Rikomagic MK802 IV – nejnadupanější miniPC s Androidem na trhu? [Recenze]

rkm802iv10_ico

Nemáte doma chytrou televizi za několik desítek tisíc a přesto byste rádi využívali její funkce? Nabízejí se vám celkově dvě možnosti. První z nich je zainvestovat do zcela nové televize, druhá koupit relativně malou a levnou krabičku, které se říká mini PC. My se v této recenzi zaměříme právě na druhou možnost – detailně se podíváme na produkt firmy Rikomagic – model MK802 IV. Jedná se v pořadí již o pátou verzi mini PC, která v porovnání se svojí první verzi prošla celou řadou změn. Vyplatí se pořídit si tuto “krabičku” , nebo ne? Je dostatečně výkonná pro vaše potřeby? Jaké jsou její klady a zápory? Na toto vše se podíváme v detailní recenzi tohoto zařízení!

2

V první řadě je potřeba si ujasnit, jestli má mini PC vůbec smysl pořídit. Zařízení se bude hodit zejména tehdy, pokud chcete sledovat filmy ze síťového úložiště, internetu či přímo z vnitřní paměti zařízení na vaší televizi. Ta totiž tyto funkce mnohdy nepodporuje nebo nemá možnost připojení k místní síti. Mnoho televizí dnes také nepodporuje zobrazení titulků přes síťové streamování obrazu, zařízení je nám částečně schopno vyřešit i tento problém. Pokud vám jde o pouhé brouzdání na webových stránkách, telefonování přes Skype a hraní her, tak je možné, že narazíte na zásadní problémy, přes které se mnohdy půjde jen velmi těžko přenést. Na více se ale podíváme dále v recenzi.

Obsah recenze

Obsah balení

Po zakoupení dostanete velmi solidně zabalenou krabičku, za kterou by se nemusel stydět žádný z větších výrobců.

krabicka1 krabicka2

Po otevření narazíte na samotné zařízení, které je chráněno molitanem proti poškození, a stručný manuál v anglickém jazyce.

rkm802iv

Kromě samotného zařízení v krabičce nalezneme krátký HDMI prodlužovací kabel, micro USB napájecí adaptér a USB OTG redukci. Kabely jsou velmi nešikovně složeny a realizace umístění v tomto ohledu působí velmi amatérsky a levně.

prislusenstvi rkm802iv2

Rikomagic MK802 IV rozbalení

Rikomagic MK802 IV rozbalení

Vzhled a dílenské zpracování

Design nejnovějšího kousku vypadá na první pohled zcela stejně, jako tomu bylo u starší verze Rikomagic MK802 IIIS. Jediné rozdíly, kterých bychom si mohli všimnout, jsou pozlacený HDMI konektor a změna loga společnosti. Nicméně i přes nepatrné změny se jedná o nádherně provedený kus hardwaru, za který by se nemusel nikdo stydět. Zcela jistě bude vynikat i ve vašem obývacím pokoji. Změna oproti prvním modelům je znatelná a posunula se jistě k lepšímu.

rkm802iv3 rkm802iv7

Na první pohled působí mini PC velmi bytelně a solidně, po fyzickém kontaktu však zjistíte, že tomu až tak úplně není. Přístroj je pravděpodobně vyráběn z levných plastů, které po dotyku vržou a nepůsobí moc bytelně. Naštěstí se však jedná o zařízení, které není primárně určeno k používání skrze fyzický kontakt. Tento problém tedy nepokládáme za zásadní.

rok802iv8 rkm802iv10

Z pravé strany je ukryt slot na micro SD kartu, která lze použít až do velikosti 32 GB, a micro USB konektor. Ten díky šikovné redukci poslouží jako náhrada klasického USB.

rkm802iv4 rkm802iv5

Na zadní straně se ukrývá druhý micro USB konektor, který však neslouží k připojení příslušenství, ale slouží pro zapojení napájecího konektoru. Kromě napájení zde nalezneme standardní USB 2.0 konektor, například pro připojení bezdrátové myši či klávesnice.

rkm802iv11

Hardware a displej

Celý mini počítač pohání čtyřjadrový procesor, který tepe na frekvenci 1,8 GHz. Toto je oproti předchozím modelům obrovská změna, ty totiž disponovaly pouze dvoujádrovým či jednojadrovým procesorem. Další veliký posun vpřed můžeme spatřit u paměti RAM, která se z 1 GB rozrostla na 2 GB. Při větší zátěži je rozdíl velmi znatelný. Vnitřní úložiště má kapacitu 8 GB a lze rozšířit až o 32 GB micro SD kartu. Velikost úložiště, které je přístupné uživateli, se bohužel pohybuje kolem 2 GB, což opravdu není mnoho. Vše pohání již v tuto chvíli starší verze Android 4.2.2 Jelly Bean.

