První telefon s Androidem oslavil čtyři roky

t-mobile_g1_ico

23. září 2008 se odehrála důležitá událost: společnosti HTC, Google a mobilní operátor T-Mobile na tiskové konferenci v New Yorku představily první telefon s Androidem, kterým byl, je a bude T-Mobile G1, známý také jako HTC Dream. Představení se událo za velkého zájmu žurnalistů z oboru, neboť se předpokládalo, že novinka bude konkurentem Apple iPhone, který tou dobou začal rychle zaplňovat americký trh. V neděli tedy uplynuly čtyři roky od představení prvního smartphonu s Androidem. Mimochodem hned druhý den po premiéře informoval o T-Mobile G1 MujAndroid.cz – jeden z webů, ze kterého později vznikl Svět Androida – viz T-Mobile G1 – první telefon s Androidem.

Abychom byli přesní: 23. září neviděla veřejnost telefon s Androidem poprvé – předtím byl prezentován na vývojářské konferenci s přelepenými logy jako zkušební vzorek. Historie se začala psát v okamžiku, kdy se HTC rozhodlo vsadit na partnerství s firmou Google, což bylo období, kdy byl pojem „chytrý telefon“ spojován s Windows Mobile či BlackBerry. Google naléhavě potřeboval zařízení, které nebude technicky horší než iPhone, a v některých ohledech ho dokonce předčí.

Operační systém Android 1.0 byl první veřejnou verzí open-source operačního systému Google, který do té doby společnost ukázala na několika testovacích zařízeních. Systém se ale poměrně značně lišil od toho, jak byl předveden 23. září 2008, protože byl původně vytvořen pro smartphony typu v té době „klasického“ BlackBerry. Z funkčního hlediska sice mohl Android konkurovat iOS, nicméně po stránce vizuální a designové byl o několik krůčků pozadu. To se začalo měnit až s příchodem tabletové verze Androidu 3.0 Honeycomb, z níž se to nejlepší objevilo i v telefonech díky Androidu 4.x Ice Cream Sandwich. Rafinovaný, svěží design lze dnes považovat za dobrý standard a důstojného konkurenta „jablečnému“ systému. O úspěchu této platformy svědčí tržní výsledky – podle IDC bylo ve druhém čtvrtletí roku 2012 prodáno 104,8 milionů smartphonů s Androidem, což představuje 68,1% podíl na trhu. Za čtyři roky existence si Android vybudoval velmi silnou pozici, co říkáte?

Co dodatečně popřát Androidu k jeho čtvrtým narozeninám? Patrně úspěšné pokračování dobře započaté cesty, další zlepšování uživatelského rozhraní, protože z hlediska funkčnosti a filozofie je systém na velmi dobré úrovni.

Připomeňme si technické parametry HTC Dream/T-Mobile G1, které na tu dobu nebyly výbec špatné:

  • Procesor: Qualcomm MSM7201A 528 MHz ARM 11 s grafickým jádrem Adreno 130
  • OS: Android 1.0 (později prodáván s Androidem 1.6)
  • Interní paměť: 256 MB
  • Paměť RAM: 192 MB
  • Velikost telefonu: 117 x 55,7 x 17,1 mm
  • Hmotnost telefonu s baterií: 158 gramů
  • Displej: TFT, úhlopříčka 3,2 palce, dotykový, kapacitní, s rozlišením 320 x 480 px (160 dpi), 65 000 barev
  • GPS: ano
  • Wi-Fi: 802.11b/g
  • Bluetooth: 2.0 (A2DP)
  • Senzory: zrychlení, kompas
  • Fotoaparát: 3,15 Mpx (2048 x 1536 px), autofokus
  • Přední kamera: ne
  • Baterie: 1 150 mAh, Li-ion

Mimochodem na T-Mobile G1 se před časem povedlo rozběhat alternativní ROMku s Androidem 4.0 Ice Cream Sandwich.

Android Ice Cream Sandwich on HTC G1! ROM XDA

Android Ice Cream Sandwich on HTC G1!  ROM XDA

Pojďme si nostalgicky zavzpomínat, jak do Česka přišla 3. listopadu 2008 první „gé jednička“. To bylo radosti! ;)

První T-Mobile G1 v Česku

První T-Mobile G1 v Česku

Zdroje: Android Authority a GSM Arena.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (23)