Menu

Recenze HTC EVO 3D: Okuste třetí rozměr

htc_evo_3d_logo
Recenze HTC EVO 3D: Okuste třetí rozměr
Ohodnoťte článek

HTC zareagovalo na boom zařízení schopných nahrávat a přehrávat trojrozměrný obraz modelem EVO 3D. Dokáže tento telefon zaujmout i něčím jiným? Nejen to, ale mnohem více se dozvíte z našeho podrobného testu.

Obsah recenze

Protože je tato recenze opravdu extrémně dlouhá a podrobná, nabízíme vám na jejím začátku obsah, abyste mohli přeskakovat přímo na sekce, které vás zajímají.

Obsah balení

Kartónová krabička v decentním bílém provedení prezentuje na čelní straně obrázek telefonu s typickým widgetem s hodinami a počasím na domovské obrazovce. Na spodní straně nalezneme vypsané základní parametry a lákadla, tedy: 3D technologii, displej s úhlopříčkou 4,3″, 1,2GHz procesor a další. K telefonu se, ve srovnání s konkurencí, dostanete poněkud netradičním způsobem – část krabičky se vysouvá jako šuplík. Ve vylisovaném kartónovém lůžku se skví vlajková loď z dílny HTC.

HTC EVO 3D je dodáváno v elegantním bílém balení

HTC EVO 3D je dodáváno v elegantním bílém balení

Odložme ale na chvilku telefon stranou a podívejme se, co ještě najdeme v balení. Je zde samozřejmě nabíječka, zakončená standardním microUSB konektorem s oddělitelným kabelem, bezpečnostní příručka a skládací leporelo s rychlým průvodcem. Dále zde jsou sluchátka, která jsou v tomto případě v provedení “pecky,” a jejich výbava je lehce nadstandardní – v HTC nejen nezapomněli na ochranné molitánky, ale přidali také klips, s jehož pomocí můžete kabel připevnit k části oděvu. Dálkové ovládání dovoluje přijmout/ukončit hovor, ukončit, pozastavit a spustit přehrávání a též přeskakovat mezi skladbami, což není u standardního příslušenství právě obvyklé. Pokud budete telefon používat jako přenosný přehrávač, určitě oceníte, že ho pořád nemusíte vytahovat z kapsy. O kvalitě zvuku přiložených sluchátek si něco povíme v části, ve které se budeme věnovat přehrávání hudby.

Lithium-iontový akumulátor s kapacitou 1730 mAh je již vložen v telefonu (zbývá jen odstranit folii), stejně jako velmi příjemný bonus v podobě paměťové karty SanDisk microSDHC s velmi pěknou kapacitou 8 GB.

Vzhled a dílenské zpracování

Kromě velikosti, robustního dojmu (telefon má rozměry 126 x 65 x 12,05 mm; je tedy o 5 % méně objemný než LGO3D, ale o 40 % objemnější než SGS2) a váhy (hmotnost s baterií je 170 gramů) zaujme EVO faktem, že je – pochopitelně s výjimkou čela – celý vnější povrch z plastu. Tento fakt vylepšuje pogumovaná vroubkovaná zadní strana, díky které se zařízení poměrně příjemně drží v ruce (subjektivně lépe než LG Optimus 2X či Samsung Galaxy S II). Zmíněná úprava se také podílí na tom, že telefon v dlani neklouže a nezachytává otisky prstů. Z estetického pohledu působí poněkud konzervativním dojmem a rozhodně nejde o designový výstřelek.

Dominantním prvkem je pochopitelně 4,3palcový displej, který prakticky určuje velikost celého telefonu. Rámeček po stranách je pouze čtyři milimetry široký a místem se neplýtvalo ani nad a pod displejem, kde je prostor pouze 1,3 respektive 1,7 cm. Při takto velké úhlopříčce ale nastává problém: při držení telefonu v jedné ruce i dlouhými prsty jen poměrně obtížně dosáhnete do horních rohů dotekové obrazovky. Ženy s drobnými dlaněmi takřka jistě budou muset k plnohodnotnému ovládání používat obě ruce. To je ale daň, se kterou pravděpodobně každý zájemce o takto velký mobil počítá.

Dominantním prvkem je pochopitelně 4,3palcový displej

Dominantním prvkem je pochopitelně 4,3palcový displej

Rámeček kolem displeje vystupuje jen zcela minimálně (o desetinku, možná dvě desetinky milimetru) a při odložení telefonu displejem dolů tedy příliš nepomáhá chránit jeho povrch. Na druhou stranu ale nepřekáží při práci, což bohužel bývá problém levnějších tabletů, ale i některých telefonů (např. Vodafone 845). Celá čelní strana je z jednoho kusu skla (jedná se o Gorilla Glass), z čehož vyplývá, že čtveřice tlačítek využívá senzorovou technologii (ve výchozím nastavení reagují na stisk vibrační odezvou). Displej je odolný, nepodvoluje se ani drsnějším stiskům a jeho podsvětlení řídí senzor okolního světla. Samozřejmě lze intenzitu podsvětlení nastavit i ručně, nicméně automatika funguje dobře, zejména jsme ocenili plynulou a přesto rychlou změnu intenzity při přechodech ze světla do tmy a naopak.

Tlačítka zvýrazněná decentním stříbrným kroužkem mají nezávislé podsvětlení, řízené taktéž senzorem světla, které funguje překvapivě dobře, takže svítí jen tehdy, je-li to potřeba. Jsou situována v pořadí (zleva): Domů (=návrat na domovskou obrazovku/zobrazení všech ploch; při dlouhém podržení zobrazí seznam posledních spuštěných aplikací), Menu, Zpět a Hledání (při dlouhém podržení nabídne hledání hlasem). Na dotek reagují jemnou vibrační odezvou (dá se vypnout). Ovladač kurzoru zde nenajdeme, nicméně součástí nadstavby Sense je vylepšení pro snadnější práci s textem, takže budete-li potřebovat opravit jedno písmenko v textu, nebude umístění kurzoru tak obtížné, jak tomu bývá na “holém” Androidu.

Čtveřice tlačítek využívá senzorovou technologii

Čtveřice tlačítek využívá senzorovou technologii

Škoda jen, že displej se dá rozsvítit výhradně tlačítkem na horní hraně a nikoli též dalšími hardwarovými tlačítky (např. pro nastavení hlasitosti nebo spouští fotoaparátu).

Nad displejem je pak, kromě zcela minimalistického loga HTC, připravena kamera pro videohovory a štěrbina reproduktoru. V té se nenápadně skrývají senzory přiblížení (zamyká displej během hovoru) a okolního světla (reguluje úroveň podsvícení displeje) a stavová dioda. Poslední zmíněná součástka u mnoha telefonů citelně chybí, což jsme si opět potvrdili právě tím, jak moc nám dioda v EVO 3D usnadňovala život. Kromě indikace nabíjení (červená = nabíjí se, zelená = telefon je nabitý) informuje blikáním o zmeškaných hovorech, nepřečtených textovkách a e-mailech, takže nemusíte opakovaně zapínat displej, abyste zjistili, zda vám někdo nenapsal či nevolal. Narazili jsme ale na drobnou chybičku či spíše nedostatek: pokud je telefon v nabíječce a dioda svítí, nebo v případě, kdy je vybitý a bliká červeně, neindikuje žádné jiné události (zmeškané hovory, přijaté SMS). Přitom by jistě nebylo obtížné naprogramovat pro takové případy střídavé blikání.

Nad displejem je kamera pro videohovory a štěrbina reproduktoru, senzory přiblížení a okolního světla

Nad displejem je kamera pro videohovory a štěrbina reproduktoru, senzory přiblížení a okolního světla

Na horní hraně najdeme při pohledu zepředu vlevo zdířku pro 3,5mm audio konektor typu “jack” pro připojení sluchátek, vpravo je tlačítko pro zhasnutí/rozsvícení displeje a vypnutí/zapnutí telefonu. Jeho delším podržením vyvoláte nabídku s položkami Vypnout, Režim v letadle a Spustit znovu. Poměrně citelně v tomto menu chyběla obvyklá možnost okamžitého vypnutí a zapnutí všech zvuků. Tlačítko samotné lehce vystupuje nad okolní povrch, takže je snadno dosažitelné a nahmatáte ho i ve tmě.

Na horní je zdířka pro 3,5mm audio konektor a tlačítko pro zhasnutí/rozsvícení displeje

Na horní je zdířka pro 3,5mm audio konektor a tlačítko pro zhasnutí/rozsvícení displeje

Zajímavostí je, že toto a tlačítko pro nastavení hlasitosti nejsou součástí těla telefonu, ale zadního krytu a po jeho odejmutí tedy nejsou k dispozici.

MicroUSB konektor, který lze s redukcí použít k připojení televizoru přes HDMI, je situován na levou hranu. Otázkou je, proč ho výrobce neumístil dolů, kde kromě štěrbiny, usnadňující demontáž zadního krytu, a titěrné dírky pro mikrofon nic jiného není. Bylo by to praktické například při usazení telefonu do dokovací stanice, kde by se zařízení mohlo nabíjet.

Nejzajímavější je pravá strana telefonu, kde najdeme již zmíněná tlačítka pro nastavení hlasitosti (ta jsou během hovoru dobře dostupná pro palec pravé ruky) a kulaté tlačítko hardwarové spouště fotoaparátu, které při delším podržení vyvolá aplikaci Fotoaparát. Nechybí ani zaostření “namáčknutím” a následného pořízení snímku. Nesmíme zapomenout na to nejdůležitější: přepínač mezi režimy 2D a 3D. Podle toho, v jaké poloze se tento ovladač nachází, se používá buď jedna, nebo obě čočky fotoaparátu a probíhá pořizování videí a fotografií buď v klasickém, nebo stereoskopickém režimu. Nutno podotknout, že přepínač klade při posunu poměrně značný odpor.

Tlačítka pro nastavení hlasitosti

Tlačítka pro nastavení hlasitosti

 

Tlačítko hardwarové spouště fotoaparátu a přepínač mezi režimy 2D a 3D

Tlačítko hardwarové spouště fotoaparátu a přepínač mezi režimy 2D a 3D

Zbývá nám zadní strana. Ta je, jak jsme si již řekli, pogumovaná a z větší části vroubkovaná šikmo směřujícími drážkami, což poněkud zpevňuje jinak velmi křehce působící plastovou skořepinu. Kromě loga HTC nejvíce zaujme dvojice čoček, olemovaných měděným rámečkem. Rozložení indikuje, že 3D fotografie je nutné pořizovat v režimu na šířku. Méně nápadné jsou dvě přisvětlovací LED diody. Jejich počet ale nijak nekoreluje s 3D schopnostmi – v režimu 3D i 2D svítí obě diody. Za nevýhodu považujeme fakt, že sklíčko, které veškerou optiku chrání, vystupuje nad okolní povrch, takže při odkládání telefonu displejem vzhůru hrozí jeho poškrábání. V takovém případě počítejte s komplikacemi při případné snaze o výměnu – sklíčko není součástí zadního krytu, ale těla telefonu, takže ho tak snadno nevyměníte, pokud to vůbec půjde.

Pogumovaná zadní strana s  dvojicí čoček a  přisvětlovacími LED diodami

Pogumovaná zadní strana s dvojicí čoček a přisvětlovacími LED diodami

 

Sklíčko, které veškerou optiku fotoaparátu chrání, vystupuje nad okolní povrch

Sklíčko, které veškerou optiku fotoaparátu chrání, vystupuje nad okolní povrch

Sejmutí zadního krytu působí poněkud dramaticky: první část sice odloupnete díky zmíněné štěrbině poměrně snadno, následný zápas s plastovými západkami už ale vyžaduje trochu cviku a dostatek odvahy. Tenký plast zad se totiž poměrně hodně prohýbá. Zpětná montáž je naopak velmi snadná, kryt po nasazení drží pevně a spolehlivě.

Pod krytem se skrývá Li-Ion akumulátor a sloty pro paměťovou kartu a SIM. Zatímco paměťovou kartu lze vyjmout bez nutnosti vyndávání akumulátoru, v případě instalace a vyjmutí SIM musí baterka ven. Při instalaci SIM budete zápasit především s jejím správným otočením – do slotu ji totiž lze dostat několika možnými způsoby a jen jeden je správný. Orientaci usnadňuje jen velmi titěrný obrázek pod baterií. Rozhodně se také nedá říci, že by se SIM karta vyndávala nějak snadno….

Pod krytem se skrývá Li-Ion akumulátor a sloty pro paměťovou kartu a SIM

Pod krytem se skrývá Li-Ion akumulátor a sloty pro paměťovou kartu a SIM

Dílenské zpracování lze hodnotit jako dobré, nikde nic nevrže a celý telefon působí poměrně kompaktním dojmem. Jediné, co nás překvapilo, je poměrně značné zahřívání při spuštěné GPS – teplo bylo citelné nejen na zadní straně telefonu, ale také skrz displej.

Hardware a displej

Srdcem telefonu je dvoujádrový 32bitový procesor Qualcomm Snapdragon MSM8260, vyráběný 45nm technologií, jehož srdce bijí na frekvenci 1,2 GHz, což je příslibem slušného výkonu. Instrukční sada ARMv7 pak, kromě jiného, přináší plnohodnotnou podporu technologie Flash. Kromě modelu EVO 3D je tímto procesorem vybaveno například HTC Sensation či T-Mobile myTouch 4G, a již v průběhu září by měly přibýt další modely.