capture40

Zařízení je uzpůsobeno pro využití na více monitorech či televizích, v nastavení si tak budete moci nastavit rozlišení, které je nejlepší právě pro váš monitor či televizi. To se pohybuje od samotného minima až po Full HD rozlišení, možnosti jsou v tomto ohledu velmi rozsáhlé.

capture38

Specifikace v bodech:

  • Procesor: Rockchip RK3188 quad core Cortex A9 1,8 GHz
  • Grafická karta: Mali-400MP4
  • Paměť RAM: 2GB DDR3
  • Systém: Android 4.1 / 4.2.2 – aktualizace vydána 25. května
  • Vnitřní úložiště: 8 GB flash paměti + micro SD karta (až 32GB)
  • Konektivita: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth
  • Video Codecs: VP8, AVS, MJPEG, RV8/9/10, H.263, H.264, VC-1, MPEG-2, MPEG-4, DIVX
  • Video Container Formats: AVI, RM, RMVB, PMP, FLV, MP4, M4V, VOB, WMV, 3GP, MKV, ASF, 3G2M4V.
  • Audio Codecs/Formats: MP1/2/3, WMA, OGG, AAC, M4A, FLAC, APE, AMR, RA, WAV.
  • USB: 1x USB Host 2.0, 1x micro USB pro napájení, 1x USB OTG

Testy výkonu (benchmarky)

Zařízení prošlo sérií testů, které byly zaměřeny na zjištění výkonu. Těch bylo provedeno vždy několik a výsledek byl zprůměrován. Jak již bývá zvykem, čísla je potřeba brát s nadhledem, jako orientační posouzení výkonu.

quadrant

AnTuTu

3D Mark IS

3D mark EX

Herní výkon

Herní výkon přístroje se pohybuje přibližně kolem dnešního průměru. I přes to si na něm bohužel moc her nezahrajete. Většina her totiž není optimalizována pro nedotykové ovládání. Přes to, že lze zvolit podobný způsob ovládání, jako má Nvidia Shield, tak jednoduše nefunguje. Hry by se musely ovládat pomocí myši a klávesnice, což je velmi nepříjemné a prakticky nepoužitelné. I přes to jsme zkusili několik titulů z obchodu Play, pojďme se podívat jak dopadly.

Dead Trigger

Hra běžela velmi plynule, bohužel ale nešla ovládat skrze telefon ani jiné příslušenství. Dokonce si s ní neporadil ani speciální herní mód v aplikaci pro ovládání.

capture57

N.O.V.A 3

Opět žádný problém s výkonem při hraní hry, ale díky nefunkčnímu ovládání hru nebylo možné hrát.

nova3-2

Virtua Tennis™ Challenge

Hra šla hrát bez jediného zpomalení. I přes to, že lze hra velmi dobře hrát na Nvidia Shield, tak na Rikomagic MK802 IV nejde hrát prakticky vůbec.

capture59 capture61

Připojení k televizi

Připojení k televizi a zapnutí probíhá velmi jednoduše. V tomto ohledu by neměly nastat žádné potíže. Zařízení se začne zapínat okamžitě po zapojení do elektrické zásuvky. Připojení do zásuvky je nezbytné, samotné HDMI k napájení bohužel nestačí. Po úspěšném zapojení a zapnutí se objeví bootovací obrazovka, která potrvá něco kolem jedné minuty. Doba čekání je znatelně delší, než jsme tomu zvyklí u mobilních telefonů a prodlužuje se ruku v ruce s větším počtem aplikací.

boot_screen

Konektivita

Konektivita je velmi rozsáhlá a určitě více než dostatečná k pohodlnému využívání.

HDMI

Asi nejdůležitější propojovací konektor, který slouží pro připojení k televizi. Oproti starším verzím je nyní v pozlacené verzi. Bohužel skrze tento konektor nelze zařízení napájet, pro tento účel je zde zvlášť samostatný kabel do elektrické zásuvky.

Micro USB

Fyzicky jsou přítomny celkově dva konektory, pro volné využití poslouží ale pouze jeden z nich. Ten lze díky šikovné redukci z micro USB na USB použít například pro připojení příslušenství. Druhý konektor slouží pro připojení nabíjecího kabelu.

