznamovací lištu Runtastic Pedometer je dostupný přes oznamovací lištu

Aplikaci lze například tlačítkem Domů odsunout na pozadí – v takovém případě se k ní můžete vrátit přes ikonu v oznamovací oblasti, kde můžete průběžně kontrolovat počet naměřených kroků a z nich vypočtenou vzdálenost.

Po ukončení aktivity budete požádáni o její hodnocení – konkrétně budete moci zadat:

  • Průměrnou a maximální tepovou frekvenci.
  • Váš pocit.
  • Typ povrchu.
  • Počasí.
  • Teplotu vzduchu.
  • Poznámku.

V dalším kroku zvolíte, kam chcete informaci o aktivitě odeslat – kromě serveru Runtastic.com můžete informace vystavit na sociální sítě a/nebo e-mailem.

Zadání informací o průběhu cvičení Zadání informací o průběhu cvičení

Sdílení informací o aktivitě Sdílení informací o aktivitě

Později si můžete prohlížet jednotlivé tréninky a téměř všechny naměřené parametry. Slovo „téměř“ používáme záměrně, protože některé hodnoty jsou dostupné pouze v placené verzi Pro – jmenovitě průměrná frekvence kroků, množství spálených kalorií a graf „frekvenčních zón“, vyjadřující poměr pěti různých rychlostí chůze. Dodejme, že placená verze přijde na necelých padesát korun.

Co nabízí web Runtastic.com?

Jestliže odesíláte výsledky svých tréninků na web Runtastic.com, můžete se na stránky přihlásit skrze účet Google+, Facebook, nebo jménem (respektive e-mailem) a heslem. Zde můžete sledovat veškeré své aktivity, naměřené a zadané skrze aplikace této značky. Více než tisíc slov v tomto případě napoví obrázky, pořízené po přihlášení.

Motivujícím faktorem může být spojení s přáteli, se kterými pak můžete vzájemně porovnávat své sportovní úspěchy. Kamarády můžete nechat vyhledat ve svém adresáři Google a/nebo na Facebooku, nicméně v našem případě jsme nebyli úspěšní.

Zdarma, nebo zaplatit?

Jak již v recenzi několikrát zaznělo, aplikace Runtastic Pedometer existuje ve dvou verzích: zdarma a placené Pro za necelých 50 Kč. Pro většinu účelů naprosto vystačíte s bezplatnou aplikací, nicméně pokud vás vaše pohybové aktivity zajímají více do hloubky, možná ještě rádi sáhnete do virtuální peněženky. Co za své peníze dostanete?

  • Odstranění poměrně častých a dotěrných reklam.
  • Aktuální počasí.
  • Neomezený počet relací.
  • Další parametry, jako jsou spálené kalorie, průměrná kroková frekvence a „frekvenční zóny“.
Placená verze Pro přijde na 50 Kč Placená verze Pro přijde na 50 Kč

Resumé

Runtastic Pedometer zaujal především jednoduchým a snadno pochopitelným uživatelským rozhraním. Jeho ovládání nepostrádá logiku a nebudete potřebovat mnoho času k tomu, abyste věděli „kam sáhnout“. Program funguje tak, jak bychom od krokoměru očekávali, nicméně pokud byste narazili na problém s počítáním kroků, zpravidla ho vyřešíte nastavením citlivosti senzorů. Výstupy jsou dostatečné – ve verzi zdarma budete na konci cvičení/chůze vědět počet ušlých kroků, čas, vzdálenost, průměrné tempo a rychlost. U placené verze navíc dostanete i informace o průměrné krokové frekvenci a počtu spálených kalorií. Více údajů patrně žádný krokoměr, nevyužívající polohovacích služeb (GPS apod.), ani nemůže poskytnout.

Proti obdobným „fitness aplikacím“ nám asi nejvíce chybělo hlasové koučování, ideálně propojené s vlastním přehrávačem hudby, do jehož produkce virtuální trenér vstupuje svými pokyny a informacemi. Místy jsme také narazili na nepřeložené výrazy, nicméně nebylo to časté.

Aplikaci Runtastic Pedometer si dosud stáhl více než milion uživatelů a v Obchodě Play má průměrnou známku 4,2. Instalační balíček velký 7,4 MB můžete použít na telefonech a tabletech s Androidem 2.2 a vyšším.

Spokojený uživatel Václav Adamec ke svému hodnocení napsal komentář: „S aplikací jsem spokojený, využívám pravidelně, nežere moc baterku a pěkně vypadá, pro „statistikomily“ ideální :)“ Podobně to vidí i Štěpán Slíž: „Free verze dělá, co potřebuji. Jednoduché a praktické. Výborné je plánování a množství přehledů na webu, kde je možnost i nastavení tréninků nebo plánování tras s Google Mapami.“

Runtastic Pedometer Step Counter
Runtastic Pedometer Step Counter
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (13)