[RECENZE]: Vodafone 860 Smart II aneb to nejlevnější s Androidem

Bez názvu

Toto léto bylo ve znamení poměrně vysokých teplot, několikanásobného zdražení ropy a navíc se chystá zvýšení DPH. Tyto a mnohé další faktory začínají pomalu ale jistě nutit lidstvo k šetření, někteří opráší kolo a začnou měnit cestu do práce v příjemnou projížďku, někteří začnou prodávat své drahé smartphony a koukat po něčem levnějším. Začátkem loňského léta přišel jeden ze tří největších operátorů s nabídkou, kterou odmítl málokdo. Po uvedení oblíbeného Vodafone 845 s rezistivním displejem přišla kapacitní a dejme tomu, vyladěnější varianta – Vodafone 858 Smart. Ten byl populární až do konce loňského roku, kdy jej pomalu sesazovaly levné Androidy od Samsungu, ZTE, či Huawei. Vodafone se však nenechal zahanbit. Uzavřel s Alcatelem (který kdysi pro T-Mobile vyrobil i oblíbený model Move) kontrakt, z něhož vzešel dnešní testovaný kousek – Vodafone 860 Smart II. Lehký, elegantní, chytrý a hlavně levný nástupce všech předchozích modelů.

1

Mnoho odborníků spekulovalo, zda po takovém úspěchu Vodafone tento krok zopakuje a připraví další cenový trhák. Ano, připravil. Byl jim Huawei Ascend G 300, který držel a stále drží neuvěřitelné prodejní rekordy. Lidé se kvůli němu neváhali rozjet i do vzdálenějších poboček červeného operátora. Úspěch to dozajista byl, ovšem něco tomu chybělo. Nebyl to, tak říkajíc, čistokrevný produkt Vodafonu. Ten přišel až začátkem toho léta. Doménou druhé generace Smartu měla být opět cena. Aby se však Vodafone neopakoval, přidal několik vylepšení, které měly telefon zatraktivnit. Pojďme si Smarta II představit…

Vodafone Smart II – představení

Vodafone Smart II - představení

Představení

Největší dominantou Smartu II jsou výměnné kryty. Jsou celkem čtyři:

  • Modrá metalická
  • Žlutá
  • Růžová metalická
  • Černá základní

3

To ovšem není všechno. Kryt sestává ze dvou částí – zadní část kryjící baterii a boční, pogumovaný lem. Každou barvu tak můžete libovolně smíchat s ostatními a vytvořit tak až 16 variací. Vskutku zajímavé, a abych se přiznal, po všech těch černých a bílých, je toto ta správná trefa do barevného. Zajímavým detailem je také přítomnost stejně barevných tapet na displej. Když si tedy budete chtít nasadit žlutý kryt, je možné zvolit i stejně žlutou tapetu pro dokonalé sladění.

Obsah balení

Smart druhé generace je dodáván v poměrně velkorysém balení. Základem je krabice větších rozměrů vyvedená ve firemních barvách Vodafone. Uvnitř pak nalezneme následující:

  • Záruční list
  • Podrobný návod k použití, který by mohl závidět leckterý dražší přístroj
  • USB kabel
  • Nabíječka
  • Sluchátka
  • 2 GB microSD paměťová karta
  • Výměnné kryty

11

Samotný telefon dostanete v základním černém provedení. Pokud se vám nelíbí, můžete kryt klidně zahodit a nasadit jiný – mně se nejvíce líbil modrý. Zadní část krytu je polepena fólií, která dvěma kroky vysvětluje sundávání a nasazování krytu. Zprvu to byl opravdu oříšek a bál jsem se, aby kryt nepraskl, protože bez řádné síly kryt velmi těžko odtrhnete od zadní části telefonu. Myslím si, že plastové západky kryty drží dobře a telefon by tak mohl vydržet i leckterý jemnější pád.