O akceleraci grafiky se stará čip Adreno 220, který by podle původních příslibů výrobce měl být zhruba dvakrát rychlejší než konkurenční Tegra 2 a pětkrát výkonnější než starší Adreno 200. Jeho výkon by měl konkurovat herním konzolím. Podporovány jsou technologie OpenGL ES 2.0, OpenGL ES 1.1, OpenVG 1.1, EGL 1.3, Direct3D Mobile, SVGT 1.2, Direct Draw a GDI.

Procesoru sekunduje 808 MB operační paměti (oficiálně má 1 GB, nicméně prakticky všechny nástroje na detekci hardware se shodly na 808 MB, z čehož lze usuzovat, že cca 200 MB si pro sebe ukousla grafika). S pomocí správce úloh není problém se dostat na nějakých 420+ MB volné RAM.

Na evropském trhu je pro aplikace a data připraveno rovněž 1 GB interní paměti, což v kontextu s možností přesouvat aplikace na paměťovou kartu znamená v současnosti naprosto dostatečný prostor pro vaše hry a programy. Přiložená 8GB microSD karta rozšiřuje celkovou kapacitu na prostor, který vyčerpáte jen stěží. Pokud by vám přesto tolik místa nestačilo, pak vězte, že EVO 3D lze osadit až 32GB paměťovou kartou.

Nutno říci, že na celkové odezvě je uvedená hardwarová výbava skutečně znát. Telefon se nezadýchával ani během náročnějších operací, ba ani při instalaci více softwarových balíků současně jsme nezaznamenali nějaké významnější zpomalení. Svůj podíl na tom má jistě i nadstavba Sense, která působí vyladěnějším dojmem, než například Optimus UI, které jsme měli možnost vidět na LG Optimus 2X a Black, a jež se občas viditelně zadrhávalo. Telefon je příjemně svižný, odezva prakticky okamžitá, takže pokud budete přecházet z mobilu střední třídy, jistě pocítíte ten rozdíl, zejména absenci nejrůznějších prodlev a čekání.

Asi největším “tahákem” bude stereoskopický displej schopný zobrazovat 3D obrázky, video a grafiku bez nutnosti používat speciální brýle. Má úhlopříčku 4,3 palců, rozměry 54 x 95 mm a rozlišení QHD 540 x 960 px (LG Optimus 3D nabízí “pouze” 480 x 800 bodů), čemuž odpovídá vysoká jemnost 256 DPI, takže ani při podrobném zkoumání nespatříte kostrbaté písmo a nebudete mít problémy s čitelností drobného textu. Použitá technologie Super LCD zvládá zobrazit až 16 milionů barev, obraz na displeji je jasný, živý, podsvětlení je rovnoměrné, ke zkreslení barev dochází až při poměrně velkém naklonění telefonu. Bohužel výsledky na přímém slunci ani s nejvyšším možným podsvětlením konkurenci nijak zásadně nepřekonávají. Ani při prudkých posunech obsahu obrazovky jsme nezaznamenali problémy s překreslováním. Nepříjemným problémem je poměrně velká schopnost zachytávat otisky, kterými se displej poměrně snadno zapatlá a zhorší se jeho čitelnost.

Ke snímání doteků je použita kapacitní technologie, schopná snímat současně polohu až čtyř prstů, což naprosto postačuje pro většinu potřeb, jako je přibližování a oddalování obrazu v prohlížeči nebo v galerii obrázků.

Za pomoci senzoru polohy umí displej reagovat na natočení telefonu; reakce je rychlá – například v GMailu netrvá otočení obrazu déle než sekundu. Bohužel tato funkce není podporována na domovské obrazovce, v seznamu aplikací, kontaktech, nastavení a v několika dalších systémových obrazovkách. Pokud tedy například vyskočíte ze hry, která vyžaduje situování telefonu na šířku, budete muset po návratu na domovskou obrazovku otočit celý telefon.

Jaké je 3D?

Jak jsme již několikrát uvedli, displej dokáže zobrazovat 3D obsah. Zpočátku si patrně vystačíte s fotografiemi a videy, které pořídíte integrovaným fotoaparátem, později můžete vyzkoušet najít 3D videa v jiných zdrojích – například na Youtube. K tomu, abyste vnímali snímek či video stereoskopicky, je nutné telefon držet ve správné poloze, tedy na šířku, přibližně ve vzdálenosti 30 až 40 centimetrů kolmo na rovinu pohledu. Jedině tak je obraz prezentován správně zvlášť pro levé a zvlášť pro pravé oko, čímž se po následném složení obou snímků v mozku dosahuje pocitu trojrozměrnosti.

Během testu vyzkoušelo telefon několik uživatelů, včetně redakčních kolegů, a názory se poměrně různily. Jedni hodnotili prostorový obraz jako dobrý, druzí měli problémy se zaostřením, padly i zmínky, že při dlouhodobém sledování zaznamenali bolest hlavy. 3D efekt je přitom nejpatrnější na blízkých objektech – tedy například při fotografování zátiší – naopak u rozlehlých scén (fotografie krajiny) pocit plastičnosti klesá. Nejvíce dokázaly zničit prostorový vjem odlesky v obraze.

Otázkou je praktické využití. 3D zobrazení je nesporně aktuálním hitem, takže s tímto telefonem jistě oslníte při setkáních laiky i protřelými “geeky.” 3D grafika určitě bude velkým lákadlem pro hráče – tedy pokud bude na trhu dostatek zajímavých titulů. Jinak si umíme představit použití 3D záznamu a jeho následné prezentace například pro architekty, stavaře a další obory, kde prostá fotografie nestačí k představě o rozložení objektů v prostoru.

Technologie

HTC EVO 3D zvládá sítě GSM 850, 900, 1800 a 1900, UMTS900, UMTS1700 a UMTS2100, ze 3G sítí počítejte s podporou GPRS (114 kbps), EDGE (560 kbps), HSDPA (14,4 Mbps) a HSUPA, (5.76 Mbps). Z tohoto pohledu jsme během testování v Ostravě a okolí nezaznamenali žádné problémy, připojení bylo stabilní, pouze nás překvapilo poměrně časté přepínání mezi režimy 3G a EDGE, což ale může být dané pokrytím a kapacitami operátora. Každopádně přechod z jednoho režimu do druhého byl zcela plynulý, kromě změny ikonky v notifikační liště prakticky nezaznamenatelný.

Hardwarové parametry:

  • Procesor: 1,2 GHz Qualcomm Snapdragon MSM8260, grafika Adreno 220
  • OS: Android 2.3.4 (Gingerbread) s nadstavbou HTC Sense 3.0
  • Interní paměť: 1 GB
  • Paměť RAM: 1 GB (dostupných cca 808 MB)
  • Velikost telefonu: 126 x 65 x 12,05 mm
  • Hmotnost telefonu s baterií: 170 gramů
  • Displej: úhlopříčka 4,3 palce, Super LCD, dotykový, kapacitní, s rozlišením 540 x 960 px, 16 milionů barev
  • GPS: ano
  • Wi-Fi: 802.11b/g/n
  • Bluetooth: 3.0, A2DP, EDR, AVRCP, GAP, GOEP, HFP, HID, HSP, MAP, SPP, SDAP
  • Konektory: 3,5 mm stereo audio jack, microUSB
  • Fotoaparát: 2x 4,9 Mpx (2560 x 1920 px), autofokus, dvě přisvětlovací LED diody s možností focení ve 3D (2 Mpx)
  • Natáčení videa: 2D a 3D v rozlišení až 1280 × 720, 30 fps (2D)
  • Přední kamera: 1,3 Mpx
  • Baterie: Li–Pol, 1 730 mAh

Testy výkonu (benchmarky)

Linpack – jedno vlákno

Metodika: provádíme deset měření, nejlepší a nejhorší výsledek se škrtá, ze zbylých osmi se počítá průměr.

  • Samsung Galaxy S II – 51,72 MFLOPS
  • HTC EVO 3D – 44,76 MFLOPS
  • LG Optimus 2X – 36,44 MFLOPS
  • LG Optimus Black – 12,78 MFLOPS

Linpack – více vláken

Metodika: provádíme deset měření, nejlepší a nejhorší výsledek se škrtá, ze zbylých osmi se počítá průměr.

  • Samsung Galaxy S II – 73,46 MFLOPS
  • HTC EVO 3D – 65,34 MFLOPS
Výsledky benchmarku Linpack

Výsledky benchmarku Linpack

Grafický výkon podle Neocore

Metodika: provádíme deset měření, nejlepší a nejhorší výsledek se škrtá, ze zbylých osmi se počítá průměr.

  • Optimus 2X – 74,5 fps
  • HTC EVO 3D – 59,5 fps
  • Samsung Galaxy S II – 59,2 fps
  • Optimus Black: 45,0 fps
Grafický výkon podle Neocore

Grafický výkon podle Neocore

Grafické operace podle 0xbenchmark

 

Metodika: provádíme tři měření. Každé měření se skládá ze tří testů, přičemž ve výsledku počítáme s průměrem. V tabulce je uvedena průměrná hodnota všech tří průměrů.

TestLG Optimus 2XLG Optimus BlackSamsung Galaxy S IIHTC EVO 3D
Draw Canvas115,33 fps57,00 fps59,00 fps58,78 fps
Draw Circle91,67 fps42,34 fps73,33 fps53,44 fps
Draw Circle297,50 fps50,00 fps51,17 fps51,17 fps
Draw Rect33,11 fps32,17 fps44,55 fps30,44 fps
Draw Arc58,00 fps44,50 fps58,33 fps45,50 fps
Draw Image55,50 fps54,75 fps58,50 fps56,00 fps
Draw Text76,89 fps33,33 fps58,33 fps53,66 fps
OpenGL Cube109,78 fps55,50 fps57,89 fps58,33 fps
OpenGL Blending132,78 fps61,14 fps63,89 fps62,94 fps
OpenGL Fog132,80 fps60,97 fps63,93 fps62,97 fps
Flying Teapot111,09 fps58,07 fps59,76 fps58,07 fps
Grafické operace podle 0xbenchmark

Grafické operace podle 0xbenchmark

Grafické operace podle NenaMark2

Metodika: provádíme deset měření, nejlepší a nejhorší výsledek se škrtá, ze zbylých osmi se počítá průměr.

  • Samsung Galaxy S II -38,89 fps
  • HTC EVO 3D – 25,3 fps
Výsledky benchmarku NenaMark2

Výsledky benchmarku NenaMark2

Výkon CPU a GPU podle SmartBench 2011

Metodika: provádíme deset měření, nejlepší a nejhorší výsledek se škrtá, ze zbylých osmi se počítá průměr.

  • Optimus 2X – ?/2627
  • Samsung Galaxy S II – 2232/3737
  • HTC EVO 3D – 1628/1870
  • Optimus Black – 834/1847
Výkon CPU a GPU podle SmartBench 2011

Výkon CPU a GPU podle SmartBench 2011

 

Připojení k počítači

Nutno uznat, že připojení telefonu přes USB kabel vyřešilo HTC na jedničku. Hned po zapojení se zobrazí dialog, nabízející nadstandardně širokou várku možností a to:

  • Pouze nabít – slouží k nabití telefonu. V tomto módu lze také s telefonem z počítače pracovat skrze další aplikace (k tomu ale budete potřebovat ovladače).
  • Režim Disková jednotka připojí paměťovou kartu telefonu v režimu USB 2.0 úložiště, takže s ní můžete pracovat stejným způsobem, jako například s flash diskem.
  • HTC Sync ve spojení se stejnojmennou aplikací nainstalovanou v počítači umožňuje synchronizovat kontakty s Outlookem a/nebo Outlook Expressem, kalendáře a záložky webového prohlížeče. Kromě toho lze také instalovat programy a prohlížet fotky, videa, dokumenty, písničky apod..
  • Sdílení Internetu je jiný název pro USB tethering. Telefon v tomto režimu funguje jako mobilní modem, skrze který můžete počítač nebo notebook připojit k Internetu.
  • Poslední možnost Internetová propust a funguje opačně než Sdílení Internetu. Využití najde u uživatelů, kteří nemají mobilní data, ani dostupnou Wi-Fi. Telefon tedy připojíte kabelem k počítači, zvolíte tuto možnost, a mobil poté využije připojení k Internetu skrze PC. Nutno podotknout, že konkurenční telefony tuto možnost většinou nenabízejí, ačkoli o její užitečnosti nemůže být pochyb.
Při připojení telefonu k počítači kabelem je nabídnuta řada možností

Při připojení telefonu k počítači kabelem je nabídnuta řada možností

Pokud byste potřebovali ovladače pro Windows, můžete je stáhnout z následujících odkazů:

Možnosti připojení

Kromě mobilních dat lze pro připojení k Internetu využít také Wi-Fi. EVO 3D zvládá jak starší standardy 802.11 b a g, tak i nejnovější “enko.” Testovali jsme připojení ke routerům D-Link (pouze 802.11 b/g) a Netgear (802.11 b/g/n) v klidnější i velmi zarušené zástavbě. Ve všech případech bylo spojení stabilní, nezaznamenali jsme žádné výpadky, ani jiné problémy. Kvalita příjmu bezdrátové sítě byla na dobré úrovni – telefon “chytal” signál Wi-Fi a přenášel data i na chodníku před panelovým domem, kde byl router situován v místnosti v osmém nadzemním podlaží. Z hlediska dosahu jde tedy o velmi dobrý výsledek. Uživatel není při přechodu z mobilních dat na Wi-Fi a zpět dotazován, zda souhlasí (jak jsme viděli například na některých telefonech z provenience Huawei), takže se nestane, že by mobil po odchodu z domu zůstal bez připojení.

