Recenze LG Optimus 2X (P990): Šinkansen mezi mobily

lg nahledovy

LG Optimus 2X se zapíše do dějin jako první mobilní telefon s dvoujádrovým procesorem s operačním systémem Android. Jak si povede ve srovnání s levnějšími sourozenci Optimus One a Chic?

Obsah balení

To, že si domů nesete jednu z vlajkových lodí jihokorejského výrobce, potvrzuje už samotný obal. Černá krabička je proti lacinějším modelům rozměrově větší a přes celé víko se, kromě barevného potisku, skví nápis „2X,“ provedený lesklou fólií. Na bocích jsou pak vyjmenovány některé odpovědi na otázky, proč byste si tento mobil měli koupit – tedy například proto, že má 8Mpx fotoaparát, více než deseticentimetrovou úhlopříčku displeje, je poháněn procesorem Tegra 2, zvládá natáčení videa ve FullHD, nebo Wi-Fi standardy „b“, „g“ i „n“. K jednotlivým parametrům se ale dostaneme níže. Nyní zůstaneme u krabičky, ze které stáhneme svrchní obal. Pocit exkluzivity dodává průhledný kryt, pod kterým je uložen telefon v lůžku z černého kartónu.

Krabička je o něco větší než u levnějších modelů Krabička je o něco větší než u levnějších modelů

 

Pocit exkluzivity dodává průhledný kryt Pocit exkluzivity dodává průhledný kryt

Abyste mohli telefon používat, je nejprve nutné ho nabít. Nabíječka je samozřejmě součástí balení a najdete ji, spolu s dalším příslušenstvím, v dolní části krabice. Má oddělitelný adaptér, který transformuje napětí z 230V zásuvky do běžného USB portu, ke kterému připojíte dodávaný kabel. Patrně nepřekvapí, že nabíjení na straně telefonu probíhá přes standardní microUSB konektor, skrze který lze Optimus 2X také připojit k počítači. Každopádně provedení s oddělitelným kabelem je praktické zejména na cestách, během kterých můžete telefon dobíjet buď z elektrické sítě, nebo z jakéhokoli zařízení s USB portem (z notebooku, adaptéru do zapalovače auta, …).

Příslušenství telefonu LG Optimus 2X Příslušenství telefonu LG Optimus 2X

Dále v balení najdeme sluchátka, na kterých bohužel žádnou exkluzivitu nepoznáte – jde o špunty, poskytující rozhodně lepší kvalitu i stabilitu než pecky. Zakončeny jsou 3,5mm konektorem typu „jack,“ takže pokud berete hudbu vážně a kvalita dodávaných sluchátek vám nebude vyhovovat, není problém připojit k telefonu jiná. Na kabelu najdete tlačítko pro příjem a odmítnutí hovoru, bohužel nastavení hlasitosti budete muset provádět přímo na telefonu.

Zcela dole se v krabici krčí dokumentace – tedy jmenovitě návod v češtině a slovenštině, čítající pro každý jazyk 111 stránek, a záruční list.

V balení jsme nenalezli HDMI kabel, který je potřeba k připojení telefonu k televizi (možnost přehrávat na ní video v rozlišení až 1080p).

Možná jste si všimli, že v balení není paměťová karta. Že by na ní LG u svého dosud patrně nejlepšího modelu zapomnělo? Nenechte se mýlit: Optimus 2X má místo microSD dostatečně velkou interní paměť, která se vůči systému chová jako paměťová karta s kapacitou 5,51 GB. Co se úložiště pro data týká, patrně nebudete mít problém: telefon sám o sobě nabízí 1,45 GB interní paměti, k tomu 5,51 GB „interní SD karty“ a tuto kapacitu můžete dále rozšířit microSD kartou o dalších 32 GB. Životního prostoru tedy budete mít skoro jistě dostatek.

Vzhled a dílenské zpracování

Optimus 2X si po designové stránce bere to nejlepší z ostatních modelů LG. Po vizuální stránce působí estetickým a přitom relativně konzervativním dojmem (o něco extravagantněji než Optimus One, ale usedleji než Chic), v ruce se pak drží podobně pohodlně, jako LG Optimus One – má totiž pogumovanou zadní stranu, což je do dlaně rozhodně příjemnější než lesklé plasty, nemluvě o praktické stránce. Podobně jako Chic má čtyři senzorová tlačítka, Optimusu One se pro změnu podobá rámečkem ze šedostříbrného plastu, obepínajícím celý telefon. Škoda, že výrobce nepoužil pro tyto účely hliník – telefon by působil ještě o malý kousek luxusněji.

Telefon působí konzervativním dojmem Telefon působí konzervativním dojmem

Telefon se drží v ruce poměrně příjemně, byť daní za jeho velikost (má rozměry 126,4 x 63,8 x 10,9 mm a váží 144 g) může být manipulace s některými prvky poněkud komplikovanější – například budete-li ho držet v dlani pravé ruky a pokusíte se palcem stisknout nějaký objekt v levém horním rohu displeje. O něco příjemnější by také mohl být přechod mezi hranou a horní plochou, provedený z tvrdého plastu, na kterou tlačí prsty držící telefon. Při pokusech ovládat zařízení jednou rukou si tedy budete muset chvilku zvykat. Ženy či obecně lidé s drobnější dlaní pak patrně budou muset přejít na ovládání oběma rukama.

Při pohledu na čelní stranu dominuje majestátní čtyřpalcový displej, plynule přecházející do dotykové plochy se čtyřmi senzorickými tlačítky. Ta jsou zleva umístěna v pořadí Menu, Domů, Zpět a Hledání, přičemž ve výchozím nastavení na stisk reagují jak zvukovou kulisou (ta je pochopitelně vydávána reproduktorem, nikoli tlačítky samotnými), tak příjemnými vibracemi (obojí lze samozřejmě v nastavení deaktivovat). Nevýhodou senzorických tlačítek je jejich podsvětlení, které zhasíná nezávisle na displeji. Pokud se tedy například začtete někde v šeru, budete tlačítka patrně chvilku hledat. Stejně, jako Optimus Chic, i tento telefon je možné probudit pouze stiskem tlačítka pro vypnutí respektive zapnutí – na senzory ani na tlačítka pro nastavení hlasitosti nereaguje.

Zcela chybí jakýkoli ovladač kurzoru, což je nepříjemné především tehdy, potřebujete-li provést úpravy v textu, kdy se musíte trefovat prstem mezi písmenka.

Nad displejem je kromě decentního loga výrobce a reproduktoru ještě senzor přiblížení, starající se o zamknutí telefonu při přiložení k uchu, a senzor okolního světla, kterému můžete svěřit nastavení úrovně podsvícení displeje podle aktuálních podmínek. Jestliže necháte telefon, ať si podsvícení řídí sám, patrně budete většinu času s výsledkem spokojeni – automatika poměrně dobře volí kompromis mezi jasem a spotřebou baterie. Bohužel ne zcela uspokojivý je pohled na přímém slunečním světle, kdy ani nejvyšší úroveň podsvětlení zcela nekompenzuje odlesky.

Senzory přiblížení a okolního světla, reproduktor a kamera Senzory přiblížení a okolního světla, reproduktor a kamera

Kromě senzorů najdeme nad displejem ještě malou čočku 1Mpx kamery, která najde uplatnění například při videohovorech. Zejména dámy pak možná ocení ještě jednu možnost jak přední kamerku využít – v nainstalovaných aplikacích je program Zrcátko s jednoduchou funkcí – zobrazuje obraz zachycený kamerou na displeji v telefonu, takže můžete zkontrolovat, zda se vám nerozmazal make-up.

Na horní hraně je (při čelním pohledu zleva) 3,5mm konektor pro připojení sluchátek, pod krytkou schovaný HDMI výstup, přes který lze telefon připojit například k televizi či monitoru (zvládá zrcadlení, což znamená, že můžete sledovat stejný obsah na displeji telefonu i připojené HDTV, ovšem tato možnost není k dispozici při přehrávání videa), a konečně malé tlačítko pro rozsvícení a zhasnutí displeje, respektive pro vypnutí a zapnutí telefonu. LG tentokrát neudělalo chybu jako v případě modelu Chic, a tlačítko lehce vyčnívá nad okolní povrch, takže je dobře přístupné prakticky ze kterékoli strany. Dlouhým podržením tohoto tlačítka se vyvolává standardní nabídka pro přechod do tichého režimu, režimu Letadlo a vypnutí.

