Recenze: Vodafone 945 aneb Nástupce legendy

Pod displejem najdeme tři hardwarová tlačítka

Zevrubná recenze Vodafonu 945, ve které se dozvíte nejen jeho klady a nedostatky, ale také zda překonal svého předchůdce.

Telefon Vodafone 845 doslova rozvířil v té době poněkud stojaté vody chytrých telefonů s operačním systémem Android. Za cenu lehce převyšující 3,5 tisíce korun si tento model mnozí kupovali právě z důvodu, že si za slušné peníze vyzkoušejí operační systém se zeleným robotem ve znaku. Nutno uznat, že Vodafone 845 předvedl s ohledem na vydanou částku poměrně mnoho muziky. Od Vodafonu 945 se pak čekalo, že se stane nástupcem, který přinese větší a k tomu i kapacitní displej, rychlejší procesor a větší operační paměť. Zda a v čem se tomuto modelu podařilo překonat dnes již takřka legendární smartphone, to se dozvíte v podrobném testu.

Obsah balení

Telefon je dodáván v poměrně velkorysé papírové krabičce. V ní dále najdete sluchátka – jedná se o klasické pecky, zakončené na druhém konci standardním 3,5mm jackem, kterým hned na začátek dáme mínus za chybějící molitany. Bohužel Vodafone 945 není ani zdaleka jediným telefonem, jehož výrobce patrně žije v představě, že tvrdý plast sedne každému uživateli bez problémů do ucha. Přijetí hovoru se sluchátky v uších pak znesnadňuje chybějící tlačítko na přívodním kabelu, stejně tak regulaci hlasitosti je možné provádět výhradně na telefonu. Kvalita zvuku je uspokojivá, zejména středy jsou poměrně pěkně prokreslené, výšky jsou lehce zkreslené, basy, vzhledem k tomu, že mluvíme o levných špuntech, nejsou subjektivně úplně špatné. Příznivcům tvrdších žánrů a taneční hudby patrně nebude vyhovovat nízká maximální hlasitost.

Dále se v balení nachází cestovní nabíječka, tentokrát v celistvém provedení. Pro připojení k počítači je přiložen běžný kabel s USB/microUSB konektory. Škoda, že výrobce nepoužil praktičtější systém, sestávající ze samostatného zásuvkového trafa a USB kabelu. Takto musíte na cesty vozit kabely dva.

V krabičce najdete ještě záruční list, příručku pro rychlý start (28 stránek), 130stránkový návod v češtině a leták se stručným představením aplikace Sandisk Media Manager, jež je jako bonus připravena k instalaci na paměťové kartě.

Baterie byla v našem případě již nainstalována v telefonu, nicméně s velkou pravděpodobností tomu tak bylo proto, že zařízení již bylo používáno. Instalace a případná demontáž je vcelku jednoduchá: na dolní hraně telefonu se nachází škvírka, skrze kterou oddělíte zadní kryt, jenž pak poměrně snadno sejmete. Kryt přitom drží na více než deseti plastových packách, což by mělo být příslibem jeho dostatečného zajištění.

Instalace SIM karty a paměťové microSD karty bohužel vyžaduje vyjmutí akumulátoru. Zatímco vložení SIM je relativně snadné, k osazení SD karty budete potřebovat trochu trpělivosti a cviku. Příjemným bonusem je microSD karta SanDisk s kapacitou 2 GB, kterou výrobce vložil přímo do telefonu (stejně velkou paměťovou kartu dává do svého Optimu One také LG). Opětovné nasazení zadního krytu je snadné – stačí ho přichytit k horní hraně a zacvaknout.

Paměťová karta a SIM se vkládají pod baterii telefonu Paměťová karta a SIM se vkládají pod baterii telefonu

Vzhled a dílenské zpracování

Asi nikoho nepřekvapí, že dominantním prvkem telefonu s celkovými rozměry 55,9 x 109 x 14,1 milimetrů je dotykový displej s úhlopříčkou 3,2 palců. Na rozdíl od Vodafone 845, který měl displej odporový, přichází 945ka s kapacitní technologií. Jednoznačně říci, zda je lepší první či druhá zmíněná, prakticky nelze – vždy záleží na tom jak a především v jakých podmínkách chcete s telefonem pracovat. Hmotnost proti staršímu sourozenci vzrostla o 11 gramů na konečných 130 včetně baterie, což je údaj srovnatelný s ostatními telefony této kategorie (například LG Optimus One váží 129 gramů).

Většinu přední strany zabírá displej Většinu přední strany zabírá displej

Na první pohled působí Vodafone 945 o poznání lépe než jeho předchůdce. Jeho tělo se snaží imitovat hliník a skutečnost, že jde pouze o plast, poznáte až poté, co ho uchopíte do dlaně. Současně s tím ale pravděpodobně přijde i ne právě příjemný pocit z celé konstrukce, která vzdává hold plastovým výliskům a rozhodně nepůsobí bytelným ani robustním dojmem. V této cenové kategorii pochopitelně nemůžeme čekat tělo z kovu, nicméně subjektivně musíme konstatovat, že Vodafone 945 v ruce prostě příjemný není. Plusem zdrsněného provedení je skutečnost, že prakticky nezachytává otisky prstů, takže leštit budete muset jednou za čas jen displej.

Srovnání se starším, ale menším bratříčkem Srovnání se starším, ale menším bratříčkem

Při pohledu z čelní strany si, kromě již zmíněného displeje, všimnete vyústění reproduktoru v horní části a trojice plastových tlačítek pod displejem. K těm budeme mít hned několik výhrad: vyžadují poměrně hluboký stisk, při kterém se kromě klasického cvakání projevují nepříjemným povrzáváním. Negativní dojem umocňuje hrana kolem nich, na kterou budete tlačit bříškem prstu při každém stisknutí. Proti Vodafonu 845 chybí samostatné klávesy pro příjem a ukončení hovoru, což je (opět subjektivně hodnoceno) rozhodně dobře. Změnilo se i pořadí tlačítek: zcela vlevo je nyní klávesa Domů, následovaná prostřední Menu a konečně vpravo je návrat zpět. Dlouhým podržením levé klávesy vyvoláte seznam posledních šesti spuštěných aplikací, prostřední klávesa pak při delším stisku zobrazí klávesnici.

Seznam posledních šesti spuštěných aplikací Seznam posledních šesti spuštěných aplikací

Odpadl jakýkoli ovladač pohybu kurzoru, což je proti optickému trackpadu, který většina uživatelů Vodafone 845 ostře kritizovala, rozhodně lepší varianta. Daní za jeho absenci je ale obtížnější pohyb v textu, což může být pro někoho zásadní nedostatek. Nějaký mechanický čtyřsměrný ovladač by telefonu určitě prospěl.