USB 2.0

Výrobce na nás myslel i v tomto ohledu a do přístroje vměstnal i standardní USB 2.0, který nám poslouží pro připojení vlastního příslušenství. Může se jednat nejen o myš a  klávesnici, ale dokonce i o externí disk či web kameru.

Čtečka micro SD karet

Ne moc velkou vnitřní paměť lze rozšířit až od 32 GB díky přítomnosti šuplíku pro micro SD kartu.

Bluetooth

Slouží například k připojení bezdrátové klávesnice či myši. Možnosti jsou v tomto ohledu velmi rozsáhlé.

Ethernetový kabel

Zařízení umožňuje připojení dokonce i ethernetového kabelu, které se provádí skrze redukci (ethernetový port není fyzicky přítomný).

capture35

Wi-Fi (802.11b/g/n)

Wi-Fi je kapitolou sama pro sebe. Pokud chcete mít internet v televizi, koukat se na videa z YouTube či pouze prohlížet internetové stránky, můžete narazit na velmi těžko řešitelný problém. Síla signálu WiFi je totiž velmi, velmi špatná. Anténa je v zařízení pouze jedna a je tvořena jedním drátkem, který je velmi nešikovně schovaný za HDMI kabel. Zisk zabudované antény je tedy velmi omezen a tam, kde má jiné zařízení velmi dobrý signál, se mini PC k síti WiFi nepřipojí vůbec. Pokud chcete mít dobrý signál, je potřeba nainstalovat WiFi router maximálně do vzdálenosti 4 metrů, a to bez překážek v podobě zdí. Mini PC je také vhodné pomocí prodlužovacího kabelu vyndat před televizi, aby nestínila. Toto je chyba, kterou musíme zařízení velmi vytknout a věřím, že se přes ni mnoho uživatelů nepřenese.

Pokud jste zruční, router máte velmi daleko a přesto chcete nějaký ten signál WiFi poblíž vaší televize zachytit, máme pro vás řešení. Musím však upozornit, že je k němu potřeba veliké zručnosti. Článek najdete zde.

capture52

V průběhu měření byl WiFi router umístěn do jednoho metru od přístroje. I přes to můžete vysledovat značné výchylky u signálu WiFi. U mobilního telefonu jsme naměřili stálý a o mnoho kvalitnější signál.

GPS

GPS v Rikomagic MK802 IV bohužel přítomné není. Nutno podotknout, že primární využití tohoto přístroje nespočívá v navigaci, ale v konzumaci multimédií. Dle našeho názoru se tedy nejedná o zásadní problém. Pokud se vám však absence GPS nelíbí, lze ji částečně nahradit sítí WiFi. Přes tu lze totiž v omezené míře určit vaší polohu.

První spuštění

Po úspěšném nastartování se objeví známá domovská obrazovka z Androidu, která je ale obdařena Launcherem od společnosti Rikomagic. V tuto chvíli je nutné připojit myš přes konektor USB, zařízení totiž nedisponuje žádným ovládacím prvkem a k připojení bezdrátových ovládacích prvků je nejdříve nutné zapnout Bluetooth či WiFi. Drátové příslušenství je v tomto kroku tedy naprosto nezbytná záležitost. Kompatibilita s příslušenstvím je velmi dobrá a mini PC funguje prakticky s jakýmkoliv drátovým/bezdrátovým příslušenství. Omezení najdeme pouze v počtu příslušných portů.

1

Ovládání

Po připojení k síti WiFi či zapnutí Bluetooth zařízení nabízí již rozsáhlejší možnosti ovládání. To je možné uskutečnit jednak pomocí klasické klávesnice a myši, ale také lze použít váš telefon či tablet. Společnost Rikomagic totiž vyvinula speciální aplikaci, která obsahuje veškeré prvky ovládání, které by šlo teoreticky využít.

Screenshot_2013-09-30-15-46-59

První možností ovládání skrze aplikaci v mobilním telefonu je tzv. “Mouse mode“, kde se displej telefonu využívá jako touchpad a ovládání probíhá skrze myš na obrazovce televize. K tomu jsou přidána klasická tlačítka domů, zpět a možnosti.

Screenshot_2013-09-30-15-47-06

Další možností je tzv. “Touch mode“, který je imitací standardního ovládání mobilních telefonů. Tento typ ovládání nám tak umožní scrollovat, přibližovat, oddalovat a klikat. Tyto funkce jsou však obsaženy i v Mouse mode.