Horní hrana telefonu: 3,5mm jack, HDMI konektor a tlačítko pro vypnutí/zapnutí Horní hrana telefonu: 3,5mm jack, HDMI konektor a tlačítko pro vypnutí/zapnutí

Dvojice samostatných tlačítek pro nastavení hlasitosti, situovaných na pravé hraně, bude dalším adeptem na pochvalu. Ovládací prvky opět mírně vyčnívají nad povrch a jsou tedy dobře rozeznatelné hmatem. Držíte-li telefon během hovoru u ucha v pravé ruce, palcem je poměrně snadno najdete a můžete si nastavit hlasitost dle potřeby. Vzhledem k umístění je ale patrně omylem stisknout nedokážete.

Levá strana je prosta jakýchkoli prvků, na dolní hraně pak najdeme dvě mřížky – pod jednou je patrně hlasitý reproduktor, pod druhou pak mikrofon (nejde tedy o stereo reproduktorky). Mezi těmito mřížkami je nijak nechráněný microUSB konektor, jehož význam jsme si objasnili výše. Nenápadná skulinka nad konektorem slouží k demontáži zadní strany telefonu. Ta rozhodně nepatří k nejsnadnějším – v prvním momentě je nutné vsunout do této štěrbiny tenký předmět (vystačíte s trochu delšími nehty; pokud si je při této operaci nezlomíte) a zapáčit. Pak postupně odlupujete jednu západku za druhou (celkem jich je dvanáct), až zadní kryt oddělíte. SIM kartu i paměťovou kartu je možné vložit bez vyjmutí baterie, pokud ale budete chtít SIM vyjmout, pak už bude muset akumulátor ven. Opětovné nasazení krytu spočívá v zaklesnutí o horní západky a postupném dotlačení ostatních západek směrem k dolní hraně. Nutno uznat, že kryt, pokud vše provedete správně, drží velmi pevně na svém místě, neprohýbá se a nemá žádné vůle. Celkově je telefon velmi dobře dílensky zpracovaný, vše do sebe zapadá, nikde nic nevrže.

Na dolní hraně vidíte mřížky reproduktoru a mikrofonu a konektor microUSB Na dolní hraně vidíte mřížky reproduktoru a mikrofonu a konektor microUSB

 

Uložení baterie, SIM a slot pro microSD kartu Uložení baterie, SIM a slot pro microSD kartu

Zadní strana je, jak už bylo řečeno výše, potažena gumou, což přispívá k příjemnému pocitu při držení telefonu. Není však komplet černá – uprostřed najdeme hliníkový proužek s hrdým nápisem „with Google.“ Uznejte – toto prostě nesmí na nejlepším telefonu chybět ;). Proužek nemá jen ozdobný účel, ale soudě dle jeho zahřívání během náročnějších operací slouží také k odvodu tepla z telefonu ven. Velmi nás překvapilo, jak se tento proužek za pouhý týden šetrného používání poškrábal (jak ukázaly reakce čtenářů, poškrábán nebyl plíšek, ale fólie na něm nalepená; autor recenze se za tuto chybu velmi omlouvá). Nad tímto prvkem najdeme čočku osmimegapixelového fotoaparátu a přisvětlovací LED diodu. Provedení ale hodnotíme silně negativně – optika fotoaparátu nejen není nijak chráněna, ale navíc asi o milimetr vyčnívá nad povrch, takže když telefon položíte běžným způsobem (tj. na záda), bude v každém případě ležet na čočce, což rozhodně nepřispěje k její životnosti a následně se to zcela nesporně podepíše i na kvalitě pořizovaných snímků. Toto u LG zjevně příliš dobře nepromysleli.

Ani u vlajkové lodi ale nenajdeme jednu součástku, která by s minimálními náklady výrazně zvýšila uživatelský komfort – asi již správně tipujete, že řeč je o notifikační diodě.

Hardware a displej

Hardwarová stránka je prakticky v každém ohledu nadstandardní. O výkon se stará procesor nVidia Tegra 2 250 (stejné CPU najdete například v tabletech Motorola XOOM MZ600 či Acer Iconia Tab A501), jehož srdce bije na frekvenci 1 GHz. Použitá instrukční sada ARMv7-A naznačuje, že můžeme počítat s plnou podporou Flashe, což je skutečně pravda – například při prohlížení webových stránek fungují veškeré flashové animace i ovládací prvky, což je zásadní rozdíl proti LG Optimus One a dalším telefonům s instrukcemi ARMv6. Ostatně aktualizace Flash Playeru na verzi 10.2 bude jednou z věcí, kterou vám Android Market nabídne po prvním spuštění. Výkon dvoujádrového procesoru je impozantní i s Androidem 2.2 Froyo, se kterým je telefon dodáván. Dvěma jádrům procesoru A9 Cortex sekunduje osm grafických jader GeForce, což dodává patřičný výkon i pro náročnější aplikace – například hry. Můžeme si jen představovat, jak rychlý bude O2X po aktualizaci na 2.3 Gingerbread, která ho časem čeká. Již nyní můžeme konstatovat, že proti levnějším telefonům odpadnou prakticky veškeré prodlevy, na které jsou uživatelé zvyklí a považují je za samozřejmost. Například zadrhávání ostatních aplikací během synchronizace s Googlem na LG Optimus 2X prostě neexistuje, stejně tak naprostá většina současných her běží bez škobrtnutí i s nejvyššími detaily. Jediné, kde jsme občas zaznamenali drobné zaváhání, byla instalace nových aplikací z Marketu.

Úložiště telefonu je rozděleno na interní paměť s celkovou kapacitou 1,45 GB, z níž uživateli zbývá po prvním spuštění 1,32 GB. To je dostatečný životní prostor pro desítky aplikací a her. Operační systém Android 2.2 Froyo umožňuje přesun aplikací na paměťovou kartu a jak jsme uvedli výše, LG Optimus 2X nabízí tzv. „interní SD kartu“ s celkovou kapacitou 5,5 GB, ze které je 3,15 GB volných. Pokud by vám ani toto nestačilo, můžete rozšířit paměť přidáním skutečné paměťové karty – telefon podporuje microSD až do kapacity 32 GB.

Operační paměti je 512 MB, přičemž část si ukousne grafika a systémové procesy, takže pro běh aplikací zbývá 372 MB. To je sice dostačující hodnota, nicméně nutno uznat, že gigahertzovému procesoru by lépe slušela gigabajtová paměť, která by telefon povznesla do ještě větších výšin.

Displej s úhlopříčkou 4 palce a rozměry 52 x 87 mm je jednou z nejsilnějších stránek celého zařízení. K zobrazení na matici 480 x 800 pixelů (WVGA) využívá TFT LCD panel s technologií IPS, schopný zobrazit šestnáct milionů barev. Subjektivně hodnoceno jde o jeden z nejlepších displejů na trhu – písmo je jemné, ani při detailním pohledu nerozpoznáte jednotlivé pixely nebo kostrbaté přechody. Ostatně číslo vyjadřující jemnost rastru – tedy 233 DPI – je dostatečně vypovídající. Barvy jsou živé, pozorovací úhly patří k těm nejlepším – ani při pohledu ze strany nedochází k výrazným barevným posunům. Je pochopitelné, že se TFT nevyrovná AMOLEDům. Pouze na přímém slunci i při nejvyšším stupni podsvětlení může nastat problém s odlesky. Při zobrazení tmavé plochy je pak zaznamenatelná nerovnoměrnost podsvětlení, která celkový vizuální dojem poněkud sráží. Z hlediska citlivosti na doteky bychom neváhali LG Optimus 2X přirovnat k iPhonu – reaguje opravdu citlivě, přesně a rychle, přičemž umí registrovat až deset doteků současně. Použita je samozřejmě kapacitní technologie a povrch je vyroben ze skla, takže po něm prsty velmi dobře kloužou.

Obraz reaguje díky senzoru polohy na otočení telefonu vlevo i vpravo prakticky okamžitě, otočení hlavou vzhůru ale nadále zůstává doménou jablečné konkurence. Bohužel na otáčení telefonu nereaguje celá řada systémových aplikací – kromě domovské obrazovky například seznam programů, nebo kontakty, za což bychom si dovolili dát LG první významnější mínus, protože při návratu z aplikace, zobrazované na šířku, musíte otáčet celý telefon. Naštěstí lze tento nedostatek řešit instalací alternativního launcheru.