Technické specifikace

  • jednojádrový procesor Broadcom BCM21553 s taktem 832 MHz, ARMv6.
  • GPU – Broadcom VideoCore IV HW.
  • 512 MB RAM.
  • 150 MB úložiště + 2 GB microSD paměťovka v balení.
  • 3,2″ TFT displej s rozlišením 480 x 320 bodů (HVGA), 180 DPI.
  • GPRS, EDGE, HSDPA
  • Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi hotspot.
  • Bluetooth: 2.1 včetně A2DP.
  • GPS, A-GPS.
  • OS Google Android 2.3.7 Gingerbread bez grafické nástavby.
  • fotoaparát: 3 MPx (2 048 × 1 536), autofocus, LED blesk.
  • Baterie:  Li-Ion 1200 mAh.
  • Rozměry: 109 × 58 × 12,4 mm.
  • Hmotnost: 120 g.

Z technických specifikací lze ve srovnání s první generací Smartu odvodit, že významný nárůst výkonu se nekoná, byť procesor posílil o cca 300 MHz a RAM se zvýšila ze 178 MB na 512 MB, což systému výrazně pomohlo. Celkově se však dá říci, že se stále jedná o velmi slabý HW, který náročnější operace, jako pozorování videí ve vysokém detailu, či hraní náročnějších her absolutně nezvládá. Vlastně ani není potřeba, cílová skupina, pro kterou je tento telefon navržen stejně tak vysoký výkon nezužitkuje. Přesto byly silné záseky pozorovatelné i v aplikacích jako Play Store, či Google Mapy. Nuto podotknout, že procesor je architektury ARMv6, čili odpadá také plná podpora flashe. O grafické zobrazení se stará integrovaný grafický čip Broadcom VideoCore IV. Nehledejme za tímto označením něco extra. Na Angry Birds telefon stačí, ovšem více od něj čekat nelze.

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Úvod do komponent telefonu

RAM/ROM

Telefon disponuje dnes standardní velikostí RAM – 512 MB, která je u takto slabšího přístroje opravdovou berličkou. Systém díky ní prakticky nelaguje a při posunu mezi obrazovkami nejsou cítitelné žádné záseky, aplikace startují rychleji, byť je to s chodem některých již o poznání horší. Posuny v menu jsou také rychlé a využívání plného multitaskingu neprovází žádné zaváhání. Z 512 MB je dostupných pouze 406 980 B, po zaplnění systému aplikacemi se pomocí task killeru dostaneme na hodnotu cca 200 – 210 MB, což není špatný výsledek. Horší je to s vnitřní pamětí telefonu, která má velikost pouhých 150 MB. V základu sice dostanete 2 GB paměťovku, ale toto omezení je v dnešní době levných paměťových modulů vážně krok mimo. Při instalaci aplikací systém vždy volí přesun na kartu, za předpokladu, že to aplikace umožňuje. Začátečníkům tak může vrtat hlavou, proč některé aplikace nefungují tak, jak mají a proč třeba nefungují widgety vybraných aplikací, jako např. task killery, widgety na počasí, či stavu baterie. Abyste widgety zprovoznili, je třeba jednotlivé aplikace ručně přesunout zpět do telefonu. Přesunete takto 10 – 15 aplikací a máte vcelku problém. Nebylo nereálné během chvíle zaplnit téměř celou vnitřní paměť, což je v případě chytrého telefonu, který staví hlavně na aplikacích, důvodem k zamyšlení.

14

GPS

Smart II je dále vybaven standardní výbavou prakticky všech dnešních smartphonů s Androidem, takže pokud byste udělali i tak nepochopitelnou věc a přecházeli na Smarta II z dražšího přístroje, nemusíte se bát, že by Vodafone neměl něco, na co jste byli zvyklí – jen „to všechno“ bude pracovat trochu pomaleji. Namátkou jmenujme GPS, která si umí dopomoci i asistencí pomocí BTS pro rychlejší fix. Pokud však použijeme pouze čisté GPS, budeme trošku zklamání. Telefon jsem testoval s následujícími aplikacemi:

V každé této aplikaci netrval fix minutku či dvě, což může být dnes standardem, ale dlouhých 5 minut v případě Endomonda a 6,5 minuty během jízdy u Navigonu. Čili v případě startu Endomonda a rozjetí se na kole, jsem ujel cca 1,5 km bez asistence tohoto programu. Samotné průběžné kontroly trasy byly již v pořádku, a i když se někdy aplikace tvářila, že nejedu po cyklostezce vedle řeky, nýbrž přímo v řece. Toto spojení Endomonda a GPS ve Smartu II mohu hodnotit známkou dobře.

