Recenze Prestigio MultiPad 8,4″ (PMP3084B)

prestigio_multipad_logo

Tablet s cenou do čtyř tisíc i s daní a osmipalcovým displejem? To nezní špatně, co říkáte? Přesně to je Prestigio MultiPad s typovým označením PMP3084B. Co nabídne zájemcům, v čem vyniká a kde má slabší místa? Nejen to se dozvíte v podrobné recenzi.

Během testu budeme srovnávat s dříve recenzovaným tabletem mivvy MIDroid A2, který spadá do podobné kategorie a je prodáván za prakticky stejné ceny.

Obsah balení

Tablet je dodáván v černo-červené krabičce z tvrdého kartónu, na jejímž povrchu jsou, samozřejmě kromě vyobrazení zařízení, vyjmenovány jeho hlavní přednosti. Tou první je nesporně úhlopříčka displeje 21,4 cm, tedy 8,4″.

Kompletní obsah balení Prestigio MultiPad 8,4 Kompletní obsah balení Prestigio MultiPad 8,4

Po odklopení víka na nás vykoukl tablet, „oblečený“ do slušivého a bytelně působícího koženého (nebo možná koženkového – to skutečně nepoznáme) pouzdra. To jsme opravdu nečekali – nejen v této cenové relaci takové příslušenství buď úplně chybí, nebo je k dostání jen za příplatek.

K tabletu je dodáváno praktické pouzdro K tabletu je dodáváno praktické pouzdro

Dikci zákona, vyžadující návod v češtině, výrobce splnil přiloženým listem A4, na kterém najdete popsané jen ty skutečně nejnutnější základy operačního systému Android, způsob nabíjení a vložení paměťové karty. Součástí je také popis instalace Adobe – Digital Editions, stahování elektronických knih a jejich zkopírování do tabletu.

V dolní části krabice jsme našli záruční list, uživatelský manuál v bezmála dvaceti jazycích (češtině patří šest stránek) a sešitek s bezpečnostními pokyny. Dále je součástí nabíječka a USB kabel k propojení s počítačem, zakončený nikoli klasickým microUSB, ale miniUSB konektorem. Bohužel Prestigio zvolilo stejný způsob nabíjení, jako mivvy u svého MIDroidu A2 – tedy USB kabel slouží pouze pro připojení k PC, nikoli ale k nabíjení. Nabíječka má svůj vlastní konektor, takže pokud ji zapomenete doma, z USB nebo standardizovanou nabíječkou k telefonu tablet nenabijete.

Nabíječka má specifický konektor Nabíječka má specifický konektor

Součástí není paměťová karta, což ale s ohledem na velikost interní paměti není problém. Chybějící (alespoň základní) sluchátka už ale musíme hodnotit poněkud záporně. Pokud přemýšlíte, zda jsme nezapomněli zmínit akumulátor, pak vězte, že nikoli. Ten je zasazen v tabletu a podle prvního průzkumu ho není možné vyjmout (respektive možná se šroubovákem, ale to jsme z pochopitelných důvodů nezkoušeli). Jedná se o Lithium-Polymerový zdroj energie se solidní kapacitou 4000 mAh.

Vzhled a dílenské zpracování

Na první pohled nepůsobí MultiPad špatně – provedení v lesklé černi je dnes poměrně časté a mnohými uživateli oblíbené. Horší je to v okamžiku, kdy tablet chytíte do dlaní. Možná to byl nedostatek jen námi testovaného kusu, ale vrzání lícujících plastů prostě nešlo přeslechnout. Stejně tak odolnost proti kroucení není příliš vysoká. Dokonce, pokud budete tablet držet v jedné ruce, zatímco druhou budete pracovat na displeji, vás občas překvapí artefakty v obraze, vyvolané prsty opírajícími přístroj ze zadní strany. Myslíme, že kdyby výrobce místo relativně tenkého plastu použil na „záda“ hliník, jako například mivvy u MIDroidu, zvýšilo by to pevnost celé konstrukce a odpadly by všechny zmíněné nedostatky. Samozřejmou vlastností zvolené povrchové úpravy je vysoká náchylnost k zachytávání otisků prstů.

Rozměry tabletu jsou 213 x 161 x 11 mm – je tedy o něco málo větší než přeložený list A4 (nebo, chcete-li, A5). Tloušťkou může Prestigio směle konkurovat běžným telefonům, leč, jak jsme již zmínili, tento fakt je vykoupen nižší tuhostí. Hmotnost 0,49 kg pak odpovídá velikosti displeje a použitým materiálům.