Technologie

Optimus 2X samozřejmě zvládá všechny současné technologie, takže si z něj bez problémů zavoláte z GSM sítí vysílajících na frekvencích 850, 900, 1800 i 1900 MHz. Stejně tak nechybí podpora 3G – jmenovitě UMTS 900, 1900, 2100, HSDPA 7,2 Mbps a HSUPA 5,7 Mbps. Zejména v menších městech, která na pokrytí 3G sítěmi teprve čekají, oceníte podporu datových přenosů GPRS třídy 10 a EDGE třídy 12. S kvalitou signálu jsme během testu nezaznamenali žádné problémy – v našem „testovacím sklepě“ byla situace o něco málo lepší než u levnějších modelů One nebo Chic – můžeme ji tedy hodnotit jako lehce nadprůměrnou.

Hardwarové parametry:

  • Procesor: 1 GHz nVidia Tegra 2 250
  • OS: Android 2.2 (Froyo), lehce modifikovaný výrobcem
  • Interní paměť: 1,45 GB (volných je cca 1,32 GB) + 5,5 GB interní SD (volných je cca 3,15 GB)
  • Paměť RAM: 512 MB (volných je 372 MB)
  • Velikost telefonu: 126,4 x 63,8 x 10,9 mm
  • Hmotnost telefonu s baterií: 144 gramů
  • Displej: úhlopříčka 4,0 palců, TFT LCD IPS, dotykový, kapacitní, s rozlišením 800 x 480 px, 16 milionů barev
  • GPS: ano
  • Wi-Fi: 802.11b/g/n
  • Bluetooth: 2.1 EDR/A2DP
  • Konektory: 3,5 mm stereo audio jack, HDMI, microUSB
  • Fotoaparát: 8 Mpx (3264 x 2448 pixelů), autofokus, přisvětlovací LED dioda
  • Přední kamera: 1 Mpx, 1280×960 pixelů
  • Baterie: Li–Ion, 1 500 mAh

Výsledky testů

Předem upozorňujeme, že srovnání s ostatními telefony je pouze orientační – jde o zařízení o třídu, v některých případech i o několik tříd níže. Berte ho jako srovnání, co dostanete za až trojnásobnou cenu.

Linpack

Metodika: Provádíme deset měření, nejlepší a nejhorší výsledek se škrtá, ze zbylých osmi se počítá průměr.

zařízení výsledek
mivvy MIDroid A2 3,998 MFLOPS
LG Optimus One (P500) 3,875 MFLOPS
LG Optimus Chic (E720) 3,863 MFLOPS
Vodafone 945 3,835 MFLOPS
Huawei U8100 2,588 MFLOPS
Vodafone 845 2,131 MFLOPS
LG Optimus 2X 36,436 MFLOPS

Grafické operace podle 0xbench

Metodika: Provádíme tři měření. Každé měření se skládá ze tří testů, přičemž ve výsledku počítáme s průměrem. V tabulce je uvedena průměrná hodnota všech tří průměrů.

Test Vodafone 845 Huawei U8100 Vodafone 945 mivvy MIDroid A2 LG Optimus Chic LG Optimus One LG Optimus 2X
Draw Canvas 39,33 fps 39,33 fps 74,44 fps 35,11 fps 63,45 fps 61,55 fps 115,33 fps
Draw Circle 20,00 fps 22,33 fps 41,00 fps 12,00 fps 20,33 fps 21,22 fps 91,67 fps
Draw Circle2 57,00 fps 71,00 fps 63,17 fps 33,50 fps 50,67 fps 42,00 fps 97,50 fps
Draw Rect 25,33 fps 29,00 fps 41,11 fps 15,33 fps 31,11 fps 29,00 fps 33,11 fps
Draw Arc 34,00 fps 37,00 fps 56,50 fps 22,67 fps 46,33 fps 47,33 fps 58,00 fps
Draw Image 26,00 fps 28,50 fps 69,33 fps 14,83 fps 41,83 fps 44,67 fps 55,50 fps
Draw Text 13,67 fps 13,33 fps 33,78 fps 16,67 fps 31,30 fps 31,56 fps 76,89 fps
OpenGL Cube 55,33 fps 63,67 fps 74,11 fps 33,44 fps 59,33 fps 58,00 fps 109,78 fps
OpenGL Blending 28,08 fps 31,98 fps 85,07 fps 7,74 fps 69,52 fps 68,30 fps 132,78 fps
OpenGL Fog 26,26 fps 29,71 fps 84,72 fps 7,53 fps 70,52 fps 68,87 fps 132,80 fps
Flying Teapot 30,30 fps 31,74 fps 29,42 fps 24,39 fps 26,15 fps 27,04 fps 111,09 fps

Grafický výkon podle Neocore

Metodika: Provádíme deset měření, nejlepší a nejhorší výsledek se škrtá, ze zbylých osmi se počítá průměr.

zařízení výsledek
LG Optimus One (P500) 47,1 fps
LG Optimus Chic (E720) 47,0 fps
mivvy MIDroid A2 1,9 fps
LG Optimus 2X 74,5 fps

Výkon CPU a GPU podle SmartBench 2011

Metodika: Provádíme deset měření, nejlepší a nejhorší výsledek se škrtá, ze zbylých osmi se počítá průměr.

Výsledné skóre: 2627

Připojení k počítači

Co se týká připojení k počítači, Optimus 2X ničím nepřekvapí – nabízí standardní konektivitu přes dodávaný USB kabel v režimu mass storage (USB 2.0), ve kterém se interní SD karta chová jako standardní výměnný disk, nebo v režimu, v němž lze telefon spravovat skrze nejrůznější aplikace. Instalace ovladačů nebyla nutná, nicméně to může být dáno faktem, že k počítači byly v minulosti připojovány i jiné telefony LG, takže systém pravděpodobně správné ovladače již měl. Pokud by vám chyběly, stačí připojit telefon v režimu „mass storage,“ ve kterém najdete vše potřebné, včetně aplikace LG PC Suite, na interní paměťové kartě.

Možnosti připojení

Pokud se budete k Internetu připojovat přes Wi-Fi a máte moderní router, určitě oceníte podporu „enkového“ standardu s teoretickou maximální rychlostí přenosu 600 Mbps (v praxi samozřejmě nedosažitelnou, nicméně ve většině případů rychlejší než 802.11g). V levnějších modelech většinou najdete pouze 802.11b a 802.11g, které samozřejmě O2X zvládá také. Během testu jsme nezaznamenali žádné problémy se stabilitou ani krátkodobé výpadky. Ve srovnání s LG Optimus One, Chic, ale i dalšími modely, jsme s rostoucí vzdáleností telefonu od bezdrátového routeru zaznamenali výrazně lepší schopnost udržení spojení. Přesněji řečeno: tam, kde jiné telefony přepínaly na mobilní data, Optimus 2X stále fungoval přes Wi-Fi a to nikoli „papírově“ – tedy podle ikony v notifikační liště – ale skutečně načítal stránky. Největším „extrémem,“ kterého jsme dosáhli, bylo udržení spojení na vzdálenost cca 6 metrů přes dvě betonové podlahy. Nutno uznat, že v tomto směru LG O2X zaslouží významnou pochvalu. Díky Androidu 2.2 nechybí možnost použití telefonu jako přenosného Wi-Fi routeru, skrze který nasdílíte své mobilní připojení dalším zařízením.

Bluetooth verze 2.1 jsme otestovali připojením k zabudovanému handsfree v autě z koncernu VW. Spárování proběhlo bez problémů, stejně tak hladce proběhla i následná synchronizace kontaktů s palubním počítačem.

GPS

Integrovaný GPS modul si zaslouží jedničku s hvězdičkou. Se zapnutou podporou A-GPS nalézá svou polohu během několika mála sekund, během pohybu pak signál neztrácí a citlivě reaguje na změny směru. Ani při opakovaném vypínání a zapínání jsme nezaznamenali problém s nalezením satelitů, kterým občas (byť opravdu výjimečně) trpí Optimus One či Chic – GPS vždy fungovala tak, jak bychom čekali.