Bluetooth jsme otestovali ve vozidle z koncernu VW. Spárování fungovalo bez chybičky, stejně tak přenos kontaktů z telefonu do palubního počítače byl v pořádku. Hovory přes hlasité handsfree probíhaly tak, jak bychom očekávali – tedy dobře. Nezaznamenali jsme žádné výpadky (odpojování a opětovné připojování), takže stabilitu spojení můžeme hodnotit jako velmi dobrou.

Jedinou z bezdrátových technologií současnosti, kterou v EVO 3D nenajdete, je NFC. V Globusu si s tímto telefonem v kapse bez peněženky nenakoupíte ;)

GPS

GPS moduly telefonů HTC jsou obecně považovány za velmi dobré. EVO 3D v tomto směru nezklamalo – při prvním spuštění nalezlo pozici během necelých deseti sekund, při opakovaných testech ještě o něco rychleji. Družicový signál se neztrácel ani při chůzi, během jízdy, ba dokonce ani ve vyšší městské zástavbě. Zkusili jsme otestovat odchylku udávané a skutečné polohy měřením během jízdy autem aplikací MyTracks. Výsledná trasa se lišila od reálné pouze v řádu jednotek metrů a tedy v rámci tolerance, se kterou si poradí korekční mechanismy všech navigací.

Praktické testy jsme provedli hned v několika programech. V geolokačních aplikacích typu Gowalla, Foursquare a Latitude se EVO 3D osvědčilo na jedničku, když s pomocí asistované GPS a zaměřování polohy podle vysílačů Wi-Fi bylo schopné lokalizace i v uzavřených prostorách. Lze tedy předpokládat, že podobně dobré výsledky předvede i v populárním geocachingu.

HTC se osvědčilo také při sledování sportovních aktivit – konkrétně v programu RunKeeper, kdy přesně určovalo polohu a měřilo vzdálenost i všechny související údaje při jízdě na inline bruslích i při chůzi.

Samozřejmě jsme nezapomněli ani na klasickou navigaci, pro níž je telefon s touto velikostí displeje doslova ideálním kandidátem. Testovali jsme jak předinstalovanou časově omezenou verzi navigačního software (mimochodem s patrně nejpříjemnějšími českými hlasy, které jsme v mobilních navigacích slyšeli), tak i Navigaci Google, Waze a Sygic: GPS Navigation. Ve všech případech jsme byli nadmíru spokojeni – kromě rychlé lokalizace telefon díky dostatečnému hardwarovému výkonu rychle vypočítával trasu, plynule vykresloval mapu a neméně rychle prováděl přepočet v případě nesprávného odbočení. Jedinou slabinou tak byla nepříliš vysoká maximální úroveň hlasitosti reproduktoru, která sice není na překážku v běžném osobním vozidle, nicméně při puštěné hudbě či otevřených oknech budete muset poměrně bedlivě naslouchat, co navigace říká.

Vyzkoušeli jsme také vozit telefon v prostoru pro nápoje (tj. prakticky pod palubní deskou, před řadící pákou), odkud měl jen minimální výhled na oblohu, a i v takové situaci navigace běžela bez zaváhání.

Jediným nedostatkem tak zůstává poměrně citelné zahřívání přístroje během navigování. Nejsme si zcela jisti, jak se EVO bude chovat v případě umístění za čelní sklo v letních dnech, kdy slunce přidá nějaké ty stupně Celsia navíc. Během testu jsme ale žádný problém tohoto typu nezaznamenali.

HTC EVO 3D tedy v tomto směru obstálo na jedničku s hvězdičkou. S takto velkým displejem dokáže nahradit klasickou navigaci, rychlost a přesnost lokalizace ocení i příznivci geocachingu a podobných aktivit.

Baterie a výdrž telefonu

Vezmeme-li v úvahu, že telefon střední třídy LG Optimus One má 3,2palcový displej, 600MHz procesor a k tomu 1500mAh baterii, nemůžeme se ubránit dojmu, že pro telefon 4,3palcovou obrazovku a dvakrát rychlejším CPU není akumulátor s kapacitou 1730 mAh žádným trhákem. To se také potvrdilo v průběhu testu. Samozřejmě berte v potaz fakt, že během testování je zařízení významně více zatěžováno, než při běžném použití, takže většina uživatelů pravděpodobně nebude mít problém dosáhnout na vyšší hodnoty.

Největším “žroutem” energie se ukázal být displej – během čtyřhodinového testování výkonnostními benchmarky byl rozsvícený přibližně dvě hodiny a baterie ztratila z úplného nabití celých 38 %. V následujících dnech jsme telefon používali zhruba následujícím způsobem:

  • 2 až 3 hodiny čtení na displeji (podsvětlení nastaveno na “auto”),
  • 22 hodin denně připojení přes Wi-Fi,
  • 2 hodiny denně připojení přes 3G mobilní data,
  • 0,5 hodiny zapnutá a aktivní GPS,
  • do 10 minut hovoru,
  • permanentní synchronizace se službami Google,
Aplikace PowerTutor ukázala, že nejvíce se na spotřebě baterie podílí displej

Aplikace PowerTutor ukázala, že nejvíce se na spotřebě baterie podílí displej

Na 24hodinovou výdrž jsme se ale dostávali jen velmi stěží: při odpojení z nabíječky v 5:00 se telefon dožadoval opětovného připojení (tj. zbývalo 15 % energie) zpravidla již někdy mezi 21. a 22. hodinou. Znovu ale zdůrazňujeme, že s telefonem během testování pracujeme více než většina uživatelů, takže výdrž při běžném použití by měla být o něco delší.

Indikace stavu baterie nejevila žádné anomálie ani skokové úbytky, které by neodpovídaly aktuálnímu vytížení a prováděným činnostem.

První spuštění

Po prvním zapnutí se nejprve rozsvítí klávesy, následně se na displeji objeví logo výrobce, o něco později slogan “quietly brilliant”. Přibližně po 30 sekundách se vás ujme průvodce, který vám pomůže s nastavením telefonu. Celý proces vypadá následovně:

  • Volba jazyka a země. Další komunikace již probíhá ve zvoleném jazyce.
  • Možnost přesunu kontaktů, SMS a kalendáře ze starého telefonu do nového skrze Bluetooth.
  • Volba způsobu připojení k Internetu. Vybírat můžete mezi připojením přes Wi-Fi a mobilní sítě, nebo pouze přes Wi-Fi.
  • Nastavení způsobu synchronizace – automatická nebo ruční.
  • Připojení k Wi-Fi. Podporován je i jednoduchý způsob WPS (Wi-Fi Protected Setup).
  • Odsouhlasení nebo zamítnutí zjišťování polohy a sběru dat o poloze.
  • Odsouhlasení nebo zamítnutí sběru dat společností HTC.
  • Nastavení účtů Google, Exchange, pošty a služeb Watch, Facebook, Flickr a Twitter.

Pak se již načte plocha s dominujícím typickým widgetem a několika ikonami.

Uživatelské prostředí

V telefonu je přítomna nadstavba HTC Sense ve verzi 3.0, přinášející celou řadu “vychytávek,” které v “holém Androidu” ani na telefonech jiných značek nenajdete. Samozřejmě je především otázkou osobních preferencí, zda vám toto prostředí bude vyhovovat, nicméně v kostce se dá říci, že uživatelé se dělí na dvě skupiny: první jakoukoli nadstavbu včetně Sense striktně odmítají, druzí na Sense nedají dopustit a je pro ně jedním z důvodů, proč si pořídit mobil právě této značky.

Na rozdíl od LG ale HTC nepřipravilo žádné prvky prostředí ve třetím rozměru, vlastně by se dalo říci, že ve srovnání s Optimusem 3D není EVO “3D telefonem,” ale “2D telefonem, který také umí 3D”

Hned na začátek musíme uvést, že subjektivně je Sense o něco vyladěnější a plynulejší než TouchWiz od Samsungu a především pak Optimus UI 2.0 od LG. Na EVO 3D jsme nezaznamenali žádné zadrhávání, jaké jsme viděli například při stahování odemykací roletky na LG Optimus 2X. Sense vede i co se týká počtu rozšíření, widgetů a možností přizpůsobení – v tomto směru aktuálně žádná z nadstaveb nenabízí více.

TC nabízí co do možnosti přizpůsobení zdaleka nejvíce ze všech nadstaveb

TC nabízí co do možnosti přizpůsobení zdaleka nejvíce ze všech nadstaveb

 

Ostatní výrobci ani zdaleka nenabízejí tolik widgetů jako HTC

Ostatní výrobci ani zdaleka nenabízejí tolik widgetů jako HTC

Vše začíná již odemykací obrazovkou, která se od té z holého Androidu viditelně liší. Po rozsvícení displeje zobrazuje v horní části název operátora, čas a datum. V dolní části je situován “prstýnek,” jehož přetažením kamkoli do obrazu telefon odemknete. Je tu ale také kvarteto ikon – ve výchozím nastavení Telefon, Pošta, Fotoaparát a Zprávy. Pokud přetáhnete některou z ikon do “prstenu” (který vám vyjde kousek vstříc), spustí se přímo příslušná aplikace. Jestliže byste chtěli v nabídce jiné programy (například používáte-li jinou aplikaci pro SMS), není problém obsadit čtveřici pozic dle svých představ. Stejně tak lze na odemykací obrazovce zobrazovat obrázky z galerie, zprávy z aplikace Friend Stream, počasí, vývoj akciových trhů, nebo třeba hodiny. I kdybyste nečetli dále, bude vám jasné, o čem prostředí Sense je – totiž o širokých možnostech konfigurace vizuálního dojmu z celého systému.

Odemykací obrazovka se od té z holého Androidu viditelně liší

Odemykací obrazovka se od té z holého Androidu viditelně liší

Chcete jinou odemykací obrazovku? Račte si vybrat!

Chcete jinou odemykací obrazovku? Račte si vybrat!

 

Ve výchozím nastavení je připraveno sedm ploch a všechny jsou zaplněné ikonami a widgety. Mezi jednotlivými obrazovkami se přepíná horizontálním posunem, jednotlivé plochy jakoby rotují na trojrozměrném válci. To, na které obrazovce se právě nacházíte, poznáte podle pozice ukazatele nad dolní lištou.

Výchozí domovská obrazovka s typickým widgetem

Výchozí domovská obrazovka s typickým widgetem

Ve výchozím nastavení je připraveno sedm ploch a všechny jsou zaplněné ikonami a widgety

Ve výchozím nastavení je připraveno sedm ploch a všechny jsou zaplněné ikonami a widgety

 

Dolní lišta je také modifikována a je jedním z typických prvků telefonů této značky. Nabízí pouze tři tlačítka: prvním zleva se dostanete do seznamu aplikací, prostředním k telefonování, vpravo je rychlý přístup k nastavení vzhledu, přidání položek na plochu a nastavení zvuků. Prakticky ve všech zmíněných případech budete mít na výběr z několika předinstalovaných možností, dalších lze stáhnout z webu HTC (v takovém případě si ale musíte založit účet HTC Sense). Samozřejmě je možné prostředí Sense nahradit alternativou – například konzervativnějším Launcherem Pro, nicméně připravíte se tím o pěknou řádku funkcí, jež jsou doménou právě HTC Sense.

Notifikační lišta je dalším prvkem, který si HTC upravilo podle svých představ. Po stažení je v horní části zobrazen název operátora a tlačítko pro vymazání všech zobrazených událostí. Následuje proužek s ikonkami posledních spuštěných aplikací (těmi lze horizontálně rolovat), skrze který se můžete rychle přepnout do požadovaného programu (tj. alternativa dlouhého podržení klávesy Domů). Teprve poté následují systémová hlášení a oznámení. Ptáte se, zda výrobce nezapomněl na praktické přepínače Wi-Fi, Bluetooth, GPS a další, které byste chtěli mít snadno po ruce? Ne, nezapomněl – notifikační lišta má v rozbaleném stavu dole dvě záložky: tu první jsme si už představili, druhá, nazvaná Rychlé nastavení, dovoluje vypínat a zapínat bezdrátové i mobilní připojení k Internetu, Bluetooth, GPS a režim Wi-Fi hotspotu. Kromě toho se tudy dostanete také do nastavení a můžete se podívat na využití paměti (po tapnutí zobrazí Správce úloh s detailním přehledem běžících aplikací a jimi obsazené paměti).

Notifikační lišta je dalším prvkem, který si HTC upravilo podle svých představ

Notifikační lišta je dalším prvkem, který si HTC upravilo podle svých představ

Přepínače Wi-Fi, Bluetooth, GPS a další jsou na druhé záložce lišty

Přepínače Wi-Fi, Bluetooth, GPS a další jsou na druhé záložce lišty

 

Seznam aplikací vypadá na první pohled standardně, nicméně od zaběhlých standardů se liší způsobem procházení – zatímco na většině telefonů s Androidem můžete posouvat obrazovky s ikonami plynule, zde se přeskakuje vždy o celou stránku (tj. o čtyři řádky). To může být praktické například, pokud si budete pamatovat, že vaše oblíbená aplikace je na třetí obrazovce shora. Ikonky jsou seřazeny podle abecedy, ale je možné je řadit také podle data od nejnovější nebo od nejstarší. Orientaci v seznamu dále usnadňuje trojice tlačítek v dolní liště, která funguje jako filtr, zobrazující buď všechny, nebo jen stažené programy, případně ty aplikace, které používáte nejčastěji.