Pod displejem najdeme tři hardwarová tlačítka Pod displejem najdeme tři hardwarová tlačítka

Dostáváme se k další kritice: jestliže je telefon v režimu spánku (tj. má zhasnutý displej), pak nereaguje na stisk žádného tlačítka, s výjimkou toho na horní hraně, které slouží k vypnutí a zapnutí telefonu. Problém je v tom, že zmíněné tlačítko se při běžném způsobu uchopení telefonu nachází mimo dosah všech prstů, navíc je doslova titěrné a v jedné rovině s hranou. Odemčení telefonu je tedy nejen nepraktické, ale také poměrně otravné. Zejména negativně jsme toto provedení vnímali při použití telefonu coby „nákupního lístku,“ kdy po každém zhasnutí displeje následovala stále rozčílenější procedura šmátrání po maličkém tlačítku a většinou i opakované pokusy o jeho stisk.

Vlevo se nachází nijak nechráněný microUSB konektor pro připojení nabíječky nebo datového kabelu, kousek nad ním pak kolébkové tlačítko pro nastavení hlasitosti. To je na jednu stranu umístěno tak, že ho skoro jistě nestisknete omylem, na druhou stranu se při držení telefonu u ucha poměrně pohodlně ovládá, ovšem jen tehdy, držíte-li telefon v levé ruce. V jiných případech (držení v pravé ruce, nebo při manipulaci s telefonem) je dosažitelné o něco hůře.

Na levé hraně jsou tlačítka pro nastavení hlasitosti a USB konektor Na levé hraně jsou tlačítka pro nastavení hlasitosti a USB konektor

Zajímavá je pravá hrana Vodafone 945, kde najdete dvě tlačítka. Níže je samostatná spoušť fotoaparátu, což je výbava, která u mnoha jiných (i dražších) zařízení citelně chybí. Dlouhým stiskem vyvoláte aplikaci fotoaparátu, ve které pak můžete ostřit klasickým „namáčknutím.“ Horní tlačítko vyvedené v červené barvě, která má patrně připomínat, že držíte v ruce brandovaný telefon, slouží poněkud netradičně k vyvolání vyhledávání. Když telefon zkoušelo několik uživatelů, červená barva tlačítka byla vždy první, co komentovali. Bohužel ani v jednom případě se nejednalo o pozitivní hodnocení (typické reakce byly: „Působí jako pěst na oko,“ „Celý telefon kvůli němu působí jako dětská hračka,“ či „A proč je to červené?“).

Červeným tlačítkem vyvoláte vyhledávání Červeným tlačítkem vyvoláte vyhledávání

 

Na pravé hraně je spoušť fotoaparátu a tlačítko pro vyhledávání Na pravé hraně je spoušť fotoaparátu a tlačítko pro vyhledávání

Horní hrana nabízí kromě již zmíněného miniaturního tlačítka pro zapnutí/vypnutí telefonu a rozsvícení displeje (při delším podržení vyvolá nabídku pro tichý a vibrační režim, režim letadlo a vypnutí) prakticky umístěný 3,5mm audio jack.

Dlouhým stiskem tlačítka vyvoláte nabídku režimů Dlouhým stiskem tlačítka vyvoláte nabídku režimů

 

Všimněte si titěrného tlačítka pro zapnutí, resp. vypnutí Všimněte si titěrného tlačítka pro zapnutí, resp. vypnutí

Spodní hrana je ze všech nejchudší – kromě škvíry, skrze kterou můžete uvolnit zadní kryt, na ní naleznete jen otvor mikrofonu.

Dostáváme se na zadní stranu telefonu. V její horní části je zleva čočka fotoaparátu, jež je minimálně zapuštěna do těla přístroje. Navíc není chráněna krytkou, takže i při běžném používání je velmi pravděpodobné brzké poškrábání. Vedle čočky najdeme diodový blesk a výstup hlasitého reproduktoru. Ten bohužel není příliš hlasitý a při nesprávném položení se vám podaří snadno mřížku ucpat. To může být problém například tehdy, hodláte-li telefon používat jako budík. Posledním prvkem, který zmíníme, je logo Vodafone („uvozovka“), imitující vybroušení z kovu. Je poměrně decentní, takže kromě červeného tlačítka v podstatě nepoznáte, že telefon se honosí značkou Vodafone.

Zadní strana telefonu s čočkou fotoaparátu, LED bleskem a hlasitým reproduktorem Zadní strana telefonu s čočkou fotoaparátu, LED bleskem a hlasitým reproduktorem

Zmiňovat, že ani Vodafone 945 nemá notifikační diodu, je patrně zbytečné.

Hardware a displej

Nejzásadnější změnou proti Vodafone 845 je změna výrobce: zatímco starší model vyráběla firma Huawei, aktuální je z produkce druhého největšího čínského výrobce telekomunikačních zařízení ZTE. Ten kromě Vodafone vyrábí brandované telefony například pro kanadského operátora Telus, nebo francouzský France Telecom.

Příjemným překvapením je procesor Qualcomm MSM7227 s jádrem taktovaným na 600 MHz, tedy stejný model, jaký najdete třeba v LG Optimus One, HTC Gratia, Orange San Francisco a mnoha dalších telefonech. Jedná se tedy o osvědčenou klasiku s vyváženým poměrem ceny a výkonu. Bohužel architektura CPU je ARMv6, takže i kdyby se Vodafone 945 dočkal upgradu na Android 2.2, plnohodnotný flash na něm nepoběží. Dostatečných je také 512 MB operační paměti (po startu je volných cca 300 MB), takže z hlediska procesoru a RAM je tento model srovnatelný s již zmíněným LG Optimus One nebo Orange San Francisco. Jedná se tedy o typického zástupce střední třídy, čemuž odpovídá i celková odezva. Telefon je z hlediska reakcí na požadavky a vstupy uživatele poměrně svižný.

Vodafone 945 nabízí 300 MB interní paměti, přičemž uživateli zůstává k dispozici kolem 120 MB. Protože Android 2.1 standardně neumožňuje instalaci aplikací na paměťovou kartu, je to veškerý prostor, který budete mít. Během testu jsme na telefon nainstalovali sadu 60 aplikací, které se bez problémů vešly do LG Optimus One, bohužel 945ka u přibližně padesáté aplikace protestovala, že nemá dostatek místa. Jak se telefon postupně zaplňoval kontakty, e-maily, SMSkami, dočasnými soubory a dalšími daty, tak jsme se stále častěji setkávali s dialogem, dožadujícím se odinstalace některé z aplikací z důvodu nedostatku životního prostoru.

Bohužel tato hláška byla takřka na denním pořádku Bohužel tato hláška byla takřka na denním pořádku

Integrovaný senzor polohy, který se stará o otáčení obrazu na displeji, reaguje ale pouze na natočení vlevo (proti směru hodinových ručiček) a zpět (LG Optimus One zvládá i natočení vpravo a iPhone prý i o 180 stupňů). Pracovní plocha, nebo chcete-li launcher, ale otáčení telefonu sveřepě ignoruje. Reakce na změnu polohy telefonu je rychlá – určitě rychlejší než v případě Vodafone 845 i LG OO.