V případě autonavigace Navigon byla situace podobná, spíše horší. Telefon jsem umístil na přístrojovou desku pod čelní sklo, aktivoval GPS a spustil Navigon. Po rozjetí trvalo téměř vždy minimálně 6 minut, než mě navigace našla a umístila správně na vozovku. Často se mi stávalo, že signál vypadával a navigace se tvářila, že jedu v poli, či po střechách budov. Ve spojení s malým displejem s poměrně podprůměrnými pozorovacími úhly, hodnotím použitelnost Smartu II, jakožto auto-navigace, jako vcelku adrenalinovou záležitost. Pokud srovnám užívání Navigonu s mým nynějším telefonem (Galaxy Note), kde fix GPS proběhne do 30 vteřin bez asistence a celý průběh navigování je bez chybičky, musím prohlásit, že Smart II je pro práci s GPS velmi nevhodný, či velmi omezený. Teď nechci samozřejmě srovnávat několikanásobně dražší Note se Smartem II, ale i levnější telefony, jako Galaxy Mini se s GPS popraly mnohem lepším způsobem.

Displej

Zobrazovací jednotka, kterou Alcatel zvolil, patří zřejmě k tomu nejlepšímu, co tento telefon nabízí. Základem je kapacitní TFT displej o velikosti 3,2 “ s rozlišením 480 x 320 bodů, čili v dané kategorii nadprůměr. Horší už to je s pozorovacími úhly, které obraz deformují při sebemenším náklonu. Pokud tedy plánujete sledování filmů v režimu naležato, budete zklamaní. Podsvícení displeje je rovnoměrné včetně možnosti automatické regulace. Samotný displej je dle výrobce chráněn odolným minerálním sklíčkem, o Gorilla Glass se však nejedná. Pod displejem se nachází čtveřice kapacitních tlačítek – zleva tlačítko Home pro návrat na domovskou obrazovku, další tlačítko umožňuje vyvolání kontextové nabídky. Třetí volba vrací zpět a čtvrtým tlačítkem je Search, kterým lze vyhledávat na webu či Marketu. Tlačítka fungují bezchybně, jedinou výtku však mám. Jsou příliš citlivá, často reagují jen tak, že zdetekují prst lehce nad tlačítkem. Displej zvládá multitouch, maximum jsou dva dotyky, což v této kategorii dostačuje.

14

OS Google Android

Uvažovat u takto levného telefonu nad některým z „čtyřkové“ generace Androidu by bylo minimálně pošetilé. Čistý (a tím myslím opravdu čistý – bez grafických nástaveb) GingerBread ve své nejvyšší verzi 2.3.7 běžel naprosto perfektně a musím uznat, že záseků přímo v systému bylo minimum. Mnohem horší situaci jsem zažil u Optimus Black od LG, či paradoxně u SII s neustále padajícím TouchWizem. I když jsme telefon nakrmili daty, svižnost nepolevovala a jemné záseky byly patrné pouze při řádném zaplnění ploch widgety. Jediné viditelné záseky, které mi přišly poměrně nepříjemné, nastaly při přepnutí zobrazení menu – konkrétně volbou přepnutí zobrazení. V tu chvíli se aplikace řadily dle kategorií a pohyb v menu se citelně ztížil, jinak nemám výhrady.