Screenshot_2013-09-30-16-41-21

Třetí možností je tzv. “Control“, který nám nabídne funkci televizního ovladače s tím rozdílem, že neobsahuje čísla.

Screenshot_2013-09-30-15-47-12

Poslední styl ovládání potěší zejména hráče, jedná se totiž o možnost “Game“. Ta nám nabídne něco na způsob Game Boye. Bohužel jsme až doposud nenašli jedinou hru, která by šla tímto způsobem ovládání hrát.

capture17 Screenshot_2013-09-30-15-47-24

Ovládání se realizuje skrze WiFi síť, na kterou musí být připojeno jak mini PC, tak váš mobilní telefon. Celá aplikace však obsahuje několik chyb, které z ní mnohdy dělají nepoužitelnou. Při používání telefonu jako touchpad se myš na obrazovce mini PC mnohdy seká a ovládání je tím velmi ztíženo. Druhou věcí je, že mnoho aplikací nepodporuje tento způsob ovládání. Jak si ukážeme dále, tak mohou nastat určité problémy při používání prohlížeče Chrome a mnoha dalších aplikací.

Uživatelské prostředí

Klasická domovská obrazovka vás asi nikterak nepřekvapí, jedná se totiž o starou známou domovskou obrazovku ze systému Android. Ta je obdařena vlastním Launcherem od Rikomagicu, který na nás nezapůsobil zcela odladěným dojmem. Ikony aplikací jsou na můj vkus mnohdy až moc veliké a jsou obdařeny průhledným pozadím. Prostředí obsahuje spodní dock, ve kterém se nacházejí stejné aplikace pro každou domovskou stránku. Launcher bohužel postrádá rozšířené nastavení. Pokud se tedy rozhodneme využívat právě tento Launcher, tak se budeme muset mnohdy spokojit s malým či žádným uživatelským přizpůsobením.

Možnost vlastního přizpůsobení domovské obrazovky je prakticky nulová, proto jsme hned na začátku sáhli po řešení třetích stran, které tyto problémy snadno vyřeší. Možnosti jsou v tomto ohledu velmi rozsáhlé.

1 2 3 capture16

Nastavení

Nastavení disponuje tabletovým rozhraním, nic překvapivého tedy nehledejme. Navíc je zde přítomno několik možností. Najdeme mezi nimi možnost Ethernet, která nabízí připojení k síti skrze redukci a klasický síťový kabel. Další možností navíc je funkce “Display”, která nám dovolí nastavit rozlišení, zobrazení je tedy možné upravit dle aktuálně používané televize. V ostatních možnostech se nikterak neliší od nastavení klasického systému Android.

capture36 capture42

Systém Android

Systém Android je dodávám ve dvou verzích. Zařízení je možno zakoupit se systémem Android Jelly Bean 4.1 a 4.2.2. Aktualizace je dostupná skrze Rikomagic update či webové stránky společnosti. Jak si však později ukážeme, není vždy nejlepší mít tu nejnovější verzi systému.

capture44 capture46

Nová verze Android 4.2.2 Jelly Bean obsahuje mnoho chyb, které brání v praktickém využití zařízení. Po aktualizaci se velmi zhoršila síla signálu WiFi, a to až o plných 50%! Další chybou je nemožnost využití služeb jako jsou Skype a Netflix. Detailněji se na problémy podíváme později.

Výhodou je, že sám výrobce prodává již předem rootnuté kousky, v tomto ohledu není tedy nutné cokoliv řešit.

Softwarová výbava

Zařízení nedisponuje velkým množstvím předem nainstalovaných aplikací. Dostupný je základní webový prohlížeč, Google Play, ES File Explorer, kterému alternuje file manager Explorer od společnosti Rikomagic. Dále zde nalezneme eHomeMediaCenter, přehrávač videa, hudby a to je pro začátek vše. Ostatní aplikace je potřeba doinstalovat z Obchodu Play.

ES File Explorer

Jeden ze dvou základních prohlížečů souborů. Není mu co vytknout, ovládání je velmi jednoduché a intuitivní. Díky předem rootnutému zařízení máte přístup do celého souborového systému.

capture29

Explorer

Druhý ze základních prohlížečů, opět lze velmi intuitivně ovládat a není mu co vytknout.

5

Multimédia

Multimédia jsou zcela jistě ten hlavní důvod, proč pravděpodobně uvažujete o zakoupení tohoto zařízení. Mnohdy může vyřešit problémy s přehráváním videa v televizi ze síťového úložiště, a to včetně titulků v obraze, které na televizi velmi často nefungují.