Jak jsme již zmínili, displej má úhlopříčku 3,2″ (rozměry jsou 42 x 70 mm) a dokáže zobrazit 262 144 odstínů barev. Potud to vypadá na standard, ovšem pouze do okamžiku, než zjistíte, že na tak velké obrazovce je pouze 240 x 400 pixelů. To znamená jemnost displeje pouhých 146 DPI (Optimus One má 180 DPI, Vodafone 845 měl 143 DPI). Zvolené rozlišení značně sráží kvalitu celé zobrazovací jednotky, což zaznamenáte nejen při čtení delších textů, ale též v jakémkoli menu, včetně popisků ikon na ploše. Písmo je kostrbaté, neostré, zejména šikmé hrany mají tendenci splývat s pozadím. Čtení souvislých textů – ať už černého písma na bílém pozadí nebo bílého na černém – dá pamětníkům možnost zavzpomínat na počátky počítačů v Československu. Zajímavé je, že na Samsungu Galaxy 3, který má stejné rozlišení, je vykreslování textu naprosto v pořádku – písmenka jsou čistá, přechody plynulé. Dá se předpokládat, že je patrně použit nějaký způsob vyhlazení, což by Vodafonu 945 výrazně pomohlo.

Povrch displeje je, jak bychom u této cenové kategorie čekali, z plastu. Na rozdíl od přímého konkurenta z dílny LG ho výrobce nechrání fólií, takže pokud se budete chtít vyhnout škrábancům, musíte zalovit v peněžence. Nejen použité rozlišení snižuje komfort práce s telefonem – dalším negativním faktorem je displej samotný. Pokud se budete pohybovat jen v uzavřených prostorách, problém nejspíš mít nebudete. Jakmile ale vyjdete ven, patrně se budete potýkat s odlesky a špatnou čitelností a to i v případě, kdy si nastavíte maximální úroveň podsvícení. I při současném sychravě-inverzním počasí jsme měli problém nejen se čtením, ale leckdy i s nalezením ovládacích prvků. Raději si nepředstavujeme, jak bude displej (ne)čitelný v jasných letních dnech na přímém slunci.

Barevné podání je z přímého pohledu dostatečné, stačí se ale dívat z mírného úhlu a barvy znatelně tmavnou, až se slijí v jednolitou šeď.

Na doteky telefon reaguje s přehledem, byť je o něco málo méně citlivý než displej telefonu LG Optimus One, který je schopen zaznamenat dotek i přes tenkou látku.

Technologie

Vodafone 845 měl z technologického hlediska jeden zásadní hendikep: chyběla podpora EDGE. Dokonce i skoro identický Huawei U8100 přitom EDGE nabízel! V menších městech jste se tak museli spokojit jen s nesnesitelně pomalým GPRS. Vodafone 945 naštěstí již podporu EDGE má, takže v případě nedostupnosti 3G sítě nabízí ještě pořád dostatečnou rychlost (teoreticky maximálně až 236,8 kbps). Pro data tedy můžete využít GPRS Class 10, EDGE Class 10 a 3G HSDPA. Pro volání pak počítejte s podporou sítí GSM850, GSM900, GSM1800, GSM1900, UMTS900 a UMTS2100.

Co se týká kvality signálu, patří tento telefon ke standardu. Bohužel výrazně horší to je s kvalitou datových přenosů. Začněme u Wi-Fi připojení, které na routerech TP-Link a Netgear nikdy nevydrželo déle než hodinu, poté spadlo a telefon přecházel na mobilní data. Naštěstí v takovém případě alespoň neklade otázku, zda s tím uživatel souhlasí, jak bylo hloupým zvykem jeho předchůdce. Vypínání Wi-Fi v režimu spánku jsme samozřejmě měli deaktivované a k lepšímu výsledku nepřispěl ani osvědčený program WiFi Fixer. V Ostravě, kde je dostupná 3G síť, se telefon držel připojení doslova jako klíště a rychlost přenosu dat byla velice slušná. Horší to ale bylo mimo dosah 3G – telefon velmi často přecházel mezi GPRS a EDGE, někdy dokonce tak vehementně, že kvůli soustavnému přepínání nebyl schopen přenášet data.

Wi-Fi je pouze standardu b a g, nejrychlejší „enko“ tak z přímé konkurence nabízí jen Samsung Galaxy 3. S Androidem 2.1 bohužel nemůžete nabídnout své zařízení ostatním jako přenosný hotspot, ani sdílet internetové připojení přes USB kabel.

Hardwarové parametry:

Procesor: 600 MHz Qualcomm MSM7227
Operační systém: Android 2.1 (Eclair) bez grafické nadstavby
Interní paměť: 300 MB (volných je 121 MB)
Paměť RAM: 512 MB (volných je cca 300 MB)
Velikost telefonu: 55,9 x 109 x 14,1
Váha telefonu s baterií: 130 gramů
Displej: úhlopříčka 3,2 palců, TFT, dotykový, kapacitní, s rozlišením 240 x 400 px, 262 144 barev
GPS: ano, včetně A-GPS
WiFi: 802.11b/g
Konektory: 3,5 mm stereo audio jack, microUSB
Fotoaparát: 5 Mpx (2 592 × 1 944 px), autofokus, s diodovým bleskem
Baterie: Li-ion, 1500 mAh

Výsledky testů

Linpack

Metodika: Provádíme deset měření, nejlepší a nejhorší výsledek se škrtá, ze zbylých osmi se počítá průměr.

Vodafone 945 3,835 MFLOPS
Huawei U8100 2,588 MFLOPS
Vodafone 845 2,131 MFLOPS

Grafické operace podle 0xBench

Metodika: Provádíme tři měření. Každé měření se skládá ze tří testů, přičemž ve výsledku počítáme s průměrem. V tabulce je uvedena průměrná hodnota všech tří průměrů.

Test Vodafone 845 Huawei U8100 Vodafone 945
Draw Canvas 39,33 fps 39,33 fps 74,44 fps
Draw Circle 20,00 fps 22,33 fps 41,00 fps
Draw Circle2 57,00 fps 71,00 fps 63,17 fps
Draw Rect 25,33 fps 29,00 fps 41,11 fps
Draw Arc 34,00 fps 37,00 fps 56,50 fps
Draw Image 26,00 fps 28,50 fps 69,33 fps
Draw Text 13,67 fps 13,33 fps 33,78 fps
OpenGL Cube 55,33 fps 63,67 fps 74,11 fps
OpenGL Blending 28,08 fps 31,98 fps 85,07 fps
OpenGL Fog 26,26 fps 29,71 fps 84,72 fps
Flying Teapot 30,30 fps 31,74 fps 29,42 fps

První spuštění

Po spuštění se nejprve objeví přesýpací hodiny, které krátce nato vystřídá logo operačního systému. Následuje animace Vodafone, známá už ze staršího modelu. Celý start telefonu (měříme dobu od spuštění do okamžiku, než je z telefonu možné volat) trvá kolem jedné minuty.