Nejprve jsme otestovali přesnost určování polohy během jízdy programem My Tracks. Odchylka od skutečně projeté trasy se pohybovala v rámci jednotek metrů, což je pro většinu případů naprosto dostačující. Při pokusech použít telefon jako navigaci pro geocaching jsme subjektivně zaznamenávali odchylku od reálné polohy mezi dvěma a pěti metry.

Následně jsme přešli do ostré praxe a otestovali navigační schopnosti O2X aplikacemi Waze a Aura Sygic. V obou případech musíme konstatovat naprostou spokojenost – telefon doslova bleskurychle vypočítával cestu, vykresloval mapu a pružně (byť o něco později než například Optimus One) reagoval na případné sjetí z trasy. Čtyřpalcový displej pak naprosto bez problémů nahradí běžnou „krabičkovou“ navigaci. Zatímco mnohé telefony lze používat coby navigaci spíše v případech nouze, LG Optimus 2X zastane tuto roli plnohodnotně a s dostatečným komfortem. Pochopitelně se ale na delších cestách neobejdete bez nabíječky – rozsvícený displej, zatížený procesor a grafika, a k tomu aktivní GPS dávají v součtu baterii pořádně zabrat. Hlasitost reproduktoru je dostatečná – pokud si v autě nepouštíte příliš nahlas rádio, pokyny z telefonu uslyšíte dobře.

Baterie a výdrž telefonu

Vlajková loď LG nabízí sice lepší a výkonnější hardwarovou výbavu než Optimus One, nicméně baterie zůstala co do kapacity a použité technologie stejná. To se, bohužel, projevuje zvýšenou spotřebou při zatížení, takže zejména během prvních dnů, kdy budete telefon nastavovat, instalovat do něj aplikace a „hrát“ si s ním, počítejte s tím, že se do nabíječky podívá dvakrát i třikrát za den. Podařilo se nám například vyčerpat baterii se zbývajícími 45 % na nulu během dvou hodin čtení na Internetu s připojením přes 3G a asi pětiminutovým použitím GPS. Zkušenosti uživatelů ale ukazují, že při běžném způsobu používání vydrží telefon na jedno nabití den až dva. Skutečná výdrž ale závisí na mnoha faktorech – kromě délky hovorů například na používání mobilních dat (3G má výrazně vyšší odběr než 2G), Wi-Fi a GPS. Odhadem tedy Optimus 2X vydrží jen o něco málo méně než Optimus One.

Uživatelské prostředí

Pokud vám telefony LG vyhovovaly tím, že do nich výrobce prakticky nezasahoval, v případě Optimusu 2X budete pravděpodobně překvapeni. Zda to bude překvapení milé či nemilé, záleží na osobních preferencích. Nejde ale o tak zásadní změny, abychom mohli mluvit o grafické nástavbě, jakou můžeme vidět třeba u Samsungu nebo HTC – prostředí bychom označili spíše jako „skin.“ Rozdíly poznáte i v hlouběji ukrytých zákulisích – například standardní bílé symboly v nastavení jsou v případě LG Optimus 2X pěkně obarvené.

Barvičky najdete všude-například v Nastavení Barvičky najdete všude-například v Nastavení

Změny se dočkala obrazovka pro odemčení telefonu, která se – na rozdíl od jiných telefonů s Androidem – tak nápadně nepodobá odemykací obrazovce iPhone. Po rozsvícení displeje jediným pohledem zjistíte počet přijatých zpráv, zmeškaných volání, ale též stav nabíjení, síť, do které je telefon přihlášen, a případně nastavený čas budíku. K odemčení je nejprve nutné rozsvítit displej tlačítkem na horní hraně telefonu a následně odsunout obraz jako roletu směrem vzhůru. Samozřejmě záleží na zvyku, ale s většinou uživatelů, kteří telefon drželi poprvé ruce, jsme se shodli, že tento způsob odemykání není právě nejšťastnějším řešením.

Odemykací obrazovka se odsouvá posunem nahoru Odemykací obrazovka se odsouvá posunem nahoru

Domovská stránka nabízí volitelně tři, pět, nebo sedm ploch, na které můžete umísťovat ikony a widgety v matici 4×4. Žádné další nastavení launcher nenabízí. Plochy jsou situovány horizontálně, přepínat mezi nimi budete posunem do stran. Rychlý návrat na hlavní (tj. prostřední) obrazovku provedete stiskem tlačítka Domů, opakováním stisku pak dojde k přepnutí na zmenšené náhledy ploch, ze kterého se dostanete na zvolenou plochu jedním tapnutím. Toto provedení hodnotíme jako hodně praktické, neboť při použití více ploch výrazně urychluje přechod z první na poslední.

Dvojím stiskem klávesy Domů dostanete zmenšené náhledy všech ploch Dvojím stiskem klávesy Domů dostanete zmenšené náhledy všech ploch

Lokalizace prostředí je, jak je u LG dobrým zvykem, provedena kvalitně – během testu jsme nenarazili na žádné nepřeložené texty.

Dolní lišta je proti Chicu a One o jednu ikonu chudší – chybí zde totiž zástupce webového prohlížeče. Ikona pro přístup k aplikacím pak není uprostřed a nevyčnívá, jak bylo zvykem v uvedených modelech, ale zapadá mezi ostatní a je umístěna zcela vpravo. Zbývající tři ikony vás zavedou (zleva) k číselníku pro vytáčení čísel, do kontaktů a k textovým zprávám. Dvě zmíněné ikonky přitom doznaly mírného „tuningu“ – pokud zmeškáte hovor nebo máte přijatou zprávu, svítí vedle nich číslice. Bohužel není možné výchozí ikony v liště předefinovat na jiné aplikace, takže pokud například na SMS budete používat jiný program, budete si muset vytáhnout jeho ikonu na plochu, nebo změnit launcher.

Dolní lišta je o ikonu chudší, zobrazuje ale počet zmeškaných hovorů a přijatých zpráv Dolní lišta je o ikonu chudší, zobrazuje ale počet zmeškaných hovorů a přijatých zpráv

Seznam aplikací je možné zobrazit ve třech různých pohledech, které jsou v nastavení označeny jako „styly.“ První, nazvaný Horizontální mřížka, zobrazuje ikonky seřazené podle abecedy na plochách v horizontálním uspořádání (tedy stejně, jako jsou prezentovány plochy, nebo jak jsou zvyklí uživatelé iPhone). Nově nainstalované aplikace (to platí pro všechny tři jmenované pohledy) jsou označeny modrým kolečkem s písmenkem N.

Zobrazení aplikací v režimu Horizontální mřížka Zobrazení aplikací v režimu Horizontální mřížka

Druhý pohled Svislá tabulka bude majitelům dřívějších modelů LG pravděpodobně důvěrně známý. Mezi ikonkami lze listovat vertikálním posunem, přičemž aplikace jsou roztříděné do kategorií – ve výchozím stavu do Systémové a Stažené. Na tomto systému jsme opakovaně kritizovali jednu nepraktickou vlastnost: pokud seznam aplikací opustíte a vrátíte se do něj, začnete znovu u prvního řádku, přičemž abyste se dostali k nainstalovaným programům, musíte nejprve prolistovat poměrně bohatou sbírku jedenácti řádků systémových aplikací. Naštěstí je toto možné změnit vytvořením nových kategorií, do kterých si ikonky seskupíte dle vlastních představ.

Aplikace v režimu Svislá tabulka můžeme třídit do skupin Aplikace v režimu Svislá tabulka můžeme třídit do skupin

Konečně třetí styl Seznam zobrazuje programy podle abecedy podobným způsobem, jako kontakty v telefonním seznamu, včetně praktické lišty pro rychlý přechod mezi písmeny abecedy.

Aplikace lze také zobrazit v režimu podobném telefonnímu seznamu Aplikace lze také zobrazit v režimu podobném telefonnímu seznamu

Možnosti dalšího nastavení se pak liší podle zvoleného stylu – například v seznamu můžete přes tlačítko Menu aplikace jen odinstalovávat, naopak v režimu svislé tabulky lze vytvářet, přejmenovávat a mazat kategorie, nebo přeskupovat ikony, zatímco rychlá odinstalace v tomto případě zcela chybí (LG Optimus Chic i One ale tuto možnost mají).