Místo ikonek v matici 4 x 4 je možné přepnout do režimu seznamu, kdy každé položce odpovídá jeden řádek (podobně, jako v seznamu kontaktů). Mezi zajímavé funkce patří také možnost sdílení aplikace (tj. odeslání odkazu na Android Market) třeba e-mailem, nebo na sociální sítě. Bohužel odinstalace je řešena přepnutím do klasické Správy aplikací. Pokud ze seznamu aplikací vyskočíte a vrátíte se do něj později, budete pokračovat tam, kde jste skončili (neroluje se tedy na první položku).

Seznam aplikací v tradiční mřížce

Seznam aplikací v tradiční mřížce

Nainstalované aplikace ve formě seznamu

Nainstalované aplikace ve formě seznamu

Web HTC Sense

Jestliže se zaregistrujete na webu HTC Sense, získáte, kromě prémiového obsahu, kterým můžete individualizovat vzhled systémového prostředí, ještě další užitečné funkce. Ty shledáte jako užitečného v momentě, kdy telefon ztratíte, nebo vám bude odcizen. Přes web totiž můžete:

  • sledovat na mapě polohu vašeho telefonu,
  • přesměrovat na dálku veškeré hovory na zadané číslo,
  • přesměrovat na dálku přijaté zprávy na zadané číslo,
  • zapnout vyzvánění (funguje i v případě, kdy jsou na telefonu vypnuté všechny zvuky),
  • zamknout telefon (vyžaduje zadání PIN a umožňuje telefonovat pouze na zadané číslo),
  • vymazat celé zařízení (otestovali jsme a skutečně funguje).
Přes web HTC Sense můžete zjistit polohu telefonu a ovládat ho na dálku

Přes web HTC Sense můžete zjistit polohu telefonu a ovládat ho na dálku

Vše funguje tehdy, jestliže je telefon připojen k Internetu. Obdobou HTC Sense je v tomto směru například Android Lost, který je dostupný zdarma a jež jsme recenzovali, případně podobné funkce nabízejí i další bezpečnostní balíky (viz SvětAndroida doporučuje: Lokalizace ztraceného/ukradeného telefonu a Čtenáři doporučují: Lokalizace ztraceného/ukradeného telefonu).

Klávesnice

HTC si ohledně klávesnice očividně docela věří – v EVO 3D totiž najdete jen jednu jedinou, nazvanou Touch Input. Sebedůvěra je ale tentokrát na místě: klávesnice je povedená a nabízí skoro vše, nač si můžete vzpomenout. Písmenka s diakritikou napíšete dlouhým podržením příslušné klávesy, stejným způsobem se dostanete i k nejčastěji používaným speciálním znakům a číslicím (při psaní není tedy nutné přepínat na numerickou klávesnici). V základním rozložení nechybí čárka a tečka, jež jsou situované vedle mezerníku.

HTC podařilo připravit jednu z nejlepších klávesnic

HTC podařilo připravit jednu z nejlepších klávesnic

K dispozici je také český slovník, který napovídá během psaní slova, odpovídající dosud napsaným znakům. Tato funkce zaujala nejen velmi solidní databází slov (učit slovník nová slova je snadné, ale během testu to bylo nutné jen výjimečně; naučená slova lze zálohovat a obnovit na/z SD karty), ale také dobrou korekcí překlepů (např. při napsaní “dlovnik” bylo automaticky nabídnuto správné “slovník”). Pokud píšete ještě jiným jazykem, můžete si v nastavení zvolit druhý slovník. Stisky kláves jsou indikovány jemnou vibrací, volitelně také zvukem.

Absenci směrového ovladače/šipek dostatečně nahrazuje lupa, která se zobrazí v okamžiku, kdy začnete prstem posouvat kurzor.

Absenci směrového ovladače/šipek dostatečně nahrazuje lupa

Absenci směrového ovladače/šipek dostatečně nahrazuje lupa

Dobře je také zvládnutá práce se schránkou, takže označování textu a jeho kopírování, vyjímání, či vkládání vás nebude rozčilovat tak, jako na holém Androidu.

Označování textu a jeho kopírování, vyjímání, či vkládání vás nebude rozčilovat

Označování textu a jeho kopírování, vyjímání, či vkládání vás nebude rozčilovat

K dokonalosti chybí zdánlivě jen malý kousek – konkrétně psaní tahem prstu. To je ve výchozím nastavení vypnuté a schované pod poněkud zavádějící položkou Sledování klávesnice. Po aktivaci můžete zadávat text stejným způsobem, jako na klávesnicích Swype nebo SlideIT.

Celkově musíme konstatovat, že se HTC podařilo připravit jednu z nejlepších klávesnic, kterou výrobce předinstaloval do telefonu. HTC navíc ukázalo, že dobrá klávesnice nemusí nezbytně být kopií z iPhone. K dobrému pocitu přispívá citlivý a přesný kapacitní displej.

Kontakty a telefonování

Kvalita reproduktoru a mikrofonu je na běžné úrovni – volající ani my jsme, kromě malého zkreslení, nezaznamenali žádné problémy s přenosem a podáním zvuku během hovorů, tudíž v tomto směru nemáme co vytknout. Telefon navíc disponuje funkcí pro odstranění okolního hluku.

Obrazovka oznamující příchozí hovor se liší v závislosti na tom, jestli je telefon odemknutý nebo zamknutý. V prvním případě slouží pro příjem tlačítka na displeji, ve druhém je použito přetahování červené nebo zelené kuličky do prstenu. Bohužel užitečná funkce odmítnutí se současným odesláním přednastavené SMS volajícímu v nabídce chybí.

Obrazovka oznamující příchozí hovor při zamčeném displeji

Obrazovka oznamující příchozí hovor při zamčeném displeji

Obrazovka oznamující příchozí hovor při odemčeném displeji

Obrazovka oznamující příchozí hovor při odemčeném displeji

 

Během hovoru jsou k dispozici tlačítka pro aktivování hlasitého handsfree, ztlumení mikrofonu a vyvolání číselníku. Méně často využívané možnosti pro pořádání konferenčních hovorů (podržení hovoru a přidání dalšího účastníka) se schovávají v menu. Jediné, co nám chybělo, je odpojení od Bluetooth (hodí se, pokud nechcete v autě z nějakého důvodu mluvit přes hlasité handsfree).

Nové kontakty je možné ukládat na SIM kartu, do paměti telefonu, nebo na Google (tj. do adresáře GMailu). Kam bude kontakt uložen, vyberete při jeho zakládání přes roletové menu. Zvolené možnosti pak odpovídá počet položek, jež lze k dané osobě uložit – nejvíce jich je, pochopitelně, při uložení do cloudu (kromě jména, telefonních čísel a e-mailových adres lze zadat například datum narození, kontakt na IM, poštovní adresu, název firmy, přezdívku, adresu webových stránek, poznámku a další údaje).

Ke kontaktu uloženému na Googlu lze přidat mnoho položek

Ke kontaktu uloženému na Googlu lze přidat mnoho položek

Každému jednotlivému kontaktu lze přímo z adresáře přiřadit vlastní vyzvánění, nebo ho nechat zablokovat (resp. přesměrovat do hlasové schránky).

Adresář je proti výchozímu dále rozšířen o možnost zobrazení SMSek a e-mailů s daným kontaktem, souvisejících obrázků a proběhlých hovorů. Pokud se tedy například chystáte zavolat obchodnímu partnerovi či klientovi, můžete si předtím připomenout dosud proběhlou komunikaci. V případě testovaného kousku se nám ani přes korektně fungující GMail na záložce s poštou nezobrazovaly žádné odeslané ani přijaté zprávy.

Proběhlé i neproběhlé hovory s daným kontaktem

Proběhlé i neproběhlé hovory s daným kontaktem

Přehled dosavadní SMS konverzace s kontaktem

Přehled dosavadní SMS konverzace s kontaktem

 

Telefonní seznam je seřazen podle abecedy, české znaky nedělají v tomto směru žádné problémy, a jednotlivé kontakty jsou rozlišeny ikonkou a jménem. V nastavení lze určit, zda mají být položky seřazeny podle jména či příjmení a které z nich má být zobrazeno jako první. Můžete si také nastavit, ze kterých úložišť chcete a nechcete kontakty zobrazovat, v případě GMailu až na úroveň jednotlivých skupin, případně si nechat zobrazovat jen ty kontakty, u kterých je zadáno telefonní číslo.

Telefonní seznam je seřazen podle abecedy

Telefonní seznam je seřazen podle abecedy

Pohyb v adresáři s desítkami a stovkami položek usnadňuje postranní lišta – když ji využijete, můžete rychle přeskakovat mezi písmeny abecedy.

Číselník slouží k vyhledávání podobným stylem, jako na telefonech s běžnou hardwarovou klávesnicí a aktivním slovníkem T9. Prohledávají se telefonní čísla a pouze první písmena jména a příjmení, takže například zadání 526 vyhledá Jany a Kamily, nikoli ale Blanky či Tísňové volání. Diakritika ani zde nečiní problémy.

Číselník slouží k vyhledávání podobným stylem, jako na telefonech s běžnou hardwarovou klávesnicí

Číselník slouží k vyhledávání podobným stylem, jako na telefonech s běžnou hardwarovou klávesnicí

Aplikace pro správu kontaktů je nazvána Lidé a kromě výše popsaného seznamu umí také pracovat se skupinami včetně těch na GMailu (můžete přidávat a odebírat členy, posílat hromadné maily a SMSky).

Aplikace Lidé umí také pracovat se skupinami včetně těch na GMailu

Aplikace Lidé umí také pracovat se skupinami včetně těch na GMailu

Poslední záložka Seznam hovorů zobrazuje chronologicky veškerá uskutečněná, nepřijatá a zmeškaná volání. Pokud za sebou následují dva hovory se stejným kontaktem, nejsou seskupeny pod jednu položku, ale zobrazeny pod sebou. Malé mínus udělujeme za chybějící zobrazení délky hovoru – ta je k vidění pouze v seznamu proběhlých hovorů u daného kontaktu.

Seznam hovorů zobrazuje chronologicky veškerá uskutečněná, nepřijatá a zmeškaná volání

Seznam hovorů zobrazuje chronologicky veškerá uskutečněná, nepřijatá a zmeškaná volání

 

Fotoaparát a natáčení videa

Fotoaparát EVO 3D potěší kromě tlačítka hardwarové spouště a schopnosti snímat stereoskopické snímky a videa také rozlišením 5 Mpx (2560 x 1440 px). V režimu 2D lze pořizovat fotografie také v rozlišení 3 Mpx (2048 x 1152), 1 Mpx (1280 x 720) a 640 x 368. Po přepnutí do 3D 2Mpx rozlišení měnit nelze – fotografie mají 1920 pixelů na výšku a 1080 na šířku (fakticky se ale skládají ze dvou snímků).

Na základní obrazovce najdeme kromě závěrky (kromě tlačítka na hraně přístroje lze použít i jeho softwarovou alternativu) přepínač mezi režimem fotografování a natáčení videa, přepínání mezi předním a zadním snímačem, nastavení režimu blesku (zapnuto/vypnuto/automaticky) a rychlý výběr jednoho ze čtrnácti efektů, který lze zvolit podle náhledu a dále modifikovat. V menu lze aktivovat samospoušť (s prodlevou 2 nebo 10 sekund), podrobné možnosti nastavení expozice, kontrastu, sytosti a ostrosti, vyvážení bílé (automatika, nebo jedna ze čtyř přednastavených možností; manuální nastavení chybí), nastavení ISO (auto/100/200/400/800) a dobu kontroly snímku po pořízení. Zapínat a vypínat můžete širokoúhlý režim, ukládání polohy, automatické vylepšení, ostření, detekci obličeje, zvuk závěrky a zobrazení mřížky.

Hlavní okno aplikace Fotoaparát s výběrem efektů

Hlavní okno aplikace Fotoaparát s výběrem efektů

Z výčtu nastavení je zřejmé, že fotoaparát je kromě hardwarové spouště vybaven také dvojicí LED diod, zastupujících funkci blesku.

Přední kamerka poslouží spíše pro vedení videohovorů než pro fotografování. Pořizuje sice obrázky v rozlišení 1280 x 720 (1 Mpx), ale nedisponuje bleskem, neumí 3D, navíc fotky jsou poměrně značně zašuměné.

Ani kvalita fotografií pořízených hlavním fotoaparátem není nijak oslnivá. Nejmarkantnější je menší ostrost snímků po stranách a často i lehce narůžovělý nádech. Co optice HTC EVO 3D jde poměrně dobře, je prokreslení detailů, byť opravdu kvalitní je jen za dostatečného světla a ve středu snímku. Ve zhoršených světelných podmínkách přibývá šum. Jestliže použijete blesk, počítejte i při fotografování na větší vzdálenosti s poměrně nepříjemným přesvětlením scény. Za dobrého počasí lze ale venku pořídit ucházející fotografie.

V nabídce zcela chybí režim makro. Ve 3D režimu bychom to pochopili, neboť na blízké vzdálenosti není možné s dvojicí takto umístěných čoček vygenerovat prostorový obraz, nicméně proč EVO 3D neumí ostřit ani ve 2D, jsme nepochopili. Zkušební fotografie bankovky ze vzdálenosti šesti centimetrů potvrdila, že tento model makro snímky jednoduše neumí.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie můžete zhlédnout v galerii na Picase.

