Recenze: LG Optimus GT540

lg nahledovy

Co byste řekli na designově dobře zpracovaný mobil s Androidem, který lze sehnat za méně než 4000 Kč? LG Optimus GT540 je už na první pohled zajímavý telefon. Cena ale napovídá, že půjde o výkonově slabší kousek. Na českém trhu se pohybuje někde mezi nejlevnějšími modely jako Vodafone 845 nebo Huawei U8100 (recenzi si můžete přečíst zde) a lehce dražšími Sony Ericsson Xperia X10 Mini nebo Sony Ericsson Xperia X8.

lg-gt540–300×285

Firma LG se výrazněji projevila na androidím trhu teprve nedávno, a to hlavně se svým modelem LG Optimus One (recenze zde). Dnes již LG nabízí více Androidích telefonů. Optimus GT540, který se nám dostal do rukou, patří mezi ty nejstarší. Na trhu se objevil v lednu 2010, tedy přibližně před rokem. Do Česka se dostal o pár měsíců později, nicméně příliš na sebe neupozornil.

Obsah balení

Kromě telefonu v krabičce naleznete: baterii balenou samostatně, USB kabel, redukci USB kabelu do elektrické sítě, sluchátka a krátký manuál. Sluchátka jsou jednoduché pecky do uší, které nemají žádné ochranné molitany. Na jejich kabelu se nachází mikrofon a tlačítko pro příjem hovoru. V telefonu je vložená microSD karta s kapacitou 2 GB. Baterie má obstojných 1500 mAh – tedy oproti konkurenci v této cenové hladině asi o čtvrtinu více. Slot pro SIM kartu se skrývá přímo pod baterií a pro manipulaci se SIM je nutné baterii vymontovat.

P1010586

Vzhled a zpracování

GT540 je po designové stránce povedený telefon. Mezi svými cenovými konkurenty rozhodně jeden z nejlepších. Je k dostání v několika barevných variacích. Model, který jsme měli zapůjčený pro recenzi, byl proveden jako věrohodná imitace kovu. Ve skutečnosti jde o plast, což je znát i z váhy telefonu – v absolutních číslech je to 116 gramů.
Tělo má příjemně zaoblené. Horní a dolní hrana je navíc lehce prohnutá dovnitř. Rozměry jsou 109 x 54,5 x 12,9 mm.

P1010544

Většinu čelní strany mobilu zabírá třípalcový displej. Pod ním je umístěno pět tlačítek ve dvou řadách. V horní řadě jsou dvě dotyková – “menu” vlevo a “zpět” vpravo. V dolní řadě jsou tři mechanická – vlevo tlačítko pro volání a příjem hovoru, uprostřed “domů” a vpravo tlačítko pro konec hovoru, zapínání a vypínání telefonu. Dvojtlačítko pro ovládání hlasitosti je na levé hraně telefonu. Na pravé hraně je spoušť fotoaparátu a nad ní tlačítko pro hledání, což je poněkud netradiční umístění, osobně se mi na něj špatně zvykalo.

P1010576

Telefon má dva standardní konektory – 3,5mm jack pro sluchátka a micro USB (typ B) pro nabíjení telefonu a přenos dat. Zdířku pro sluchátka naleznete na horní hraně vlevo. Micro USB slot je schován pod plastovou krytkou na pravé straně telefonu. Krytka je k telefonu připevněna gumovou částí.
Na spodní hraně telefonu se nachází malá štěrbina, kde je umístěn mikrofon. Zadní strana obsahuje pouze jeden funkční prvek, a to objektiv kamery.

P1010558

Hardware

Telefon má pod kapotou procesor Qualcomm MSM 7277 s frekvencí 600 MHz. Uživatelská vnitřní paměť je 139 MB, telefon dále obsahuje 256 MB RAM. Je tedy vidět, že model je konkurencí pro levnější telefony jako Vodafone 845. Jak už bylo zmíněno, v balení je dodávána 2GB microSD karta. Lze však používat microSD karty až do velikosti 32 GB.
Model zvládá příjem FM rádia, jako anténa slouží připojená sluchátka. Při přehrávání se zobrazují informace získané pomocí RDS protokolu.
K dispozici je 3MPx kamera s rozlišením 2048 x 1536 pixelů, chybí tu ovšem blesk.
Výdrž baterie je na smartphone nadstandardní – údajně až 50 hodin v pohotovostním režimu nebo až 6 hodin telefonování.
LG pro tento telefon vyrábí i několik hardwarových doplňků – plastový obal a držák do auta.

Displej

Displej má úhlopříčku 3 palce a rozlišení 320 x 480 pixelů. Jde o typ TFT, který umí zobrazit 262 tisíc barev. Displej je bohužel největší slabinou tohoto telefonu, je totiž odporový. Telefon tedy musíte ovládat buď nehty, nebo si pořídit stylus – v balení se žádný nedodává. Na bříška prstů displej prakticky nereaguje. Musím ale zmínit, že naprosto výborně funguje, pokud máte na ruce obyčejné pletené rukavice. Do zimy to tedy může být vynikající telefon. Od displeje také nečekejte multitouch. Vizuální dojem je však nadprůměrný.

Bezdrátové připojení

Pro přístup k internetu přes operátora lze použít GPRS (class 10), EDGE (class 10), UMTS a HSDPA (7,2 Mbps). Telefon umí komunikovat v GSM sítích na frekvencích 850/900/1800/1900 MHz. Zvládá Wi-Fi standardy 802.11 b/g. Bluetooth splňuje specifikaci verze 2.1 a je přes něj možné streamovat audio (A2DP). V telefonu je také k dispozici GPS.