Rámeček vystupuje asi milimetr až dva nad rovinu displeje, čímž zabraňuje poškrábání při položení obrazovkou dolů. Na druhou stranu ale poněkud znesnadňuje snímání doteků u okrajů a v rozích – nejcitelnější je to v horní liště, do které jsou integrována „softwarová tlačítka“ Domů (v levém horním rohu), Zpět a Menu (v pravém horním rohu). Klasická tlačítka – tedy ani mechanická (kromě dvou, jejichž funkci si ještě vysvětlíme), ani senzorová, MultiPad nenabízí, stejně tak, na rozdíl od svého konkurenta, nedisponuje praktickým trackballem, takže k veškerému ovládání budete požívat displej.

Pojďme tedy na obhlídku: již orientace loga výrobce a názvu produktu na horní a spodní hraně rámečku, naznačuje, že výrobce počítal převážně s používáním na výšku – tedy například na čtení elektronických knih. Díváme-li se z tohoto pohledu, tak vpravo jsou dvě mechanická tlačítka (šipky), která využijete k horizontálnímu posunu, nebo k otáčení stránek v e-knihách. Horním tlačítkem se také můžete vrátit na domovskou obrazovku.

Přední strana tabletu Prestigio MultiPad 8,4 Přední strana tabletu Prestigio MultiPad 8,4

Na boku levé, horní, ani pravé hrany pak nenajdete žádné prvky, vše potřebné je situováno v dolní hraně, kde jsou připraveny (zleva): slot pro SD kartu (klasickou SD, nikoli microSD), miniUSB konektor, konektor pro nabíjení, standardní 3,5mm jack pro připojení sluchátek a tlačítko pro zapnutí/vypnutí resp. rozsvícení/zhasnutí obrazovky.

Konečně na zadní straně je výrazné logo a název výrobce a produktu, několik dalších drobnějších textů, výstup dvou reproduktorů a otvor pro provedení „studeného restartu“ zařízení.

Zadní strana tabletu Prestigio MultiPad 8,4 Zadní strana tabletu Prestigio MultiPad 8,4

Škoda jen, že v těle ani v balení není stylus – stačila by prostá plastová tyčinka, která by zjednodušila ovládání na odporovém displeji.

Hardware a displej

Procesor Rockchip RK2818 s architekturou ARM9, běžící na frekvenci 700 MHz, je garantem postačujícího výkonu. Sekunduje mu 256 MB RAM, což lze považovat, s ohledem na zamýšlenou cílovou skupinu a kategorii zařízení, za dostatečnou kapacitu. Odezva zařízení je dobrá, při občasných prodlevách ale přijde na mysl, že dvojnásobná operační paměť by tomuto tabletu slušela víc. Pak bychom se ale pravděpodobně posunuli do jiné cenové hladiny.

Pro aplikace a data jsou připraveny 4 GB interní paměti, tedy pravděpodobně více, než dokážete využít. Prostor lze navíc rozšířit pomocí paměťových karet s maximální podporovanou velikostí 16 GB, ale protože operačním systémem je Android verze 2.1, není možné na SD kartu instalovat/přesouvat aplikace. To by ale mohl změnit upgrade na Android 2.2, který Prestigio již nějaký ten pátek slibuje.

O displeji již zaznělo mnohé, nicméně podívejme se na něj samostatně. Úhlopříčka 8,4 palce je dobrým kompromisem, stavící tento produkt mezi menší pětipalcová či sedmipalcová zařízení a naopak velké desetipalcové tablety. Rozměry displeje 12,9 x 17,1 cm a odpovídají tak poměru stran 3:4, což je pro čtení knížek takřka ideální. Z rozlišení 800 x 600 pixelů při udávané velikosti obrazovky vychází jemnost zobrazení 119 DPI. Při běžné práci nejspíš nebudete mít se čtením výraznější problémy, ovšem v prohlížeči je u tenkého písma patrný rastr. Podsvětlení displeje je dostatečné, podání barev průměrné, slabinou jsou pozorovací úhly, kdy již při úhlu cca 45 stupňů od kolmice na rovinu obrazovky dochází k viditelnému tmavnutí barev. Čitelnost je, vzhledem k matnému provedení, průměrná, na přímém slunci ale počítejte s horší viditelností obsahu obrazovky. Budeme-li MultiPad hodnotit jako čtečku s připojením k Internetu, pak jsou uvedené parametry dostačující.

Ke snímání doteků je použita odporová (rezistivní) technologie, která má samozřejmě své výhody i nevýhody. Ke kladům patří například možnost ovládat zařízení v rukavicích či stylusem, ze záporů jmenujme menší přesnost a neschopnost snímat v jednom okamžiku více než jeden dotyk („multitouch“ tedy chybí). K dotekovému ovládání ale nemáme výhrad – na softwarové klávesnici se, i díky velikosti zařízení, psalo dobře, jen výjimečně byl stisk interpretován dvakrát. Trochu obtížnější bylo posouvání obsahu obrazovky, nicméně věříme, že je to spíše otázkou cviku a zvyku.