18

Prostředí telefonu je pak klasika mezi Androidy a popisovat všechny funkce by bylo nošením dříví do lesa. GingerBread s sebou přináší klasický (=hrozný) přehrávač multimédií, který má problém téměř s jakýmkoliv formátem. Přehrávání hudby je pak mdlé, bez možnosti nastavení. V tomto případě doporučím okamžitou náhradu ve formě QQPlayeru pro filmy a PowerAmp pro hudbu. Dodávaná sluchátka jsou spíše průměrná, přirovnal bych je ke sluchátkám z tržnice, kde každá jiná budou lepší, jak originálně přibalená. Zvuk je přidušený, výšky trhají uši a minimální basy dělají z trancového nářezu dechovku. Zvukový výstup se po připojení kvalitnějších (značkových) sluchátek znatelně zlepšil. Pokud jste však vásniví hudebníci, udělá vám jakýkoliv, i nejlevnější iPod, mnohem lepší službu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Baterie

V malém telefonu by měla být zákonitě malá baterie – spíše jak se to vezme. Baterie Smartu II má standardní rozměry, ovšem kapacita 1200 mAh je spíše podrůměrná. Myslíte, že to slabý procesor a malý displej ospravedlní? Ne. I když jsme telefon netrápili, měli jsme problém, aby se dožil více jak 24 hodin. Udávaná dvoudenní výdrž, které se podařilo dosáhnout zlomku uživatelů může být připisována minimálnímu jasu displeje, vypnutým datům a prakticky nepoužíváním telefonu, což je z logického hlediska nesmysl. Chytrý telefon si pořizujeme, abychom využívali všech jeho výhod. Hodnoty, které jsme naměřili, jsou následující:

  1. Náročná práce – hraní her (Angry Birds, Fruit Ninja, apod.), prohlížení webu (Wi-Fi + data), psaní mailů, film (plný jas) – baterie vydržela cca 6 hodin a 35 minut, poté na mě vyskočila hláška s prosbou o nabití.
  2. Středně náročná práce – občas nějaká hra, poté dvě hodiny pauza, pak 30min. telefonování, opět pauza, po chvilkách lehké prohlížení webu (jas na půlce) – Při rozumné práci a dodržení zásad ohleduplnosti k baterii jsem pokořil cca 18 hodin.
  3. Nenáročná práce – minimální činnost (občas web), telefon byl v uspaném stavu, jas na minimum – Smart II atakoval výdrž téměř 2,5 dne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Konektivita

Smartík druhé generace zvládá všechny datové přenosy, na které jsme zvyklí u jinak dražších přístrojů. Wi-Fi podporuje nejpoužívanější standardy B,G,N – bohužel, telefon se po cca 10-15 minutách nečinnosti automaticky odpojuje od routeru – automatická aktualizace mailů, Facebooku, atp. poté ztrácí smysl. Pokud máte datový tarif, budete zvlášť po českých dálnicích a na vesnicích využívat GPRS, které je pomalé a degraduje tak internet v mobilu, jako takový. EDGE je tom na přece jen lépe a určité části dálnice D1 tak projede se střední rychlostí internetu. HSDPA se vyskytuje prakticky ve všech větších městech, rychlost internetu začíná být touto technologií konečně použitelná. Tzv. H+ se mi na Smartovi ani jednou nezobrazilo – byť jsem byl s telefonem i v Praze. K dispozici je dále plnohodnotný Modrý zub ve verzi 2.1 včetně profilu A2DP, což je bezdrátový standard pro přenos dvoukanálového zvuku s kvalitě CD. Pokud tedy máte BT sluchátka, můžete skoncovat s káblíky, jinak vám musí stačit 2,5mm jack.

Fotoaparát

V této sekci budu velice stručný. Fotoaparát u takto levného telefonu je vážně jen pro bleskové momentky. 3 MPx se ani na nic jiného použít nedají a výsledné fotografie bych klidně srovnal s těmi, které produkoval Smart první generace. Fotoaparát sice umožňuje různá nastavení, ostatně tak, jak jsme u Androidu zvyklí, ale výslednou kvalitu to stejně neovlivní. Co mne však mile překvapilo, byla přítomnost tlačítka pro spoušť závěrky. Není tedy třeba šmatlat po displeji, postačí podržet tlačítko, fotoaparát zaostří a vyfotí. Pro názornost přikládám fotografie pořízené Smartem II. Fotografie s modrým nádechem poukazují na automatické nastavení jasu, na výběr pak máme i několik filtrů, kterými můžete fotografie ozvláštnit a poslední fotografie ukazuje (rozpitý) zoom.