Přehrávání videí

Jak už to bývá u většiny nově zakoupených zařízení, zabudovaný přehrávač si s mnoha filmy a videi neporadí, a pokud ano, tak ne tak, jak by bylo potřeba. Řešení ve většině případů spočívá ve stažení jiného přehrávače z obchodu Play, kde jsou možnosti velmi rozsáhlé. V naší recenzi jsem vyzkoušeli hned několik přehrávačů: základní přehrávače, MX Player, BS Player a VLC Player. U všech zmíněných jsme se však dočkali nepříjemného překvapení.

eHomeMediaCenter

Jedná se o základní aplikaci, která je předinstalována přímo od výrobce. Má na starosti obsluhu vašeho multimediálního obsahu, ať už se nachází v paměti zařízení či v síťovém úložišti. Bohužel mnohdy nastane problém při přehrávání videa. Některý film zvládne bez problémů, jiný se mírně kouše, další zase nepřehraje vůbec.

capture9 capture11 capture12 capture14

YouTube

Jedna z nejužitečnějších aplikací, která funguje bez jakéhokoliv problému. Díky této aplikaci si budete moci pustit jakékoliv video ze serveru YouTube.

Zhodnocení přehrávání videa

Video jsme zkoušeli v základním přehrávači a v přehrávačích třetích stran. Bylo přehráváno jednak z vnitřní paměti zařízení, tak i ze síťového úložiště. Výsledný dojem byl jednoznačně lepší při přehrávání z vnitřního úložiště. Při přehrávání ze síťového serveru jsme se setkali s velmi častými problémy, zejména v oblasti dekódování videa. I přes velmi vysokou rychlost sítě jsme se setkali s trháním či mírným zpomalením videa a zaostáváním zvuku za obrazem. Tento problém se nám doposud nepodařilo vyřešit, u jednoho filmu pomohl přehrávači naservírovat jiný kodek, u jiného nepomohlo nic. Nutno podotknout, že na ostatních mobilních zařízeních nebyl problém přehrát stejný film v jakékoliv kvalitě.

Video z vnitřního úložiště šlo přehrát bez sebemenších problémů, vše fungovalo naprosto korektně.

Při přehrávání filmů se zařízení dokáže velmi zahřát, nedoporučujeme tedy umístění v uzavřeném prostoru.

capture13

Přehrávání hudby

Zařízení nemusí sloužit pouze pro přehrávání videí, lze samozřejmé využít i k poslechu hudby na vaší televizi, která má mnohdy lepší reproduktory než počítač. K poslechu hudby je v základu použita aplikace Hudba, která se používá pro přehrávání muziky nejen z vnitřního úložiště. K poslechu je však možné použít i výše zmíněný eHomeMediaCenter, který je komplexním řešením ke konzumaci jakéhokoliv multimediálního obsahu. Při přehrávání hudby jsme se nesetkali s jediným problémem. Výsledný zvuk byl velmi kvalitní.

capture15 capture10

Funkce, chyby a jiné využití

Hlavní smysl testovaného přístroje je bezesporu přehrávání hudby a videí, ale Mini PC zvládne také další činnosti. Mnohdy totiž při jiném využití narazíte až na úsměvné problémy, které dokážou pěkně potrápit a mnohdy i vytočit.

Netflix

Jste předplatitelé americké služby Netflix a chtěli byste seriály a filmy sledovat ve vaší televizi? Nápad je to vskutku nepřekonatelný, jeho realizace je ovšem horší. Pokud dostanete zařízení se systémem Android 4.1, žádné problémy nečekejte. Pokud máte zařízení aktualizované na Android 4.2.2, realizace bude již o něco horší.

Po zapnutí videa v aplikaci Netflix bude obraz velmi zdeformovaný a téměř nekoukatelný. Mnoho uživatelů na internetu radí stáhnout speciální verzi Netflix Black, bohužel ani toto problém nevyřeší. Pro ničím nerušený prožitek z videa je nutno stáhnout speciální aplikaci Xposed Installer a XposedCM10-10.1 Netflix Hack. Začneme tedy stáhnutím instalačního balíčku Xposed Installer zde. Po nainstalování a spuštění aplikace klikneme na tlačítko Install/Update, které aplikaci správně nakonfiguruje. Poté nainstalujeme modul pro správnou funkčnost Netflixu, který je potřeba aktivovat z aplikace Xposed Installer. Zařízení je nutné restartovat a hle – vše funguje jak má.

capture48

Poznámka: k celému procesu je nutné nainstalovat aplikaci SuperSU z obchodu Play. Pro správnou funkčnost Netflixu v ČR si také můžete přečíst náš článek o aplikaci Hola Unblocker.

