Rozložení Androidu na trhu: Marshmallow upevňuje pozici

Marshmallow-vs – náhleďák

Éra Androida ve verzi 6.0 zaznamenala nesmírně pomalý nástup, na což asi nemusíme nijak zvlášť poukazovat. Víte o tom své především vy, uživatelé smartphonů, jejichž valná většina ještě stále čeká na update nebo se ho dočkala teprve velmi nedávno. Díky takto pomalému nástupu nové verze se opět obnovilo téma roztříštěnosti platformy a diskuse na téma, zda je to velmi vážný problém, či nikoli. Nicméně měsíc březen znamenal pro verzi Marshmallow dosud největší skok v procentuálním rozložení verzí systému na trhu. Může za to snad uvedení nových vlajkových lodí, v čele se Samsungem Galaxy S7?

Verze androida v procentech za březen - Marshmallow válí

Minulý měsíc jsme vás informovali o tom, že Android 6.0 Marshmallow zastává pouze 2,3 % mezi Androidími smartphony, zatímco Android ve verzích 5.0 a 5.1 Lollipop konečně dosáhl největšího zastoupení vůbec. K dnešnímu dni ale dosáhl Android 6.0 Marshmallow dvojnásobku své hodnoty, tedy 4,6% zastoupení. To číslo se stále zdá poměrně malé, ale vzhledem k tomu,  jak velmi pomalý byl nástup této verze až dosud, je toto obrovský skok dopředu.

Nyní jsme se vůbec poprvé dostali do bodu, kdy jediná verze systému, která zažívá procentuální nárůst zastoupení, je právě ta nejnovější, tedy opravdu Android 6.0 Marshmallow. Všechny starší verze (s výjimkou samotné verze 5.1, která si o dvě desetiny procenta polepšila) zaznamenaly propad a jsou tedy pomalu na ústupu. Otázkou je, zda tento trend potrvá. A také co je jeho příčinou.

sony_xperia_marshmallow_ico

Co nakoplo Marshmallow?

Ano, je pravděpodobné, že velkou roli v tomto skoku má uvedení na trh nových vlajkových lodí některých výrobců. Dalším pravděpodobným důvodem je fakt, že update na nový Android dostala v březnu například série smartphonů Samsung Galaxy S6, která má na světě nemalé zastoupení (v různých variantách).

Některé spekulace naznačují, že Google přišel na způsob, jak nástup nových verzí urychlit. Podle některých názorů by tomu mělo pomoci dřívější uvedení nové verze Androida (N), který bude díky posunutí termínu představení na léto uveden například před veletrhem IFA, na němž spousta výrobců představuje své „předvánoční“ modely.

Zdroj: AA.

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (1)