Při prvním startu se vás ujme průvodce, který nabídne vysvětlení základního ovládání, pomůže nastavit jazyk, datum a čas a propojit telefon s účtem na GMailu. Pak už můžete Vodafone 945 začít používat.

Průvodce nastavením účtu Google Průvodce nastavením účtu Google

Kontakty a telefonování

Kvalita zvuku je uspokojivá, ostatně dnes už se snad ani telefony, které by měly v tomto směru problémy, nevyrábějí. Reproduktor pro hlasitý poslech jsme zmínili výše – jeho vlastnosti jsou velmi podobné, jako u předchozího modelu. Samsung Galaxy 3 nebo LG Optimus One ale umí o něco víc „křičet,“ což oceníte například při jízdě autem (zejména na našich dálnicích; v zahraničí vám asi reproduktor Vodafone 945 bude stačit, pokud nejezdíte traktorem :) ).

Vodafone 945 nemá hardwarová tlačítka pro přijetí a ukončení hovoru – k těmto operacím slouží klasické „androidí“ posuvníky na displeji. Při příchozím hovoru telefon nenabízí možnost odmítnout hovor současně s odesláním SMS zprávy, což je jinak velmi praktická funkce, šetřící čas.

Příchozí hovor nelze odmítnout současně s odesláním zprávy Příchozí hovor nelze odmítnout současně s odesláním zprávy

Tlačítko se sluchátkem v dolní liště překvapivě nevyvolává aplikaci Kontakty, ale pouze číselník, na kterém můžete zadat požadované telefonní číslo, nebo přes něj vyhledávat. Hledá se se jen v prvních písmenech křestního jména a příjmení, takže například zadání sekvence 526 zobrazí všechny osoby jmenující se Jan, Jana, Kamila, ale nikoli Blanka. Jedná se tedy o oddělenou podobu záložky Telefon, kterou běžně na Androidu najdeme v Kontaktech.

Číselník pro zadávání čísel a vyhledávání Číselník pro zadávání čísel a vyhledávání

Na plnohodnotnou aplikaci Kontakty se dostanete buď skrze tlačítko pod číselníkem, nebo přes ikonu (ve standardním nastavení je umístěna na hlavní ploše). Zde už je vše tak, jak jsme zvyklí, takže na záložce Hovory najdete přehled přijatých, realizovaných a nepřijatých hovorů, na záložce Oblíbené pak kontakty, jež jste si takto označili a ty, které voláte nejčastěji.

Přehled realizovaných i neuskutečněných hovorů Přehled realizovaných i neuskutečněných hovorů

Spravovat seznam můžete v sekci Kontakty, přičemž zobrazovat se mohou kontakty z telefonu, SIM karty a/nebo z GMailu. V případě poslední zmíněné varianty je možné zvolit skupiny adresáře, jež budou zobrazovány. Tuto možnost zmiňujeme především proto, že ve standardním nastavení se vám v adresáři bude zobrazovat každý, komu jste na GMailu odpověděli na e-mail. Vodafone 945 dovoluje tuto skupinu (označenou jako Všechny ostatní kontakty) deaktivovat, což například Samsung Galaxy 3 neumí.

Narazili jsme ale na zajímavou chybu: pokud v Androidu chcete zobrazovat jen kontakty z GMailu (a nikoli ze SIM nebo telefonu), stačí obvykle deaktivovat příslušná zatržítka v nastavení. Pokud ale u Vodafone 945 odstraníte volbu Místní kontakty (tj. kontakty z telefonu), začne telefon tvrdit, že nemáte žádné kontakty, ačkoli je adresář z GMailu povolený. Řešení je prosté: nechat Místní kontakty aktivní.

Při zakládání nového kontaktu je uživatel nejprve dotázán, do které paměti má být uložen, což je patrně nejjistější varianta. Některé telefony tento krok přeskakují a úložiště se nastavuje jako jedna z položek kontaktu. Pokud toto nastavení přehlédnete, může se stát, že kontakt uložíte například na SIM, čímž přijdete o celou řadu výhod, funkcí a především o jeho synchronizaci.

Telefon se nejprve zeptá, které úložiště má použít Telefon se nejprve zeptá, které úložiště má použít

Kontakty v adresáři jsou seřazeny podle křestního jména, přičemž nelze nastavit, aby se řadily podle příjmení, ani pořadí, v jakém bude jméno a příjmení zobrazováno. Jména, kde první písmeno obsahuje nabodeníčko, jsou poněkud nelogicky zobrazována na konci seznamu mezi Z a Ž, přičemž první jsou zobrazována jména s čárkou a za nimi s háčkem.

Řazení kontaktů s českými znaky Vodafonu 945 moc nejde Řazení kontaktů s českými znaky Vodafonu 945 moc nejde

K rychlejšímu pohybu v dlouhém seznamu pomáhá lišta s písmenky po pravé straně, skrze kterou můžete snadno přejít na kontakty začínající daným znakem.

Ke každému kontaktu můžete (pokud tedy používáte adresář na GMailu) přidat velké množství údajů – kromě telefonních čísel také e-maily, poštovní adresy, pozici a název firmy, poznámky, webové stránky, chat, přičemž veškeré změny se prakticky ihned synchronizují s adresářem na GMailu. Z toho plyne několik výhod: kromě toho, že máte své kontakty zálohované a nemusíte se starat o jejich přenos při výměně telefonu, získáte v GMailu vynikajícího správce kontaktů. Na rozdíl například od Symbianu nepotřebujete k práci s kontakty speciální software. Kromě toho můžete každému jednotlivému kontaktu přiřadit vlastní vyzvánění, eventuálně ho nechat automaticky přesměrovat do hlasové schránky.

K jednomu kontaktu lze přiřadit více údajů K jednomu kontaktu lze přiřadit více údajů

Připojení k počítači

Telefon se k počítači připojuje samostatným kabelem a může, jak je u Androidu zvykem, fungovat ve dvou režimech. První je klasický „mass storage,“ ve kterém se paměťová karta připojí k telefonu jako výměnné zařízení. Tak s ní také můžete pracovat – tedy zakládat, přejmenovávat, přesouvat, mazat a kopírovat soubory a složky z i do počítače. Druhý režim vyžaduje instalaci ovladačů, což je v případě Vodafone 945 poněkud komplikované. Zatímco Huawei vybavuje své telefony praktickým menu, které po připojení telefonu k PC nabídne instalaci ovladačů, u LG Optimus One najdete ovladače na paměťové kartě, výrobce Vodafone 945 toto zanedbal. Na kartě ovladače nejsou, CD v balení nenajdete a praktické menu se po připojení také nezobrazí. Nezbývá tak než hledat na webu. Po instalaci ovladačů je možné k telefonu přistupovat dalšími aplikacemi, případně ho využít jako USB modem.