SuperSU
Chainfire
VerzeJuly 29, 2013
Velikostdle zařízení


Zdarma

Skype

Snad není potřeba představovat jednu z nejznámějších a nejpoužívanějších aplikací pro internetové volání a psaní zpráv. Pokud chcete uskutečnit hovor z vaší televize, překvapivě opět narazíte na problém. Uživateli můžete bez problému zavolat, dokonce televize i vyzvání. Po přijmutí druhou stranou se ale hovor ukončí s chybovou hláškou. Problém neřeší ani připojení externího mikrofonu s webkamerou. Na systému Android 4.1 problémy zaznamenány nebyly. Psaní textových zpráv je stále možné bez jakéhokoliv problému.

Prohlížeč Chrome

Používání webového prohlížeče v televizi nezní jako špatný nápad. Realizace není žádný problém, pokud nezačnete používat ovládání skrze aplikaci na vašem mobilním telefonu. Po spuštění prohlížeče zjistíte, že se není možné pohybovat po obrazovce nahoru a dolů. Tento problém vyřeší přepnutí ovládacího módu v aplikaci na “control” a využití televizních šipek pro scrollování. Druhý problém se objeví ve chvíli, kdy budete chtít kliknout na jakýkoliv odkaz. Místo otevření daného odkazu se ukáže vyskakovací menu, které nabídne několik možností včetně otevření v novém okně. Tyto problémy byly zaznamenány pouze u prohlížeče Chrome, v jiných prohlížečích se nevyskytují.

capture54

Kdy, kde a za kolik?

Aktuální cena: 2 199 Kč zdroj: heureka.cz

Resumé

Bez debat se jedná o nejlepší možnost, jak udělat televizi chytřejší za pár kaček. Jak už to bývá, zařízení má své plusy i mínusy. Velmi záleží na účelu, ke kterému plánujete zařízení využívat. Pokud se jedná o sledování filmů, poslouchání hudby a občasného brouzdání na internetových stránkách, tak se jedná o bezkonkurenční volbu. Pokud ho však kupujete za účelem hraní her, tak zde nepochodíte.

Systém Android byl navržen pro dotyková zařízení a je to znát. Společnost Rikomagic vydala vlastní aplikaci, která slouží pro ovládání tohoto mini PC skrze mobilní telefon. V té se snaží nedostatky ovládání řešit. Ne vždy se to ale povede a během recenze jsme si nebyli schopni zahrát jedinou hru. Ne kvůli výkonu, ale kvůli špatné optimalizaci her pro nedotyková zařízení.

Zařízení obsahuje také několik zásadních chyb, které se s ním táhnou již od první verze. Mám na mysli samozřejmé signál WiFi, který je opět velmi špatný. Kvůli tomu je nutné mít nainstalovaný router maximálně ve vzdálenosti několika metrů a nejlépe bez jakýchkoliv překážek. Tento problém může částečně vyřešit podpora síťového kabelu.

Pokud plánujete využívat aplikace jako je Netflix či Skype, tak narazíte na další problém. Ke správné funkčnosti je totiž potřeba nejdříve učinit několik kroků. Kvůli těmto problémům si bude potřeba s přístrojem trochu “pohrát” a nastavit si ho zcela podle sebe.

Abychom nepsali pouze o chybách, tak je nutno zmínit, že se jedná o zcela nejlepší možnost, jak dostat systém Android do vaší televize. Při použití v oblasti multimédií se většinou s těmito problémy ani nesetkáte.

Za cenu něco málo přes 2000 Kč lze MK802 IV zcela jistě doporučit. I tak ho ovšem více ocení uživatelé, kterým nevadí si s problémy “vyhrát” a vyřešit je vlastní silou.

Klady

+ Možnost vytvoření chytřejší televize

+ Možnost titulků přes DLNA

+ Výkonný procesor

+ Hezký design

+ Cena

Zápory

– Sekání myši při ovládání telefonem

– Velmi slabý signál WiFi

– Netflix

– Hraní her

– Zahřívání

David Mysliveček
O Autorovi - David Mysliveček

David je již od mala fanouškem nových technologií. Začátky s telefony se nesly v duchu iPhone 3G. Po představení Galaxy S3 si však našel cestu… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (44)