V režimu videa je možné natáčet ve 2D i 3D, výsledek je ukládán do souborů formátu MP4. V prvním uvedeném případě až v rozlišení HD, tedy 1280 x 720 pixelů, což je překvapivě málo – dvoujádrová konkurence je přeci jen s 1080p o kus dál. Ikonkami na displeji lze zapnout přisvícení LED diodou a aplikovat jeden ze sedmi grafických efektů. EVO 3D je jedním z mála telefonů, který umožňuje v průběhu natáčení požívat digitální zoom. V menu naleznete detailní nastavení parametrů expozice, vyvážení bílé (stejné možnosti jako při focení), výběr ze sedmi různých rozlišení a můžete aktivovat a deaktivovat pořizování záznamu se zvukem, stereofonní záznam zvuku a zvuk uzávěrky.

Specifikace slibuje pořizování videa v maximálním rozlišení rychlostí 30 snímků za sekundu. V případě QHD (960 x 540) skutečně není problém natočit video s 30 fps. U HD videa jsme ale zaznamenali frekvenci kolem 25 fps. Ostatně posuďte sami z následujících videí.

V případě natáčení 3D videa dosáhnete nejlepšího prostorového dojmu především u statických scén, kdy je nějaký objekt viditelně v popředí a další v pozadí. Pokud se kamera nebo natáčené objekty pohybují, iluze třetího rozměru znatelně ochabuje a nepůsobí tak realisticky.

Multimédia

Začneme aplikací Hudba, která by si měla poradit se soubory ve formátech AAC, AMR, OGG, M4A, MID, MP3, WAV a WMA. Přehrávač samotný nabízí základní funkce – tedy přeskakování mezi skladbami, pozastavení a opětovné spuštění přehrávání, přičemž pro všechny uvedené operace můžete použít také dálkové ovládání na kabelu sluchátek. Ovládání je dostupné taktéž na odemykací obrazovce a v notifikační liště (v té je ale pouze možnost pozastavení, náhled obrázku alba, jeho název a interpret.

Ke sluchátkům si dovolíme malou odbočku: překvapila nás čistým zvukem s pěkným podáním hlubokých tónů i středů, jen u výšek měla tendenci při nastavené maximální hlasitosti lehce “křápat.” Můžeme ale konstatovat, že dodávaná sluchátka rozhodně patří k tomu lepšímu, co výrobci k telefonům přibalují – jejich zvuk je dobrý, nikoli ale ohromující.

Přímo z přehrávače nastavíte náhodné přehrávání, opakování aktuální nebo všech skladeb, k dispozici je též ekvalizér, nabízející Vylepšení SRS (i laický posluchač pozná zlepšení kvality zvuku), nebo jeden ze třinácti přednastavených režimů zvuku (vlastní nastavení ale v nabídce není).

Přímo z přehrávače nastavíte náhodné přehrávání, opakování aktuální nebo všech skladeb, k dispozici je též ekvalizér

Přímo z přehrávače nastavíte náhodné přehrávání, opakování aktuální nebo všech skladeb, k dispozici je též ekvalizér

Přehrávání lze ovládat i při zamčeném displeji

Přehrávání lze ovládat i při zamčeném displeji

 

Seznam skladeb nabízí několik pohledů na nalezené nahrávky: podle interpreta, názvu alba, skladby, žánru, zvlášť pak filtruje zakoupenou hudbu.

Seznam skladeb nabízí několik pohledů na nalezené nahrávky

Seznam skladeb nabízí několik pohledů na nalezené nahrávky

Ani s videem nemá HTC EVO 3D problém – poradí si s 3GP, 3G2, MP4, WMV, AVI (MP4 ASP a MP3) a XVID (MP4 ASP a MP3). Otestovali jsme videa XviD v rozlišení 624 x 352 px a 640 x 480, tedy patrně nejčastější typ obsahu, který uživatelé sledují (typický například pro seriály). Telefon obě videa přehrál, bohužel si ale neporadil s externími titulky. Přehrávání bylo plynulé a při této velikosti displeje i “koukatelné,” takže EVO 3D poslouží dobře například na dovolené jako minipřehrávač. Odmítl ale přehrát video MKV v rozlišení 720 x 576, což je docela škoda. Podstatně zajímavější bude možnost připojení telefonu k televizi (nejlépe 3D) a sledování videí na ní.

S videem nemá HTC EVO 3D problém

S videem nemá HTC EVO 3D problém

Dalším zdrojem zábavy a informací může být integrované Radio FM, jež po připojení sluchátek a spuštění samo vyhledá všechny stanice v éteru, vysílající na frekvencích 87,5 – 108 MHz, a uloží je do seznamu, kde je můžete přejmenovat. Nechybí ani možnost poslechu přes hlasitý reproduktor (sluchátka ale musí být připojena, neboť slouží jako anténa). Aplikace je graficky podařená, snadno ovladatelná (taktéž podporuje dálkové ovládání na sluchátkách), jediné, co neumí, je zobrazování RDS informací.

V nabídce samozřejmě nechybí přehrávač Youtube s funkcemi pro vyhledávání a komentování videí, nicméně s plnohodnotnou podporou Flashe se nemusíte omezovat jen na tento portál, ale můžete zhlížet videa z dalších internetových a zdrojů. Již samozřejmostí je možnost publikování videí na Youtube přímo z telefonu, což ale doporučujeme dělat pouze přes bezdrátové připojení.

V nabídce samozřejmě nechybí přehrávač Youtube s funkcemi pro vyhledávání a komentování videí

V nabídce samozřejmě nechybí přehrávač Youtube s funkcemi pro vyhledávání a komentování videí

 

Softwarová výbava

HTC jde jinou cestou, než výrobci nabízející čistý systém. Své telefony vybavuje mnoha aplikacemi a sadou podařených widgetů. Obvykle tuto praxi kritizujeme, neboť interní paměť telefonu tak zabírají programy, které uživatelé leckdy vůbec nepoužívají. Vzhledem k celkové paměti pro aplikace čítající 1 GB ale i tak zbude dost místa, takže můžeme nad tímto přivřít kritické oko. Některé zahraniční zdroje navíc uvádějí, že některé předinstalované aplikace lze odstranit bez nutnosti rootování.

Velkým překvapenám bylo, že HTC nepřipravilo pro lačné uživatele žádnou aplikaci ani hru, na které by se mohli nasytit 3D efektů. Souvisí to s tím, co jsme zmiňovali výše: vypadá to, jako by ve srovnání s LG nebyl pro HTC třetí rozměr hlavní prioritou. Ale kdo ví, třeba se časem dočkáme nějaké aktualizace, která dodá šťávu uživatelskému prostředí, nebo alespoň přidá trojrozměrné provedení některým programům. Čím tedy HTC EVO 3D vybavilo?

Seznam všech předinstalovaných aplikací

Seznam všech předinstalovaných aplikací

Adobe Reader asi není nutné nějak podrobněji představovat. Jedná se samozřejmě o prohlížeč souborů ve formátu PDF s naprosto základní funkcionalitou, takže můžete zvolit, zda budete stránky dokumentu posouvat do stran, nebo vertikálně, případně lze otevřený soubor odeslat třeba e-mailem. Nechybí zoomování dvěma prsty.

Adobe Reader

Adobe Reader

Akcie slouží ke sledování vývoje na burzovních trzích. Data jsou čerpána z Yahoo! Finance. Myslíme, že zrovna bez této aplikace se drtivá většina českých uživatelů obejde.

Akcie

Akcie

Čtečka elektronických knih nabízí snad vše, co byste při této činnosti mohli potřebovat, včetně vkládání poznámek, záložek a sdílení. Nechybí ani možnost nastavení velikosti písma, efektní a plynulé listování. Nakupovat knihy lze ve virtuálním knihkupectví Kobo nebo v Adobe Marketplace. V základu je připraveno osm knížek, bohužel všechny v angličtině.

Čtečka elektronických knih

Čtečka elektronických knih

Facebook asi nemusíme podrobněji představovat. Jde sice o nesporně nejrozšířenější sociální síť, přesto se nemůžeme ubránit dojmu, že instalaci tohoto programu výrobce mohl nechat na uživateli.

Fotoaparát jsme si detailně představili výše v sekci Fotoaparát a natáčení videa.

Friend Stream je agregátor sociálních sítí, podporující Twitter, Facebook a Flickr. Umožňuje nejen číst zprávy ze všech komunit, ale také odesílat do nich najednou statusy.

Friend Stream je agregátor sociálních sítí

Friend Stream je agregátor sociálních sítí

Galerie je proti zaběhlé galerii obrázků z Androidu 2.x mírně modifikovaná, prostá jakýchkoli (natož 3D) efektů a animací. První rozdíl poznáte již z toho, že po otevření se zobrazí kategorie Snímky z fotoaparátu, Fotografie a videa ve 3D, Fotografie a Všechna videa. Po otevření složky jsou ale možnosti podstatně omezenější – patrně nejzásadnějším nedostatkem je nemožnost označení více souborů a jejich následné odeslání/sdílení. Chybí také volitelné seskupení podle data pořízení, které v běžné galerii zjednodušuje orientaci. Obrázky tedy můžete po jednom sdílet, přehrát jako slideshow a smazat. Při dlouhém tapnutí se zobrazí nabídka s dalšími funkcemi, jako je tisk, zobrazení místa pořízení na mapě, nebo podrobností o zvoleném souboru. Dalším nepříjemným nedostatkem je, že u videí není zobrazován jejich název (resp. název souboru) a orientovat se podle náhledu vytvořeného z jedné scény rozhodně není “to pravé ořechové.”

Po otevření Galerie se zobrazí kategorie

Po otevření Galerie se zobrazí kategorie

Po otevření složky jsou možnosti Galerie omezenější

Po otevření složky jsou možnosti Galerie omezenější

 

GMail patrně netřeba nějak detailněji popisovat. Po aktualizaci je k dispozici v nejnovější verzi, která zvládá práci s barevnými štítky, prioritní poštu, nebo automatické načítání obrázků od vybraného odesílatele. Výrobce neprováděl žádné změny, takže vše je tak, jak jsou uživatelé Androidu zvyklí.

GMail například zvládá práci s barevnými štítky.

GMail například zvládá práci s barevnými štítky.

Co je Hlasové vyhledávání a k čemu je dobré asi také nemusíme nějak detailněji rozebírat, takže se posuňme o další ikonku dál.

Jednoduchý diktafon, neboli Hlasový záznamník, se dočkal poměrně pěkného skinu. Z hlediska funkčnosti se ale jedná o víceméně obvyklý program, zachytávající mikrofonem okolní zvuky a následně je ukládající do souborů AMR na paměťovou kartu.

Jednoduchý diktafon, neboli Hlasový záznamník

Jednoduchý diktafon, neboli Hlasový záznamník

Hodiny HTC doslova vymazlilo a nechybí v nich snad žádná funkce, kterou byste v souvislosti s měřením času mohli potřebovat. Na první obrazovce tak najdete aktuální čas a počasí, na druhé čas ve vybraných světových městech, na třetí si můžete nastavit budík (umí opakováni v zadané dny; jako vyzváněcí tón lze použít i písničku uloženou na kartě), čtvrtá záložka jsou stopky schopné měřit časy v jednotlivých kolech, a konečně poslední je minutka, která po uplynutí nastaveného času přehraje zvolený zvuk. Aplikaci chválíme za její komplexnost – zatímco do mnoha jiných telefonů je obvykle nutné stopky, minutky a ukazatel času ve světě doinstalovat, v HTC EVO je vše prakticky zabalené do jednoho programu.

Hodiny s aktuálním počasím

Hodiny s aktuálním počasím

Čas v různých místech na světě

Čas v různých místech na světě

Budík umí opakovat buzení v zadané dny

Budík umí opakovat buzení v zadané dny

Stopky schopné měřit časy v jednotlivých kolech

Stopky schopné měřit časy v jednotlivých kolech

Jednoduchá minutka

Jednoduchá minutka

Jednoduchá minutka

 

Že telefon může fungovat jako Wi-Fi hotspot, je od Androidu verze 2.2 standardem. Běžně se tento režim zapíná v nastavení bezdrátových sítí. Výrobce sice připravil do seznamu aplikací ikonku Hotspot Wi-Fi, nicméně ta kromě uvítací obrazovky neudělá nic víc, než že vás přepne na příslušné místo v nastavení. Přenosný přístupový bod lze nechat bez zabezpečení, nebo můžete (a to doporučujeme) použít šifrování WEP, WPA, či WPA2. Kromě toho je možné určit maximální povolený počet současně připojených zařízení (od 1 do 8).

Hotspot Wi-Fi vás pouze přepne na příslušné místo v nastavení

Hotspot Wi-Fi vás pouze přepne na příslušné místo v nastavení

HTC Hub je rozcestník pro stahování dalšího obsahu, jako jsou widgety, zvukové sady, skiny, tapety, vyzváněcí tóny a další. K tomu, abyste se k obsahu dostali, musíte být registrováni na HTC Sense. V nabídce scén, tapet, kabátků a zvuků si určitě přijde na své každý, navíc je to něco, co každý výrobce nenabízí.

HTC Hub je rozcestník pro stahování dalšího obsahu

HTC Hub je rozcestník pro stahování dalšího obsahu

Nabídka scén HTC Hub

Nabídka scén HTC Hub

 

Alternativní market HTC Likes podle našeho názoru nenabízí nic natolik mimořádného, abyste ho museli používat místo systémového Android Marketu. Navíc je tu jen možnost doporučení, nebo označení aplikací jako oblíbených.

