Pushbullet: čtěte oznámení z telefonu pohodlně na obrazovce počítače

pushbullet_ico

Pushbullet vám ukáže všechna oznámení z telefonu na obrazovce vašeho počítače, takže je už nikdy nepřehlédnete, ačkoli nebudete mít mobil na očích. Kromě toho umí posílat odkazy, obrázky, soubory, seznamy a poznámky z telefonu do PC i naopak. Ve zkratce se tedy jedná o program, umožňující přenášet různá data z počítače do telefonu a obráceným směrem, případně mezi dvěma telefony nebo mezi telefonem a tabletem.

Pushbullet: čtěte oznámení z telefonu pohodlně na obrazovce počítače Pushbullet: čtěte oznámení z telefonu pohodlně na obrazovce počítače

Co slibuje?

Autoři v oficiálním popisku v Obchodě Play prezentují především následující možnosti využití:

  • Při odesílání souboru přes Pushbullet je tento automaticky stažen do telefonu a čeká na vás jako oznámení. Klepnutím na oznámení otevřete soubor, takže už nikdy nebudete muset dolovat soubory z e-mailové schránky nebo složky v Dropboxu či jiném cloudovém úložišti.
  • Pushbullet dále umí poslat odkazy přímo do oznamovací lišty vašeho telefonu. Stačí klepnout na oznámení a otevře se odpovídající webová stránka.
  • Místo toho, abyste znovu museli vyhledat adresu na telefonu poté, jste ji našli na počítači, ji můžete do zařízení odeslat. Přes oznámení ji pak otevřete přímo v Mapách Google a můžete se na ni nechat navigovat.
  • A to je teprve začátek – můžete také posílat seznamy, poznámky, připomínky a další.

Ve zkratce by se tedy tento program dal definovat jako „chytrá oznámení“, která si odešlete z počítače do telefonu k dalšímu zpracování. Přesnější představu lze získat po zhlédnutí oficiálního představení aplikace.

Pushbullet Overview

Pushbullet Overview

Jak funguje v praxi?

Aplikace, umožňující komunikaci mezi počítačem a telefonem, zpravidla vyžadují instalaci nějakého programu do PC (s výjimkou těch, jež funkce realizují přes webový prohlížeč). V tomto případě je v první řadě nutné nainstalovat doplněk do webového prohlížeče – k dispozici jsou verze pro Chrome a Firefox.

Po instalaci doplňku následuje přihlášení na webu Pushbullet.com, kde se jednoduše autorizujete svým účtem ze sociální sítě Google+.

Nejprve se budete muset přihlásit Nejprve se budete muset přihlásit

Autorizace probíhá přes účet Google+ Autorizace probíhá přes účet Google+

Dalším krokem je instalace aplikace na mobilní telefon.

hlxRPX7B5J28cgGAZcovaT 7wLimLi0wPi7dSI6udH5NGI58WTBezGgpJyIepZhBRp4=w300
Pushbullet
Verze 13.4.3
Velikost 1,4 MB
4.0+

yQAAAABJRU5ErkJggg==
Zdarma

Příjemným zjištěním je lokalizace programu do češtiny, takže ani uživatelé neovládající angličtinu, nebudou mít problémy s úvodní konfigurací.

Po prvním spuštění zvolíte účet Google, který hodláte používat k synchronizaci – můžete použít již používaný, nebo přidat jiný. Aplikace poté požádá o přístup k základním informacím o účtu, což je nutné povolit.

Po prvním spuštění zvolíte účet Google Po prvním spuštění zvolíte účet Google

Probíhá přihlašování k účtu Google Probíhá přihlašování k účtu Google

Aplikace žádá o přístup k základním informacím Aplikace žádá o přístup k základním informacím

V dalším kroku aktivujete takzvané „zrcadlení upozornění“, tedy funkci, která se postará, aby všechna oznámení byla z telefonu přenášena na obrazovku počítače (kde, pochopitelně, musíte mít prohlížeč s nakonfigurovaným doplňkem). Pokud tuto funkci budete využívat, je nutné v nastavení povolit přístup k oznámením službě Notification Mirroring Service. Pak se již ocitnete v uživatelském prostředí aplikace Pushbullet.