Tip: Ovladače Vodafone 945 pro operační systémy Windows můžete stáhnout z adresy http://support.zte.com.cn/support/uploads/ZTE_Android%20USB_Driver_For_Microsoft_PC.rar.

Možnosti připojení

O možnostech připojení jsme mluvili výše, takže zmiňme, že jednou z velkých výhod Vodafone 945 proti 845 je podpora EDGE. Pochvalu si zaslouží hlavně 3G data, která jsou nejen poměrně stabilní, ale také velmi rychlá. Daní za to ale je zvýšená spotřeba baterie.

Wi-Fi připojení jsme testovali na dvou routerech – v případě TP Linku i Netgearu byly velké (až zásadní) problémy se stabilitou spojení. Hodně pozitivně hodnotíme vypuštění dialogového okna s dotazem, zda má telefon přejít z Wi-Fi na mobilní data. Kvůli této „vymoženosti“ zůstával Vodafone 845 často offline, pokud jste si dotazu nevšimli a nedali k přechodu souhlas.

Bluetooth je ve verzi 2.1 a testovali jsme ho na handsfree integrovaném v automobilu z koncernu VW. Na první pokus telefon bluetooth zařízení nenašel, na druhý už se vše podařilo a skrze handsfree bylo možné bez problému telefonovat. Podařilo se dokonce stáhnout telefonní seznam do palubního počítače a následně v něm vyhledávat.

GPS

GPS jsme nejprve otestovali v Gowalle, kde našla pozici velice rychle – řádově v jednotkách sekund. V nastavení je přitom možné samostatně určit, zda mají k nalezení polohy být použity bezdrátové sítě a jestli se má používat A-GPS. Na rozdíl od Vodafone 845, který bez aktivního GPS určoval polohu chybně s nepřesností i 20 kilometrů, nás Vodafone 945 příjemně překvapil: i v uzavřených prostorách určil polohu ve městě s přesností 200 metrů. To sice nepostačuje k navigaci, ale ke hraní geolokačních her bude taková přesnost většinou stačit.

Samozřejmě jsme otestovali i běžnou navigaci – konkrétně Auru od Sygicu. Zde jsme narazili na problém: povolená GPS se občas neaktivovala (tj. neblikala ikonka v notifikační liště a navigace neviděla žádné satelity). Pomohlo až vypnutí a opětovné zapnutí GPS v nastavení. Vyhledání polohy pak trvalo jen několik sekund a dále navigace fungovala přesně tak, jak má. Při přejetí odbočky byl tento fakt obvykle detekován již po cca 5 až 10 metrech, následné přepočítání bylo v případě kratších tras otázkou asi pěti sekund.

Baterie a výdrž telefonu

Výdrž baterie samozřejmě v první řadě závisí na tom, jakým způsobem telefon využíváte. Obecně se dá říci, že 1500mAh Li-Ion akumulátor vydrží dva až tři dny běžného provozu. Pokud ale budete používat mobilní data, nebo dokonce 3G sítě, budete si číst na plně rozsvíceném displeji články, synchronizovat poštu atd., patrně bude telefon muset každý večer do nabíječky. Z průběhu testu se dá říci, že Vodafone 945 má zcela srovnatelnou výdrž se svými konkurenty v podobě LG Optimus One i Samsungu Galaxy 3. Při stejném způsobu používání vydrží také stejně, jako jeho předchůdce, který měl sice akumulátor s kapacitou 1200 mAh, ale zase měl menší displej.

Uživatelské prostředí

Vodafone 945 přichází, stejně jako jeho předchůdce, s holým operačním systémem Android bez grafické nadstavby. Operátor do vzhledu příliš nezasahoval, takže jen v některých případech narazíte na červenou barvu použitou pro zvýraznění aktivní položky. Celkově je prostředí laděno převážně do kombinace černé, šedé a bílé barvy.

Odemykací obrazovka je standardní, takže posunem prstu po displeji směrem vlevo telefon odemknete, posunem vpravo pak můžete přepnout telefon na tichý režim. Výrobce se naštěstí vyvaroval nepraktického odemykání obrazovky hardwarovým tlačítkem, díky čemuž nehrozí nežádoucí odemčení, takže není nutné nastavovat odemykací gesto.

Obrazovka pro odemknutí telefonu je standardní Obrazovka pro odemknutí telefonu je standardní

Připraveno je celkem pět pracovních ploch v horizontálním uspořádání, přičemž podle všeho není možné tento počet měnit. V tomto ohledu nabízel více Vodafone 845, kde se plochy daly rozšiřovat až na několik desítek. Další drobný rozdíl je také v tom, že se přes žádné tlačítko nedostanete rovnou na výchozí plochu, ani není možné přepínat mezi plochami skrze jejich zmenšené náhledy.

Výchozí nastavení ploch, widgetů a ikon Výchozí nastavení ploch, widgetů a ikon

Výchozí nastavení ploch, widgetů a ikon Výchozí nastavení ploch, widgetů a ikon

Výchozí nastavení ploch, widgetů a ikon Výchozí nastavení ploch, widgetů a ikon

V dolní části obrazovky najdeme pouze čtyři ikony (většina Androidů jich nabízí pět). Přes první ikonu se dostanete do seznamu aplikací, druhá vyvolá aplikaci pro práci se SMS, třetí otevře e-mail (ovšem nikoli GMail, což bude patrně u uživatelů častější varianta, ale aplikaci E-mail) a čtvrtá již zmíněný číselník pro vytáčení hovorů. Nastavení těchto ikon nelze změnit a stejně tak není možné přiřadit jim vlastní programy. Jestliže budete chtít přes dolní lištu spouštět vlastní aplikace, nezbude vám než nainstalovat některý z alternativních launcherů.

Widgetů je poměrně málo – na plochu si můžete umístit analogové hodiny, pole pro rychlé vyhledávání, zástupce aplikací Hudba, Kalendář, Market, praktický Ovládací prvek napájení (pro rychlé zapínání a vypínání Wi-Fi, GPS, bluetooth, synchronizace a nastavení podsvětlení displeje), rámeček fotografie a widget Youtube.

Horní lišta nabízí jen standardní informace – rychlé vypínání a zapínání modulů, jak ho známe například z LGOO nebo SG3, byste v ní hledali marně.

Nejspíš nepřekvapí, že tento telefon podporuje tzv. „živé tapety.“

Klávesnice

Klávesnice jsou jednou z nejsilnějších stránek tohoto telefonu. Sice není problém stáhnout si z Android Marketu jiné, v případě že vám nainstalované nevyhovují, nicméně Vodafone 945 nabízí solidní výběr. Jako výchozí je nastavena XT9, která během psaní našeptává v horním řádku odpovídající slova. Velkým překvapením pro nás bylo zjištění, že se na ní dá psát tahem, podobně jako na SlideIT nebo Swype. Tento způsob psaní se sice při prvních pokusech může zdát být komplikovaný, nicméně jistě není náhoda, že právě na klávesnici s tímto principem byly vytvořeny rekordy v rychlosti psaní. Při podržení příslušného písmenka jsou nabízeny jeho alternativy s diakritikou, bohužel jsme ale narazili na problém u písmena R, kde se Ř v nabídce neobjeví.