Alternativní market HTC Likes

Alternativní market HTC Likes

Přehrávač Hudba jsme si odprezentovali v sekci Multimédia, takže popojedeme dál…

Co najdeme pod ikonkou Internet? Nečekejte žádné překvapení – samozřejmě jde o webový prohlížeč. Jak již bylo řečeno, zvládá přehrávání Flashe, a kromě toho také práci s více kartami/listy, zoomování dvěma prsty a ukládání oblíbených stránek do záložek s náhledy. Ve výchozím nastavení načítá weby jako běžný prohlížeč, ale dá se nastavit, aby preferoval mobilní zobrazení. Možností nastavení je také o něco více, než bývá zvykem na holém Androidu.

Webový prohlížeč zvládá přehrávání Flashe

Webový prohlížeč zvládá přehrávání Flashe

Za provedení Kalendáře si HTC zaslouží další velkou pochvalu. Dolní lišta pro rychlé přepínání mezi denním, týdenním a měsíčním pohledem, režimem agendy a poznámkami (podobnou měl například Vodafone 845 nebo Huawei U8100) urychluje práci a orientaci. Stejně tak tlačítka pro rychlé přidání události, vyfiltrování položek jen z daných kalendářů a vyhledávání dělají z této aplikace užitečného pomocníka každého, kdo rád plánuje svůj čas. K příjemnému pocitu přispívá také jemná úprava grafického provedení.

Měsíční pohled na kalendář

Měsíční pohled na kalendář

Týdenní pohled na kalendář

Týdenní pohled na kalendář

Denní pohled na kalendář

Denní pohled na kalendář

Kalendář v režimu agendy

Kalendář v režimu agendy

 

Při zakládání nové schůzky nebudete muset zápasit s volbou správného úložiště – jednoduše v roletovém menu vyberete z nabídky kalendářů, do kterých máte právo zapisovat.

Facelift Kalkulačky proti tomu dopadl poněkud rozporuplně a můžeme jen spekulovat, zda jsou obrovské číslice utíkající z tlačítek chybou, nebo nepochopeným uměleckým záměrem. Při výpočtech jsou brány v potaz priority (tj. násobení a dělení je prováděno před sčítáním a odčítáním), v režimu na šířku přibudou další matematické funkce a závorky, ke kterým se v poloze na výšku nedostanete (nefunguje zde ani odsunutí klávesnice do strany, ani nabídka pod tlačítkem Menu).

Facelift Kalkulačky dopadl poněkud rozporuplně

Facelift Kalkulačky dopadl poněkud rozporuplně

Aplikace Latitude je součástí projektu Mapy Google, sama o sobě slouží ke sledování polohy přátel (samozřejmě jen těch, kteří vám to dovolí), ohlašování se na místech a (volitelnému) ukládání historie polohy.

Latitude slouží ke sledování polohy přátel

Latitude slouží ke sledování polohy přátel

Adresář kontaktů zde nazvaný Lidé jsme probrali v sekci Kontakty a volání, takže můžeme postoupit směle dál…

…kde nás čeká program Locations. Jedná se o obdobu Google Places, tedy seznam míst, roztříděný do kategorií jako je Nakupování, Jídlo a pití, Ubytování, Parkování a další. Po otevření kategorie se zobrazí nejbližší odpovídající místa, která můžete sdílet, zobrazit na mapě, nechat si ukázat cestu, nebo se dovést navigací (v telefonu je kromě Navigace Google ještě tzv. Špičková navigace, založená na podkladech Route 66, která je velmi zdařilá, leč časově omezená a pokud ji budete chtít používat déle než první měsíc, budete muset zaplatit 8€/30 dnů, 30€/rok či 40€ za neomezenou licenci).

Locations nabízí seznam míst, roztříděný do kategorií

Locations nabízí seznam míst, roztříděný do kategorií

Místo můžete sdílet, zobrazit na mapě, nechat si ukázat cestu, nebo se dovést navigací

Místo můžete sdílet, zobrazit na mapě, nechat si ukázat cestu, nebo se dovést navigací

 

Mapy Google jsou dalším pomocníkem pro orientaci v prostoru. Vyjmenovat všechny jejich funkce by vydalo na samostatnou recenzi, takže jen v kostce: klasické mapy, satelitní snímky, terénní mapy, zobrazení dopravy, možnost uložení výseku mapy pro offline použití, vyhledávání a propojení s Místy a Navigací.

Mapy Google jsou dalším pomocníkem pro orientaci v prostoru

Mapy Google jsou dalším pomocníkem pro orientaci v prostoru

Android Market asi také nemusíme podrobněji představovat. Jediným rozdílem proti zvyklostem je nahrazení tlačítka Moje aplikace v horním menu tlačítkem HTC, pod kterým je seznam doporučených programů. Chcete-li se dostat do svých aplikací, například kvůli jejich aktualizaci, pak vězte, že tato volba je pod tlačítkem Menu.

Android Market slouží ke stahování, aktualizaci a nakupování aplikací

Android Market slouží ke stahování, aktualizaci a nakupování aplikací

Místa se podobají výše zmiňované aplikaci Locations, jedná se ale o součást Map Google. Funkce jsou velmi podobné, vyhledávat můžete nejen v kategoriích, ale také podle názvu. U každého místa jsou k dispozici údaje o adrese, telefonních číslech, webových stránkách, do daného podniku můžete zavolat, zobrazit si jeho polohu na mapě, nebo se k němu nechat dovést navigací. Z komunitních funkcí jmenujme přihlášení se na místě (to už je součást Latitude), přidání fotky, hodnocení a komentáře pro ostatní uživatele.

U každého místa jsou k dispozici údaje o adrese, telefonních číslech, webových stránkách, do daného podniku můžete zavolat, zobrazit si jeho polohu na mapě, nebo se k němu nechat dovést navigací

U každého místa jsou k dispozici údaje o adrese, telefonních číslech, webových stránkách, do daného podniku můžete zavolat, zobrazit si jeho polohu na mapě, nebo se k němu nechat dovést navigací

Poněkud překvapivě je položka Nastavení v nabídce aplikací dvakrát. Ikonka s ozubeným kolečkem slouží k běžnému nastavení telefonu, jak jsme u Android telefonů zvyklí, druhá s kloboukem s vámi znovu projde úvodní konfiguraci telefonu (viz sekce První spuštění).

Navigace Google je od června letošního roku plně funkční i na našem území, takže pokud máte aktivní mobilní data, můžete s ní chodit i jezdit dle libosti. Nespornou výhodou jsou online a tedy aktuální mapové podklady, možnost naplánovat si cestu při připojení přes Wi-Fi a poté pokračovat offline, v úvahu se údajně také berou informace o dopravě. Z vlastních opakovaných zkušeností můžeme potvrdit, že se jedná o jednu z nejlepších dostupných navigací vůbec.

Peep je alternativní klient pro Twitter. Svými funkcemi se sice vyrovná oficiální aplikaci, na pokročilejší funkce, jako je například práce s více účty, si raději pořiďte TweetDeck či Seesmic.

Peep je alternativní klient pro Twitter

Peep je alternativní klient pro Twitter

Počasí je jednou z libůstek HTC. Kromě efektních animací a aktuálního počasí ve více městech, mezi kterými se přepíná vertikálním posunem, zobrazuje údaje o aktuální a pocitové teplotě, vlhkosti vzduchu, rychlosti větru, viditelnosti a východu a západu slunce. Součástí je také podrobná nebo pětidenní předpověď, čerpající data z webu AccuWeather.com.

Kancelářský balík Polaris Office si poradí s otevřením, prohlížením a editací dokumentů MS Word, Excel a PowerPoint a to včetně posledních formátů 2007/2010. Na nějaké dlouhé psaní to sice není, ale pokud chcete provést jednoduchou úpravu a poslat dokument kolegovi či nadřízenému třeba během služební cesty, poslouží dostatečně.

Kromě GMailu je tu ještě program Pošta, zvládající práci s MS Exchange, Yahoo! Mailem, Windows Live Hotmailem a v podstatě s jakoukoli jinou schránkou, kterou je možné vybírat přes protokoly POP, APOP a IMAP. Nabízí standardní sadu funkcí, které můžete pro práci s elektronickou poštou potřebovat.

Pokud na HTC EVO 3D přejdete z jiného telefonu, určitě oceníte aplikaci Přenést, která se postará o přenos dat skrze Bluetooth. Co se skutečně podaří přetáhnout, ale závisí především na možnostech vašeho starého telefonu – teoreticky by mělo být možné přesunout kontakty, SMS a kalendář. Celým procesem vás provede průvodce, takže by si s touto operací měl poradit i začátečník. V praxi jsme ale tuto funkci nezkoušeli.

Přenést se postará o přenos dat ze starého telefonu

Přenést se postará o přenos dat ze starého telefonu

Přenos dat probíhá přes Bluetooth

Přenos dat probíhá přes Bluetooth

 

Připojená média dovolují přehrávat obsah z telefonu (hudbu, videa a obrázky) na dalších zařízeních skrze Wi-Fi, HDMI kabel, nebo prostřednictvím DLNA. Tuto funkci jsme ale netestovali.

Připojená média dovolují přehrávat obsah z telefonu na dalších zařízeních

Připojená média dovolují přehrávat obsah z telefonu na dalších zařízeních

 

Rádio FM jsme si popsali v sekci Multimédia.

Telefon zastane i funkci jednoduchého rozhlasového přijímače

Telefon zastane i funkci jednoduchého rozhlasového přijímače

Režim doku zobrazuje na displeji zvolené informace při zapojení telefonu do dokovací stanice.

Rychlé hledání je v podstatě běžný webový prohlížeč s vyhledávácím polem v horní části obrazovky. To podstatné je ale v dolní liště, skrze kterou si můžete nechat zobrazit výsledky na zadaný dotaz v Google, Wikipedii, na Youtube, v překladači, nebo slovníku (který ale již není k dispozici).

Rychlé hledání vám najde zadaný výraz na Google, ve Wikipedii, na Youtube, v překladači, nebo slovníku

Rychlé hledání vám najde zadaný výraz na Google, ve Wikipedii, na Youtube, v překladači, nebo slovníku

Ikonka Seznam hovorů nevede nikam jinam, než do přehledu uskutečněných, zmeškaných a odmítnutých volání v aplikaci Lidé, kterou jsme si představili v sekci Kontakty a telefonování.

Příjemným překvapením je program SoundHound, který vám poví, jaká písnička právě hraje v rádiu, nebo třeba na diskotéce. Jeho recenzi jsme přinesli v březnu. Opět je ale otázkou, zda je vhodné takové programy předinstalovávat, když jsou volně dostupné v Android Marketu. K SoundHoundu navíc existuje i další zdařilá alternativa Shazam.

Program SoundHound vám poví, jaká písnička právě hraje v rádiu

Program SoundHound vám poví, jaká písnička právě hraje v rádiu

Správce úloh na většině telefonů také nenajdete a uživatelé si musí vystačit s alternativami z Android Marketu. Ten, kterým HTC vybavilo svůj telefon, sice nezobrazuje všechny a tedy ani systémové procesy, přesto může být užitečný. Kromě obsazené a volné RAM zobrazuje běžící aplikace seřazené podle velikosti paměti, kterou zabírají. Můžete je buď ručně ukončovat jednu po druhé, nebo všechny najednou tlačítkem Odstranit vše. Pokročilým uživatelům sice tato aplikace asi stačit nebude, začátečníci s ní ale nenapáchají příliš škod.

Jednoduchého, ale pro začátečníky postačujícího Správce úloh lze vyvolat i z notifikační lišty

Jednoduchého, ale pro začátečníky postačujícího Správce úloh lze vyvolat i z notifikační lišty

Ikonka Stahování je pouze zástupcem sekce výchozího internetového prohlížeče. V seznamu se zobrazují všechny stažené soubory, které je možné seřadit buď podle času stažení, nebo podle velikosti.

Světlo udělá z telefonu baterku, k čemuž využívá přisvětlovací LED diody fotoaparátu. Volit můžete jednu ze tří úrovní svícení.

Budiž světlo! A HTC EVO 3D se o něj postará...

Budiž světlo! A HTC EVO 3D se o něj postará…

Google Talk je jednoduchý “kecálek,” ne nepodobný ICQ. Měl by zvládat i komunikaci hlasem či videohovory. Výrazně ale chybí funkce přenášení souborů.

Přes Google Talk můžete konverzovat s přáteli jako v ICQ

Přes Google Talk můžete konverzovat s přáteli jako v ICQ

Jedinou předinstalovanou hrou je Teeter, kterou v Android Marketu nenajdete, neboť je exkluzivním obsahem pro HTC. Cílem je dostat nakláněním telefonu kuličku z výchozí pozice do důlku bez toho, aby spadla do některé z děr nastražených po cestě. Hra je to zábavná a chytlavá, netrpělivým hráčům ji ale nedoporučujeme :).

Hru Teeter v Android Marketu nenajdete - je exkluzivním obsahem pro HTC

Hru Teeter v Android Marketu nenajdete – je exkluzivním obsahem pro HTC

Telefon je jednou z sekcí aplikace Lidé – slouží k zadávání čísel a vyhledávání kontaktů stylem T9.

Předinstalován je také oficiální klient sítě Twitter. Na rozdíl od výše zmíněného Peep alespoň zvládá práci s více účty, nicméně v Marketu jsou dostupné alternativy s mnoha funkcemi navíc. Navíc příliš nechápeme, proč výrobce předinstaloval více aplikací pro jednu a tutéž funkci.

Videokameru jsme si představili v samostatné sekci Fotoaparát a natáčení videa.

Vyhledávání Google oceníte v okamžiku, kdy budete potřebovat něco najít. Umí hledat nejen na webu, ale též v rámci jednotlivých aplikací. Snadno tak najdete například soubor, nebo kontakt.