Integrovaný senzor polohy se stará o otáčení obsahu obrazovky s ohledem na to, jak přístroj držíte. Umí přitom otáčení do všech čtyř stran. Domovská obrazovka a seznam aplikací ale tuto vymoženost nepodporují, což je docela škoda, neboť při ukončení aplikace a návratu na plochu musíte zařízení otočit do výchozí polohy. Tak se ale chovají prakticky všechna zařízení s Androidem, včetně nejdražších telefonů.

USB host

MultiPad, na rozdíl od MIDroidu, nedisponuje klasickým USB portem, skrze který by bylo možné připojit například flash disk. Otázkou, na kterou neznáme odpověď, je, zda by funkci USB host zvládl s adaptérem do miniUSB. Výrobce ale takovou možnost neuvádí.

Technologie

Hardwarové parametry:

  • Procesor: 700 MHz Rockchip RK2818, bez grafické akcelerace, DSP
  • OS: Android 2.1 (Eclair) bez nadstavby
  • Interní paměť: 4 GB
  • Paměť RAM: 256 MB (volných cca 130 MB)
  • Velikost tabletu: 213 x 161 x 11 mm
  • Hmotnost tabletu s baterií: 490 gramů
  • Displej: úhlopříčka 8,4 palce, TFT, dotykový, odporový, s rozlišením 600 x 800 px, 262 tisíc barev
  • GPS: ne
  • Wi-Fi: 802.11b/g
  • Bluetooth: ne
  • Konektory: 3,5 mm stereo audio jack, miniUSB
  • Fotoaparát: není
  • Přední kamera: není
  • Baterie: Li–Pol, 4 000 mAh

Výsledky testů

Grafický výkon podle Neocore

Metodika: provádíme deset měření, nejlepší a nejhorší výsledek se škrtá, ze zbylých osmi se počítá průměr.

  • Výsledek Prestigio MultiTab PMP3084B: 1,4 fps
  • Výsledek mivvy Midroid A2: 1,9 fps
Výsledky v benchmarku Neocore nelze označit jinak, než jako velmi slabé Výsledky v benchmarku Neocore nelze označit jinak, než jako velmi slabé

Výkon CPU a GPU podle SmartBench 2010

Metodika: provádíme deset měření, nejlepší a nejhorší výsledek se škrtá, ze zbylých osmi se počítá průměr.

  • Výsledek Prestigio MultiTab PMP3084B: 132/163
  • Výsledek mivvy Midroid A2: nebylo testováno.
Ani výsledky v SmartBench 2010 neoslní Ani výsledky v SmartBench 2010 neoslní

Připojení k počítači

Tablet k počítači připojíte dodávaným kabelem, který má na jedné straně miniUSB konektor a na straně druhé standardní USB zakončení. Zařízení se ihned hlásí v režimu „mass-storage,“ ve kterém lze s interní pamětí a případně s vloženou paměťovou kartou pracovat stejně, jako s externím USB diskem.

Během testu jsme narazili problémy při pořizování snímků obrazovky, neboť tablet se neobjevoval ve správci zařízení, nebylo tedy možné nainstalovat případné ovladače a tím pádem ani k němu přistupovat přes ADB. Nakonec nás zachránil Linux, konkrétně náš návod Jak nainstalovat a zprovoznit ADB v Ubuntu (BTW: idVendor pro Prestigio je 0085) a po několika restartech udev a adb se nám konečně podařilo pořídit první screenshoty.

Možnosti připojení

Protože MultiTab neumožňuje vložení SIM karty, tradiční seznam podporovaných GSM sítí a datových přenosů můžeme tentokrát vynechat.

Tablet nabízí jen jednu možnost připojení k Internetu, a to prostřednictvím Wi-Fi. Podporuje standardy 802.11 b a 802.11 g, nejrychlejší „enko“ tedy ve výčtu chybí, což ale u jednoho z nejlevnějších zařízení na trhu nemůžeme brát jako mínus. Rychlost 802.11 g je navíc prakticky pro všechny úkony, které lze s tímto zařízením provádět, naprosto postačující. Stabilita připojení byla velmi dobrá, během testu jsme nezaznamenali (testovali jsme na routerech D-Link a Netgear) žádné výpadky, samovolné odpojování, ani okamžiky, kdy by se zařízení „tvářilo“ jako připojené a data přitom nefungovala. Z hlediska dosahu je tablet srovnatelný s běžnými mobily.

