Vzpomínáte, jaký byl první telefon s dotykovým displejem na světě?

ibm-simon

Dnes už je to samozřejmost a jen tak se nad tím nepozastavujeme. Vývoj displejů ale urazil obrovský kus cesty a jen málokdo z nás si pamatuje, jaký byl první telefon s dotykovým displejem na světě. Pojďme si jej představit.

Dotykový displej to měl zpočátku velmi těžké

Dnešní podoba mobilních telefonů je jasná – placka, kde největší část tvoří dotykový a barevný displej. Tento koncept se poslední roky takřka nemění a zlepšují se jen vlastnosti samotných displejů. Nejspíše všichni naši čtenáři ale jistě pamatují na časy, kdy i nejvybavenější telefony měly jednobarevné displeje a veškeré ovládání bylo svěřeno hardwarovým tlačítkům. O průlomu dotykových displejů se začalo mluvit až s moderními PDA nebo iPhonem, který pomohl rozšířit kapacitní displej mezi běžné uživatele.

Skoro by člověk řekl, že se dotykové displeje v telefonech objevily až po éře „tlačítkových telefonů“ někdy po roce 2000. Pravdou ale zůstává, že první telefon s dotykovým displejem na světě byl představen již v roce 1992. Jaká firma se o to zasloužila? Slavné IBM.

Mnoho lidí považuje nesprávně za první telefon s dotykovým displejem iPhone. Mnoho lidí považuje nesprávně za první telefon s dotykovým displejem iPhone.

IBM Simon – ten, který byl úplně první

Dotykové displeje už samozřejmě existovaly a dokonce společnost Hewlett-Packard v roce 1983 představila osobní počítač HP-150, který disponoval dotykovou obrazovkou. Pojem smartphony ovšem na začátku 90. let prakticky neexistoval a představa dotykového displeje v tak malém zařízení zrovna tak. Rok 1992 byl však průlomový – společnost IBM ukazuje na veletrhu COMDEX svůj telefon Simon, první telefon s dotykovým displejem na světě. Stalo se tak 23. listopadu a telefon tedy nedávno oslavil své 24. narozeniny.

ibm_simon

IBM Simon je považován mnohými i za vůbec první chytrý telefon na světě, kromě volání a posílání SMS si totiž poradil také s odesíláním e-mailů, faxů, disponoval kalendářem, plánovačem či aplikací pro psaní poznámek. Zkrátka něco, co v té době nebylo typickou výbavou telefonů. V té době většina z nás ani mobilní telefon neměla. Simon měl i svůj vlastní operační systém s názvem Navigator. Pokud jste telefon používali na plno s datovým připojením, vydržel přibližně hodinu na jedno nabití.

Zajímají vás specifikace takového kousku?

  • displej: 4,5″ × 1,4″, rozlišení 160×293 px, dotykový, rezistivní, jednobarevný, podpora stylusu
  • procesor: Vadem, frekvence 16 MHz, 16-bit, kompatibilní s x86
  • paměť: 1 MB RAM, 1 MB vnitřního úložiště
  • rozměry: 200 x 64 x 38 mm
  • hmotnost: 510 g

Do prodeje se IBM Simon dostal v modernizované verzi až v roce 1994, i tak to byl ale úctyhodný výkon.

Co říkáte na první telefon s dotykovým displejem?

zdroje: spinfold.compocketnow.comen.wikipedia.org.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (9)