Další prémiovou službou je HTC Watch, sloužící, kromě jiného, k přehrávání upoutávek k filmům.

HTC Watch slouží, kromě jiného, k přehrávání upoutávek k filmům

HTC Watch slouží, kromě jiného, k přehrávání upoutávek k filmům

Aplikaci Youtube jistě nemusíme podrobněji popisovat, navíc vše podstatné již zaznělo.

Pod poněkud nesmyslným označením Zobrazit mě naleznete nápovědu a video tutoriály, které vám vysvětli některé činnosti, jež můžete s telefonem provádět. Soubory je ale nutné před zhlédnutím stáhnout do telefonu. Oceňujeme skutečnost, že výrobce myslí na začínající uživatele, což nebývá zvykem. Nápověda je v češtině, videa jsou sice namluvená anglicky, ale jsou natolik názorná, že to jistě nebude překážkou.

Pod zavádějícím názvem Zobrazit mě se skrývá nápověda

Pod zavádějícím názvem Zobrazit mě se skrývá nápověda

Snadnějšímu pochopení napomáhají videotutoriály

Snadnějšímu pochopení napomáhají videotutoriály

 

I na jiných telefonech jsme viděli dvě ikonky Zprávy. Ta první slouží k práci se SMS, tedy k jejich čtení a posílání. Bohužel z úvodní obrazovky na první pohled nepoznáte, kterým směrem šla poslední část konverzace. Čtení zpráv je graficky upravené, ale zůstává u osvědčeného systému bublinových dialogů mezi vámi a druhou stranou. Editor SMS také ničím nepřekvapí: během psaní odpočítává zbývající znaky a celkový počet zpráv, do kterých bude text rozdělen. Automatické odstraňování diakritiky neumí, takže pokud budete používat “nabodeníčka,” bude maximální délka jedné SMS pouhých 70 znaků.

Zprávy jsou prezentovány jako konverzace

Zprávy jsou prezentovány jako konverzace

Seznam zpráv je sdružený podle kontaktu odesílatele/příjemce

Seznam zpráv je sdružený podle kontaktu odesílatele/příjemce

 

Druhá ikona Zprávy zobrazuje aktuality ze zdrojů, které sledujete v Google Readeru. Opět můžeme polemizovat o tom, zda by nebyla lepší oficiální či alternativní aplikace pro práci s touto službou. Z hlediska nabízených funkcí jde ale o podařenou aplikaci, disponující snad všemi funkcemi, které můžete potřebovat.

Poprvé jsme viděli aplikaci pro čtení zpráv z Google Readeru

Poprvé jsme viděli aplikaci pro čtení zpráv z Google Readeru

A pro změnu Zprávy a počasí, čerpající data z několika českých serverů. Články jsou roztříděné do kategorií Hlavní události, Česká republika, Sport a Kultura, po tapnutí se otevře celý článek ve webovém prohlížeči.

Další možnost, jak zjistit, jaké bude počasí

Další možnost, jak zjistit, jaké bude počasí

S aplikací Zprávy a počasí neztratíte přehled o tom, co se děje

S aplikací Zprávy a počasí neztratíte přehled o tom, co se děje

 

Konečně poslední program Zrcadlo ocení pravděpodobně něžnější polovina lidstva. Jedná se o aplikaci, zobrazující na displeji zrcadlově převrácený obraz čelní kamery a nahrazující tak zrcátko.

Resumé

HTC EVO 3D je společně s modelem Sensation vlajkovou lodí tchajwanského výrobce a jednoznačně lze říci, že oba zmíněné telefony patří k tomu nejlepšímu, co lze v současné době koupit. Telefon přesvědčil především velmi dobrým výkonem, plynulostí, rychlou odezvou a dobrým vyladěním, díky kterému jsme nenarazili na žádné zadrhávání, nebo dokonce zamrzání. Přičteme-li k tomu dobré dílenské zpracování a možnosti přizpůsobení HTC Sense, musíme konstatovat, že EVO 3D rozhodně stojí za úvahu.

Otázkou je využití 3D a tedy úvaha nad alternativou v podobě tenčího, lehčího a elegantního HTC Sensation s prakticky stejnou hardwarovou výbavou a o něco nižší cenou. 3D je na jednu stranu “buzzword,” na stranu druhou je funkcí, kterou takřka jistě zaujmete i ty, jež se jinak o mobilní telefony nezajímají. Nesporně si toto rozšíření najde zastánce v řadách hráčů.

Jedinou výraznější slabinou tak zůstává výdrž baterie, která především při rozsvíceném displeji takřka “mizí před očima.”

Klady a zápory

Klady

  • Hardwarová výbava, velmi dobrý výkon a odezva.
  • Velký displej, jeho jemnost, citlivost a pozorovací úhly.
  • 3D technologie (zobrazení bez nutnosti použití brýlí, pořizování videí a fotografií).
  • Gorilla Glass.
  • Dílenské zpracování.
  • Široké možnosti nastavení vzhledu HTC Sense.
  • Velikost interní paměti.
  • Android 2.3.4.
  • Přesná, rychlá a stabilní GPS.
  • Stabilita Wi-Fi připojení.
  • 8GB paměťová karta microSDHC jako součást balení.
  • Softwarová klávesnice Touch Input.
  • Sluchátka s dálkovým ovládáním a poměrně dobrým zvukem.
  • Dobře vyřešené podsvětlení tlačítek a displeje.
  • Indikační dioda.
  • Podpora XviD/DivX.

Zápory

  • Výdrž baterie.
  • Hmotnost a tloušťka.
  • Kvalita fotografií.
  • Vyčnívající optika fotoaparátu.
  • Slabší hlasitý reproduktor.
  • Displej zachytává otisky.
  • Čitelnost na slunci.
  • (Zatím?) nedostatek 3D obsahu
  • Mnohdy zbytečné předinstalované aplikace.
  • Chybí možnost odmítnout hovor a současně odeslat SMS volajícímu.
  • Neodstraňování diakritiky v SMS zprávách.

Foto: Valérie Kiliánová

Za zapůjčení telefonu HTC EVO 3D k testu děkujeme společnosti HTC.

Vývoj ceny HTC EVO 3D v českých e-shopech

Graf ceny produktu HTC EVO 3D poskytuje server Heureka.cz

Vývoj ceny nejbližšího konkurenta LG Optimus 3D v českých e-shopech

Graf ceny produktu LG P920 Optimus 3D poskytuje server Heureka.cz

Pokud nepotřebujete 3D, ale EVO se vám líbí, mohl by vám vyhovovat model Sensation – je totiž levnější

Graf ceny produktu HTC Sensation poskytuje server Heureka.cz

Komentáře

skrz

skrz

19.9.2011 11:40

Recenze je kvalitní!

Ale divím se, že v každé recenzi Androidu se ukazuje pořád dokola rozhraní systému, přitom by to stačilo odkazovat na jednu sérii screenshotů s čistým Androidem, a jednu pro každou nadstavbu (HTC Sense atd).

Osobně mě nejvíc zajímá hardware, dílenské zpracování, wifi, gps, baterie a podobně – např. chválím důležité info o tom, že sklíčko fotoaparátu nelze vyměnit.

Karel Kilián

Karel Kilián externista

19.9.2011 12:03

To: skrz
Děkuji za reakci i za pochvalu :)
Právě že tady u HTC je rozhraní úplně jiné než na jiných Androidech :)
I kdyby nebylo, tak většinou se ty recenze snažím psát tak, aby čtenář nemusel hledat jinde a dozvěděl se vše na jednom místě a to včetně začátečníků :).
Právě proto jsem tentokrát udělal hned na začátek obsah, abyste se mohl snadno a rychle dostat k tomu, co zajímá právě Vás :)

Sir Sprice

Sir Sprice

19.9.2011 17:09

Uff, tak jsem to přečetl celý :) pěkná recenze, která mohla přijít dříve :)
Moje poznatky: Před HTC Evo 3D jsem měl HTC Desire, který mi výkonově připadal stejně svižný (ne-li lepší), při koupi HTC Evo 3D jsem čekal díky dvoujádru svižnější systém a vyšší výkon a ničeho jsem se nedočkal, možná je to tím, že i v Desire jsem měl Android 2.3. Co mě ale na Evu 3D zarazilo je zasekávání telefonu při instalací aplikací z Marketu. V recenzi píšete, že s tím není žádný problém oproti jiným telefonům, já jsem tady v tom případě prodlevu zaregistroval a často musím tak čekat na doinstalování aplikací, abych mohl svižně pracovat s jinými programy. Dále chci potvrdit, že baterie je vážně tragédie. Byl jsem zvyklý nabíjet telefon denně, teď ho musím nabíjet 2-3x denně (přiznávám, že telefon značně využívám), dokonce mi připadá, že výdrž u vás je ještě poměrně dobrá oproti mému kusu :) Další nepříjemnost, co mi trochu vadí je, že internetový prohlížeč se v určitých stránkách hlásí jako mobilní prohlížeč a v nedá se to přepnout.. s čímž souvisí i tlačítko vyhledávání, když jsem v internetovým prohlížeči a pomocí hw tlačítka chci něco vyhledat spustí se mi vyhledávání v m.seznam (mám nastavenou domovskou stránku na seznam). Umí si s tím někdo poradit? Zároveň bych byl i raději pokud by to hledalo na googlu a né v seznamu.
– zajímalo by mě, jestli se dá srs vylepšení zapnout například i v Meridian playeru
– v recenzi píšete o plné podpoře flash, gmail atd., jenže v Marketu se mi nabízely aktualizace těchto programů, bylo třeba to aktualizovat??
Děkuji za info a omlouvám se za případné chyby :)

Danielito

Danielito

19.9.2011 18:45

Veľmi pekná recenzia ale tie benchmarky ma prekvapili moj HTC Desire HD na 1,6ghz prekonal skoro všetky testy akurat v NenaMark2 zlyhal uplne ale asi perto že je dosť teplý a bežia na pozadí nejaké procesy a uploadovanie fotiek na net. Ale tento mobil sa mi velmi páči a rozmýšľal som o ňom ale asi niečo až na jar kúpim

P1azer

P1azer

19.9.2011 19:10

Tak pokud nebude můj další telefon “Pure Google”, tak pak rozhodně zpět k HTC. Moc pěkné ;-).

Karel Kilián

Karel Kilián externista

20.9.2011 9:23

To: Sir Sprice
Dobrý den,

jsem rád, že jste tuto dlouhou recenzi přečetl celou a zjevně jste jí věnoval pozornost ;)
S HTC Desire, bohužel, nemohu srovnávat – toto bylo první HTC, které jsem měl v ruce. V každém případě je svižnější než LG Optimus 2X, na kterém drhla například i odemykací roletka.
Zajímavé je to zasekávání při instalaci aplikací. To totiž znám velmi důvěrně ze svého LG Optimus One :). Na HTC EVO 3D jsem ale hned po spuštění nainstaloval asi sedmdesát aplikací (leckdy běžely i tři instalace paralelně) a na zaškobrtnutí jsem vážně nenarazil.
Baterie je sice “slabota,” ale četl jsem názory mnoha uživatelů, kteří ji chválili, stejně tak někteří recenzenti ji hodnotili pozitivně. Podle mne je to typický stav dnešních “ultra-rychlých chytrých telefonů” – ta baterka se prostě při troše práce s telefonem “vycucne” velmi rychle. Slabší výdrž jsem zaznamenal snad jen u SGS2.
S tím vyhledáváním Vám, bohužel neporadím – to jsem nezkoušel.
SRS se, myslím si to, týká aplikace Hudba, respektive jejího ekvalizéru, nejde tedy o systémové nastavení. Ale pokud i nějaký jiný přehrávač SRS umí, pak by to, myslím, mělo fungovat i v něm.
Flash i GMail jsem, myslím, při prvním připojení k Internetu aktualizoval, stejně jako Mapy Google.

Karel Kilián

Karel Kilián externista

20.9.2011 9:25

To: Danielito
Děkuji za pochvalu :)
Jinak HTC EVO 3D je rozhodně dobrý telefon. Záleží ale na tom, zda byste našel využití pro ty 3D funkce. Já například ne, takže pokud bych chtěl rychlé a výkonné HTC, sáhl bych asi po Sensationu.

Sawer

Sawer

20.9.2011 10:37

Musim nekde na nejakym srazu androidaku vyskouset, sem neveril totiz ze EVO 3D skutecne prijde do Evropy :). Z Desire sem presel na SGS2, ktery sem chtel po tydnu vyhodit z okna. Root a flash CWM, nasledne MIUI ROM vyresila ale vsechny moje problemy (cekal sem ze dostanu jinou ROM, ne ze to vyresi neco pres 100 bugu ktery jsou v original Samsung ROM). Prehrivani je pryc (az na hry), locknuti GPS je do minuty, ne do hodiny, interface je nehorazne svizny a hlavne inteligentne udelany (takovy libivy crossover medzi Sense,IOS a Stock Android) a 24 hodit s tim telefonem dam bez problemu (6 hodin hovoru, naky maily a web, a pry 63% remaining, priznavam ale ze hrani 3D her je pro baterii Samsungu popravci ceta bez podtaktovani), doslova se mi stalo, tam kde lezi 2x Iphone 4 mych kolegu v prachu tam ja hrde volam dal :).

Karel Kilián

Karel Kilián externista

20.9.2011 10:45

To: Sawer
Zajímavé, kolik lidí si stěžuje na nedostatečnou “svižnost” SGS2.
Já ho mám druhým týdnem a musím konstatovat, že je co do rychlosti naprosto srovnatelný (a stejně dobrý), jako HTC EVO 3D.
Jaké bugy, kromě přehřívání (to jsem zaznamenal též) a slabé GPS (což je typický rys Samsungů) jste ještě zaznamenal?