GPS

Tablet není vybaven GPS modulem, takže k určení pozice si musíte vystačit s bezdrátovými sítěmi. Je pravda, že navigace na více než osmipalcovém displeji by vypadala impozantně, nicméně za čelní sklo byste si ji beztak dát nemohli. Pro geocaching a geolokační hry je tento rozměr už také příliš velký, takže absence tohoto prvku vlastně vůbec nevadí.

Baterie a výdrž tabletu

Baterie s kapacitou 4000 mAh vydrží podle oficiální produktové stránky na webu výrobce až na 6,5 hodiny čtení, 5,5 hodiny přehrávání videa a 7 hodin hudby. V praxi jsme otestovali přehrávání videa; při nastavení maximální úrovně podsvětlení a hlasitosti na polovinu se tablet vypnul po čtyřech hodinách, což lze označit jako solidní výkon. Při běžné práci, spočívající v občasném čtení na webu a kontrole e-mailů není problém dostat se na 24 hodinovou výdrž, možná i déle, což samozřejmě závisí na tom, jak aktivně a k jakým účelům budete zařízení využívat.

První spuštění

Kromě loga se během spouštění zobrazuje také upoutávka na zdroj elektronické literatury m.ebooks.prestigioplaza.com. V době psaní recenze (21. července 2011) zde byly stovky titulů, 23 z nich dokonce v češtině (jednalo se o knížky Karla Čapka, A. C. Doylea, Charlese Dickense, Jacka Londona a dalších světoznámých autorů). Vládnete-li cizím jazykem, můžete vybírat z řádově tisíců děl, přičemž část je placená, řada titulů (mj. všechny české) je zdarma.

Při prvním spuštění se vás nejprve ujme průvodce, který v prvním kroku pomůže s kalibrací displeje. Komunikace sice probíhá v angličtině, ale pokyny jsou natolik jasné a jednoduché, že to určitě nebude problém. V dalším kroku již volba jazyka je a čeština v nabídce nechybí. Poté nastavíte datum, čas a časové pásmo. Pak již najede domovská obrazovka plná ikonek. Widget s počasím sice ve výchozím stavu ukazuje pouze údaje ve stupních Fahrenheita, není ale problém v jeho konfiguraci nastavit nám dobře známé jednotky i město.

Po prvním připojení k Wi-Fi zjistil tablet dostupnost nového firmwaru, který po dotazu nainstaloval. Z Androidu 2.1.2 se stal Android 2.1.13, nějaké zásadní změny z uživatelského pohledu jsme ale nezaznamenali.

Uživatelské prostředí

Tablet přichází s holým Androidem 2.1 Eclair bez grafické nadstavby, což lze vnímat jako plus, neboť práci se systémem nebrzdí grafické efekty. Na rozdíl od MIDroidu si u Prestigia dali více práce a odstranili z notifikační lišty ikonu, permanentně indikující nepřítomnost SIM karty. V mnoha položkách nastavení je ale zařízení nazýváno telefonem, což je víceméně kosmetická záležitost. Lokalizace je poměrně dobře provedená, narazili jsme ale na několik nepřeložených výrazů (například v nastavení jsou položky Touch panel calibration či Update Media Library).

V Nastavení jsme narazili na nepřeložené položky V Nastavení jsme narazili na nepřeložené položky

Odemykací obrazovka bude uživatelům Androidu dobře známa – kromě data a času nabízí dva posuvníky – tažením zleva doprava odemknete obrazovku, opačným směrem vypnete či zapnete veškeré zvuky.

Hned po odemknutí si všimnete dalšího rozdílu proti mnoha jiným tabletům: nejen odemykací obrazovka, ale také plocha, nastavení, seznam aplikací a další systémové obrazovky jsou orientovány na výšku. Zaměření na elektronické čtenáře je tedy evidentní na první pohled.

Připraveno je pět ploch, mezi kterými lze přepínat nejen tažením vlevo či vpravo, ale také pomocí nenápadných tlačítek v dolní části obrazovky (podobný způsob najdeme na IDEOSu X5 či Vodafone 858). Ty také indikují, na které ploše se aktuálně nacházíte. Na jednu plochu lze umístit 6 x 6 ikon, takže celkem můžete na všechny domovské obrazovky nacpat až 180 ikonek.

Kromě zástupců je možné na plochy umísťovat také widgety. Těch je „v základním balení“ sedm: pro Facebook, hledání, praktický Ovládací prvek napájení (zapnutí/vypnutí Wi-Fi, synchronizace a nastavení jasu ve třech krocích), předpověď počasí, Youtube a dva widgety Twitteru. Další widgety lze samozřejmě doinstalovat, případně se nainstalují samy s nějakou aplikací.

V nabídce nechybí ani živé (zde „aktivní“) tapety, leč jejich použití nelze doporučit. Ani ty, které jsou v zařízení předinstalované, rozhodně neběží plynule.