Notifikační lišta nabízí podstatně větší paletu funkcí, než bývá zvykem. Začněme shora, kde najdeme pětici ikon pro přepnutí mezi tichým a normálním režimem, zapnutí a vypnutí modulů Wi-Fi, Bluetooth, GPS a velmi praktického zástupce pro zablokování otáčení displeje v závislosti na otočení telefonu, což oceníte například, pokud si čtete na telefonu v posteli před usnutím. Ikonky mohou mít tři různé stavy – bledá znamená, že je daná funkce vypnutá, sytě modrá že se právě aktivuje nebo deaktivuje (na obrázku níže viz Wi-Fi) a modrá v případě, kdy je daná funkce zapnutá.

O něco níže je permanentně přístupné ovládání přehrávače hudby (ano, opravdu je zde přítomné i v případě, že žádnou písničku neposloucháte, což je rozdíl např. proti Samsungu Galaxy 3), umožňující kromě náhledu alba přeskakování mezi skladbami a pozastavení/spuštění přehrávání.

Následuje informace o síti operátora, ke které je telefon připojen, a pak již běžné provozní informace, jako je počet nepřečtených SMS, zmeškaných hovorů, hlášení o dostupných aktualizacích apod. Jak si můžete všimnout na obrázku, ikonky v liště jsou barevné, což výrazně přispívá k přehlednosti a kontrole nad tím, co telefon právě dělá.

Notifikační lišta nabízí více možností než na holém Androidu Notifikační lišta nabízí více možností než na holém Androidu

Klávesnice

V základní nabídce najdeme jen jednu jedinou klávesnici nazvanou – kdo by to čekal – Klávesnice LG (je ale zajímavé, že např. u modelů Chic či One je pod tímto označením úplně jiná klávesnice). Asi jen málokdo bude pochybovat o tom, jakou konkurencí se inspirovala. Píše se na ní skutečně velmi dobře, čemuž přispívá jak dobrá citlivost displeje, tak také zpětná vazba v podobě zvukové a hmatové odezvy (jedno i druhé lze samozřejmě vypnout). Dlouhým podržením klávesy se dostanete ke znakům s diakritikou, bohužel nastavené zpoždění je o chloupek delší, než bychom čekali. V určitých režimech (např. psaní SMS) je k dispozici tlačítko pro rychlý přístup do galerie smajlíků. V nastavení nechybí slovníkový „našeptávač,“ nabízející nad horní řadou kláves slova, která byste mohli chtít napsat. Jediné, nač jsme nepřišli, jak přidávat do slovníku vlastní slova. V režimu na šířku se pak jednotlivé klávesy o něco zvětší, což přispívá k ještě vyššímu komfortu již tak příjemného psaní. Výchozí klávesnici tohoto modelu hodnotíme jako jednu z nejzdařilejších, byť je samozřejmě jasné, že jde o čistě subjektivní hodnocení. Ostatně pokud by se vám tato nelíbila, není problém stáhnout si z Marketu jinou, která bude umět to, co považujete za nezbytné.

Výchozí klávesnice se povedla. Je ale vidět, čím je inspirována... Výchozí klávesnice se povedla. Je ale vidět, čím je inspirována…

Kontakty a telefonování

Zvuk během hovorů odpovídá zvyklostem a během testu jsme nezaznamenali žádné problémy – kvalitou prostě O2X není o nic lepší nebo horší než konkurence. Zajímavým zpestřením je zelená barva notifikační lišty během telefonátu. Nechybí standardní možnosti spojení více hovorů do konference, vypnutí mikrofonu, nebo přepnutí na hlasité handsfree.

Možnosti nabízené během hovoru Možnosti nabízené během hovoru

Protože telefon nemá hardwarové klávesy pro přijetí a odmítnutí hovoru, provedete tyto operace přes „tlačítka“ na displeji (jinak vypadá obrazovka oznamující hovor v případě, kdy je telefon zamknutý a odemknutý). Nechybí praktické odmítnutí hovoru s okamžitým odesláním SMS s předdefinovaným textem, který je možné nastavit.

Indikace příchozího hovoru při odemčené obrazovce Indikace příchozího hovoru při odemčené obrazovce

Indikace příchozího hovoru při zamčené obrazovce Indikace příchozího hovoru při zamčené obrazovce

 

Kontakty můžete ukládat do adresáře na GMailu, do telefonu, nebo na SIM kartu. Poněkud nepraktické ale je, že i když v nastavení zvolíte výhradně používání kontaktů na Google, je jako výchozí nabízeno uložení do telefonu. To přináší hned dvě nevýhody: takto uložený kontakt se nebude synchronizovat a navíc ho ani neuvidíte, pokud nemáte zapnuté zobrazování adresáře telefonu. Chcete-li ukládat na GMail, musíte pokaždé při přidávání nového kontaktu vybrat jako Typ kontaktu-Google. To považujeme za zbytečnou komplikaci. Kladně hodnotíme alespoň možnost nastavit, které skupiny z adresáře GMailu mají být zobrazovány a které nikoli.

Každému kontaktu lze přiřadit celou řadu atributů (v závislosti na tom, jaké úložiště zvolíte), případně je možné nastavit vlastní vyzvánění či automatické přesměrování hovorů do hlasové schránky. S e-mailovými adresami obsahujícími pomlčku Optimus 2X (na rozdíl od One a Chic) problémy nemá.

Každému kontaktu lze přiřadit celou řadu atributů Každému kontaktu lze přiřadit celou řadu atributů

Kontakty jsou prezentovány, jak je na Androidu zvykem, ikonou a jménem, přičemž v možnostech lze nastavit, zda má být jako první zobrazováno křestní jméno, nebo příjmení, a podle kterého z nich má být adresář seřazen. Po pravé straně pak najdeme praktickou lištu pro rychlý přechod mezi písmenky abecedy. K tomu, abyste našli Žanetu, tak nemusíte listovat seznamem jako zběsilí ;). V těchto směrech tedy LG nezklamalo a drží se osvědčených tradic.

Kontakty jsou v seznamu prezentovány ikonou a jménem Kontakty jsou v seznamu prezentovány ikonou a jménem

Aplikace pro volání má kromě kontaktů ještě další záložky. Na první Telefon na vás bude čekat standardní číselník pro zadání čísla a jeho vytočení. Nechybí funkce vyhledávání v seznamu stylem podobným slovníku T9, kdy po zadání číslic telefon zobrazí odpovídající jména. Hledá se přitom nejen v prvních písmenech, ale kdekoli ve jméně a příjmení. Zadání 526 tak najde nejen Jany a Kamily, ale také Blanky čí Tísňové volání.

Přes číselník lze vyhledávat v kontaktech Přes číselník lze vyhledávat v kontaktech

Záložka Hovory poskytuje přehled o uskutečněných a zmeškaných voláních. V případě, že je k jednomu kontaktu evidováno více událostí, jsou seskupeny pod jednu položku.

Uskutečněné a zmeškané hovory Uskutečněné a zmeškané hovory

Poslední záložka Skupiny bude užitečná jen těm, kdož své kontakty uchovávají v telefonu. V opačném případě poskytuje pouze rychlý přístup ke kontaktům označeným hvězdičkou.

Pokud ukládáte kontakty do telefonu, možná využijete skupiny Pokud ukládáte kontakty do telefonu, možná využijete skupiny

Fotoaparát

Fotoaparát pořizuje snímky v rozlišení 3264 x 2448 pixelů, tedy v 8 Mpx. Tímto impozantním číslem Optimus 2X překonává jak 3Mpx Optimus One, tak 5Mpx Optimus Chic. Nicméně čísla nejsou vše, takže si hned na začátku této sekce řekněme, že foťák v LG Optimus 2X rozhodně nebudí nadšení. K pořizování fotek přitom nemusíte používat jen optiku na zadní straně, ale je možné přepnout na přední kameru – v tomto případě ale musíte vystačit s rozlišením 1 Mpx.

Optimus 2X, stejně jako jeho levnější sourozenci, nedisponuje hardwarovým tlačítkem spouště, takže k pořízení snímků musíte vystačit s jeho softwarovou variantou na displeji. To samozřejmě není problém – stačí stisknout, fotoaparát zaostří a pořídí snímek (případně je možné tlačítko držet a po zaostření uvolnit). Kromě automatického ostření zvyšuje užitnou hodnotu fotoaparátu ještě LEDový blesk, jehož svit je poměrně silný, nicméně jím emitované světlo nepůsobí na snímcích právě přirozeně. Pokud budete fotit z blízka, počítejte s tím, že blesk scénu přesvětlí.

