Rochard – akčně-logická plošinovka z Playstation 3, konzolová kvalita na androidu

rochard main

Plošinovky na počítačích a konzolích nepatří mezi mainstream a nejsou moc hrané. Proto se jejich vývoj vydal trošku jiným směrem. Zatímco velké společnosti je spíše ignorují, vytvářejí je tedy menší nezávislí vývojáři a aby se takovéto hry prosadily, musí přijít s parádními nápady, chytlavým příběhem a mnohdy i smyslem pro humor. Jsme velmi rádi, že tyhle hry se portují na Android, protože u počítačů bychom si jich nevšimli a na mobilních zařízeních se z nich stávají trháky. Jako poslední příklad, co můžeme uvést, byla plošinovka The Cave, která nám vyrazila dech. Dnes zde máme další povedený kousek, plný klišé, humoru, akce a dokonce i nápadů. Jedná se o plošinovku Rochard od studia Recoil Games. S touto hrou jste se již mohli setkat na PS3 a později i PC. Momentálně je dostupná i na Android, ale zatím s Tegra 4 exkluzivitou.

Rochard – Trailer

Rochard - Trailer

Příběh a postavy

Ve hře se ocitnete v roli Johna Rocharda, vesmírného těžaře, který pracuje pro obrovskou společnost Skyrig. Johnova práce je těžit vzácné palivo a minerály z asteroidů, bohužel v posledních čtyřech letech se jemu a jeho týmu nepodařilo najít pořádný zdroj surovin a tak mu na krk dýchá jeho šéf. V momentě kdy Johnovi hrozí vyhození, najde obrovské naleziště, které skrývá mnohem více než jen suroviny. Tímto se spouští série událostí, kdy se John a celý jeho tým bude muset postavit zradě a nebezpečí tváří v tvář. John nepředstavuje klasického hrdinu, ale spíše správňáckého chlapíka co se s ničím nepáře a nevadí mu ulevit si sprostě. Vzhledem připomíná typického dělníka se svalnatými pažemi a velkým pivním pupkem, na který by pomalu potřeboval kolečka. Postavy ve hře jsou velmi charismatické a jsou perfektně namluvené, obzvláště John se svým drsným chraplákem a hláškami nám místy připomínal legendárního Duke Nuke.

Rochard - John

Hratelnost

S Johnem se ocitnete v několika lokacích, ale vždy bude vaším úkolem vyřešit nějaké logické situace nebo se prostřílet skrze bandu nepřátel. V ruce máte hlavní zbraň připomínající gravity gun, se kterým jsme se mohli setkat již v několika hrách dříve, např.:  Portal, či Half Life 2. S touto zbraní budete řešit převážně logické situace typu přenášení beden, otevírání poklopu, přepojování energetických obvodů a mnoho dalších. Prostředí kolem sebe můžete pomocí gravitační zbraně využít také k obraně či útoku. Protivníků se můžete zbavit trefným hodem bedny na hlavu, nebo odrážením jejich laserových střel. Vhodnější pro boj je ale druhá zbraň se jménem Rock Blaster, která střílí červený devastující laser. Z obou zbraní poté můžete vystřelovat také granátky, které rozpráší nepřítele, nebo vám pomohou v určitých logických situacích. Menším problémem Rochardu je to, že je zde někdy až moc střelných soubojů, které hře příliš nesedí, ale hodily by se spíše jen jako zpestření.

Rochard - střelba

Dále ve hře ovládáte parádní vlastnost a to gravitaci celého prostředí. Gravitaci totiž můžete libovolně vypínat a zapínat, čímž se nabízí spousta dalších možností. Díky vypnutí gravitace budete moci provádět obří skoky, manipulovat s těžšími předměty než normálně, házet předměty dále, či je využívat k odrazu ve vzduchu. Pokud totiž za letu vystřelíte nějaký objekt gravitační pistolí, zpětný ráz může váš skok prodloužit nebo změnit jeho směr.

Rochard - chodby

Rochard - strip klub

Logické situace ve hře nejsou příliš složité a nestane se vám, že byste se zasekli nad nějakou situací zbytečně dlouho, oproti tomu ve střelných soubojích budete někdy umírat až nesmyslně často.

Rochard - manipulace s bednou

Ovládání

K hraní Rochardu potřebujete Tegra 4 procesor, ale ani s ním ještě nemáte vyhráno. Hra má tak komplexní ovládání, že potřebujete i gamepad. Vlastníci konzole nVidia Shield si můžou spokojeně vrnět, protože přesně u takovýchto her se vyplatí ji mít. Pokud nemáte Shield, ale máte Tegru 4, potřebujete ještě dodatečný gamepad. Na gamepadu skutečně využijete všechna tlačítka a joysticky. První analogový joystick slouží pro chůzi, druhý využijete při míření. Tlačítko A slouží ke skoku, B k fyzickému útoku, Y k výměně zbraní a X jako potvrzovací k zapínání přístrojů a výtahů. Šipkou dolů na křížovém ovladači zapínáte baterku. RT slouží k vystřelování granátů, RB pak ke střelbě. LT tlačítko vypíná gravitaci a pomocí LB se hlavní hrdina přikrčí. Většinu tlačítek také různě kombinujete, obzvláště při vypnutí gravitace či manipulace s předměty. Rozhodně oceňujeme plné využití gamepadu u nVidie Shield, či těch přídavných k vašim Android zařízením.

Rochard - změna gravitace

Grafika a zvuk

Jak už jsme na začátku zmiňovali, postavy jsou perfektně namluvené, ale také zvukový doprovod je velmi dobrý. Grafika ve stylu cartoon je oku lahodící a detailní. Také fyzikální model hry je naprosto výborný a v těchto ohledech není hře co vytknout.

Rochard - grafika

Rochard – svěží a originální

Rochard je povedená akčně-logická plošinovka, se kterou vedle rozhodně nešlápnete. S perfektním ovládáním, grafikou, fyzikálním modelem i postavami se staví v pomyslném žebříčku hodně vysoko, na úplný vrchol ale nemá. Příběh sám o sobě není dech beroucí a i když se hra snaží být lehce ironická, tak jsme se zasmáli jen občas. Nicméně akcí a logických hrátek s gravitační pistolí je dostatek a o zábavu je tak postaráno. O svých kvalitách Rochard také přesvědčuje nejrůznějšími získanými oceněními, které si můžete přečíst na Google Play. Rochard je originální, přináší konzolovou kvalitu na Android a díky takovýmto hrám vypadá koupě nVidie Shield, nebo gamepadu, mnohem rozumněji než dříve.

Rochard - gravity

dbe68657de3de555e4c056102e9f9d8c?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(
David Zmuda
O Autorovi - David Zmuda

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)