Nabídka zrcadlení upozornění Nabídka zrcadlení upozornění

Povolení přístupu k oznámením službě Notification Mirroring Service Povolení přístupu k oznámením službě Notification Mirroring Service

Povolení přístupu k oznámením službě Notification Mirroring Service Povolení přístupu k oznámením službě Notification Mirroring Service

Celý proces spárování telefonu s počítačem ukazuje následující video.

Getting started with Pushbullet

Getting started with Pushbullet

Uživatelské rozhraní aplikace

Uživatelské prostředí odpovídá posledním trendům – na hlavní obrazovce je k vidění seznam „push notifikací“ (zpočátku pochopitelně prázdný), tlačítkem v levém horním rohu vyvoláte výsuvnou nabídku s pouhými dvěma položkami: Inbox zobrazí přijatá oznámení, v sekci Odesláno najdete naopak ta, která jste poslali vy.

Tlačítko v pravém horním rohu otevře nabídku, ze které můžete vybrat, co chcete odeslat (zde se musíme pozastavit nad poněkud podivnými překlady jako Push co? či Push tohle). Možnosti jsou následující:

Při posílání můžete zvolit, ze kterého účtu bude odesílání probíhat (pokud jich máte nakonfigurováno více) a kam bude položka odeslána (do počítače, zařízení, nebo kontaktu).

Ze kterého účtu bude odesílání probíhat Ze kterého účtu bude odesílání probíhat

Další možnosti najdete pod tlačítkem Menu, kde se skrývají tři položky:

  • Přidat přátele – v této sekci lze přidávat kontakty z vašeho adresáře. Jak upozorní dialogové okno, v případě, že vybraný kontakt Pushbullet nepoužívá, bude mu odeslán e-mail s pozvánkou. Takto přidané kontakty lze pak při odesílání vybírat jako příjemce.
  • V sekci Nastavení můžete určit několik parametrů – například zda má být přijetí zprávy ohlašováno zvukem a jakým. Dále lze nastavit aplikace, jejichž oznámení budou zrcadlena do prohlížeče (pokud například nechcete, aby na vás vyskakovalo okno při každé synchronizaci klienta sociální sítě, můžete to zakázat právě tady). Volitelně lze povolit zrcadlení jen v případě, že je telefon připojený přes Wi-Fi (ve výchozím stavu je tato volba vypnuta, tj. zrcadlí se i při připojení přes mobilní data). Poslední položka slouží k otestování funkce zrcadlení.
  • Pod položkou Odeslat názor najdete tři možnosti: hodnotit aplikaci v Obchodě Play, poslat e-mail vývojářům, nebo odeslat zprávu o chybě.

Pushbullet se také integruje do systémového sdílení, takže můžete posílat odkazy, soubory a obrázky rychle a snadno přes nabídku Share/Sdílet.

Pushbullet se integruje do systémového sdílení Pushbullet se integruje do systémového sdílení

Pushbullet se integruje do systémového sdílení Pushbullet se integruje do systémového sdílení

To je z hlediska možností mobilní aplikace úplně vše, pojďme se tedy podívat, co nabídne desktopová část.

Spolupráce s počítačem

Jak již zaznělo, pro správné fungování je nutné nainstalovat do webového prohlížeče doplněk. My jsme Pushbullet testovali v Google Chrome verze 31.0.1650.63, kde se aplikace usadila v podobě tlačítka do nástrojové lišty. Po klepnutí na ikonu se otevře okno, nabízející prakticky identické funkce, jako mobilní aplikace. Můžete tedy vybrat příjemce (například váš telefon) a typ odesílané položky (odkaz, poznámka, adresa, seznam či soubor). Hodláte-li poslat odkaz, pak je nejrychlejší cestou klepnutí pravým tlačítkem myši do stránky a výběr Push this z kontextové nabídky. Použijete-li ten samý způsob nad grafickým prvkem, bude do telefonu odeslán obrázek.