Fotoaparát se ovládá přes displej Fotoaparát se ovládá přes displej

V nastavení nechybí osvědčené funkce jako je digitální zoom, kompenzace expozice, nebo nastavení režimu blesku (automatika, odstranění efektu červených očí, zapnutý a vypnutý). V menu pak najdeme doslova plejádu dalších detailů – od nastavení velikosti pořizovaných snímků (8/5/3/2/1 Mpx, VGA a QVGA) a ostření (automatika/makro/sledování obličeje/ručně), přes pět scénických režimů, nastavení ISO, vyvážení bílé (bohužel opět bez možnosti ručního vyvážení), časovače závěrky, až po možnost vypnutí stabilizace, zaznamenání GPS souřadnic do EXIFu a nastavení zvuku spouště.

Možnosti nastavení fotoaparátu jsou skutečně široké Možnosti nastavení fotoaparátu jsou skutečně široké

Vše působí takřka dokonale až do okamžiku, kdy pořídíte první snímek a stáhnete ho do počítače. Zprvu jsme se domnívali, že bílý závoj ve fotkách způsobuje znečištěná optika. Nebylo by se čemu divit – při běžném uchopení telefonu do jedné ruky velmi často zabrousíte prstem právě do těchto míst. Bohužel i po důkladném vyleštění vypadala většina fotografií, jako by byly pořízeny při inverzi, což by sice v Ostravě nebylo nic neobvyklého, nicméně v době testu byly rozptylové podmínky velmi dobré. Podívejte se například na snímek pořízený v garážích – tam skoro jistě nebyla taková mlha, jako na obrázku.

Na další problém jsme narazili, když jsme se pokoušeli experimentovat s makrem. Při focení bankovky z pevného uchycení ve vzdálenosti 6 a 8 centimetrů a nastaveném režimu makro fotoaparát nejprve dobře zaostřil, nicméně těsně před pořízením snímku došlo k rozostření. Výsledná fotografie tak byla zcela nepoužitelná. Nepomohla ani změna ovládání – tedy ostření podržením spouště a následné vyfocení jejím uvolněním. Fotky byly nadále rozmazané a ze čtrnácti pokusů jsme byli úspěšní jen v jednom případě.

Zmiňme ještě jedno mínus: zpracování vyfoceného snímku trvá poměrně dlouho (kolem pěti vteřin), kvůli čemuž si na pořízení další fotografie budete muset počkat, což může uživatele frustrovat, neboť to působí dojmem, jako by telefon nereagoval na stisk tlačítka pro pořízení nového snímku.

Rozhodně se dá ale říci, že fotografie celkem solidně zachycují detaily, stejně tak úroveň šumu je za ideálních podmínek v mezích. Situace se zlepšuje v případě takřka velmi dobrých světelných podmínek – i za těchto okolností ale dochází k častým přepalům barev.

Video je snímáno v rozlišení FullHD, tedy 1920 x 1080 pixelů, eventuálně v jedné z volitelných variant (1280 x 720, 720 x 480, 640 x 480, 320 x 240 a 176 x 144). Z technického hlediska zvládá LG Optimus 2X natáčení docela slušně – i v nejvyšším rozlišení ukládá kolem 24 snímků za sekundu, což je postačující hodnota. Horší je to s kvalitou, na které se projevily výše zmiňované problémy s ostřením (kamera během natáčení nedoostřuje), zamlžením a šumem (ten ale při lepších podmínkách výrazně ustupoval). Ostatně podívejte se na ukázková videa, vytvořená při jízdě autem – sloupky u ostravského svinovského nádraží rozhodně nejsou tak nakřivo, jak je zachytila kamera Optimusu 2X. Využití takového videa je tedy přes tabulkově uchvacující parametry, mírně řečeno, velmi polemické.

Snímek pořízený kamerou za jízdy Snímek pořízený kamerou za jízdy

Ukázkové video z LG Optimus 2X

Ukázkové video z LG Optimus 2X

Ukázkové video z LG Optimus 2X

Ukázkové video z LG Optimus 2X

 

Z výsledků fotoaparátu jsme tedy značně rozpačití a nepřestřelíme, když řekneme, že LG Optimus Chic má sice nižší rozlišení, ale kvalita pořizovaných snímků je minimálně o jednu úroveň lepší.

Ukázkové fotografie

Ukázkové snímky můžete zhlédnout buď na Picasse, nebo stáhnout jako ZIP v původním rozlišení bez jakýchkoli dodatečných úprav.

Multimédia

Hudební přehrávač je standardní aplikací, dobře známou z jiných Android telefonů. Nabízí několik pohledů na písničky uložené na kartě a/nebo v telefonu – vybírat lze jednotlivé skladby, alba, nebo podle interpreta. Sestavit si můžete také svůj vlastní seznam. Během přehrávání ale není k dispozici příliš mnoho možností: kromě přeskakování mezi skladbami je tu ještě přehrávání v náhodném pořadí, opakování jedné nebo všech písniček a imitace prostorového zvuku. V nastavení pak najdete možnost vypnutí přehrávače po uplynutí zadané doby a poměrně slušné množství režimů ekvalizéru (ruční nastavení ale chybí). Jestliže z přehrávače odejdete, můžete ovládat jeho základní funkce (pozastavení a přeskakování mezi skladbami) skrze notifikační lištu, přes kterou se také lze k přehrávači vrátit. Kromě obligátních „empétrojek“ podporuje ještě zvukové soubory AAC, AAC+, WAV a WMA.

Písničky lze prohlížet v několika pohledech Písničky lze prohlížet v několika pohledech

Hudební přehrávač během přehrávání skladby Hudební přehrávač během přehrávání skladby

 

Video přehrávač výborně využívá výkonu zařízení a poradí si s videem ve formátech MPEG4, H.263, H.264 a DivX. S videem ve formátu XviD v rozlišení 624 x 352 px bez předchozí konverze (konkrétně se jednalo o epizodu seriálu) si přehrávač poradil zcela bez problémů, výrazně překvapil především podporou titulků, byť nesprávně interpretoval písmenka s diakritikou. Stačí ale titulky v Poznámkovém bloku uložit s kódováním Unicode a vše funguje, jak má. V tomto směru tedy musíme vyslovit pochvalu, neboť titulky výchozí přehrávače většinou nepodporují. Zde můžete dokonce vybírat z několika fontů a tří velikostí. Následující tabulka ukazuje, jak si výchozí přehrávač poradil s naší testovací sbírkou videí:

Videopřehrávač nabízí sice jen základní funkce, umí ale titulky Video přehrávač nabízí sice jen základní funkce, umí ale titulky

kodek rozlišení přehraje
DIV3 1280 x 720 ne
1920 x 1072 ne
720 x 400 ne
DX50 1280 x 720 ano
1920 x 1072 ano
720 x 400 ano
DXSB 720 x 576 ano
MPG2 1920 x 1088 ne
XviD 720 x 400 ano

O zábavu se může postarat také integrované FM Rádio, které opět nikterak nevybočuje ze zavedených zvyklostí. Ke svému provozu vyžaduje připojení sluchátek, která kromě poslechu slouží také jako anténa. Přímo z programu je přitom možné přepnout poslech na hlasitý reproduktor telefonu. Aplikace podporuje RDS informace, které prakticky roluje nad aktuálně naladěnou frekvencí. Vyhledané stanice se ukládají do paměti, kde lze ty oblíbené označit hvězdičkou, čímž se přesunou na začátek seznamu. Pro lepší přehled si můžete jednotlivé kanály přejmenovat, což je opět funkce, která na mnoha jiných telefonech chybí. Z hlediska toho, co bychom od rádia očekávali, tedy není absolutně co vytknout.

FM Rádio podporuje RDS informace a umí přejmenovávat předvolby pamětí FM Rádio podporuje RDS informace a umí přejmenovávat předvolby pamětí

Samozřejmě nechybí ani nevyčerpatelný zdroj zábavy – přehrávač videí z Youtube – poskytující všechny nezbytné funkce. Díky plnohodnotné podpoře flashe ale nebudete odkázáni výhradně na tento portál – během testu jsme například úspěšně přehráli videa z archivu České televize.

