Vzpomínáte, jaký byl první telefon s barevným displejem na světě?

prvni telefon s barevnym displejem

Barvami napěchovaný displej u smartphonů je pro nás dnes naprostým standardem, jistě ale víte, že tomu tak před lety nebylo. Kdy přišel ten zlom a kdo udal cestu pro displeje dnešní podoby? Dnes si představíme první telefon s barevným displejem a ještě něco navíc.

Barevný displej je dnes samozřejmostí. Ale co dřív?

Dnešní moderní IPS či OLED displeje vykouzlí miliony barevných odstínů a jejich jemnost je tak vysoká, že si je s klidem strkáme doslova až před nos do headsetů virtuální reality. Barevné podání je na úrovni monitorů a televizí, stále se vylepšuje i viditelnost na slunci.

První telefony ale byly značně ošizeny – nabízely totiž pouze monochromatický displej, který sloužil především k vykreslování textu a pouze minimalistické grafiky (třeba ve hrách). Takový displej měl sice nesporné výhody (nízká spotřeba či dobrá viditelnost na slunci), ale vykreslit například obrázek na takovém displeji bylo v té době nemyslitelné. Až tedy na telefon Nokia 3510, který i přes monochromatický displej dokázal pracovat s MMS.

prvni telefon s barevnym displejem - Nokia 3510

První telefon s barevným displejem, který nasadil směr dnešních displejů, byl model Siemens S10. Nebyl to tak úplně barevný displej v pravém slova smyslu, jak jej známe dnes, ale zobrazení více barev bylo rozhodně novinkou, která okouzlila svět a tažení za barvami začalo. Psal se rok 1997.

Siemens S10 – první telefon s barevným displejem na světě

Ten první. Ten, který udal směr. Při prvním pohledu na fotografii tohoto přístroje byste ale mohli nabýt dojmu, že vás jen balamutíme – telefon vypadá podobně jako jiné přístroje s monochromatickým displejem. Jak jsme již avizovali, Siemens S10 sice přišel s barevným displejem, ale neznamenalo to, že uměl zobrazovat stovky či tisíce barev. On vlastně uměl zobrazit jen 4 barvy – černou, modrou, zelenou a červenou.

Zobrazit na takovém displeji fotografii modelky pomocí 4 barev by asi nebylo to pravé ořechové, Siemens S10 se o to ale ani nesnažil. Naopak trefně dokázal pomocí 4 barev odlišovat položky v menu, což se uživatelům zalíbilo. Přínos barevného displeje nebyl v této chvíli značný, rozpoutal ale závod o barevné displeje, které už toho zvládnou více.

prvni telefon s barevnym displejem - Siemens S10

Vraťme se ještě k Siemensu S10 a krátce si jej představme. Mohutná konstrukce (147 x 46 x 25 mm), prťavý displej (6 řádků, 97 x 54 pixelů) a tlačítková klávesnice. To byla typická podoba přístrojů v roce 1997. Baterie byla na tehdejší dobu obrovská – 1800 mAh. Díky tomu telefon vydržel mezi 3 a 5 dny běžného provozu, což dnes nezvládne téměř žádný moderní telefon. Přístroj si poradil až s 50 kontakty ve své paměti a nabízel 15 druhů zvonění. Vzhledem k tomu, že se v této době řešilo především volání a psaní SMS, není ani moc údajů, které bychom vám ještě mohli prozradit.

Ericsson T68 – oblíbený „smartphone“ s barevným displejem

Nebyl sice ani zdaleka prvním telefonem s barevným displejem, protože byl vydán až v roce 2001, ale rádi na něj vzpomínáme. A jistě i spousta z vás, která jej vlastnila nebo alespoň záviděla sousedovi. Tento přístroj přišel s barevným a pasivním LCD panelem, který si poradil se zobrazením 256 barev. A to už na nějaký ten obrázek stačilo, i když je kvalitou stále na hony vzdálen dnešním zobrazovadlům. Ale už zde bylo vidět, jakým směrem se bude mobilní trh ubírat.

Ericsson T68 byl telefonem, který chtěl každý – neměl jen barevný displej, ale i další funkce, které z něj činily jeden z nejlepších smartphonů na světě. Poradil si i s datovými přenosy GPRS, díky čemuž jste jej třeba přes infraport připojili k počítači a získali přístup k internetu. Působivé. Cenou ovšem vzkazoval, že není určen pro každého – skoro 25 000 Kč bylo hodně.

prvni telefon s barevnym displejem - Ericsson T68

A na závěr jedna dobová reklama na Sony Ericsson T68i.

Sony Ericsson T68 commercial

Sony Ericsson T68 commercial

Vzpomínáte na první telefon s barevným displejem na světě? Jaký první barevný telefon jste měli vy?

Zdroje: mobilephonehistory.co.ukgsmarena.com (2)

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (20)