Dolní lišta je mírně upravená, což je logické, neboť by nedávalo smysl, kdyby obsahovala tlačítka pro přístup k volání nebo textovým zprávám. Zleva v ní najdete zástupce pro spuštění aplikace EBookReader, dále ikonku pro přístup ke všem nainstalovaným programům, zcela vpravo je pak ikona pro vstup do nastavení.

Dolní lišta obsahuje zástupce čtečky knih, přístup k aplikacím a nastavení Dolní lišta obsahuje zástupce čtečky knih, přístup k aplikacím a nastavení

Horní, tedy notifikační lišta, nabízí kromě ukazatele času, stavu akumulátoru a případné indikace připojení k Wi-Fi, ještě „ovládací tlačítka“ – zcela vlevo Domů, sloužící k návratu na domovskou obrazovku (při delším podržení nabídne seznam posledních spuštěných aplikací), vpravo je pak Zpět a Menu. Při držení na výšku jsou tyto prvky obtížněji dostupné a k jejich dosažení tedy budete potřebovat obě ruce. Problém ovšem nastává v okamžiku, kdy spustíte nějakou aplikaci v celoobrazovkovém režimu (např. Angry Birds). V takovém případě se z ní dostanete pouze pomocí horního hardwarového tlačítka na pravé straně, čímž ale nedojde k ukončení programu, nýbrž jen k jeho minimalizaci a návratu na domovskou obrazovku. Jestliže v nějakém okamžiku potřebujete v takové aplikaci tlačítko Zpět, budete mít problém. Na rozdíl od MIDroidu není v notifikační liště ovládání hlasitosti zvuku.

Horní lišta zastupuje hardwarová tlačítka, což ale není vždy příliš praktické Horní lišta zastupuje hardwarová tlačítka, což ale není vždy příliš praktické

Klávesnice

V systému je jen jediná klávesnice – výchozí „Android,“ která nepřekvapí žádnými výstřelky. Píše se na ní, i s ohledem na velikost zařízení, dobře, stisky jsou indikovány písmenky „vyskakujícími nad prst,“ nechybí ani české znaky, přístupné po delším podržení klávesy. Nesporným zrychlením práce je tečka i čárka v základním rozložení.

V tomto směru tedy není co vytknout. Mnozí výrobci sice instalují do svých zařízení více klávesnic, nicméně běžný uživatel obvykle používá jen jednu z nich. Ostatně: kdyby vám tato klaviatura nevyhovovala, jistě najdete alternativy, lépe odpovídající vašim představám.

Fotoaparát

MultiTab nedisponuje ani fotoaparátem, ani čelní kamerou, což ale u takto rozměrného zařízení určitě není nedostatek. Logicky tak můžeme přeskočit ukázkové galerie a hodnocení pořízených snímků a videí.

Multimédia

Multimédia by měla být silnou stránkou tabletu od Prestigia. Podle oficiálních údajů by si měl poradit s následujícími formáty:

  • obrázky: JPEG, BMP, GIF, PNG
  • hudba: MP3, WMA, AAC, WAV, OGG, FLAC, APE
  • video: AVI, WMV, 3GP, MP4, MOV, RM, MKV, FLV

První jsme se zaměřili na video a nahráli jsme do tabletu několik filmů ve formátu XVID v rozlišení 624 x 352, tedy patrně nejčastější druh obsahu, který bude na tomto zařízení sledován. Otestovali jsme taktéž tři videa, která do paměti nahrál výrobce – ta byla ve stejném formátu, jen v náročnějším rozlišení 800 x 480. Přehrávač videí si se vším poradil bez sebemenšího zaváhání a soubory přehrál naprosto plynule. Při pokusu přehrát video MPEG4 v rozlišení 1280 x 720 px jsme ale narazili: přehráván byl jen zvuk. Co, bohužel, výrazně chybí, je podpora titulků. Ta se ale dá vyřešit instalací nějakého alternativního přehrávače. Můžeme tedy konstatovat, že tablet poslouží nejen ke čtení, ale také jako přenosný videopřehrávač.

S hudbou ve formátu MP3 také nebyl problém, oceňujeme dvojici reproduktorů na zadní straně, která se alespoň v rámci svých možností snaží o iluzi prostorového zvuku. U filmů ale tuto výhodu nepocítíte, neboť při otočení tabletu na šířku jsou oba reproduktory na straně. Hudební přehrávač nabízí několik pohledů na sbírku skladeb – například podle interpreta, názvu písničky, alba, nebo žánru. Během přehrávání je možné vybírat z několika přednastavených ekvalizérů, opakovat aktuální nebo všechny skladby, či zvolit přehrávání v nahodilém pořadí. Přehrávač je samozřejmě možné nechat běžet na pozadí a dál s tabletem pracovat. Vrátit se k němu je možné přes notifikační lištu.