Softwarová výbava

V základní výbavě najdeme poměrně širokou nabídku předinstalovaných programů. Běžně to hodnotíme kritickým tónem, neboť paměť telefonu bývá leckdy obsazena aplikacemi, které uživatel nemusí potřebovat, přičemž s každou další aktualizací klesá dostupná interní paměť. V případě Optimusu 2X kritizovat nebudeme – po prvním zapnutí zbývá uživateli 1,32 GB, což je až desetkrát více než nabízejí levné telefony. Pojďme si tedy stručně představit některé programy, které v telefonu najdete.

Kompletní seznam všech nainstalovaných aplikací Kompletní seznam všech nainstalovaných aplikací

App Advisor vám doporučí další aplikace, které by vás mohly zaujmout. Nabídku sestavuje na základě země (konečně je podporováno i Česko) a programů, které již máte nainstalované. V případě zájmu si můžete aplikaci stáhnout z Android Marketu. Subjektivně lepší službu s tím samým účelem vám ale poskytne například alternativní market AppBrain s výrazně širší uživatelskou základnou.

Budík a hodiny doznaly proti výchozí verzi pěknou řádku většinou praktických vylepšení. Kromě možnosti nastavit si více jednorázových i opakovaných budíků s volitelným vyzváněním přibyl časovač („minutka“ odpočítávající čas) a stopky, schopné měřit čas na kolo. Pod záložkou Světový čas si pak můžete nadefinovat města a zobrazovat jejich aktuální datum a čas.

 

E-mail je lehce upravený (přesnější by bylo napsat „oskinovaný“) poštovní klient, zvládající práci se schránkami přes protokoly IMAP, POP3 a MS Exchange. V případě připojení k Exchange by měl telefon zvládat nejen synchronizaci pošty, ale také kontaktů a kalendáře. LG Optimus 2X tak bez problémů plnohodnotně využijete nejen pro zábavu, ale třeba také v zaměstnání. Právě synchronizace kalendáře a kontaktů ho povyšuje na potenciální manažerský telefon.

Aplikace E-mail-seznam doručených zpráv Aplikace E-mail-seznam doručených zpráv

 

Aplikace F-Secure Mobile Security není ve výchozím stavu aktivní – teprve při jejím prvním spuštění dojde k aktualizaci databáze a dokončení instalace. Program by měl nabízet ochranu před viry a malware, ochranu identity, a v případě ztracení nebo odcizení telefonu pomoci s jeho lokalizací. Funkce Anti-Theft například umí na dálku zamknout telefon, případně smazat data, aby vaše textové zprávy nebo obrázky neskončily v nepovolaných rukách. Nainstalovaná verze má roční licenci (počítanou od první aktivace) v ceně 36 €.

F-Secure Mobile Security-výsledky testu F-Secure Mobile Security-výsledky testu

 

Facebook for LG, MySpace for LG a Twitter for LG slouží k připojení do sociálních sítí. Upřímně dost dobře nechápeme, proč skoro všichni výrobci instalují do mobilů tyto a podobné programy, když si je uživatel může v případě zájmu zdarma stáhnout z Android Marketu. Navíc ne každý tyto aplikace využije – například takové MySpace v Česku moc majitelů neocení.

Galerie zkušené „Androiďáky“ ničím nepřekvapí. Nabízí fotografie seskupené do složek včetně obousměrné synchronizace s Picassou. Snímky v jednotlivých složkách můžete zobrazovat buď jednotlivě, nebo seskupovat podle data pořízení. Editace je omezena na ořez a otočení. Možnost sdílení skrze veškeré dostupné prostředky je samozřejmostí.

GMail se díky Androidu 2.2 bez problémů aktualizuje na poslední verzi, která například podporuje tzv. „prioritní poštu“ a lépe zvládá práci se štítky. K poštovnímu klientu nelze mít žádné zásadní výhrady, neboť poskytuje prakticky plnou funkcionalitu, jako webová verze GMailu. O nových zprávách se dozvíte prakticky okamžitě přes push notifikace.

GMail zvládá práci s barevnými štítky a prioritní poštou GMail zvládá práci s barevnými štítky a prioritní poštou

E-mailové zprávy můžete spravovat stejně, jako ve webovém rozhraní E-mailové zprávy můžete spravovat stejně, jako ve webovém rozhraní

 

Hodiny najdou uplatnění, pokud si k telefonu pořídíte kolébku. Kromě aktuálního času, počasí a prognózy na daný den je v nabídce například automatická prezentace fotografií s nejrůznějšími přechodovými efekty. Telefon tak můžete použít i jako efektní digitální rámeček.

Kalendář disponuje praktickou horní lištou, sloužící k rychlému přepínání mezi měsíčním, týdenním a denním pohledem a režimem agendy (seznamu událostí). V tomto směru tedy musíme LG přičíst bod za uživatelskou přívětivost, neboť například na Optimusu One je k přepnutí pohledu nutné stisknout tlačítko Menu a následně vybrat patřičnou volbu. Při přidávání nové události se už ale bez systémových tlačítek neobejdete.

Kalendář v měsíčním pohledu Kalendář v měsíčním pohledu

 

Častý problém, kdy při zadávání nové události není nabízen správný kalendář (ukládat lze do telefonu, na Google, případně na Exchange), je zde vyřešen s elegancí: jako výchozí je vždy nastaven poslední kalendář, do kterého jste v telefonu zadávali novou událost.

Pokud by vám výchozí aplikace nestačila, můžeme doporučit její náhradu v podobě Business Calendar Free od Mikado Software.

Kalkulačka se nedočkala náhrady ani tuningu, takže nabízí funkce dobře známé z jiných telefonů. Po spuštění nabízí základní aritmetické operace, po odsunutí klávesnice do strany se dostanete ke goniometrickým a logaritmickým funkcím, faktoriálu, mocninám a odmocninám a závorkám. V režimu na šířku jsou závorky dostupné hned na první obrazovce. Kalkulačka akceptuje prioritu operací, takže například sčítání a odčítání provádí až po násobení a dělení.

Latitude, Mapy, Místa a Navigace patří ke standardní výbavě, přičemž paleta dostupných funkcí je průběžně doplňována o další novinky. V Latitude tak například můžete sledovat polohu svých přátel, přihlašovat se na místa (kavárny, restaurace, pizzerie apod.) a hodnotit je. Místa vám pomohou najít nejbližší bankomat, čerpací stanici, kavárnu, nebo jiný objekt dle zadaných kritérií. Databáze Google je skutečně obsáhlá a kromě adresy a hodnocení poskytuje mnoho doplňujících informací. Mapy pomohou v orientaci v prostoru, případně je můžete využít k naplánování cesty autem, hromadnou dopravou, nebo pěšky. Budete se ale muset spokojit s textovým itinerářem – Navigace totiž v naší zemi stále není dostupná, byť se to údajně mělo již brzy změnit.

V Latitude můžete sdílet svou polohu s přáteli V Latitude můžete sdílet svou polohu s přáteli

Itinerář vytvořený v Google Mapách Itinerář vytvořený v Google Mapách

 

Market samozřejmě nechybí – těm, co již mají s Androidem zkušenost, patrně nemusíme vysvětlovat, že slouží ke stahování a instalaci programů.

Na cestě přepne telefon do zjednodušeného režimu, ve kterém jsou zobrazena velká tlačítka v matici 3 x 2 pro přístup k funkcím, jež byste mohli potřebovat během jízdy autem – tedy k navigaci, telefonu, mapám, hlasovému vytáčení, kontaktům a hudbě. Bohužel funkci jednotlivých tlačítek není možné změnit, takže se buď spokojíte s výchozím nastavením, nebo se budete muset ohlédnout po nějaké alternativě.

Zatímco v Optimusech One a Chic byl jako kancelářský balík předinstalován ThinkFree Office, nový model přichází s méně známým Polaris Office. Program dovoluje otevírat a prohlížet dokumenty vytvořené ve Wordu, Excelu a PowerPointu, jakož i soubory PDF. Kromě toho lze v dokumentech MS Office provádět i jednodušší úpravy, byť je tato možnost poněkud nešikovně skryta a nejspíš chvilku potrvá, než ji objevíte. Na sepisování podobně rozsáhlých elaborátů, jako je tato recenze ;), patrně telefon nepoužijete, ale na úpravu a následné odeslání dokumentu poslouží dobře.

