První pomoc – aplikace, která patří do každého telefonu

prvni pomoc main

První pomoc by měl zvládat každý člověk, nicméně realita je ve většině případů úplně jinde a jediné co si pamatujeme, je tlačit na krvácející ránu, ale i to je samozřejmě nedocenitelná pomoc v nouzi. Pokud ale chcete být připraveni opravdu na všechno, rozhodně si stáhněte aplikaci první pomoc. Kromě základních úkonů také zjistíte, jak se chovat či co dělat v nejrůznějších krizových situacích od napadení až po povodně.

V České republice je dle zákona poskytnutí první pomoci povinné a absolutní minimum, co bychom měli udělat, je zavolat postiženému pomoc, jinak můžeme skončit i za mřížemi. Pokud si však nevíte rady, co po zavolání pomoci dělat, můžete z kapsy vytáhnout velkého rádce, který zaručeně bude vědět co a jak. V lepším případě jej dáte do ruky někomu jinému poblíž, kdo vás bude navigovat, co máte dělat. Tímto se dostáváme ke vzhledu a ztvárnění aplikace. První pomoc nabízí jednoduché a přehledné prostředí, ve kterém se klikáním dostanete k potřebným informacím. Pár prokliků udělat musíte, jelikož aplikace je velmi komplexní a není zde pouze návod o odstavečku jak položit poraněného na bok, či provést dýchání z úst do úst.

video první pomoci

Menu a rozložení aplikace

Menu se nachází na horní liště a obsahuje pět položek.

Naučte se

V kategorii naučte se, máte veškeré položky úrazů a situací, které mohou u poraněného nastat. Naleznete zde návody co dělat, například při alergických reakcích, zlomeninách, dušení, infarktu, otravy, nebo i kousnutí zvířat. Některé kategorie se dále větví například Hmyz/Klíště/Hadi/Zvířata. Po rozkliknutí se rozdělí na nadpisem napovídající druhy zvířat. Vezměme si klíšťata, u kterých naleznete návod jak je vyndat, poté informace o dezinfikaci a sledování zbarvení. Pod návody uvidíte i dodatečné informace o ochraně proti klíšťatům a jaké nemoci mohou přenášet. Některé zákroky a situace jsou dokonce doplněné o video s namluveným postupem.

první pomoc - naučte se - klíště

Připravte se

Zde naleznete spoustu užitečných návodů jak se chovat a co dělat v krizových situacích. Například co dělat při napadení agresivním útočníkem, nebo jak se chovat při střelbě, dále návody o bezpečnosti potravin a pitné vody, nebo co by mělo obsahovat evakuační zavazadlo. Také si zde přečtete klasické situace, jakože je třeba zastavit 50 m před havarovaným vozidlem, což by měl znát každý řidič. Dokonce se dozvíte co dělat s domácími mazlíčky v případě evakuace. Zajímavých informací třeba i jen tak k počtení je zde opravdu hodně a rozhodně jsou užitečné.

připravte se evakuační zavazadlo

V nouzi

Tato kategorie je vesměs podobná kategorii Naučte se, akorát při čtení co dělat máte na obrazovce i možnosti okamžitě volat pomoc 155 přímo z aplikace. Informace jsou zde stručnější a výstižnější, jelikož ve stresové situaci nebudete procházet hromadami textu. Pokud byste potřebovali podrobnější informace na konci každé stránky, je možnost kliknout na políčko chci vědět více, které vám zobrazí další informace. Opět jsou zde situace rozděleny do případů od poranění hlavy, podchlazení, záchvatů astmatu až po obyčejné podvrtnutí kotníku.

v nouzi bezvědomí

Testy

Zde si můžete otestovat vaše znalosti pomoci v nouzi formou kvízových otázek. Jedná se o zábavný způsob učení, kterým můžete poučit náctileté i děti.

testy první pomoc

Info

V poslední položce najdete informace o Českém červeném kříži, užitečné webové stránky, kam dojít na kurzy první pomoci, či darovat krev. Můžete zde také formou DMS zpráv zaslat finanční pomoc.

info

Závěr

Z této původně nenápadné aplikace se vyklubala skutečně užitečná pomůcka, která nás v redakci nadchla. Nejraději bychom ji předinstalovávali do všech zařízení, jelikož v určitých situacích může zachránit život. Dá vám rady při běžném domácím ošetření lehkých zranění, nebo vám pomůže rozhodnout se zda jet na pohotovost. Postupy v krizových situacích shledáváme také velmi užitečné, kromě tipů na balení zavazadla získáte informace o tom co s domácími mazlíčky a kam je můžete vzít s sebou. První pomoc funguje kompletně bez připojení k internetu a to dokonce i s výukovými videi. Aplikace je zcela zdarma, bez reklam a in-app nákupů, tak neváhejte a stahujte.

Chcete si vyzkoušet příslušenství, které monitoruje vaši fitness aktivitu a srdeční tep? Pokud ano, tak se registrujte na Android RoadShow 2014!

registraceHome

David Zmuda
O Autorovi - David Zmuda

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (31)