Sir Sprice

Sir Sprice

20.9.2011 11:14

Dnes ráno vytáhnu mobil z nabíječky, zapnu data a facebook a po hodině 30% pryč.

Karel Kilián

Karel Kilián externista

20.9.2011 11:22

To: Sir Sprice
Tak takhle tedy nežere ani můj SGS2 a že ten tedy spásá baterku hodně rychle….
Nemáte zapnutou GPS?

Sawer

Sawer

20.9.2011 12:07

Jinak zajimave jak HTC komentuje Adreno 220 jako 2x rychlejsi nez Tegra 2, pricemz ten zatracenej LG Optimus 2X s Tegrou to tam docela kosi. Jinak musim rict ze Tegra 2 mi prijde o hodne setrnejsi k baterce nez Adreno nebo Mali.
@Karel Kilián – tak takovy co mne hned hupnou na mysl – Aktivace Dat v Roamingu i pres zablokovani (a upozornuju ze aplikace si vim pohlidat), Lagy pri multitaskingu (nekdy se ten telefon proste kousne a poradne), Neustavne crashovani applikaci (nejcasteji teda Maps & Flightrack), problemy s pripojovanim se ke GSM sitim v zahranici (JAR, Kenya, Rwanda jmenovite), Zaseknuti internetu pri pouzivani HSDPA (kontrolka stahovani a uploadu sviti ale nic se nestahuje ani neuploaduje az do restartu pripojeni), problemy s transferem souboru pres Bluetooth na HTC telefony, Batterie si sem tam skoci Bungie jump bez ocividnyho duvodu, kdybych si ktomu mel cas sednout tak tady muzem byt do vecera. Musim rict ze sem to vsechno povazoval za neodladenost systemu a pro prestupu na BETA MIUI ROM sem cekal ze se jeste nejake bugy na stavajici nabali. Samozrejme MIUI ma bugy, ale kdyz nepocitame radio tak vicemene kozmeticky.Slabe GPS ze je typicky rys Samsungu ? Ver mi, neni to problem telefonu ale softwaru. Sygic ted chyta signal do minuty. Prehrivani je fuc (az na nekolik her), celkova pametova a procesorova sprava telefonu se mi vidi na uplne jine urovni, coz se projevuje pozitivne zejmena na vydrzi baterie. A co se tyce plynulosti telefonu, skus si vyzkouset MIUI na SGS2 nekdy. Ten ma kapanek nafouklejsi interface a bezi svizneji nez TouchWiz, reakce na dialer, Emaily, SMS, Nadstaveni, nejsou rychly, jsou instantni. Zadny drhnuoci se lockscreen. Zadny mikrozaseky pri stisnuti “The Button”, to proste jede at uz mas na pozadi cokoliv.

Sir Sprice

Sir Sprice

22.9.2011 19:15

Nene, nemam. Jen mobilni data.. nekdo mi rikal, ze ty zerou vic nez wifi, je to pravda? Taky me prekvapilo, ze by Adreno 220 melo byt lepsi nez Tegra2, vzdyt ve vykonech benchmarcich je Qualcomm vsude posledni :/

Karel Kilián

Karel Kilián externista

23.9.2011 11:28

To: Sawer
Díky za podrobný popis problémů :)
I na základě Vašeho příspěvku jsem se rozhodl a změnil ROM ve svém Samsungu Galaxy S II na VillianROM.
Je ale pravda, že:
1.) používání dat v roamingu i přes jejich explicitní zakázání není jen problém SGS2. Má to více telefonů a dělají to aplikace, jež toto nastavení nerespektují. Sám z tohoto důvodu na hranicích zakazuji Internet aplikací APNDroid a nikdy jsem nepřenesl ani bajt :)
2.) je to zajímavé, ale na lagy při multitaskingu si stěžuje hodně lidí. Já ne – i na původní ROM mi vše běželo hladce – a že těch aplikací mám fakt HODNĚ!
3.) pravda, aplikace mi crashovaly určitě častěji, než na na LG Optimus One.
4.) GPS – no, je pravda, že po nahrání VillianROM se GPSka podstatně zlepšila. Asi bych to měl přeformulovat, že jde o problém “Samsungů s originál ROMkou.”
Jinak postřehy s alternativní ROM mám podobné – prakticky hned jsem si všiml, že telefon je skoro pořád chladnější než býval. Výdrž, zdá se, také bude o něco delší (origo žrala v nečinnosti 5 a více procent za hodinu, Villian si při těch samých aplikacích a nastavení vezme mezi 2 a 3 %).
Interface MIUI se mi ale nelíbí – je to moc “iOS.” :)

Karel Kilián

Karel Kilián externista

23.9.2011 11:37

To: Sir Sprice
Ano, údajně Wi-Fi žere méně než mobilní data.
Zcela jistě pak 3G data žerou více než Wi-Fi i 2G (GPRS/EDGE). Osobně mám z tohoto důvodu na telefonu povoleno jen 2G. Při 3G vydrží asi o třetinu méně.
Ad. výkony – nezapomínejte na to, že zde recenzovaný telefon HTC EVO 3D má vyšší rozlišení než srovnávaní konkurenti, takže musí vykreslovat více bodů. Tím pádem je jeho výkon de facto vyšší. Tedy kdyby měl stejné rozlišený, jasně by vyhrál.

Sir Sprice

Sir Sprice

23.9.2011 15:06

Jasně, to je pravda, na to jsem pozapomněl. Jinak když mám datový tarif přes operátora, tak nemůžu přepnout 3G na 2G, né? Kdybych měl jet přes GPRS, tak musim mít GPRS WAP? pokud se nemýlím.
Zajímalo by mě, jaký bude rozdíl ve výkonu Snapdragon 1,5 GHZ singlecore vs. Snapdragon 1,2 GHZ dualcore.. vpodstatě jestli bude HTC Vigor stejně výkonný jako HTC Evo 3D.. ale vzhledem k tomu, že bude vykreslovat HD rozlišení, tak bude značně pomalejší??

Karel Kilián

Karel Kilián externista

26.9.2011 10:45

To: Sir Sprice
Dobrý den,

možné to je, přitom nepojede přes WAP.
2G sítě = EDGE/GPRS.
Nastavení najdete v menu Nastavení-Bezdrátové sítě-Mobilní sítě-Režim sítě.
Tam můžete vybrat GSM/WCDMA (2G+3G), jen GSM (2G) a Pouze WCDMA (3G).

Clint

Clint

20.11.2011 17:24

Tak jsem pořídil EVO 3D a nemůžu si ho zatím vynachválit. Display je špičkovej, krásný barvy, citlivost perfektní. Všechny aplikace chodí tak jak mají, zatím žádný zádrhel (ovšem mám ho pár dnů), nainstaloval jsem v pohodě další věci, co užívám a nikde zatím žádný problém. Velikost telefonu je tak akorát, hmotonost mi vůbec nevadí. Naopak to budí ve mě pocit, že nedržím v ruce plastovou hračku (SGSII). Kvalita provedení je na vysoké úrovni, ale občas se zadní plastový kryt při uchopení telefonu do ruky trošku ozve. Sundavání krytu není v podstatě problém, jak píšou na mnoha recenzích. Kryt je plastový, ale pogumovaný a tak se telefon příjemně drží. Výdrž telefonu dva dny, v noci vypnuto. 3D je taková třešnička na dortu, jen taková zajímavost, rozhodně jsem si tento telefon kvůli tomu nepořizoval. Líbilo se mi provedení a design, rovněž výbava. Jestli bych si telefon koupil znovu? Zatím rozhodně ano!

Karel Kilián

Karel Kilián externista

21.11.2011 12:44

To: Clint
Dobrý den,

velmi děkuji za uživatelskou zkušenost s tímto telefonem.
Provedení je samozřejmě věcí subjektivního názoru. Neříkám, že se mi plastové provedení SGS2 líbí, leč nesporné je, že je díky němu významně lehčí. Samozřejmě preference jsou každého věc – znám hodně lidí, kteří toto téma vidí podobně, jako Vy.
Rozhodně se shodneme v tom, že HTC Evo 3D je velmi dobrý telefon :)

Lukáš

Lukáš

12.1.2012 13:07

Dobrý den, mám HTC EVO 3D a chci se zeptat jestli jsou u HTC řešeny tlačítka na zapínání/vypinání tak trošku neprakticky. Doposud jsem používál samsung galaxy gio, u něhož jsem mohl kliknout kdelikoliv na celé ploše tlačítka a mobil se rozsvítil. U EVA 3D musím buď po tlačítku přejet nebo najít přesně místo, popř. více zatlačit. Nevím jestli je to chyba modelu nebo jsem si zvykl na samsung a hledám problémy.

děkuji za informaci

Ladislav Kubìn

Ladislav Kubìn

15.1.2012 14:59

Dobrý den.S telefonem maximální spokojenost a chválím recenzi..Mám problém.Neumím zprovoznit videohovor.(02).Neví někdo jestli je to andr. anebo je potřeba nějaké spešl nastavení?

Karel Kilián

Karel Kilián externista

16.1.2012 9:56

To: Ladislav Kubìn
Dobrý den,

to bude, alespoň myslím, věc operátora respektive sítě.
Také jsem to zkoušel, jak se zde recenzovaným EVEm, tak se Samsungem Galaxy S II, ale ani s jedním se mi nepovedlo videohovor uskutečnit. SGS2 alespoň tvrdil něco o tom, že ho nepodporuje síť (Ostrava, 3G).

Petr Pešek

Petr Pešek

21.1.2012 18:58

Hodnotím autora za kvalitní recenzi, jen mne mrzí, že nikdo neotestoval připojení k TV přes HDMI, resp. MHL. Koupil jsem si k HTC Evo 3D originální redukci MHL-HDMI, ale zprovoznit se mi to nepodařilo. Obávám se, že mlžení výrobce okolo této funkčnosti má svůj důvod v tom, že musíte mít sakra štěstí, aby vám to fungovalo s vaší TV. Zkoušel jsem to se SONY a se Sharp TV, v obou případech žádný signál.
Také mne překvapilo, že HTC vůbec nepodporuje funkčnost USB host.

Waldo

Waldo

27.1.2012 15:40

Skúšal som pripojenie k TV cez HDMI (MHL), skúšal som redukcie Samsung,potom ešte nejake dve nezname značky a nakoniec aj original HTC, ale bez výsledku. Adaptér sa vobec neprihlasil (telefon nereagoval), takže výsledok nulový. To isté sme skúšali na druhom prístroji HTC EVO 3D. Obcas naskočila sprava “HDMI pripojene”, dokonca naskočil na TV obraz, ale pripojenie bolo nestabilné a da sa povedat len náhodné. Skusali sme rozne TV a rozne kable, ale bez vysledku. Nikde nemozem najst vysvetlenie tohoto problemu. Takže ak niekto ma nejake informácie budem velmi rád.

Jarda

Jarda

29.2.2012 11:20

Dobrý den,mohl by mi prosím někdo poradit? U nového HTC Evo jsou na kartě sd nahrané soubory – které můžu vymazat aby to neovlivnilo funkčnost telefonu, nebo nějaké aplikace? Díky…

RomanL

RomanL

13.3.2012 18:25

Podle všeho je potřeba při připojeni HDMI mít adaptér připojený k nabiječce. Pak to prý funguje. Bez nabíječky to funguje pouze u TV podporujících tuto technologií – adaptér se pak nabíjí přímo z TV.

Jakub

Jakub

27.3.2012 20:23

Dobrý den,
chci se zeptat, jestli jde na HTC EVO nastavit klasická klávesnice abc, def, ….napište mi prosím na mail

kateřina gapková

kateřina gapková

30.4.2012 16:50

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat. Dnes mi přišel telefon a zjistila jsem, že mi nejde zvuk. Nejde, když přehrávám písničky, někdo mi volá ani žádná upozornění…pouze to vždycky zabrní. Zvuk jde jenom když připojim sluchátka. Nevíte co by s nim mohlo být?? děkuji za odpověď

gammer

gammer

30.4.2012 18:21

porucha od výrobce ( reklamace ) nebo zkusit zapnout zvuk tlacitkama z
boku :)

Ladis

Ladis

6.11.2012 9:00

Ahoj, přemýšlim o Evu, ale nikde se nemůžu dohledat, zda telefon umí klasické videohovory na 3G síti. Všude se píše o přední kameře 1,3 Mpix že slouží k videohovorům, ale když jsem to hledal, narazil jsem na stejný problém jako u mé N9, a to že musim používat skype nebo Gtalk… Nemáte s tím někdo zkušenosti? Děkuji za odpověď. Pokud to tu již zaznělo, omlouvám se. Recenze a komenty jsou tak obsáhlé, že jsem to mohl přehlédnout. Ještě jednou děkuji

Karel Kilián

Karel Kilián externista

6.11.2012 10:45

To: Ladis
Dobrý den,

shodou okolností jsem zkoušel během testování (tj. v září 2011) realizovat tímto telefonem videohovor, leč nebyl jsem úspěšný. Zařízení tvrdilo, že hovor není podporován sítí (telefon byl v síti T-Mobile v Ostravě).
Zda se od té doby něco změnilo, a jestli je chyba na straně telefonu, nebo operátora (což osobně tipuji), Vám bohužel nepovím, neb jsem zařízení vrátil.

RSS (komentáře k článku)