Nechybí ani nevyčerpatelný zdroj zábavy – portál Youtube – jehož přehrávačem je Prestigio vybaveno. Nabízí standardní možnosti – tedy procházení, vyhledávání a přehrávání videí z tohoto zdroje. Vzhledem k absenci podpory Flashe si videa z jiných zdrojů nepustíte.

Aplikace pro přehrávání videí z portálu Youtube Aplikace pro přehrávání videí z portálu Youtube

FM Rádio tento tablet nemá, takže jeho hodnocení můžeme přeskočit.

Herní výkon

Již výsledky testů naznačily, že z hlediska herního výkonu nebude MultiPad vysloveným trhákem. Prestigio sice nemá Android Market, to ale neznamená, že byste si do něj nemohli stahovat aplikace! Disponuje totiž alternativním zdrojem softwaru AppsLib. Jako první jsme tedy otestovali hru Angry Birds Seasons, kterou jsme na MIDroidu vůbec nerozjeli. Na MultiPadu ji sice rozjedete, ale již načítání, trvající 50 sekund, naznačuje, že to nebude „to pravé ořechové.“ A také není: obraz je při pohybu trhaný a míření rozzuřenými ptáky je na hranici ovladatelnosti. Herní výkon naprosto odpovídá tomu, co jsme naměřili s benchmarkem Neocore.

Hra Angry Birds Seasons byla prakticky nehratelná, navíc se z ní kvůli chybějící liště nedalo vyskočit Hra Angry Birds Seasons byla prakticky nehratelná, navíc se z ní kvůli chybějící liště nedalo vyskočit

O něco lépe dopadla hra Air Control Lite – při vypnuté oblačnosti generovala 44 snímků za sekundu, s přibývajícími letadly na ploše klesala ke 30 fps, což je pořád hratelné. Po zapnutí oblačnosti klesla snímkovací frekvence až na 16 fps.

Hra Air Control Lite byla vcelku dobře hratelná Hra Air Control Lite byla vcelku dobře hratelná

Bohužel právě u her se nejbolestivěji projevovala absence HW tlačítek, ponejvíce tedy tlačítka Zpět. Pokud totiž hra běžela v celoobrazovkovém režimu, „ztratila“ se horní lišta. Zkuste si nyní tipnout, jak se můžete dostat z následujícího dialogu. Prozradíme, že nijak: jedině se můžete vrátit na domovskou obrazovku tlačítkem pro posun nahoru a hru ukončíte task killerem a znovu ji spustíte.

Pinball Deluxe ani Medieval Defense, které jsme testovali u předchozího tabletu, jsme v AppsLib nenašli a tedy ani nezkoušeli.

Pokud se nyní podivujete nad tím, jak je možné, že v hrách tablet zdaleka nevynikal, ale s videem si poradí, pak vězte, že za vším stojí DSP. „DSP (digital signal processor) je specializovaný procesor, který umí určité typy úloh, např. hardwarové dekódování některých formátů. Hardwarová akcelerace 2D a 3D grafiky (OpenGL, ES,…) a hardwarové dekódování videa není totéž…“ vysvětluje kolega Roman Nepšinský.

Čtení

Jak jsme již zmínili, jednou z možností použití MultiTabu je čtečka elektronických knih. Poradit by si měl se skutečně širokou škálou formátů: FB2, PDB, RTF, PDF a EPUB. Aplikace EBookReader nabídla 174 knížek, z nichž převážná většina byla v cizích jazycích, ale našlo se i několik českých titulů. K převracení stránek tam a zpět se dají použít tlačítka na boku přístroje, případně lze samozřejmě otáčet stránky přes displej. Animace, vzbuzující dojem, že převracíte stránku v knize, je vydařená a plynulá, z dalších funkcí jmenujme přiblížení v pěti krocích (dostupné ale jen přes menu), rychlý přechod na požadovanou stránku, vytváření záložek, nebo třeba automatické otáčení.

Softwarová výbava

Prestigio svůj tablet nepřecpalo aplikacemi, což je rozhodně plus. V nabídce programů najdete celkem 24 ikonek, z nichž část slouží jen jako zástupce webové stránky. Celkově lze předinstalované programy hodnotit jako dobrou základní výbavu. Pojďme se tedy podívat, co pro nás výrobce připravil.