2012-08-07 15.04.14

Ukázkové video

Parametry videa: velikost – 8,19 MB, formát .3gp

Ukázkové video z Vodafone 860 Smart II

Ukázkové video z Vodafone 860 Smart II

Benchmarky

Linpack Single

  • Samsung Galaxy S III – 55,69 MFLOPS
  • HTC One X – 51,63 MFLOPS
  • Samsung Galaxy Tab 7.7 – 49,2 MFLOPS
  • Nexus 7 – 48,7 MFLOPS
  • Asus Eee Pad Transformer Prime – 47,90 MFLOPS
  • HTC EVO 3D – 44,76 MFLOPS
  • Huawei Vision – 41,30 MFLOPS
  • Samsung Galaxy S Advance – 39,4 MFLOPS
  • LG Optimus 2X – 36,44 MFLOPS
  • Huawei IDEOS X5 – 29,42 MFLOPS
  • Emgeton Meizu M9 – 14,40 MFLOPS
  • Emgeton Consul One – 13,50 MFLOPS
  • LG Optimus Black – 12,78 MFLOPS
  • Vodafone 860 Smart II – 10,613 MFLOPS
  • Vodafone 945 – 9,835 MFLOPS
  • Vodafone 858 – 3,636 MFLOPS
  • Huawei U8100 – 2,588 MFLOPS
  • Vodafone 845 – 2,272 MFLOPS

Linpack Multi

  • HTC One X – 127,1 MFLOPS
  • Samsung Galaxy S III – 120,64 MFLOPS
  • Nexus 7 – 114,6 MFLOPS
  • Samsung Galaxy Tab 7.7 – 80,4 MFLOPS
  • Asus Eee Pad Transformer Prime – 79,07 MFLOPS
  • Samsung Galaxy S Advance – 69,3 MFLOPS
  • Huawei Vision – 35,32 MFLOPS
  • Emgeton Meizu M9 – 12,68 MFLOPS
  • Vodafone 860 Smart II – 8,908 MFLOPS
  • Emgeton Consul One – 7,74 MFLOPS

Quadrant Standard

  • Nexus 7 – 1705
  • HTC One X – 1635
  • Xiaomi Mi-One – 1267
  • Samsung Galaxy Tab 7.7 – 1227
  • Samsung Galaxy S II – 937
  • HTC Sensation – 857
  • Samsung Galaxy S Advance – 838
  • LG Optimus 3D – 694
  • Motorola Atrix – 673
  • Vodafone 860 Smart II – 628

AnTuTu

  • Asus Eee Pad Transformer Prime – 10 624
  • Samsung Galaxy S III – 8288
  • Samsung Galaxy S II – 5598
  • Samsung Galaxy W – 3898
  • Huawei Honor – 3865
  • Huawei Vision – 2558
  • Vodafone 860 Smart II – 1927

Konzumace obsahů

Konzumace obsahu je jednak daná samotným operačním systémem a pak také naší volbou aplikací, kterých je v Play Store dostatek. Pokud se nebudeme bavit o aplikacích, kterými můžete Smarta nakrmit, máme v základu pouze originální webový prohlížeč pro surfování na webu. Pro konzumaci dokumentů slouží kancelářský balík Office Suite 6, na který jsem si osobně nemohl zvyknout. Jsem již delší dobu velkým příznivcem KingSoft Officu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prohlížení webových stránek na takto malém displeji je vcelku nepříjemné. Možná jsem opět ovlivněný velikostí svého stávajícího telefonu (5,3″), ale myslím si, že 3,2 “ je pro pohodlné prohlížení webu prostě málo. Dobrou alternativou může být prohlížeč Maxthon, který je narozdíl od Opery pekelně rychlý a umožňuje také roztáhnutí webstránky na celou plochu displeje, což umí Opera také, ale Maxthon to dělá jaksi elegantněji.