Správce souborů Polaris Office Správce souborů Polaris Office

Editace textového dokumentu v Polaris Office Editace textového dokumentu v Polaris Office

 

Poznámka najde využití jako rychlý zápisník jednoduchých textových informací, které můžete doplnit obrázkem. Jedná se o prostou aplikaci bez podpory jakékoli synchronizace.

Prohlížeč je osvědčenou klasikou – disponuje základními funkcemi, jako je práce s více okny a jednoduchým systémem záložek (bohužel opět nijak synchronizovaným). Pro práci s webem skoro jistě postačí, pokud ale budete chtít například lepší propojení s desktopovou verzí, raději se poohlédněte po alternativách.

Prohlížeč nenabízí žádné nadstandardní funkce Prohlížeč nenabízí žádné nadstandardní funkce

SmartShare slouží k propojení telefonu s multimediálními zařízeními přes DLNA (Digital Living Network Alliance).

SmartShare pro sdílení obsahu přes DLNA SmartShare pro sdílení obsahu přes DLNA

Talk je jednoduchý klient pro rychlou textovou komunikaci mezi uživateli GMailu. V podstatě se podobá ICQ, byť mobilní verze nabízí skutečně jen tu nejzákladnější funkcionalitu.

Google Talk nabízí základní textovou komunikaci Google Talk nabízí základní textovou komunikaci

Výběr domovské obrazovky nabízí jednoduché přepínání mezi launchery. Užitečné především pro ty, kdož rádi experimentují.

Záznam hlasu je úplně nejjednodušší možný digitální záznamník, dovolující pořízení nahrávky a její následné přehrání či odeslání například e-mailem. Nic více a nic méně. Pokud si ale například potřebujete zaznamenat obchodní schůzku, bude vám nejspíš stačit.

Jednoduchý digitální záznamník Jednoduchý digitální záznamník

Zprávy jsou opět lehce vylepšené – například na úvodní obrazovce indikují obrázkem šipky, zda poslední zpráva v konverzaci byla od vás, nebo od daného kontaktu. Zprávy jsou zobrazovány v konverzaci, jejíž grafické provedení je ještě o něco blíže iPhonu, než bývá na Androidu zvykem. Během psaní editor zobrazuje počet znaků zbývajících do konce zprávy a celkový počet SMS, do kterých bude zpráva před odesláním rozdělena. Významné plus udělujeme za odstraňování diakritiky v odesílaných zprávách, takže můžete bez jakýchkoli omezení psát s diakritikou (typicky např. pokud používáte slovník) a příjemci vaše zpráva přijde „bez hacku a carek.“ Na většině telefonů toto bývá problém, který obvykle nelze vyřešit jinak než instalací jiné aplikace pro práci s textovými zprávami.

Zprávy jsou prezentovány jako konverzace Zprávy jsou prezentovány jako konverzace

Během psaní jsou odpočítávány zbývající znaky... Během psaní jsou odpočítávány zbývající znaky…

 

Zprávy a počasí nabízí informační servis z několika českých serverů (Český rozhlas, Aktuálně, iDnes, E15, …). V jednotlivých záložkách lze vybírat z hlavních událostí, domácích zpráv, sportu a kultury. Pokud vás titulek nějaké zprávy zaujme, otevřete si ji ve výchozím webovém prohlížeči.

Zrcátko – a perlička na závěr: tato aplikace promítá obraz z přední kamery na displej, takže můžete telefon použít jako zrcátko – byť samozřejmě s omezeními danými jednomegapixelovou optikou. Pokud byste sami sobě připadali neodolatelní, lze se přímo z aplikace vyfotit. Nic více ale tento program nenabízí.

Nad dotazy čtenářů

S telefonem LG Optimus 2X jste se na našich stránkách již mohli setkat – Petr Mišák vystavil v úterý krátké představení formou videa. Současně s tím vyzval čtenáře k pokládání dotazů, na které se teď pokusíme odpovědět.

Je pravda, ze telefon nepodporuje copy/paste?

Ne, není to pravda. Telefon zvládá označování textu, jeho kopírování a vkládání standardním způsobem, jako jakýkoli jiný Android. Absencí těchto funkcí donedávna trpěly telefony s mobilními Windows.

Vas nazor na samovolne resetovani?

Nemůžeme potvrdit. Za celý týden, kdy jsme telefon recenzovali (a dostával zabrat opravdu hodně), nedošlo ani jednou k jeho vypnutí, ani restartování. Pouze jednou se stalo, že telefon během práce zamrzl tak, že bylo nutné vyjmout baterii, což ale bylo pravděpodobně způsobené aplikací, nikoli systémem či hardwarem. Podle informací, které máme, řeší tento problém vydaná aktualizace. Modely prodávané v Česku by tímto již trpět neměly.

Jak moc se telefon pri narocnejsi praci – prenosu dat, hrani, prehravani videa – zahriva?

Přesnou teplotu jsme neměřili, je ale pravdou, že zahřívání je na zadním kovovém proužku zaznamenatelné.

Vydrz baterie min/max v ramci vaseho testovani.

Minimum: ze 45 % na 0 % během dvou hodin čtení (permanentně rozsvícený displej) přes 3G a pěti minut „hraní“ s GPS. Maximální výdrž jsme neměli možnost vyzkoušet, protože telefon doslova lákal k permanentním pokusům :). Jeden den na nabití ale i v tomto náročném režimu zvládal. Připojením přes EDGE se pak výdrž znatelně zvýšila. Na základě zkušenosti s LG Optimus One bychom si dovolili odhadovat, že maximální výdrž při běžném používání bude až dva dny, nicméně vždy závisí na mnoha faktorech.

Stabilita telefonu?

Nezaznamenali jsme žádné zásadní problémy se stabilitou, kromě jednoho výše zmíněného zamrznutí.

Ma LG ve svem telefonu ovladace pro bluetooth klavesnici a mys?

Neměli jsme možnost otestovat.

Nejvíce mě zajímá foťák, jak je to s tím bílým nádechem kvůli krytu?

Ano, bílý nádech („mlhu“) jsme na fotografiích zaznamenali.

Jde třeba to sklíčko odstranit?

To jsme z pochopitelných důvodů nezkoušeli, neboť bychom ještě někdy v budoucnu rádi dostali nějaké LG na otestování ;).

Má kamera automatické ostření u videa?

Co jsme tak testovali, tak pravděpodobně nikoli.

Dá se už sehnat nějaká folie nebo pouzdro?

Ano – viz např. Sunnysoft.

Resumé

LG se Optimusem 2X podařilo postavit solidní základ vícejádrové architektury. Tegra 2 je nesporně kvalitní architektura a významně se podílí na faktu, že tento telefon můžeme zařadit do nejvyšší třídy. Konstrukce je robustní, detailně propracovaná, prostá excentrických výstřelků, díky čemuž O2X může aspirovat na funkci manažerského telefonu. Strhující výkon dvou jader pak ocení především ti, kdož rádi hrají na telefonu hry.

V současné konkurenci patří LGO2X rozhodně k tomu nejlepšímu, co lze v současnosti na trhu pořídit. Poskytuje dostatečný výkon a snad všechny funkce, na které si vzpomenete (případné další lze doinstalovat). Kriticky budeme hodnotit jen fotoaparát, který se nebojíme označit za velké zklamání, a nerovnoměrné podsvícení displeje.

Otázkou je poměr mezi cenou a výkonem – tam závisí především na tom, jak bude případný majitel telefon používat. V případě hraní her je poměr určitě výhodný, v běžných operacích ale můžeme o této proměnné trochu polemizovat.

Klady

  • Hardwarová výbava a s tím související dobrý výkon a odezva.
  • Jemnost a citlivost displeje.
  • Velikost interní paměti.
  • Dílenské zpracování.
  • Minimální a většinou podařené úpravy uživatelského prostředí.
  • Podpora XviD/DivX.
  • Stabilita Wi-Fi připojení.

Zápory

  • Fotoaparát.
  • Nerovnoměrné podsvícení displeje.
  • Chybějící notifikační dioda.
  • Výchozí launcher nereaguje na otáčení.

Foto: Valérie Kiliánová

Za zapůjčení telefonu LG Optimus 2X děkujeme společnosti www.sunnysoft.cz, kde je můžete taky zakoupit.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (118)