Přehled všech nainstalovaných aplikací Přehled všech nainstalovaných aplikací

250+ sada pasiáns udělá určitě velkou radost všem, kdož rádi sestavují nejrůznější karetní sekvence a vymýšlejí strategie, jak dostat karty do těch správných balíčků. Nabídka je opravdu široká, ba skoro až nevídaná, takže na své si přijde opravdu každý. Navíc: pokud si budete chtít vyzkoušet něco nového, u každé hry je k dispozici animovaná ukázka a anglicky napsaná pravidla. Pasiánsy, které máte nejraději, si můžete uložit do oblíbených, takže budou zobrazeny v úvodní nabídce.

Výběr pasiánsů je skutečně ohromující Výběr pasiánsů je skutečně ohromující

 

O zábavu na dlouhé večery je postaráno O zábavu na dlouhé večery je postaráno

AnCal je kalendář, správce úkolů a poznámek v jednom. Pro vedení základní agendy stačí, a pokud bude tablet vašim jediným zařízením, ve kterém si plánujete schůzky, pravděpodobně vám bude vyhovovat. Bohužel ale chybí synchronizace s čímkoli, tedy i s Google Kalendářem, proti kterému si většina majitelů zařízení s Androidem synchronizuje své schůzky. K dispozici je denní, týdenní a měsíční náhled, byť poslední dva zmíněné nevyužívají plochu celého displeje. Navíc u schůzek je sice možné zadat začátek, případně je nastavit jako celodenní akci, ale nelze zadat konec.

 

Měsíční pohled do kalendáře Měsíční pohled do kalendáře

 

 

AppsLib je náhrada za chybějící Android Market. Funguje a vypadá prakticky stejně, jako aplikace od Google, dokonce nabízí i automatické aktualizace stažených programů. Databáze nabízených aplikací je ale přeci jen menší. Vždy je tu ale možnost instalovat ze stažených souborů APK. Komplikací spíše je, že většina zdrojů (ostatně i my v recenzích) odkazuje na Android Market a pokud se takový odkaz pokusíte otevřít, narazíte na chybu.

AppLibs nabízí aplikace roztříděné do kategorií AppLibs nabízí aplikace roztříděné do kategorií

 

AppsLib také umí aktualizovat z něj nainstalované programy AppsLib také umí aktualizovat z něj nainstalované programy

Chess Free udělají radost příznivcům královské hry, kterým nabídnou možnost zahrát si proti druhému hráči nebo proti tabletu, výběr z deseti stupňů obtížnosti, a hru na čas.

Můžete také zkusit královskou hru Můžete také zkusit královskou hru

E-Mail je standardní aplikace z Androidu (pozor, nejedná se o GMail se všemi jeho „vychytávkami“), schopná pracovat současně s více e-mailovými účty (v takovém případě jsou jednotlivé zprávy odlišeny barevnými štítky). Podporuje protokoly POP3, IMAP a Exchange, takže pokud budete chtít používat GMail, nezapomeňte si povolit IMAP. V případě propojení s Exchange serverem nabízí program synchronizaci kontaktů, nepřišli jsme ale na to, kam by měly být uloženy. Synchronizaci úkolů ani kalendáře ale neumí.

Aplikace E-Mail si poradí s více poštovními účty Aplikace E-Mail si poradí s více poštovními účty

 

Aplikace E-Mail si poradí s více poštovními účty Aplikace E-Mail si poradí s více poštovními účty

EBookReader jsme zmiňovali výše, takže už víte, že slouží ke čtení elektronických knih a podporuje celou řadu formátů.

Virtuální knihovnička čítá skoro dvě stovky titulů Virtuální knihovnička čítá skoro dvě stovky titulů

 

Listování knihou je plynulé a nechybí efekt otáčení listů Listování knihou je plynulé a nechybí efekt otáčení listů

Ikonka EBooks otevře webový prohlížeč na stránce m.ebooks.prestigioplaza.com, odkud je možné stahovat knihy v celé řadě jazyků, češtinu nevyjímaje, a to jak placené, tak zdarma. Po stažení se knížka ihned automaticky přidá do vaší knihovničky a vy se můžete pustit do čtení.

Další knížky můžete získat na serveru PrestigioPlaza Další knížky můžete získat na serveru PrestigioPlaza

Facebook je standardní mobilní klient pro tuto sociální síť. Jeho instalaci bychom ale nechali spíše na uživateli. Prestigio ale není jediné, kdo Facebook předinstalovává do svých zařízení.

Ikona Finance otevře v prohlížeči mobilní stránku Google Finance.

Ikona Finance otevírá stránku na Google Ikona Finance otevírá stránku na Google

Komunikátor Fring sdružuje do jedné aplikace Google Talk, MSN Live, SIP, ICQ, Yahoo a AIM. Pokud tedy rádi chatujete s druhými lidmi přes Internet, tento program pro vás jistě bude užitečný.