Operační systém a předinstalované aplikace

LG Optimus GT540 je dodáván se zastaralým Androidem 1.6. Naštěstí je už dostupná aktualizace na Android 2.1. K dispozici je kompletní česká lokalizace systému.
Při prvním spuštění je uživatel proveden počátečním nastavením operačního systému Android. K tomu je navíc vyžadována kalibrace displeje pro správné rozpoznání dotyků.
Jako uživatelské rozhraní je dostupné buď standardní Android UI nebo případně S Class UI, které dodává LG. Aplikace Home selector provádí přepínání UI. Dostupné jsou dvě volby: volba Domov nastavuje standardní Android UI, volba LG Domů nastavuje S Class UI.
Dalším přídavkem od LG jsou vypínače bezdrátových sítí a zvuku, které se nacházejí v expandovaném notification baru nad seznamem notifikací.

screenshot_27

screenshot_24

Aplikace SNS slouží pro správu sociálních sítí na jednom místě. Pro Facebook nebo Twitter mi ale uživatelsky příjemnější připadají specializované aplikace.
V telefonu jsou dále předinstalované následující aplikace: jednoduchý editor videa, aplikace pro záznam zvuku, přehrávač multimédií a e-mailový klient.

Klávesnice

Pro systémovou klávesnici jsou k dispozici dvě rozložení – qwerty a “standardní”, které kopíruje klasické rozložení kláves na starších telefonech. Technologie T9 je podporována a lze ji zapínat a vypínat tlačítkem přímo v otevřené klávesnici. Klávesnice má také tlačítko, kterým se lze dostat přímo do nastavení. Tato dvě tlačítka mi v rozložení přijdou poněkud zbytečná a jistě by se dala využít efektivněji.

screenshot_05

screenshot_06

Kamera

Jak už bylo zmíněno výše, telefon obsahuje 3MPx kameru, která má rozlišení pouze  2048×1536 a chybí jí blesk. Čelní kamera není zabudována. Celkově je to tedy slabší vybavení.
Aplikaci pro pořizování fotek lze zapnout delším podržením spouště. Základní ovládání je přístupné přes softwarová tlačítka na levé straně obrazovky. V sekci “nastavení” se dostanete k detailnějším možnostem nastavení fotoaparátu. Ovládání je zde graficky zajímavé, ovšem nepraktické.

screenshot_34

Hardwarové nedostatky kamery se LG snažilo kompenzovat softwarově, aplikace je tedy funkčně celkem nadupaná – umí například automatický geotaging, detekování obličeje, úsměvu nebo mrkání očí, automatické ostření, sekvenční pořizování snímků a focení panoramat. Zoom je k dispozici pouze digitální, a to s maximálně čtyřnásobným zvětšením.
Samozřejmostí je možnost natáčet video. Podporovaná rozlišení jsou: 640×480, 320×240, 176×144. Při maximálním rozlišení lze natáčet rychlostí až 17 snímků za sekundu. Natočená videa lze poté upravovat v editoru, který nabízí například jednoduchý střih nebo přidávání hudební stopy.

screenshot_28

Rádio a multimédia

V telefonu lze poslouchat FM rádio. Aplikace umožňuje ukládat kanály a zobrazuje informace získané pomocí pomocí RDS protokolu. Přehrávač multimédií zvládá hudební formáty MP3, WAV, WMA a eAAC+, z video formátů umí MP4, DivX, Xvid, H.264, H.263, WMV.
K dispozici je také předinstalovaná aplikace pro záznam zvuku – jednoduchý diktafon.

screenshot_22

Telefonování

Kvalita zvuku v telefonu je přiměřená cenové relaci tohoto modelu, nenadchne, ale ani nezklame. Při volání z mírně hlučnějšího prostředí bylo všemu bez větších obtíží rozumět.

Aplikace

Kromě předinstalovaných aplikací zvládá telefon snad všechny aplikace určené pro Android 1.6 a telefony s HVGA rozlišením. Otestoval jsem několik oblíbených aplikací, např. APNdroid, Dropbox, Google Sky Map nebo Angry Birds. Na funkční problémy jsem narazil pouze u Angry Birds. Nefungovalo zde zoomovaní, neboť displej nepodporuje multitouch. Aplikace navíc zamrzne, pokud telefon usne během hraní. Pro opětovné rozchození je nutné aplikaci násilně ukončit. Nedovedu posoudit, jestli šlo o obecnou chybu ve hře na Androidu 1.6 nebo jen specifikum tohoto telefonu. Vzhledem k odporovému displeji bych ho celkově nedoporučoval jako herní telefon.

Závěr

Na první pohled zajímavý telefon se po bližším prozkoumání ukazuje být dnes již technologicky zastaralejší. Odporový displej dnes už moc nepotěší, maximálně by ho mohly ocenit slečny s dlouhými nehty. Malé množství vnitřní paměti bude působit problémy při instalaci aplikací, neboť podporované verze OS nedovolí instalaci aplikací na SD kartu. Zbylé hardwarové parametry jsou dnes už také podprůměrné. Ve výsledku telefon zůstává konkurencí pro levnější Androidy jako je Vodafone 845.

Klady

  • delší výdrž baterie
  • zajímavý design
  • podpora kodeků
  • bohatá nabídka funkcí fotoaparátu

Zápory

  • odporový displej
  • malá vnitřní paměť
  • chybí blesk
  • horší rozlišení fotoaparátu
Tomáš Kypta
O Autorovi - Tomáš Kypta

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)