Na telefonu se pak odeslaná položka ohlásí zvukem (pokud jste ho v nastavení nevypnuli) a naleznete ji v notifikační liště. Po klepnutí Pushbullet reaguje podle typu přijatých dat:

Webové rozhraní

O webovém rozhraní jsme se krátce zmínili, když jsme probírali autorizaci po instalaci doplňku. Vše najdete na adrese www.pushbullet.com, kde je připravena webová aplikace.

Webové rozhraní aplikace Pushbullet Webové rozhraní aplikace Pushbullet

Jako úvodní je nastavena sekce Inbox, kde můžete sledovat proud svých dosavadních aktivit. Skrze levý sloupec můžete přepínat mezi příjemci respektive zařízeními a dívat se, co jste skrze Pushbullet poslali. Jednotlivé položky lze mazat, nebo přeposílat dalším příjemcům.

Položky lze mazat a přeposílat Položky lze mazat a přeposílat

Se sekcí Push si po předchozích zkušenostech s doplňkem prohlížeče a mobilní aplikací určitě budete vědět rady – vybranému příjemci odtud můžete poslat poznámku, odkaz, soubor, seznam, nebo adresu. Konečně sekce Sent obsahuje položky, odeslané z jednotlivých zařízení. Víc k životu potřebovat nebudete.

Oznámení z telefonu na počítači

Asi největší výhodou oznámení, zaslaných na počítač, je jejich interaktivita – jinak reagují, pokud klepnete na upozornění o novém e-mailu (otevře se prohlížeč s Gmailem), jinak když jde o upomínku kalendáře (otevře se Kalendář Google). Pochopitelně ještě je co zlepšovat – jistě nejen my bychom ocenili například odpovědět na příchozí SMS, nebo odmítnout příchozí hovor současně s odesláním zprávy volajícímu.

Ve výchozím stavu se na obrazovce vašeho počítače budou zobrazovat úplně všechna oznámení, která „projdou“ notifikační lištou vašeho telefonu. To pravděpodobně není žádoucí stav, neboť byste byli v průběhu času neustále vyrušování vyskakujícími „bublinami“. Proto je možné celkem jednoduše nastavit, která oznámení chcete a nechcete zrcadlit. První cesta ke kýženému cíli vede přes mobilní aplikaci, kde v Nastavení otevřete sekci Povolit nebo zakázat konkrétní aplikace snadno deaktivujete programy, od kterých nechcete oznámení na PC.

Oznámení z Google Now na desktopu Oznámení z Google Now na desktopu

Oznámení z Google Now na desktopu Oznámení z Google Now na desktopu

Druhá cesta je rychlejší a svým způsobem pohodlnější – oznámení, jež se zobrazuje na ploše, má v dolní části dvě tlačítka: Disable mirroring of název_aplikace zakáže program, který oznámení poslal. Druhá volba Dismiss on device je o něco drsnější postup – zablokuje totiž dané aplikaci zobrazovat na telefonu jakékoli notifikace. Protože zde funguje oboustranná komunikace, je zákaz zrcadlení nastavený na PC přenesen do telefonu, tudíž je možné ho zrušit třeba opětovnou aktivací v mobilu.

Otázky a odpovědi

Z nápovědy aplikace Pushbullet vyjímáme pasáže, které by vás mohly zajímat.

Jak zapnout zobrazování oznámení z telefonu na počítači?

V první řadě musíte mít nainstalovaný doplněk prohlížeče. Poté klepněte na ikonu Pushbullet v panelu nástrojů, čímž otevřete rozšíření, a přihlaste se svým účtem Google+. V mobilní aplikaci pak můžete jako cíl nastavit Chrome a všechna oznámení se vám budou přenášet do PC.

Lze smazat zařízení či kontakt ze seznamu příjemců?

Pochopitelně ano. Dělá se to přes webové rozhraní, kde zastavíte myší nad dotyčným zařízením či kontaktem v levém sloupci. Poté klepnete myší na ikonu s ozubeným kolečkem a na další obrazovce zbývá jen stisknout Delete a potvrdit.

Mohou se oznámení z telefonu zobrazovat na více počítačích?

