Restart systému přibude v nabídce vypnutí v příští verzi Androidu

restart_systemu_ico

Dlouhých osm let žádají uživatelé po Googlu, aby přes nabídku vypnutí bylo možné provést i restart systému. Vyhověla jim řada velkých výrobců včetně Samsungu, Sony nebo LG. Možnost restartovat systém (často i s volbou restartu do konzole pro obnovu) implementovali také mnozí tvůrci alternativních ROMek. Vyhledávací gigant ale sveřepě odolával – zařízení s čistým Androidem bylo možné pouze vypnout.

Restart systému míří do čistého Androidu

Podle posledních zpráv však můžeme čekat změnu. V telefonech Pixel, jejichž představení je plánováno na 4. října, má totiž v nabídce vypnutí figurovat i možnost restartu. Informace je dávána do souvislosti s připravovaným vydáním aktualizované verze Androidu s číslem 7.1, jež by měla přijít společně s novými smartphony Google. Server Android Police má dokonce k dispozici snímek z beta verze Androidu 7.1, jehož pravost prý potvrdil, na kterém je v nabídce kromě tradiční možnosti „Power Off“ také možnost „Restart.“

Nabídka vypnutí obsahuje volbu pro restart systému (Zdroj: Android Police) Nabídka vypnutí obsahuje volbu pro restart systému (Zdroj: Android Police)

Ve hře je ale i možnost, že ve stabilním sestavení nakonec restart systému tak snadno dostupný nebude. Může se jednat o způsob, jak ulehčit život testerům a vývojářům, a tato možnost bude ve finální verzi odstraněna. Byla by to ale škoda, protože se jedná o často žádanou funkci.

Dočkají se tlačítka pro restart systému také majitelé současných telefonů Nexus? V případě modelů, jež dostanou update na Android 7.1, velmi pravděpodobně ano. Není žádný důvod, pokud bude tato možnost implementována v Pixelech, aby nebyla dostupná pro Nexusy. Android sám o sobě příkaz pro reboot obsahuje, takže jde jen o to integrovat ho do uživatelského rozhraní.

Pokud máte v nabídce vypnutí možnost restartovat zařízení, používáte ji? A pokud ji naopak nemáte, chybí vám? Podělte se o své zkušenosti, názory a postřehy v diskuzi pod článkem!

Zdroje: androidpolice.com, gsmarena.com, 9to5google.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (17)