Na klávesnici XT9 je možné psát tahem Na klávesnici XT9 je možné psát tahem

 

Klávesnice XT9 v režimu na šířku Klávesnice XT9 v režimu na šířku

Druhou klávesnicí je TouchPal a vyhovovat bude především uživatelům, zvyklým na klasické hardwarové klávesnice mobilních telefonů. Jedné klávese tedy odpovídají tři až čtyři písmena abecedy, přičemž volba se provádí opakovaným stiskem. I zde je k dispozici našeptávání (jen s českou diakritikou), které je ale možné vypnout. Mezi speciálními znaky pak najdete i smajlíky. Při otočení telefonu na šířku se klávesnice rozvine do plnohodnotné QWERTY.

Klávesnice TouchPal v režimu na výšku s maticí 3x4 Klávesnice TouchPal v režimu na výšku s maticí 3×4

 

Klávesnice TouchPal v režimu na šířku - klasická QWERTY Klávesnice TouchPal v režimu na šířku – klasická QWERTY

Konečně poslední je zavedená klasika – klávesnice Android. V režimu na výšku i na šířku nabízí standardní QWERTY bez našeptávače, písmenka s diakritikou vyvoláte opět dlouhým podržením klávesy.

 

Klávesnice Android na šířku Klávesnice Android na šířku

Fotoaparát

Fotoaparát nabízí proti předchůdci významně vyšší rozlišení (5 Mpx versus 3 Mpx), přisvětlovací diodu a tlačítko spouště (jeho podržením můžete fotoaparát spustit). V nastavení najdeme zapnutí a vypnutí blesku (automatický režim ale nikoli), vyvážení bílé (automatické, nebo jeden ze čtyř režimů; ruční vyvážení chybí), Anti Banding (podle všeho by se mělo jednat o funkci usnadňující fotografování obrazu z monitorů a obrazovek bez nežádoucích pruhů), barevné efekty (černobílé, sépiové barvy a negativ), nastavení ISO (automaticky, ISO 100, 200, 400 a 800), ostrosti, kontrastu a sytosti (na výběr je vždy z několika úrovní). Bohužel chyba v překladu, která byla i v předchozím modelu, nesprávně označuje ukládání GPS pozice do snímku jako Úložiště.

Možnosti nastavení fotoaparátu Možnosti nastavení fotoaparátu

Kromě nejvyššího rozlišení 5 Mpx (2560 x 1920 px) jsou k dispozici ještě režimy 3 Mpx ( 2 048 x 1 536 px) , 2 Mpx (1 600 x 1 200 px) a 1 Mpx (1 280 x 960 px).

Nastavení rozlišení fotoaparátu Nastavení rozlišení fotoaparátu

Někteří uživatelé si stěžují na předčasné zablesknutí blesku před otevřením závěrky, nicméně tento problém se na našem testovacím kousku neprojevil.

Režim makro v nastavení nenajdete, optika je sice schopná ostřit přibližně od vzdálenosti 10 cm, nicméně vyslovené zázraky nečekejte. Čmeláčka na květině s tímto (a asi ani s mnoha jinými) telefonem nevyfotíte. QR kód o rozměrech 150 x 150 px jsme úspěšně sejmuli na vzdálenost asi deseti centimetrů, klasický čárový kód, na rozdíl od VF845, zvládla optika fotoaparátu načíst také.

Zvuk spouště nejde nastavit, ale ani vypnout. Fotit bez „cvakání“ tedy s tímto telefonem nemůžete. K pořízení snímku lze použít buď tlačítko spouště, které na „namáčknutí“ ostří a po úplném stisknutí fotografuje, nebo softwarové tlačítko na displeji, které ostří při stisku a fotku pořizuje po uvolnění. Praktičtější a přirozenější je samozřejmě hardwarová spoušť.

Kvalita pořízených snímků je velmi slabá – kromě toho, že vypadají jako byste na ně ve Photoshopu použili filtr „štětec,“ jsou (a to i přes autofokus!) značně rozmazané. Drobné detaily foťáku zcela unikají a tak i v nejvyšším rozlišení se například koruna stromu promění v jednolitou plochu. Vše dokresluje růžový nádech, který mají fotky pořízené na denním světle. Nutno podotknout, že Vodafone 845 na tom v kvalitě fotek nebyl lépe, ale ani nijak výrazně hůře. Fotoaparát tedy pro jakékoli serióznější využití nestačí – dokonce si dovolíme pochybovat i o tom, že by se jím vyfocené snímky daly použít alespoň na Facebook. Foťák v telefonu tedy možná najde uplatnění jako „nouzovka,“ například pro případ zdokumentování autonehody, pro jakékoli jiné účely je ale hodně nedostatečný. Veškeré „plusy“ – rozlišení 5 Mpx, blesk i autofokus – jsou tedy pouze tabulkovými hodnotami, které možná přinesou telefonu kladné body v jednoduchých hodnoceních, nicméně skutečný přínos pro uživatele je jen velmi malý, pokud vůbec nějaký.

Ukázky fotografií z Vodafone 945:

Ukázka fotografie z Vodafone 945 Ukázka fotografie z Vodafone 945
Ukázka fotografie z Vodafone 945 Ukázka fotografie z Vodafone 945
Ukázka fotografie z Vodafone 945 Ukázka fotografie z Vodafone 945

Kamera umí natáčet v režimech CIF (352 × 288), QVGA (320×240) a QCIF (176 × 144), přičemž v rozlišení QVGA zvládá ukládat kolem 15-16 snímků za sekundu. Nastavit můžete použitý kodek (MPEG4, H263 a H264) a formát zvuku. Od kamery ve fotoaparátu této třídy by patrně nikdo nečekal více, takže alespoň tuto funkci můžeme označit jako průměrnou.

Ukázka videa natočeného Vodafonem 945:

Ukázka videa z telefonu Vodafone 945

Ukázka videa z telefonu Vodafone 945

Multimédia

Pro práci se zvukovými soubory je připravena klasická aplikace Hudba, která na třech záložkách Interpreti, Alba a Skladby nabízí (pakliže máte vyplněné ID3 tagy) MP3 soubory z karty roztříděné dle zvoleného kritéria. Na poslední záložce Seznamy najdete nedávno přidané písničky, případně si sem můžete ukládat „playlisty“ sestavené z jednotlivých skladeb.

Přehrávač je spartánský, kromě přesunu mezi skladbami nabízí jen přehrávání v náhodném pořadí a opakované přehrávání jedné či všech písniček. Ekvalizér zde nenajdete, takže pokud patříte mezi hudební fajnšmekry, pak nejspíš kromě sluchátek vyměníte i výchozí přehrávač.