Na konzumaci mapových podkladů nám nejlépe poslouží oficiální Google Maps, které po několika aktualizacích vážně stojí za vyzkoušení. Na telefonu fungovaly bezchybně, byť se při zoomování někdy až silně zasekávaly. Věrnost barev při použití satelitní vrstvy degraduje povedené grafické provedení map.

2012-08-11 22.44.38

Mezi další předinstalované aplikace můžeme zařadit appku pro sociální sítě G+, Facebook či Twitter, YouTube a dále pak aplikace přímo od operátora Vodafone.

Tvorba obsahu

Jestliže se o tabletech s velkými displeji říká, že jsou na tvorbu obsahu nevhodné, jak si asi povede mobil s 3,2″ obrazovkou? Osobně se mi na mobilu nepsalo dobře, vyzkoušel jsem několik klávesnic, které nabízí Play Store. Nakonec jsem zůstal u originální klávesnice Swype, se kterou se mi podařilo alespoň minimální text pro SMS napsat. Delší psaní e-mailů bych viděl jen pro trpělivé nátury, ovšem zvyknout se dá na vše.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Další výbava

Jako téměř každý chytrý telefon, tak i Smart II disponuje určitými funkcemi, které zvyšují jeho užitnou hodnotu.

  • Svítilna – klasická aplikace pro aktivaci LED blesku. Lze navolit intenzitu svitu. Negativ – chybí widget.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • FM Rádio – po připojení sluchátek umožňuje naladit a poslouchat FM stanice. Negativ – slabá citlivost, s trochou štěstí chytnete alespoň Blaník.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Shrnutí

Z recenze může vyjít najevo, že jsem se k telefonu postavil spíše negativisticky, zdání ovšem klame. Jako bývalý majitel Vodafonu 845 a 858 jsem rád, že jsem si mohl řádně prozkoušet i novou generaci těchto lidových smartphonů. Až na mírné prohřešky, které jsou vzhledem k ceně odpustitelné, lze druhou generaci Smartu více, než doporučit. Telefon disponuje dostatečně výkonným procesorem, naprůměrnou velikostí RAM a atraktivními barevnými kryty, díky kterým se telefon nevábného vzhledu hned tak neomrzí. Displej se svým rozlišením patří také k tomu lepšímu, co lze v této cenové kategorii pořídit. Koneckonců, podívejme se po konkurenci – Smart II z duelů ve stejné cenové kategorii vždy odejde s vítězným praporem. Pokud vezmeme v potaz cílovou skupinu, tedy například 15-letou slečnu, myslím si, že bude rozhodnuto. Navíc, jestliže bude mít potenciální zájemce také tarif u Vodafonu, může se dostat na cenu bazarového hloupého telefonu. Přecházíte-li z obyčejného telefonu a říkáte si, co pořád všichni s tím Androidem mají, vyzkoušejte jej. Pokud se vám platforma zalíbí, lepší hardware, třeba ve formě zmiňovaného Ascenda G 300, můžete dokoupit kdykoliv. Smart druhé generace je líbivý, je malý a hlavně…LEVNÝ (v dobrém slova smyslu).

Klady

  • Cena
  • Výměnné kryty
  • Displej
  • HW tlačítko spouště fotoaparátu
  • LED dioda (blesk)

Zápory

  • Výdrž baterie
  • Výkon
  • Nízká uživatelská paměť
  • Chybí informační dioda
  • Štěrbinka sluchátka se brzy zanese nečistotami

Fotogalerie (nepublikovaných) snímků

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tomáš Hochmuth
O Autorovi - Tomáš Hochmuth

Nadšenec do všeho Androidího, hledám kvality tam, kde by je nikdo nehledal. Rád recenzuji levné Androidy, jelikož jsou to ony, se kterými přichází začátečníci nejvíce… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (45)