Qualcomm Snapdragon 821: o 10 % výkonnější srdce vlajkových lodí

qualcomm_snapdragon_821

Od začátku roku bylo představeno již 115 chytrých telefonů a tabletů s procesorem Snapdragon 820. Máme však za sebou první pololetí, a to je ideální čas na další krůček vpřed. Tím krůčkem bude čip Qualcomm Snapdragon 821.

Novinka vychází z procesoru Snapdragon 820, proti kterému by měla nabídnout vyšší rychlosti, vylepšenou úsporu elektrické energie a vyšší aplikační výkon. Qualcomm Snapdragon 821 by dle tiskové zprávy měl poskytnout o deset procent vyšší výkon ve srovnání s dosavadním „top“ modelem.

Snapdragon 820 přišel s řadou klíčových technologií, mezi které patří třeba X12 LTE modem, podporující rychlost stahování až 600 Mbps a až třikrát rychlejší uploadu. Uživatelé se dočkali také výrazně zlepšené kvality hovorů a spolehlivosti Ultra HD Voice. V současnosti tento čip najdete v zařízeních, jako jsou Samsung Galaxy S7, Galaxy S7 Edge, Xiaomi Mi5, LG G5, HTC 10, LeEco LeMax 2 a Sony Xperia X.

Telefon Sony Xperia X pohání Snapdragon 820. Příští generace patrně dostane Qualcomm Snapdragon 821 Telefon Sony Xperia X pohání Snapdragon 820. Příští generace patrně dostane Qualcomm Snapdragon 821

Qualcomm Snapdragon 821 opět sází na vlastní jádra

Stejně jako Snapdragon 820 i nový model 821 je čtyřjádrový čip postavený na vlastních jádrech Kryo. Nepříliš úspěšný starší model 810 byl osmijádrový a jeho podstatou byla referenční jádra ARM Cortex-A57 a A53. Současné modely mají tedy čtyři jádra Kryo, pracující na různých taktovacích rychlostech, díky čemuž mohou nabídnout lepší výkon, aniž by generovaly tolik tepla.

Snapdragon 821 bude možné taktovat až na 2,4 GHz. Srovnáme-li to s maximální hodnotnou 2,15 GHz v případě Snapdragonu 820, možná právě to je celá podstata 10% zlepšení výkonu. O grafiku se bude opět starat Adreno 530, jehož taktovací frekvence byla zaokrouhlena ze 624 MHz na 650 MHz.

Dle tiskové zprávy je Snapdragon 821 „určen pro doplnění a rozšíření konkurenční přednosti.“ Jinými slovy má roli prozatímního čipu pro špičková zařízení, dokud na trh nepřijdou procesory příští generace.

Qualcomm Snapdragon 821 hodlá posunout laťku pro chytré telefony, tablety, zařízení pro virtuální realitu a další. První dostupné přístroje založené na tomto čipu by se na pultech prodejen měly objevit ve druhé polovině roku 2016.

Zdroje: qualcomm.com, androidpolice.com, engadget.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (2)