Hudební přehrávač je velmi jednoduchý Hudební přehrávač je velmi jednoduchý

Bohužel integrovaný přehrávač videí si neporadí s kodeky Xvid/DivX, takže pro sledování filmů telefon ve výchozím stavu neposlouží. Rock Player Lite si sice s běžnými filmy poradí, nicméně doporučujeme je konvertovat do nižšího rozlišení. Pro testování jsme použili video ve formátu XVID s rozlišením 624 x 352 a přehrávání bylo trhané, byť ne zcela nekoukatelné. Pro zajímavost: LG Optimus One se stejným procesorem přehrál totéž video bez nutnosti instalace dalšího přehrávače a to zcela plynule.

S videem komprimovaným kodekem Xvid si telefon neporadil S videem komprimovaným kodekem Xvid si telefon neporadil

Softwarová výbava

Za co si ZTE zaslouží hodně velkou pochvalu, je minimalistické vybavení zbytečným softwarem. V základu například nenajdete aplikaci pro Facebook nebo Twitter. Na jejich absenci se můžeme dívat ze dvou stran: část uživatelů si může potřebné aplikace stáhnout z Android Marketu, což mohou považovat za zbytečnou komplikaci, druhá část naopak ocení, že v systému nezabírá místo program, který nikdy nevyužijí a není možné ho odinstalovat. Navíc nepřekáží v dialozích pro sdílení.

Zbytečností je tak v telefonu minimum – čistě prozaicky řečeno pět her (Guitar Hero, Monopoly Here & Now, Tetris Trial, UNO Trial a WWTBAM). Ve všech případech se ale jedná o notně omezené nebo ořezané zkušební verze, takže hráčovo srdce po úvodním zaplesání patrně rychle dojde zklamání. Naštěstí všech pět demoverzí zabírá v paměti telefonu jen necelé 2 MB, takže se nejspíš smíříte i s tím, že je není možné odinstalovat.

Podívejme se alespoň v bodech na to, jaké programy jsou v palubní výbavě Vodafone 945.

Přehled aplikací, nainstalovaných v telefonu Přehled aplikací, nainstalovaných v telefonu
Přehled aplikací, nainstalovaných v telefonu

Budíky – standardní budík, který můžete znát i z ostatních telefonů s Androidem. U každého buzení (kterých může být více) je možné nastavit čas, opakování v dané dny v týdnu, dobu odložení a dobu trvání, vibrace, vyzváněcí tón a hlasitost. Nadstandardem je možnost nastavit si vzrůstání hlasitosti v průběhu daného intervalu, díky čemuž vás telefon nebude budit šokem. Neobvyklá je též volba pauzy mezi jednotlivými smyčkami zvoleného zvuku. Jedinou výtku budeme mít k faktu, že ve výchozím stavu má každý budík nastavené opakování na každý všední den.

Možnosti nastavení budíku jsou lehce nadstandardní Možnosti nastavení budíku jsou lehce nadstandardní

Docs To Go – jedná se o základní prohlížeč dokumentů Microsoft Word, Excel, PowerPoint a PDF. Pokud si nepřikoupíte upgrade na plnou verzi, budete moci dokumenty MS Office pouze prohlížet, nikoli editovat. Pro základní potřeby to ale bohatě postačuje (přeci jen zpracovávat dokumenty na malém displeji telefonu není nic moc), tím spíše zmíníme-li podporu aktuálních formátů MS Office 2010/2007, které v telefonu bez problémů otevřete.

Docs To Go si poradí s dokumenty ve formátu DOCX Docs To Go si poradí s dokumenty ve formátu DOCX

E-mail – opět klasický e-mailový klient s podporou protokolů POP3, IMAP a Exchange. Na rozdíl od aplikace GMail (s výjimkou Exchange) nepodporuje push technologii. V případě schránky na Exchange serveru nabízí synchronizaci kontaktů, ale bohužel nikoli kalendáře. Programem můžete vybírat více poštovních schránek najednou, přičemž procházet lze buď jednotlivé schránky, nebo si nechat zobrazit všechny doručené e-maily v jednom přehledu, kde jsou odlišené barvou.

Zprávy z jednotlivých schránek jsou rozlišené štítky Zprávy z jednotlivých schránek jsou rozlišené štítky

Můžete procházet jednotlivé schránky, nebo veškerou doručenou poštu Můžete procházet jednotlivé schránky, nebo veškerou doručenou poštu

FM Rádio – při spuštění vyžaduje připojení sluchátek, která kromě poslechu slouží jako anténa. Jedná se o maximálně jednoduchou aplikaci, kdy „šipkami“ přeskakujete mezi stanicemi, naladění konkrétní frekvence se pak skrývá pod nabídkou Menu-Nastavit. Pokud tapnete a podržíte prst na zobrazené frekvenci, lze ji přetáhnout mezi oblíbené stanice, kterých může být až devět. Bohužel ale není možné jednotlivé volby přejmenovat, stejně tak chybí zobrazení RDS informací. Příjemným bonusem je režim spánku, kdy si nastavíte, že se má rádio vypnout po 15, 30, 45, nebo 60 minutách.

Rádio nabízí jen základní funkce Rádio nabízí jen základní funkce

Galerie – je přítomná v klasické verzi, kdy kromě podařených efektů nabízí třídění fotografií a obrázků do složek a v jejich rámci pak volitelně podle data pořízení. Pokud do fotek necháváte ukládat GPS pozici, pak se vám v galerii bude zobrazovat i místo pořízení snímků. Přímo z galerie lze snímky mazat, sdílet (poslat e-mailem, MMSkou, přes Bluetooth, na Picassu, …), ale také provádět základní úpravy, jako je ořez a otáčení. Ke zvětšování a zmenšování pohledu lze využít vícedotekové ovládání dvěma prsty („multitouch“).

Globální čas – aplikace dělaná tak trochu na efekt. Otáčející se zeměkoule by lákala k představě, že po tapnutí na zadané místo bude zobrazen aktuální čas a zóna. Ve skutečnosti je to ale trošku komplikovanější – k těmto údajům se dostanete přes klávesu Menu a následnou volbu Zobrazit časovou zónu.

Poněkud komplikované zobrazení časové zóny Poněkud komplikované zobrazení časové zóny

Gmail – je přítomen ve starší verzi (pro Android 2.2 a vyšší je k dispozici o něco vyleštěnější varianta), nepodporuje proto například barevné štítky a má poněkud spartánštější rozhraní. Jedná se ale o vyladěnou aplikaci, v níž je práce s elektronickou poštou jednoduchá a přitom dostatečně komfortní.