Komunikátor Fring zvládá celou řadu protokolů Komunikátor Fring zvládá celou řadu protokolů

 

Chatování s přáteli na tak velkém displeji je fajn :) Chatování s přáteli na tak velkém displeji je fajn :)

Kalkulačka je dobře známá aplikace, která na osmipalcovém displeji působí vskutku zajímavě. Zvládá nejen základní početní operace, ale také některé pokročilejší funkce.

Kalkulačku jistě budete znát z jiných zařízení s Androidem Kalkulačku jistě budete znát z jiných zařízení s Androidem

Nakupování je opět zástupcem, otevírajícím webový prohlížeč, tentokrát na stránce prestigioplaza.com, kde můžete obhlédnout nabídku dalších produktů tohoto výrobce.

Ikona Nakupování vás opět zavede na PrestigioPlaza Ikona Nakupování vás opět zavede na PrestigioPlaza

OfficeSuite je prohlížeč dokumentů MS Office. Umožňuje prohlížení dokumentů, nikoli ale jejich editaci.

Překladač Google je užitečná aplikace, vyžaduje ale připojení k Internetu a kvůli absenci Android Marketu není možné do něj standardním způsobem doinstalovat hlasy, které by vám přečetly správnou výslovnost. Stejně tak nabídka SMS Translation se tabletu bez SIM karty netýká.

Překladač Google funguje jen při připojení k Internetu Překladač Google funguje jen při připojení k Internetu

Webový Prohlížeč je trochu jiný, než na jaký jsme zvyklí z telefonů, jeho funkcionalita je ale podobná: umí tedy pracovat ve více oknech a ukládat stránky do záložek, které se ale nijak nesynchronizují. Renderování a načítání stránek je trochu pomalejší, nicméně na „takové to domácí surfování“ postačující.

Webový prohlížeč je poněkud pomalejší... Webový prohlížeč je poněkud pomalejší…

Prohlížeč fotografií tohoto typu jsme již na několika zařízeních viděli. Pracuje se souborovým systémem (tedy prochází se složkami, jako na PC), obrázky z dané složky lze pak promítat v režimu celé obrazovky. Z dalších funkcí jmenujme otáčení snímků, přibližování a oddalování, možnost rychlého nastavení obrázku jako tapety, nebo automatickou slideshow.

Prohlížeč fotografií pracuje se souborovým systémem Prohlížeč fotografií pracuje se souborovým systémem

 

Průzkumník se coby souborový správce podařil – nabízí prakticky veškeré funkce, které byste mohli potřebovat, tedy hromadný výběr, mazání, kopírování, přesouvání a přejmenování souborů a složek.

Průzkumník nabízí snad všechny nezbytné funkce Průzkumník nabízí snad všechny nezbytné funkce

Instalaci klienta sociální sítě Twitter mohl také výrobce nechat na uživateli, neboť mnozí namísto nativní aplikace používají alternativy a tato zůstává ležet ladem. Program nabízí prakticky veškeré dostupné funkce, nezvládá ale práci s více účty.

Výchozí aplikace pro sociální síť Twitter Výchozí aplikace pro sociální síť Twitter

Konečně VuDroid je prohlížeč souborů djvu a pdf.

Resumé

Prestigio MultiPad 8,4″ (PMP3084B) je tablet v nejnižší cenové hladině, čemuž také odpovídá hardwarová výbava a výkon. Využití najde především jako čtečka, internetový terminál a přehrávač multimédií, přičemž ve všech uvedených případech oceníte poměrně velký displej. Nehodí se ale pro hraní náročnějších her, jeho největší slabinou je pak absence oficiálních aplikací Google, ať už je to klient GMail, Mapy (a s nimi spojené aplikace Místa, Navigace a Latitude), či Android Market. Záleží tedy především na tom, k čemu chcete tablet využívat. V této cenové hladině se nesporně jedná o zajímavou alternativu.

Klady

  • Cena (dobrý poměr cena/výkon).
  • Velikost displeje.
  • Pouzdro jako součást balení.
  • Holý Android bez grafické nadstavby.
  • Hardwarová akcelerace videa.
  • Nejsou předinstalované zbytečné aplikace.

Zápory

  • Bez oficiální podpory Google (chybí Android Market, Mapy, …).
  • V balení nejsou sluchátka.
  • Absence HW tlačítek (zejména u aplikací běžících v režimu celé obrazovky).
  • Pouze Android 2.1.
  • Slabší dílenské zpracování.
  • Jen 256 MB RAM.
  • Chybějící HW akcelerace grafiky.
  • Neúplná lokalizace do češtiny.
  • Občas problémy s posunem obrazovky.

Poděkování

Za zapůjčení k testu děkujeme společnosti Prestigio Europe, spol. s r.o..

Za spolupráci při testování děkuji kolegovi Romanovi Nepšinskému.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (19)