Samozřejmě! Každý počítač, na který nainstalujete doplněk a přihlásíte se na něm k Pushbullet.com svým účtem, je zařazen do kategorie Chrome a bude zobrazovat oznámení z vašeho telefonu. Funguje to i obráceně: na počítači můžete dostávat oznámení z více telefonů.

Jak je to s bezpečností?

Autoři o zabezpečení své služby napsali celou stránku. Kromě tradičního ujištění, že firma bere bezpečnost dat a soukromí svých klientů velmi vážně, se zde dočtete, že Pushbullet používá ke komunikaci pouze zabezpečené připojení. K přepravě zpráv a souborů je používána služba Google Cloud Messaging. Protože je k přihlašování používán účet Google, nehrozí při případné kompromitaci únik hesel.

Resumé

Pokud hledáte aplikaci, která vám bude posílat oznámení z mobilního telefonu na počítač, pak je Pushbullet možná tak trochu „kanónem na vrabce“. Podobně jestliže jediným vaším požadavkem je posílání odkazů z počítače do telefonu, pak je asi jednodušší sáhnout po aplikaci Google Chrome to Phone.

Pushbullet primárně slouží k výměně nejrůznějších dat mezi stolním počítačem a mobilním zařízením. Notifikace na PC či rychlé odeslání odkazu do mobilu jsou jen zlomkem jeho celkových schopností. Líbila se nám rychlost a jednoduchost, se kterou celý systém pracuje, stejně jako spolehlivost – pokud měl telefon aktivní datové připojení, přenášela se data prakticky okamžitě. Oceňujeme také fakt, že není nutná další registrace, zadávání jména a hesla, a autorizace probíhá přes Google+.

Trochu na vážkách jsme z možnosti komunikace s ostatními uživateli – pokud příjemce nepoužívá tuto platformu, pak mu vámi odeslané položky přijdou zpravidla jako e-mail. Je otázkou, jak velké zastoupení bude mít tato platforma mezi vašimi kontakty, aby bylo její používání tímto způsobem přínosem. Stejně tak je dobré zamyslet se nad tím, zda chcete přijímat texty, soubory a další data od přátel právě skrze notifikace, což někteří uživatelé mohou vnímat negativně – rozhodnutí je v první řadě na vás.

Drobnou výhradu máme k lokalizaci – na jedné straně sice chválíme, že aplikace komunikuje česky, ovšem nad překlady typu „Push tohle“ či „Push co?“ jsme se museli pozastavit.

Sečteno a podtrženo: PushBullet je ideální a jednoduchý způsob, jak dostat soubory, odkazy, poznámky, seznamy a adresy z vašeho stolního počítače do zařízení se systémem Android.

Pushbullet získal díky výše uvedeným funkcím a vlastnostem poměrně značnou popularitu – zatím si tento program nainstalovalo přes sto tisíc uživatelů a jeho průměrná známka v Obchodě Play je velice pěkných 4,6 z 5 možných. 1,4 MB velký balíček můžete zdarma instalovat na zařízení s Androidem 4.0 a vyšším.

Na závěr přidejme názory dvou spokojených uživatelů – například Filip Machata ke svému hodnocení pěti hvězdičkami napsal: „Od první verze uběhlo hodně času a aplikace doznala mnohá vylepšení. Nyní je to dokonalá náhrada za Chrome to phone a umí toho mnohem více.“ Petr Toman doporučuje tento program: „super na posílání poznámek nebo odkazů mezi telefonem, tabletem a PC. Zvlášť s rozšířením do prohlížečů Chrome/Firefox. Zobrazování upozornění z telefonu na PC je také užitečné.“

hlxRPX7B5J28cgGAZcovaT 7wLimLi0wPi7dSI6udH5NGI58WTBezGgpJyIepZhBRp4=w300
Pushbullet
Verze 13.4.3
Velikost 1,4 MB
4.0+

yQAAAABJRU5ErkJggg==
Zdarma

Poměrně dobrou představu o tom, jaké funkce a možnosti Pushbullet nabízí, si můžete udělat z následující videorecenze.

App Review: Push Bullet

App Review: Push Bullet

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)