Kalendář si pamatuje poslední zvolené nastavení a zvládá barvy jednotlivých kalendářů tak, jak si je nastavíte na Google. Praktická lišta pro přepínání mezi jednotlivými pohledy a rychlé přidání nové schůzky ale bohužel chybí – vše je nutné dělat přes klávesu Menu. Při nastavení synchronizace s Google Kalendářem nekomplikuje uživateli život lokálním úložištěm, ale nabízí jen ukládání do kalendáře na webu. V tomto směru nemůžeme nevzpomenout na komplikaci, na kterou jsme narazili u Samsungu Galaxy 3, jenž tvrdošíjně nastavoval jako výchozí kalendář v telefonu. Pokud si této volby uživatel nevšiml, schůzka se mu nesynchronizovala. Samozřejmě je možné nastavovat opakované události a určit zvuk pro upozornění na blížící se schůzku.

Kalendář zobrazující měsíční pohled Kalendář zobrazující měsíční pohled

Kalkulačka – opět standard, který poslouží pro základní matematické operace. Při otočení na šířku nabídne navíc závorky, posunem klávesnice vpravo pak dostanete dalších deset funkcí (logaritmické, goniometrické, faktoriál, mocnina, odmocnina a konstanty Pí a Eulerovo číslo).

 

Mapy společně s Latitude a Místa nabízejí solidní základ pro orientaci v terénu. K veškerému provozu ale budete potřebovat Internet – čím rychlejší, tím lépe. Pro zoomování můžete využít gesto dvěma prsty, dále je možné vyhledávat adresy či místa, zapínat a vypínat různé vrstvy, nebo si nechat vyhledat trasu. Bohužel Navigace, ač je v nabídce přítomna, v naší zemi stále nefunguje.

Poznámkový blok nabízí vytváření jednoduchých textových poznámek. Bohužel ale nejsou tyto údaje nijak synchronizovány (např. s Google Tasks), ani jim nejde přiřadit termín s upozorněním. Jedná se tedy jen o triviální zápisníček.

Poznámkový blok je jen jednoduchým zápisníčkem Poznámkový blok je jen jednoduchým zápisníčkem

Prohlížeč, založený na jádře WebKit, disponuje všemi potřebnými funkcemi včetně práce s více okny, ukládání stránek do oblíbených (ty se ale nesynchronizují s účtem Google a tedy ani s desktopovým prohlížečem Chrome) a podporou vícedotekového ovládání. Jestliže ale používáte tarif s omezenými datovými přenosy, doporučíme vám jeho náhradu za Operu Mini, která výrazně šetří přenesená data (data se přenáší přes proxy servery Opery, kde dochází ke komprimaci obrázků).

SMS a MMS – zobrazuje zprávy v již tradičních konverzacích. Při psaní je zobrazován počet znaků, zbývajících do konce dané části zprávy, a celkový počet SMS, do kterých bude zpráva rozdělena. Před odesláním není odstraňována česká diakritika, takže budete-li psát s „nabodeníčky,“ počítejte se zkrácením jedné zprávy na necelých sedmdesát znaků.

Soubory – jednoduchá aplikace pro práci se složkami a soubory na paměťové kartě. Nabízí sice základní operace, jako je mazání, hromadný výběr, přejmenování, přesun a kopírování v rámci karty, bohužel k dokonalosti zbývá ještě kousek cesty (výrazně chybí například možnost sdílení/odesílání souborů skrze další programy), takže pokročilejší uživatelé nejspíše použijí alternativu z Android Marketu.

Správce úloh – za předinstalování této aplikace si ZTE zaslouží doslova ovace. Uživatel může dle libosti ukončovat jednotlivé úlohy a aplikace, jakož i sledovat využití procesoru a operační paměti. Je samozřejmě otázkou, zda takový program patří do rukou začátečníkům, kteří s ním mohou napáchat více škody než užitku.

Přes Správce úloh lze ukončovat běžící procesy Přes Správce úloh lze ukončovat běžící procesy

Správce úloh také ukazuje dostupné systémové prostředky Správce úloh také ukazuje dostupné systémové prostředky

Stopky – úplně nejjednodušší stopky, jaké si umíte představit. Po spuštění nabízejí jen pozastavení a následně buď pokračování, nebo vynulování. Máte-li vyšší nároky, například měření časů v jednotlivých kolech, pak patrně budete hledat náhradu.

Stopky jsou v nejzákladnější verzi Stopky jsou v nejzákladnější verzi

Talk – klient pro komunikaci přes GTalk. K němu asi není moc co dodat – je minimalistický a dovoluje komunikovat s ostatními uživateli formou textového chatu.

Youtube – je k dispozici ve své starší verzi. Kromě vyhledávání a přehrávání videí z tohoto serveru nabízí ještě jednu zajímavou funkci: nahrání videa kamerou (resp. fotoaparátem) a jeho okamžité odeslání na Youtube.

Úvodní obrazovka aplikace Youtube Úvodní obrazovka aplikace Youtube

Přehrávání videa z Youtube Přehrávání videa z Youtube

Záznam zvuku – jednoduchý diktafon, ukládající nahrávky do souborů .amr na SD kartu.

Při pohledu na seznam aplikací je zřejmé, že Vodafone 945 obsahuje prakticky všechny základní programy, které budete k životu s tímto telefonem potřebovat. Ještě jednou oceňujeme fakt, že výrobce nechal na uživateli zda a jaké sociální sítě bude chtít používat, což u jiných značek není právě zvykem.

Závěrečné hodnocení

Výsledné hodnocení závisí na úhlu pohledu, z jakého se budeme na Vodafone 945 dívat. Jestliže ho budeme chápat jako následovníka (a případný „upgrade“) Vodafone 845, pak musíme říci: „Ano, jedná se o krok vpřed!“ Proti staršímu bratříčkovi nabízí větší a kapacitní displej s podporou více dotyků, datovou technologii EDGE, lepší procesor a více operační paměti, což se projevuje i v citelně vyšším výkonu. Pokud ale vezmeme v úvahu cenu, která je 4 377 Kč, pak musíme začít srovnávat s konkurencí. Například LG Optimus One (u Vodafone se prodává za 4 977 Kč) nabízí Android 2.2 s možností přesunu aplikací na kartu, kvalitnější dílenské zpracování, fólii na displeji (jen ta by stála kolem 300 Kč), o něco kvalitnější fotografie a celkově svižnější odezvu. Z tohoto pohledu pak nezbývá než konstatovat, že Vodafone 945 je sice telefon, který za dobrou cenu zahraje poměrně dost muziky, nicméně rozhodně stojí za úvahu otázka, zda si nepřiplatit několik stokorun za značkovější a kvalitnější model.

Klady

  • Dobrá cena.
  • Velikost operační paměti.
  • Přesná a rychlá GPS.
  • Absence grafické nadstavby.
  • Fotoaparát s automatickým ostřením a přisvětlovací diodou.
  • Nejsou předinstalovány zbytečné programy.

Zápory

  • Celkové provedení a konstrukce.
  • Android 2.1 Eclair.
  • Velké problémy s Wi-Fi připojením.
  • Nezvládnutá instalace SW a ovladačů.
  • Kvalita fotografií.
  • Chybějící notifikační dioda.

Foto: Valérie Kiliánová

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (59)